Megfizethetőbb Balaton – Ingyenes strandok kispénzűeknek, spórolósoknak

Egy csábító hely a sok közül - Az egyik legolcsóbb és legszebb a balatonőszödi szabadstrand, ahol még a parkolás is ingyenes - Fotó: Győrffy Árpád

Hatvan balatoni szabadstrandot jártam végig 2023. június 14. és július 12. között, hogy információkat gyűjtsek, fotókat készítsek a pillanatnyi állapotokról. Mint az írásomból kiderül, a korábban ismertnél sokkal több kiépített, ingyenesen használható szabadstrand van a Balatonnál. Az egymást másoló portálokon eddig számon tartott 49 helyett 60 szabadstrandot rögzítettem. Kiderült az is, hogy a legdrágább büfével az örvényesi, a legolcsóbbal a Fonyód-Alsóbélatelepen lévő Huszka utcai szabadstrand működik 50%-os árkülönbséggel.

Figyelem! Ez egy összefoglaló.
Ha valaki csak a konkrét strandokra kíváncsi, ne fárassza magát, kattintson ide!

A meglátogatott strandok mindegyikéről önálló lapokat készítettem a balatontipp.hu oldalra. Minden szabadstrand lapján fotókkal, térképpel, szövegekkel mutatom be a mai állapotukat, elhelyezkedésüket, a legközelebbi vasútállomástól, buszmegállótól való távolságukat, kerékpáros és autós megközelítésüket, a parkolás esetleges költségét. Képet adok a talált szolgáltatásokról, és lehetőség szerint a vendéglátóhelyek egy-egy termékre vonatkozó legalacsonyabb árairól.

A körkép színességét mutatja a legnagyobb és a legkisebb közötti méretkülönbség. A legnagyobb nyílt vízparti szakasszal rendelkező balatoni szabadstrand a 4200 méter hosszú Siófoki Aranyparti strand. Igaz, a hivatalos dokumentumok szerint ennek csak egy 1500 méteres szakasza “kijelölt fürdőhely”, de a gyakorlatban ezt a strandolók nem nagyon vehetik észre.

A 4200 méter hosszan elnyúló siófoki Aranyparti szabadstrand részlete – Fotó: Győrffy Árpád

A sor másik végén a legrövidebb nyílt vízparttal a balatonkeresztúri Vitorlás utcai strand rendelkezik, ahol a nádas egy 2-3 méter széles nyílásán át vezető stégen lehet a vízhez jutni. Igaz, itt büfé nincs, de a parton bőven van hely a napozásra, pihenésre, játékra, és egy mobilvécét is felállítottak. Ilyen egyszerű szabadstrand csak néhány van. A szabadstrandok többsége minden alapvető szolgáltatást biztosít a strandoláshoz. Sok közülük nagyobb választékkal és jobb minőségben, mint egyes fizetős strandok.

A legkeskenyebb vízparttal rendelkező balatonkeresztúri Vitorlás utcai szabadstrand bejárója – Fotó: Győrffy Árpád

A Balatontipp Szabadstrandok oldalán található linkeken túl interaktív térképen az elhelyezkedésük alapján is kiválaszthatjuk a nekünk tetsző strandokat.


Az ingyenesen használható balatoni szabadstrandok térképen (piros, zöld ernyő) – és olyan szabad partok, ahol az általános szabályokat betartva fürödni lehet (kék, zöld ernyő)
– Nagyítsd ki – A kurzorral húzd a megfelelő helyre – Kattints a választott hely ikonjára – A megnyíló lapon lévő linkkel nyisd meg a szabadstrandot bemutató oldalt a Balatontippen! – Ha hibát találsz, kérlek, jelezd!

Lángost kérek négy szeletben

Sok strandbüfés a kereslet csökkenéséről beszélt. Úgy látják, kevesebb lett az emberek pénze. Ráadásul már a SZÉP kártyát sem muszáj szállodában, vendéglátóhelyen költeni, így az emberek jobban spórolnak azzal is. Mesélték, már az sem meglepő, ha valaki négy szeletre vágva kéri a lángost. Van olyan aki azért, mert kevésbé keni össze magát vele, de egyre többen így akarják az egész családot ellátni a strandi feeling kedvéért.

Ahol elébe mentek a spórolásnak – M-es és L-es méretű zsíros kenyér a Molly büfében a szemesi Hullám utcai strandon – Fotó: Győrffy Árpád

A fentiek is megerősítettek abban, hogy képet kell adni a szabadstrandokon működő büfék árairól. Nehogy az ingyenes stranddal spórolni akarva még nagyobb költségbe verjük magunkat. Ezért a strandok lapjain közölt konkrét árak mellett megpróbálok egy általános képet is adni.
Hogy könnyebben átláthassuk az árakat, összeraktam egy tipikusnak mondható “strandmenüt” azokból a termékekből, amelyek évtizedek óta jellegzetes strandételként rögzültek a gondolkodásunkban. A csomagba bekerült a külön ízesítés nélküli “sima” lángos, a fél literes korsóba csapolt sör, a fél liter üdítő, a presszókávé és egy lekváros(ízes) palacsinta.
Alapvető szempont volt, hogy egy-egy strandon az érintett termékekből csak a legolcsóbb árát vettem figyelembe a számolásnál. Mivel a felkeresett hatvan strand egyharmadán vagy nincs büfé, vagy akkor még nem nyitott ki, illetve más ok miatt nem tudtam rögzíteni az árait, az összehasonlításokat 40 strand esetében tudtam elvégezni.

A strandmenüs termékek legolcsóbb árának átlaga a szabadstrandokon

sima lángos 1050 forint,

korsó csapolt sör 930 forint,

fél liter üdítő 690 forint,

presszókávé 520 forint,

lekváros palacsinta 410 forint.

A strandmenüs termékek legolcsóbb árainak szóródása a strandok között

Balatonfenyves-alsói Parti Zóna büfé, ahol időgép nélkül is tudnak 650 forintért egy korsó csapolt Borsodit adni – Fotó: Győrffy Árpád

Strandmenü másfélszeres áron

Huszonkettő olyan szabadstrandot találtam, ahol a “strandmenüt” alkotó termékek mindegyikét kínálták. Az öt termék együttes árának 22 strandon mért átlaga 3650 forint volt.

Az öt terméket együtt legolcsóbban a Fonyód-alsóbélatelepi Huszka utcai strandon lehet venni, ahol 2850 forintot kell fizetnünk értük. A családias méretű strand egyetlen vendéglátóhelyén, a Papírhajó büfében a menü egyes elemeit is jóval a balatoni átlag alatt kaphatjuk meg. A lángos 800, a csapolt sör (Soproni) 700, a fél liter üdítő 600, a kávé 400, a lekváros palacsinta 350 forintba kerül.

A Huszka utcai strand egyik fele háttérben a legolcsóbb szabadstrandos vendéglátóhellyel, a Papírhajó büfével – Fotó: Győrffy Árpád

A menüt legdrágábban az északi part legnagyobb szabadstrandján, az örvényesi Községi strandon lehet beszerezni. Az ára itt 4200 forint, ami közel másfélszerese a Huszka utcai árnak. Örvényes elsőségét (drágaságát) elsősorban a már említett legolcsóbb csapolt sör 1400 forintos árának köszönheti. A sima lángos itt 1100, fél liter üdítő 800, kávé 500, a palacsinta 400 forintba kerül.

A lista olcsóbb végén a második a Balatonfenyves-alsói strand 3000 forintos, a harmadik a fonyódi Bélatelepi strand 3010 forintos árral. A drágább büféjű strandok közül a 4000 forintos határt a siófoki Orgona utcai strand (4100) és a siófoki Ezüstparti strand (4120) lépte még át.

A árakról további részleteket a strandok lapjain olvashatnak.

A lángos drágult a legjobban az elmúlt 11 évben

2012-ben rögzítettem olyan széles körű adatsort, amelyik 17 fizetős és ingyenes strand esetében a “strandmenü” minden elemére kiterjed. Ezeket a mai árakkal összehasonlítva kiderül, hogy a legnagyobb emelkedés a lángosnál volt, a legkisebb az alkoholmentes üdítőknél.

11 évvel ezelőtt egy sima lángos átlagosan 354 forintba került, amiért ma épp háromszorosát, 1050 forintot kell fizetni.
Fél liter üdítőt 2012-ben 369 forintért, ma 690 forintért adnak átlagosan, a növekedés 1,9-szeres.
A sör 405 forintos ára 2,3-szeres emelkedéssel 930 forintra nőtt.
A kávé 256 forintról 520 forintra duplázódott
A lekváros palacsinta ára pedig a tizenegy évvel ezelőtti 146 forintról 2,8-szeresére, 410 forintra nőtt.

A strandmenü elemeinek együttes átlagára a 11 évvel ezelőtti 1530 forint 2,4-szeresére, 3650 forintra emelkedett. A legolcsóbb strandmenüt 2012-ben a keszthelyi Helikon strandon lehetett volna venni 1280 forintért, a legdrágábbat pedig a siófoki Nagystrandon 1800 forintért.

A Helikon strand 2012-ben a még álló, de már nem működő csúszdával – Fotó: Győrffy Árpád

Mi várható?

A büféken túl a strandokon többnyire azt tapasztaltam, hogy az önkormányzatok, illetve cégeik többnyire hatalmas erőfeszítéssel próbálják fenntartani a megfelelő színvonalat. Különösen így éreztem Balatonszemesen, Fonyódon, Balatonfenyvesen, Balatonőszödön, Balatonmáriafürdőn, Szántódon és Balatonkenesén.

A balatonfenyvesi Csalogány utcai szabadstrand részlete, ahol gondozott környezetben még függőágyakat is találnak a vendégek – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyanakkor több településen láthatóan romlott a színvonal. Közülük elsősorban Siófokot említeném, ahol inkább visszaesést, vagy az egyes helyeken korábban is meglévő problémák megmaradását láttam. Zamárdiban pedig a település keleti részén lévő kisebb strandokon érezni a gazdátlanságot.

Az egykor Aranyöbölnek nevezett strandrész a siófoki Szent István sétány mellett 2023 júniusának végén – Fotó: Győrffy Árpád

A zamárdi Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach) egykor szebb napokat látott gyermeköble – Fotó: Győrffy Árpád

A helyzet nehezülését jelzi az is, hogy egyre több településen vezettek be parkolási díjat. Néhol ráadásul nem is keveset. Több strandon pénzt kérnek vagy pénzt várnak el az illemhelyek használatáért. Balatonbogláron, Balatonfenyvesen már több éve, Balatonmáriafürdő egyes strandjain az idei évtől kérnek 200-250 forintot a vécéhasználatért minden alkalommal. Vannak olyan helyek, ahol hivatalosan nem kell fizetni – Ingyenes! Kostenlos! szerepel például a siófoki szabadstrandok vécéin -, miközben a WC-t felügyelő, takarító személy asztalkáján van egy kis tál az “adományok” fogadására. Még az is lehet, hogy nettóban ez az utóbbi megoldás hozza a több hasznot az érintetteknek, mert így nem kell számolni a kormánnyal, amelyik még az illemhely szolgáltatáson is nyerészkedne a 27%-os áfával és az egyéb közterhekkel.

Pénzes tányér az egyik mosdó bejáratánál – igazi ráutaló magatartás – Fotó: Győrffy Árpád

A szabadstrandok gazdasági értelmét korábban a megszálló vendégek településre csábítása adta. Az ebből származó idegenforgalmi adó és a hozzáadott kétszeres központi támogatás sok településnek meghatározó jövedelemforrása volt, amiből jutott az ingyenes strandokra is. Mivel a kormány mára teljesen elvonta az adó mellé adott központi támogatást, a maradék egyharmad egyre kevésbé elég ahhoz, hogy a strandokat, a közterületeket megfelelő színvonalon gondozzák, működtessék.

Gond lehet a szabadstrandok fenntartásának másik jelentős forrásával, a vendéglátósoktól és más szolgáltatóktól kapott bérleti díjakkal és egyéb befizetésekkel is. A vendéglátóhelyek működési eredményeinek romlása közvetlen hatással lesz a strandok helyzetére. Ráadásul a bevétel növelése érdekében meglépett további áremelések csak ronthatnak ezen, mert egy jelentős réteg elmaradhat miattuk a Balatontól – vagy ha jön,  de nem ott költi el a pénzét, hanem valamelyik városszéli diszkontban.

Eladó! – hirdeti a felirat a kerítés bal oldalán. Az egyik szabadstrand büféje június közepén. Később kinyitották, de ki tudja, meddig – Fotó: Győrffy Árpád

A működtetők oldaláról ebben a helyzetben egyik kiútnak gondolhatnánk a szabadstrandok fizetőssé tételét. Bár az utóbbi években többször felmerültek ilyen tervek például Fonyódon a Bélatelepi és a Városi strand esetében, vagy a siófoki Újhelyi strand kapcsán, ez a megoldás várhatóan csak a strandok kis részére terjedhet ki.

Sokan elszomorodnának, ha a siófoki önkormányzat fizetőssé tenné az Újhelyi szabadstrandot – Fotó: Győrffy Árpád

A technikai kialakítás magas költsége és a működtetés jelentős anyagi és személyi terhei – a vízimentő és egészségügyi szolgálat finanszírozása, a zöldterület és az illemhelyek gondozása, folyamatos takarítása – nem sok esélyt ad a nyereséges működtetésre. Ráadásul nem csak drága lenne a fenntartás, igazán embert sem találnának a működtetéshez.

Egyes strandok fizetőssé alakítása mellett a szabadstrandok elgazdátlanodása is nagy veszélyeket rejthet. Hisz ennek eredményeként majd jönnek a megmentő ötletek a lepusztuló területek “gazdaságos” hasznosítására.

Ha mást nem is tudunk tenni ellene, legalább addig járjunk strandra!

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta az írásomat, segítsen azzal, hogy megosztja, ajánlja ismerőseinek is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

6 Comments on "Megfizethetőbb Balaton – Ingyenes strandok kispénzűeknek, spórolósoknak"

 1. Tisztelt Wéber György!
  Köszönöm biztatását.
  Korábban készítettem egy összeállítást a kutyás fürdési lehetőségekről is. Ez itt olvasható:
  https://www.balatontipp.hu/strand/balatoni_furdes_kutyaval/
  Mivel még köszönetet sem igazán kaptam érte, csak az ügyből pénzt csinálni akarók lemásolták, ezért tovább nem foglalkoztam ezzel.
  Bár az utolsó időszakban jelentősen fogyott a Magyarországon élők lélekszáma, talán lesz majd valaki, aki hozzám hasonló módon a kutyával strandolni akarók információ igényét is naprakészen kielégíti. Nem beszélve azokról a milliárdokról, amit a közös pénzünkből állítólag ilyen feladatokra költenek.
  Nekem 67 évesen elegendő kihívás volt az, hogy saját munkámmal, költségemen a Balatonnak ezt a szeletét feltérképezzem és közreadjam.
  Kellemes nyarat!
  Győrffy Árpád

 2. Wéber György | 2023.08.04. at 09:58 |

  Igazán jó ez az összeállítás. Nagyon sok hasznos információt tartalmaz. Sokan szeretnénk még arról is tájékozódni, hogy vajon kutyatulajdonosok hol találnak alkalmas helyet ahol a kutyájukkal mehetnének a vízbe. Szóbeszéd alapján terjed, hogy hol nem tiltják, hol van kifejezetten megengedve, stb. Én magam személyesen egyetlen ilyen szabad fürdőhelyet ismerek ez pedig Balatonföldváron van.
  Jó lenne mindezekről többet tudni!
  Tisztelettel: Wéber György

 3. Kedves Modok Árpád!
  Köszönöm a jelzést. Ha lehetőségem lesz, megnézem a mai állapotokat.
  Üdvözlettel: Győrffy Árpád

 4. Kedves Vágó Judit!
  Köszönöm a biztatást. Kívánom, legyen meg mielőbb az az öt találatos!
  Üdvözlettel: Győrffy Árpád

 5. Vágó JuditMargit | 2023.08.02. at 16:12 |

  oly jó, hogy kapom a Balaton tippet! és a fotókat, legalább gyönyörködhetek a Balaton tájaikon! az 5 találatos bejön, akkor egyből 2 hónapot leszek nyaralni! a rendszer váltá elött sokszor meg tudtam tenni a 2 gyerekemmel!

 6. Modok Árpád | 2023.08.02. at 15:41 |

  Köszönöm a használható , gondos írást. Balatonalmádi Káptalanfüred részen jelölve van egy szabad partrész pihenővel és kis parti sétánnyal. Sajnos a felháboritóan kevés északi partrészt tovább rombolja egyes magánszemély fittyet hányása a törvényekre. A sétány mellett van egy magánház ami feltehetően üdülő.E nyáron eddig még csak egy hölgy használta a part mellé épitett / feltehetően engedélyezett/ jó nagy napozó stéget. Ez már korábban is ott volt és lánccal elkeritett bejárat hívta fel a figyelmet a magántulajdonra. Ez azután e nyáron tovább bővült. A ház telek kerités ajtaját kinyitották és magán készitésű ráccsal lerekesztették a sétányt. Ezzel 50 %-ban elfoglalták a területet.Tudtommal -ezt Lázár János miniszter úr is kijelentette- még a partmenti magántulajdon sérelmére is érvényesíteni kell a parti sáv szabadságát egy meghatározott sávszélességben.Tilos lezárni közvetlen partrészt, pláne nem , ha az köztulajdon. Ott élők szerint a tulajdonos bérleti szerződésre hivatkozva tulajdonította ki a parti sávot. Ki adhat erre engedélyt? Ki ellenőrzi törvényeink betartását? Kétségtelen, hogy a sétányt használó üdülők, horgászok magatartása sem mindig megfelelő. Erre is hivatkozik a háztulajdonos. De ez egy másik témakör. Az uninteligens magatartás nem mindíg törvényszegő. Azzal szemben hatékony módszer a nevelés, köznevelés nem pedig a tulajdoni mámorban szenvedő tulajdonosí törvényszegés.

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár