Badacsony Régió – Az idén is bejárhatjuk a legszebb hegyeket minden évszakban

A Tóti-hegy nyugatrólA Tóti-hegyre júliusban terveznek vezetett kirándulást - Fotó: Győrffy Árpád

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület több mint negyven szervezett, szakvezetővel zajló túrára várja az idén is az érdeklődőket. Bár ma még nem tudhatjuk, hogy a járvánnyal kapcsolatos szabályok mikortól engedik az ilyen csoportos rendezvények indítását, egész évre összeállították a tervet, hogy a nyitás után azonnal indulhasson a program.

A túrák többségét szombati napokon tartják, de több alkalommal vasárnap is lesz kirándulás, hogy kihasználják például a telihold időszakát egy további esti túrára. A legnépszerűbb útvonalakat többször is meghirdetik, így akár a különböző évszakokban is megcsodálhatjuk ugyanazt a vidéket.

A túrákra jelentkezni több módon is lett. Személyesen a badacsonyi Tourinform Irodában (8261 Badacsony, Park. u.14), telefonon a +3687/531-013 számon, e-mailben a badacsonytomaj@tourinform.hu címen, vagy a Badacsony Régió Tourinform Facebook-oldalán.

A túrákról bővebb információ a túravezetőnél, Árvai Gábornál kapható a +3670/264-5919-es telefonszámon.
A részvételi díj 6-14 éves korig 500,- Ft/fő, felnőtteknek 1.500,- Ft/fő, 6 éves korig ingyenes. A részvételi díjat a helyszínen, készpénzben kell fizetni a túravezetőnél.

Március 14.

Kikelet túra a Szent György-hegyen

Az ébredő természet minden érzékszerved átjárja ezen a kikeleti túrán: csodás színek és illatok, madárzsivaj és tavaszi szellő zizegése a fák között, hűsítő forrásvíz kortyolása… Mindehhez a helyszínt a Szent György-hegy adja, és túránk során megismerkedhetsz e csodás hegy kialakulásával, gazdag élő-és élettelen természeti értékeivel, kultúrtörténetével. A felvezető utat végigkíséri a lenyűgöző látvány a Tapolcai-medence tanúhegyeire és falvaira. A hegy sárkányának históriája sem marad titokban! Tarts velünk és fedezzük fel együtt a hegy minden zegét-zugát!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Kisapáti, temető melletti parkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Kisapáti temető – Szent Kereszt-kápolna – Turistaház – „Jégbarlang” – orgonák – tető – Oroszlánfejű-kút – Tarányi-ház – Lengyel-kápolna – Csepegő-forrás
Időtartam: 4 óra – Szintemelkedés: 300 m – Táv: 8-9 km

Március 27.

Holdfénytúra a Csobáncon

Egy felejthetetlen, romantikus alkonyati túra a várral koronázott Csobánc-hegyen. Mikor felérsz a hegytetőre, holdfényben fürdő pazar látványban lesz részed, megcsodálhatod a környező vidéket, így a Badacsonyt és a többi vulkánt, és persze a Balatont is. Távolból még Fonyód fényeit is látni lehet. Közben megismerkedhetsz a hegy élő-és élettelen természeti értékeivel, a vár históriájával, a Gyulaffy család történetével, bepillanthatsz a török korba, az akkori párviadalok világába. Egyszóval: kihagyhatatlan!
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 16:45-kor, helyszíne: Gyulakeszi, várparkoló – Indulás: 17:00 óra
Útvonal: Gyulakeszi – Rossz-templom – Vár
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 3 km

Április 3.

Badacsony borközelből – tematikus bortúra

Pincéről pincére járva, finom borokat kóstolhatsz a rendhagyó túrán… Három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben megismerkedhetsz személyesen a borosgazdával és elmélyítheted borismereti tudásodat. Útközben szakvezetőnk mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről. Badacsony „borközelből”!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Badacsony Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u 14.) – Indulás: 10:00 óra – Időtartam: 3 óra
Az ár és az útvonal kidolgozás alatt. A túrára csak 18 év felettiek jelentkezését várják.

Április 4.

Szigligeti vártúrák

Vártúránk során megismerkedhetsz Szigliget ismert és kevésbé ismert erődítményeivel. Feltárulnak a várak titkai, történetük és természetesen, e csodás falu és környékének históriája is. A “Balaton Vára” és egy másik, kevésbé ismert szigligeti vár, az Óvár titkaiba avat be túravezetőnk. Fedezd fel és hozd el barátaid, családod!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Szigliget Tourinform iroda előtt (8264 Szigliget, Kossuth u. 17.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Szigliget Tourinform Iroda – Vár – Óvár
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 150 m – Táv: pár 100 m, a két vár között 3 km

Április 24.

Holdfénytúra Badacsony

A szakvezetéses túra során megismerkedhetsz a hegy minden titkával, közben macskabaglyok félelmetes hangja töri meg a csillagfényes est csendjét. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány fogad: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik oldalon pedig a Káli-medence gyöngyfüzér-szerűen fénylő falvai kápráztatnak el. Tapasztalt túravezetőnk segítségével egy igazán egyedi túraélményt próbálhatsz ki. Az esti, holdfényes Badacsonyt sokan nem ismerik. Te ne légy köztük!
Elemlámpa vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 18:15-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 18:30 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam: 2 és fél-3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 4 km

Május 1.

Agárkosbor túra

Botanikai túránk során megismerkedhetsz a Badacsony egyetlen orchidea fajával, az agárkosborral.
Az agárkosbor (Anacamptis morio) a kosborfélék vagy orchideafélék családjába tartozó védett növényfaj. Ezt az egyedülálló lilás virágú növényt fürkésszük ki hegyünkön, szakvezetőnk segítségével. Virágzásakor lila szőnyeget terít a fák alá, melyet ezernyi bogár zümmög körbe. Természetesen a hegy többi élő-és élettelen természeti értékei is ismertetésre kerülnek e könnyű séta során. Tarts velünk!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Badacsonytomaj, a József Attila utca és a Borostyán utca sarkán
Indulás: 10:00 óra
Útvonal: bányák, a Badacsony egyetlen orchidea fajának megtekintése. Sztyeppek, rétek, szikes puszták orchideája megtalálható a badacsonyi bányában is! Nem kell az Alföldre menni, hogy megcsodáljuk e pompás növényt! Túránk során végig látogatjuk a hegy bányáit.
Időtartam: 2 óra – Szintemelkedés: 50 m – Táv: 1.5 km

Május 8.

Madárkavalkád és pálos lelkület – madarász és kolostor túra

A kiindulópont Ábrahámhegy, így már sejtheted, hogy szóba kerül a neves Csörgey Titusz ornitológus is. Nem hallottál még róla? Ne aggódj, most mindent megtudhatsz róla, erről a hivatásól, a környék madárvilágáról, egyéb, a környékre jellemző élővilágról. Az úti cél pedig a salföldi Pálos kolostor, ahol fény derül a Pálos Rend történetére, a kolostor és Remete Szent Pál sorsára. Tarts velünk erre a páratlan energiájú helyszínre, és fedezd fel múltját és jelenét!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Ábrahámhegy, vasútállomás előtti parkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Ábrahámhegy vasútállomás – Burnót-patak – Pálos kolostor
Időtartam: 3,5 óra – Szintemelkedés: 100 m – Táv: 8 km

Május 15.

Badacsony borközelből – tematikus bortúra

Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Badacsony Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u. 14.) – Indulás: 10:00 óra
További információk az április 3-ai programnál.

Május 29.

Holdfénytúra a Csobáncon

Mi a Keszi név eredete? Mit rejt Gyulakeszi temetője? Mi az a Széna-eregető? Milyen tetteket hajtott végre Gyulaffy László? Honnan ered a Csobánc név? Mit mondtak a várvédő csobánci nők a labancnak? Miért van orgonakert a hegytetőn? Sok más kérdésre is választ kapsz a túránk során! A Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme a Csobánc, melynek tetejét a vár koronázza meg, ahonnan páratlan kilátásban lehet részed. Az esti fények, a Tapolcai-medence látványa pedig még inkább fokozza a hangulatot. Oszd meg barátaiddal vagy családoddal a felejthetetlen élményt!
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 19.15-kor, helyszíne: Gyulakeszi várparkoló – Indulás: 19:30 óra
Útvonal: Gyulakeszi – Rossz-templom – Vár
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 5 km

Június 5.

A csodás Szent György-hegy titkai

A tanúhegyek királya, a Szent György-hegy számos titkot rejteget, melyekre most fény derül. A hatalmas bazaltorgonák csodálatos látványa, a karcsú tornyú Lengyel-kápolna, a bővizű Oroszlánfejű-kút, a Sárkány-lik nevezetű jégbarlang és a hegytetőről nyíló, lenyűgöző balatoni panoráma felejthetetlen élményt nyújtanak. Ezt neked is látnod kell! Túránk során szakképzett vezetőnk segítségével feltérképezheted a hegy gazdag élő-és élettelen természeti értékeit, megismerheted geológiai kialakulását, építészetét, szőlő-és bortörténetét, néprajzát. Persze, a hegy sárkányának históriája sem marad titokban!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Kisapáti, temető melletti parkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Kisapáti, temető melletti parkoló – Turistaház – „Jégbarlang” – Orgonák – Tető – Oroszlánfejű-kút – Tarányi-pince – Lengyel-kápolna
Időtartam: 4 óra – Szintemelkedés: 300 m – Táv: 8 km

Június 12.

A badacsonyi bányák rejtelmei

A Badacsony-hegyet megpillantva elsősorban a bor, a bazaltorgonák, a pazar kilátás jut eszünkbe, de a közel 438 méter magas tanúhegy tartogat még bőven meglepetéseket. Túránk során ezúttal tudomást szerezhetsz a hegy sötétebb oldaláról is. Elmeséljük, hogy az egykori badacsonyi bazaltbányában 1949 és 1954 között kényszermunkatábor működött. Itt készült az ország legtöbb macskaköve. Megismerheted a bányászat valós és igazi történetét. Megtudhatod, hogy mire használták fel a lebányászott kőzeteket, kik dolgoztak a bányákban.
A túra a Badacsony kevésbé ismert útvonalán vezet, melynek végén elképesztő szép panoráma tárul eléd a Balaton és a Szigligeti-öböl, valamint a halomhegyek felé.
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Badacsonytördemic Faluház parkolója – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Badacsonytördemic – Tördemici bányák – Kőkapu – Tető – Ranolder-kereszt – Bujdosók lépcsője – Rodostó turistaház
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 5 km

Június 19.

Bortúra a Badacsonyon

Pincéről pincére járva a borkóstolás és a túrázás egyvelegét gyúrtuk össze Neked. Hamisíthatatlan badacsonyi borospincék finomabbnál finomabb borait ízlelheted meg pazar látvány kíséretében. Három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket és persze a fajtákat is, így elmélyítheted borismereti tudásodat. Útközben szakvezetőnk mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről. Badacsony „borközelből”!
Találkozó: 09.45-kor, helyszíne: Badacsony Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u.14.) – Indulás: 10:00 óra

Június 26.

Romantikus holdfénytúra a szigligeti várban

A Balaton partja mellett magasodó, magányos sziklabércen álló szigligeti vár a Balaton-felvidék legcsodálatosabb, leglátványosabb és gyönyörűen felújított vára. Az itt emelkedő bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Magyar-tenger gyönyörű vizére és a Tapolcai-medence tanúhegyeire is. Ezt a festői látványt képzeld el az esti holdfényben egy romantikus túra keretében. Legújabb szigligeti holdfénytúránkon a képzelet valósággá fog válni. A bámulatos, mesebeli kilátás mellett fény derül a vár és Szigliget történetére is.
Találkozó: 19:45-kor, helyszíne: Szigliget, Tourinform Iroda parkolójánál (8264 Szigliget, Kossuth u. 17.) – Indulás: 20:00 óra
Útvonal: Szigliget, Tourinform Iroda – Vár
Időtartam: 2 óra – Szintkülönbség: 150 m – Táv: 1 km

Június 27.

Nyár esti holdfénytúra Badacsonyon

Ha csendre, offline üzemmódra, kikapcsolódásra vágysz távol a nagyváros porától és zajától, vegyél részt a badacsonyi holdfénytúrák egyikén. Ismerd meg új oldaláról az erdei túrázást este! Nincsen felemelőbb érzés, mint egy csillagfényes nyári estét a Badacsony tetején tölteni. Most itt a lehetőség, élj az alkalommal! A kellemes túra során magadba szívhatod a kora nyári Badacsony erdejének illatát, hangjait, a hegy magával ragadó és máshol át nem érezhető atmoszféráját. Minden túrázónak különleges és örök élmény az éjszakai kirándulás, a holdfényben való tájékozódás. Gyere és csodáld meg a Hold által festett ezüsthidat a Balaton egyik legszebb kilátójából, a Kisfaludy-kilátóból! Az biztos, hogy lenyűgöző látványban lesz részed!
Találkozó: 19:15-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u.17.) – Indulás: 19:30 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam: 2.5 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 3 km

Július 3.

Badacsony körtúra – valóság és monda

A legenda szerint a történelem előtti időkben óriások lakták be a tájat. Az utolsó óriások egyike volt Balaton és leánya Haláp. Az ő mondájukból megtudhatod a Balaton keletkezésének történetét. A mesék világán kívül is tartogat újdonságokat a túránk. Lesz szó a Badacsonyt létrehozó hatalmas erőkről, a hegy élő-és élettelen természeti értékeiről, a csodás bányaudvarokról, tanösvényről és lenyűgöző balatoni panorámáról, tanúhegyek keletkezéséről is.
A Badacsony rengeteg érdekességet tartogat, nevéhez számos monda és legenda fűződik. Ha szereted a legendák világát, itt a helyed. Ez alkalommal is izgalmas kérdésekre fogsz válaszokat kapni.
A körtúra során felfedezheted a Vulkánok Völgyének minden titkát. Lerántjuk a leplet a hegyet övező tévhitekről és tévedésekről is. Ha többet szeretnél tudni e remek vulkánról, akkor ne habozz, fedezd fel velünk a badacsonyi csodákat!
Találkozó: 09.45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 10:00 órakor
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Ranolder-kereszt – Bujdosók lépcsője- bányák – bányaépület romok
Időtartam: 3.5 óra – Szintemelkedés: 50 m – Táv: 6 km

Július 11.

Túra a Tóti-hegyen

A Tóti-hegy a tanúhegyek között a kisebbek közé tartozik a maga 346 méteres magasságával. A szomszédos testvérei közül kitűnik egyedi tulajdonságaival. A tetőről elénk táruló 360 fokos, pazar látványt nyújtó körpanoráma, páratlan vadregényessége, lankás majd egyre meredekebb emelkedői, útvonalai igazán csábítóak. Az út alkalmával nemcsak a kilátásban gyönyörködhetsz, hanem megismerheted a hegy kialakulását, természeti értékeit és azt is megtudhatod miben tér el a többi itteni vulkántól.
Találkozó: 09.45-kor, helyszíne: Káptalantóti, Istvándy Birtok parkolója – Indulás: 10:00 órakor
Útvonal: Istvándy Birtok parkoló – bánya – hegycsúcs
Időtartam: 2.5 óra – Szintemelkedés: 230 m – Táv: 4 km

Július 17.

Tűzgyűrű tanösvény, avagy feltárulnak egy vulkán titkai

A tanösvényt végigjárva bepillantást nyerhetsz a vulkánok világába, illetve felfedezheted a Badacsony és a Balaton kialakulását. Közérthető formában megtudod, hogy Földünk külső és belső erői miként alakították ki a mai képére a Badacsonyt, minek köszönhetjük a méltóságteljes és hatalmas orgonák, kőbástyák és kőzsákok születését. Túránk során érdekes információkat találsz a legismertebb vulkánunkat felépítő kőzetek keletkezéséről, fajtáiról, felhasználásáról és a vulkanikus területeken elterjedt szőlőkultúráról.
Találkozó: 09.45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 10:00 órakor
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Rodostó turistaház – bányák – Rózsakő
A túra során végig járjuk a hegy bányáit és közelről vizsgáljuk a vulkanizmus nyomait, eseményeit.
Időtartam: 3.5 óra – Szintemelkedés: 150 m – Táv: 7 km

Július 24.

Holdfénytúra a csobánci romok között

Ezen a nyári estén gyönyörködj a legszebb kilátásban a Hold és csillagok fényében a Csobáncról. A hegy füves platóját a középkori vár maradványi is megkoronázzák. Elképesztő kilátásra számíthatsz a csúcson, ahonnan talán a legszebb Balaton-felvidéki panoráma tárul eléd. Innen látszik az összes híres tanúhegy, ráadásul a kilátás a Tihanyi-félszigettől a Keszthelyi-öbölig terjed, és a távolból még Fonyód fényeit is láthatod. A Csobánc szőlőkkel borított szoknyáján kialakított, Gyulakeszi várparkolóból kiindulva változatos esti túrán fedezheted fel szakvezető kíséretében a hegy, vár és az egykor itt élő emberek igazi történetét.
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott.
Találkozó: 19.15-kor, helyszíne: Gyulakeszi – várparkoló – Indulás: 19:30 órakor
Útvonal: Gyulakeszi várparkoló – Rossztemplom – Vár
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 300 m – Táv: 5 km

Július 25.

Esti kalandok a hegyen – Holdfénytúra Badacsonyon

Ha napközben élvezted a Balaton hűs hullámait, akkor este nincs más teendőd, mint fentről nézni a természet és a táj csodáit! Hidd el, megéri a fáradságot, mert egy esti pannon varázslat fog a szemed elé tárulni a Kisfaludy-kilátóból! Izgalmas, holdfényárban úszó éji kirándulás vár rád, ahol a magasból élvezheted a hegy és a víz harmóniáját.
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott.
Találkozó: 19.15-kor, helyszíne Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 19:30 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
időtartam: 2.5-3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 4 km

Július 31.

Történelmi vártúra Szigliget erődítményeiben – ÚJ!

Sok százéves történelem tárul fel előtted ezen a nyári délelőttön. Szigliget csak egy van, de a településen várrom kettő! Történelmi túránk során megtudod mindkét vár históriáját, az itt élt emberek életét, Szigliget múltját, néprajzát és értékeit.
A Balaton Várának és egy másik kevésbé ismert helynek, az Óvárnak titkaiba avat be túravezetőnk!
Fedezd fel velünk együtt Szigliget csodáit! Autó szükséges!
Találkozó: 09.45-kor, helyszíne: Szigliget Tourinform Iroda előtt (8264 Szigliget, Kossuth u. 17.) – Indulás: 10:00 órakor
Útvonal: Szigliget Tourinform Iroda – Vár – Óvár
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 150 m – Táv: 100 m

Augusztus 7.

Csörgey emléktúra – Ábrahámhegy és környékének felfedezése

Túránk során megismerheted a kiváló ornitológus, Csörgey Titusz munkásságát, aki hosszú ideig Ábrahámhegyen élt. A könnyed erdei séta közben szakképzett túravezetőnk beavat a terület természeti és kultúrtörténeti értékeibe, megismertet madárvilágával. Az úticél pedig nem más, mint a pálos kolostor romja, ahol feltárul a pálosok története és a salföldi kolostor históriája is.
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Ábrahámhegy vasútállomás parkolójában – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Ábrahámhegy vasútállomás – Burnót-patak – Pálos kolostor
Időtartam: 3,5 óra – Szintemelkedés: 100 m – Táv: 8 km

Augusztus 14.

Élménytúra a szubmediterrán szigligeti halmokon

Szigliget az északi part ékszerdoboza! Gazdag történelemmel, értékes természeti kincsekkel és érdekes vulkanológiai képződményekkel. Túránk során szakképzett túravezetőnk segítségével megismerkedhetsz ezekkel! Fény derül Szigliget nevének eredetére, a Kamon jelentésére, valamint arra, hogy mivel foglalkoztak egykor a szigligeti emberek. Hozd magaddal barátaid, vagy családod, hogy még felejthetetlenebb legyen az élmény!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Szigliget, Tourinform Iroda előtt (8264 Szigliget Kossuth u.17.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Szigliget Tourinform Iroda – Ófalu – Avasi-templomrom – homokbánya – Hálás-tető – Kamonkő
Időtartam: 3.5 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 6 km

Augusztus 21.

Nyári holdfénytúra Badacsonyon

Túránk során lámpások fényénél fedezheted fel az esti Badacsonyt szakvezetőnk segítségével. Megtapasztalhatod az esti hegy hangjait, élő és élettelen természeti értékeit. Augusztus a csillaghullás hónapja. A Kisfaludy-kilátóba felérkezve nem csak a lenti fénylő településeket, az ezüsthíddal díszített Balatont csodálhatod meg, hanem ha szerencséd van, hullócsillagot is láthatsz. Ne hagyd ki!
Elemlámpa vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 18:15-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 18:30 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam: 2.5 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 3 km

Augusztus 24.

Szigligeti holdfénytúra az Óvárhoz – ÚJ!

A késő nyári csillag- és holdfényes estén kalandos túrában lehet részed. Felfedezheted a szigligeti Óvár titkait, miközben csodás panoráma nyílik az ezernyi fényben tükröződő Balatonra. Ezután Szigliget ősi templomához,- a kevésbé ismert- Avasi-templomhoz is elvezet szakképzett túravezetőnk. Garantált a jó hangulat! Jelentkezz te is, ha jobban megismernéd Szigligetet!
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 18:15-kor, helyszíne: 8264 Szigliget, móló előtti parkoló – Indulás: 18:30 óra
Útvonal: Szigliget, móló előtti parkoló – Óvár – Avasi-templomrom
időtartam: 2 óra – Szintemelkedés: 100 m – Táv: 2.5 km

Augusztus 28.

Élménytúra a Kopasz-hegyen

A Kopasz-hegy a Káli-medence kevésbé frekventált turistacélpontjai közé tartozik, de aki már jól ismeri a Badacsonyt, vagy a Szent György- hegyet, azoknak sok újat mutathat ez a különleges vulkáni képződmény… Miért különleges? Kialakulása, élővilága és az éghajlata miatt. A hegy tetejéről egyszerre láthatod a Tapolcai-és a Káli-medencét is. Túránk során megismerkedhetsz a Káli-medence történetével, néprajzával és egyéb különlegességeivel.
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Mindszentkálla, templom előtti parkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Kisfalud templomrom – bányavágat – tető – tanösvény
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 140 m – Táv: 2.5 km

Szeptember 4.

Badacsonyi Bortúra – ÚJ!

Badacsonyi tematikus túránk a szőlő és a bor köré épül. Borkóstolás három borlelőhelyen, túra, minden, amit a borvidékről tudni érdemes.
(Itt ugye személyre szabott leírás kellene majd az adott 3 borászatról is, a legjellemzőbb fajtákról, amik kóstolásra kerülnek. Meg egy olyasmi bevezető szöveg, hogy túránkon nem csak megcsodálhatjuk és megtudhatjuk történelmét, de meg is kóstolhatjuk Badacsonyt!)
Találkozó: 09:45-kor Badacsonyban, a Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u. 14.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Tourinform iroda- 3 pincészet/borászat- Rózsakő
Az ár és az útvonal kidolgozás alatt. A túrára csak 18 év felettiek jelentkezését várják.

Szeptember 11.

Tűzgyűrű-tanösvény – vulkán túra a Badacsonyon

Lead: Ősszel talán a legszebb, különböző színekbe öltözött hegyünk. Túránk a Tűzgyűrű-tanösvényt járja be.
Valóban a nagy Pán teremtette a Badacsonyt? Van tudományos magyarázat a hegy keletkezésére? Hogyan alakultak ki a kőtengerek, a bazaltorgonák? Ezekre a kérdésekre most választ kaphatsz! Azt is megtudhatod, milyen volt a bazalt bányászat és mik voltak a kőzetek felhasználásának módjai. Túránk során megismerheted a titokzatos vulkán élővilágát, élettelen természeti értékeit. Mindehhez szakképzett túravezetőnk ad segítséget.
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – kőtenger – Rodostó turistaház – bányák – bányaépület romok
Időtartam: 3.5 óra – Szintemelkedés: 50 m – Táv: 6 km

Szeptember 18.

A csobánci vár meghódítása

A Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme a Csobánc, melynek tetejét a vár koronázza meg. A hegy szőlőkkel borított szoknyáján vezet túránk, melynek déli platóján meredeznek Csobánc várának romjai. Pazar kilátás vár rád! Ha velünk tartasz, gyönyörködhetsz a „Tapolcai-forgószínpad” elképesztő kavalkádjában. Megéri a fáradozást!
Mi a Keszi név eredete? Mi az a Széna-eregető? Milyen tetteket hajtott végre Gyulaffy László? Honnan ered a Csobánc név? Mit mondtak a várvédő csobánci nők a labancnak? Miért van orgonakert a hegytetőn? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphatsz túránk során!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Gyulakeszi, várparkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Gyulakeszi – Rossz-templom – Vár
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 4 km

Szeptember 24.

Holdfénytúra a szüret idején, a Badacsonyon

Lead: Este, elemlámpák, érdekes történetek, gyönyörű fények, az őszi szüret illata. Ez vár holdfénytúránkon!
Különleges alkonyi, esti túra a Badacsony tetején. A szakvezetéses túra során fényt deríthetsz a sötétbe burkolózott hegy minden titkára, miközben macskabaglyok hangja kísér. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látványban lehet részed: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik irányban pedig a Káli-medence falvainak gyöngyfüzér-szerűen fénylő csodáiban gyönyörködhetsz! Ne hagyd ki!
Találkozó: 16:45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17) – Indulás: 17:00 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam: 2 és fél- 3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 4 km

Október 2.

Őszi színek a Szent György-hegyen

Lead: Sárkányok, Szent György, tüzes borok, vulkán. Ezek hol jönnek össze? Hát a Szent György-hegyen!
A túránk során megismerkedhetsz e csodás hegy kialakulásával, gazdag élő-és élettelen természeti értékeivel, kultúrtörténetével. A hegy sárkányának históriája sem marad titokban. A szőlő-és borkultúra, illetve ezek néprajzi vonatkozásai is terítékre kerülnek a túra során, melynek végén a festői Lengyel kápolna, valamint a hegy barokk építészeti emlékei fogadnak. A jó hangulat és a káprázatos kilátás garantált! Tarts velünk, és jelentkezz!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Kisapáti- temető melletti parkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Kisapáti temető – Szent Kereszt-kápolna – Turistaház – „Jégbarlang” – orgonák – tető – Oroszlánfejű-kút – Tarányi-ház – Lengyel-kápolna – Csepegő-forrás
Időtartam: 4 óra – Szintemelkedés: 300 m – Táv: 8-9 km

Október 9.

Bortúra Badacsonyban – ÚJ!

Lead: Badacsony szőlő és borkultúráját min keresztül lehetne a legjobban megismerni, ha nem a borain keresztül? Túránk során kóstolunk, bejárunk, beszélgetünk mindezekről.
Leírás: Itt ugye személyre szabott leírás kell majd az adott 3 borászatról is, a legtipikusabb fajtákról amik kóstolásra kerülnek. Meg egy olyasmi bevezető szöveg, hogy túránkon nem csak megcsodálhatjuk és megtudhatjuk történelmét, de meg is kóstolhatjuk Badacsonyt!
Találkozó: 09:45-kor Badacsonyban a Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u. 14.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Tourinform iroda- 3 pincészet/borászat- Rózsakő
Az ár és az útvonal kidolgozás alatt. A túrára csak 18 év felettiek jelentkezését várják.

Október 16.

Hajnalmadár után kutatva a Badacsonyon

Lead: Hajnalmadár? Van köze a hajnalhoz? Ezt túránk során kiderítheted, miközben a különleges fajt szakképzett geo- és madarász túravezetőnk segít felkutatni.
A hajnalmadár a Badacsony őszi különleges madara. Az Alpokból érkezik ide és egy rövid időt itt tartózkodik a badacsonyi bányákban. Repülésekor szárnyai egy trópusi pillangóra emlékeztetnek. A páratlan élmény mellett a túra során a Badacsony egyéb élő-és élettelen értékeit is megismerheted!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Badacsonytomajon, a József Attila utca és a Borostyán u. sarkán – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Köböl-kút parkoló – az összes bánya megtekintése
Idő tartam: 2.5-3 óra – Szintemelkedés: 80-100 m – Táv: 1 km

Október 23.

Októberi holdfénytúra Badacsonyon

Túránkon az alkonyi/esti Badacsonyt hódíthatod meg, szakképzett túravezető segítségével. Kihagyhatatlan élményben lesz részed, megismerheted az egykori vulkán elő és élettelen természeti értékeit, s ehhez a Hold és lámpásaink fénye szolgáltatja a világosságot. A Kisfaludy kilátóba érve páratlan kilátás vár rád az ezüsthíddal díszített Balatonra. Innen a lenti kis települések fényei olyanok, akár a kis gyöngyfüzérek. Jól hangzik? Ne maradj ki! Jelentkezz te is!
Elemlámpa, vagy egy fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 15:45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 16:00 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam: 2.5 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 3 km

Október 30.

“Időutazás” a badacsonyi Tűzgyűrű tanösvényen

Lead: Csakúgy “repkednek a millió évek”, feltárulnak az egykori ősföldrajzi környezetek, és a vulkán titkai.
Körtúránk során megismerkedhetsz a Badacsonyt létrehozó hatalmas erőkkel, a hegy élő-és élettelen természeti értékeivel. Túravezetőnk kíséretében meglátogathatsz 3 bányát is, közben megismerheted a bányászok történetét, akik anno itt fejtették a kőzetet. A legjobb program lehet az őszi délelőttön családunkkal vagy barátainkkal bebarangolni a hegyet. Ne maradj le!
Találkozó: 09:45-kor Badacsonyban a Szegedy Róza-háznál (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – kőtenger – Rodostó turistaház – bányák – bányaépület romok
Időtartam: 3.5 óra – Szintemelkedés: 50 m – Táv: 6 km

November 6.

Badacsonyi Bortúra – ÚJ!

Lead: Utunk során felfedezzük a szőlőhegyet borain, borászain, történelmén keresztül szakképzett túravezetőnk segítségével. Borkóstolás, jó hangulat és a felejthetetlen élmény garantált!
Leírás: Itt ugye személyre szabott leírás kell majd az adott 3 borászatról is. Meg egy olyasmi bevezető szöveg, hogy túránkon nem csak megcsodálhatjuk és megtudhatjuk történelmét, de meg is kóstolhatjuk Badacsonyt!
Találkozó: 09:45-kor Badacsonyban a Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u. 14.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Tourinform iroda- 3 pincészet/borászat- Rózsakő
Az ár és az útvonal kidolgozás alatt. A túrára csak 18 év felettiek jelentkezését várják.

November 13.

Hajnalmadár túra a Badacsonyi bányákban

Lead: Egy hajnalmadár túra, amiért még csak nem is kell hajnalban ébrednünk. Badacsony különleges faját kutathatod fel.
Hajnalmadár… a tél legszebb hazai, trópusi pillangóra emlékeztető madara. Őt próbálhatod meg felkutatni geo- és madarász túravezetőnk szakszerű segítségével. Mindez a gyönyörű őszi Badacsonyon, az évszak színeivel, hangjaival, illataival kísérve. Jelentkezz te is!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Badacsonytomajon, a József Attila utca és a Borostyán utca sarkán – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Köbölkút parkoló – az összes bánya megtekintése
Időtartam: 2.5-3 óra – Szintemelkedés: 80-100 m – Táv: 1 km

November 20.

A Gulács-hegy meghódítása – túra a magyar Fujiyamán

A Gulács különös vulkáni képződmény, melyet kevesen fedeztek fel. Erdei útja ősszel talán még érdekesebb, mint máskor. A hegy kialakulása eltér a szintén vulkáni Badacsonyétól. Hogy alakult ki? Milyen értékei vannak a hegynek? Miért hívják a “magyar Fujiyama”-nak? Erről és még sok minden másról is szó lesz szakvezetéses túránk során. Ismerd meg te is! Jelentkezz!
Találkozó: 09:45-kor, helyszíne: Nemesgulács kultúrház és templom közötti parkoló – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Sér-kút – bánya – orgonák – tető
Időtartam: 3 óra – Szintemelkedés: 270 m – Táv: 4 km

November 27.

Késő őszi holdfénytúra a Badacsonyon

Lámpások, macskabaglyok hangja, a késő őszi szőlőhegy illata. A minden érzéket örvendeztető túra a legjobb kikapcsolódás lehet baráti társaságok, családok számára. A szakvezetéses túra során megismerkedsz a hegy minden titkával, a Kisfaludy-kilátóból pedig páratlan látványban lehet részed: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik oldalon pedig a Káli-medence falvainak gyöngyfüzér-szerűen fénylő csodái gyönyörködtetnek.
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!
Találkozó: 14:45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony Kisfaludy S.u.17.) – Indulás: 15:00 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam: 2 és fél- 3 óra – Szintemelkedés: 250 m – Táv: 4 km

December 4.

Teleszkópos madármegfigyelés a Balatonon

A téli Balaton sok madártani érdekességet tartogat. Ilyenkor már láthatóak a tavon azok a fajok, melyek csak késő ősszel érkeznek ide és pár hónapot itt töltenek télen. Ezeket a fajokat kutathatod fel megfigyelő utunk során. Láthatsz például különleges réce fajokat (kontyos, kerce, barát, üstökös), bukókat (kis, nagy) sirály-és vöcsökfajokat is többek között. Segítségedre lesz megismerésükben szakképzett madarász-túravezetőnk, Árvai Gábor is.
A túrán való részvételhez személyautó szükséges!
Találkozó: 09:15- kor, helyszíne: Badacsonytomaj, a városi strand előtti parkoló – Indulás: 9:30 óra
Útvonal: Badacsonytomaj strand – Badacsony móló – Szigliget móló – Balatonederics Nádasmező és strand
Időtartam: 3-4 óra – Szintemelkedés: – Táv: 20 km

December 18.

Holdfénytúra a téli Badacsonyon

Lead: Sötétség, „macskabagoly-koncert”, ezüsthíd, érdekességek és történetek a Badacsonyról és a Balatonról.
Különleges alkonyi, esti túra a Badacsony tetején. A szakvezetéses túra során megismerkedhetsz a hegy minden titkával, közben macskabaglyok félelmetes hangja töri meg a csillagfényes est csendjét. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány fogad: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik irányban pedig a Káli-medence falvainak gyöngyfüzér-szerűen fénylő csodáiban gyönyörködhetsz. Jól hangzik? Ne maradj le, jelentkezz te is!
Találkozó: 14:45-kor, helyszíne: Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás:15:00óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
Időtartam:2.5-3óra – Szintemelkedés:250m – Táv: 3 km
Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás hozatala ajánlott!

December 31.

Óévbúcsúztató Badacsonyi körtúra

Az év utolsó napján egy hangulatos túrával várunk téged és barátaid/családod, méghozzá a Badacsonyon. Az út során fény derül a hegy kialakulására, téli élő-és élettelen természeti értékeire, szőlő-és kultúrtörténetére. Felfedezheted a hegy legendáit és történetét, miközben páratlan panorámában lehet részed. Most azt is megtudhatod, hogy az év során miért éppen most lehet nyugodtan leülni a Rózsakőre háttal a Balatonnak! Tarts velünk te is! Jelentkezz!
Találkozó: 09:45-kor, Szegedy Róza-ház (8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 17.) – Indulás: 10:00 óra
Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – kőtenger – Rodostó turistaház – bányák – bányaépület romok
Időtartam: 3.5 óra – Szintemelkedés: 50 m – Táv: 6 km

A túrákról aktuális információ a https://www.badacsony.com/turak/ oldalon

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár