Hét étele 7 – Zöldséges, csirkés penne sajtmártással, bográcsban

A hét étele – Zöldséges, csirkés penne sajtmártással, bográcsban – ahogy Horváth András készíti –  2015.08.26. 




Az ajkai Horváth Andrással és főztjével, a sajtmártással készített zöldséges, csirkés pennével az örvényesi falunapon találkoztam. Az étel finomsága mellett azért tetszett különösen, mert teljesen elütött a falunapok, főzőversenyek megszokott fogásaitól. Mint kiderült, András nagyon is tudatosan választotta ezt az ételt.


– Tavaly, amikor itt jártunk a falunapon, azt tapasztaltam, hogy a gyerekeim, Bence és Hanna nagyon jól érezték magukat, élvezték az egészet. De azt is láttam, hogy nem igazán szeretik a halászlét, a pörköltféléket, azokat a nehezebb ételeket, amiket ilyen helyeken készíteni szoktak. Ezért arra gondoltam, hogy az idén készítek nekik és a falunapra eljövő többi gyereknek valami könnyebbet – magyarázta András a választást.


 



Hét étele csirkehúsos zöldséges penne


Horváth András a főzés utolsó fázisánál


 


Persze nem most főzött ilyent először, a bográcsot is ezzel próbálták ki, amikor megvették.
Azt mondja igazán nincs semmi különös az ételben, talán csak annyi, hogy a szabadtéri, egy bográcsos főzési lehetőséghez alkalmazkodva a tésztát nem külön főzi meg, hanem a felengedett mártásban.
A szükséges nyersanyagok mennyiségét nem igazán tudta meghatározni, azt mondja, olyan gondolom formán rakott mindenből. Ez talán nem lehet akadály, hogy más is elkészítse.

A készítést a szalonna, majd az apróra vágott hagyma lepirításával kezdi. Ezután belerakja a lecsíkozott csirkemellet, amit szintén lepirított. Közben sózza és zúzott fokhagymát, őrölt borsot, egy kevés mustárt, citromlevet és tejfölt tett bele.


– Ezt mind elkevertem és a végén megszórom még liszttel is, hogy igazi mártás legyen, ne csak egy lé. Csomómentesre elkeverem, s amikor összeforrt, akkor felengedem megfelelő mennyiségű folyadékkal a tészta megfőzéséhez. Ehhez a tésztához, amit használok, fél kilós csomagonként másfél liter vizet teszek hozzá.  Amikor ezzel újra felforrt, akkor beleteszem a tésztát, majd a sajtot beleraktam. Mire a tészta megfő, addigra felveszi a vizet, hasonló állagú lesz a mártás, mint eredetileg volt.


 


Hét étele csirkehúsos zöldséges penne


Könnyű és finom


 


Hét étele csirkehúsos zöldséges penne


Horváth András gyerekei és barátaik az elkészült pennével


 


Az ételt persze nem csak a gyerekek szerették.
Felnőtteknek különösen ajánlom valamilyen könnyű rozéborral, vagy könnyebb, száraz vagy félszáraz fehérborral, akár a fűszeresebbek közül is választva.
Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár