Zánka – Szüret – Az elmúlt évtized legjobb évjáratát ünnepelték – 2015.10.17.
Egy rendkívül jó évjárat szüretjét ünnepelték szombaton Zánkán. Napsütés, kiváló borok, szórakozni vágyó emberek – minden együtt volt egy vidám, mondhatnánk fergeteges hangulatú mulatsághoz. Aki ott volt, nem is csalódhatott az eredményben.
A Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület, a zánkai település és német kisebbségi önkormányzat, valamint a Zánkai Faluház szervezésében zajló program fő attrakciója hagyományosan a falut bejáró felvonulás volt. A helyi és környékbeli résztvevők a Rozmaring Lovasudvar mellett gyülekeztek. Miután feltankolták a pogácsás kosarakat, boros üvegeket, kannánkat, rendőri és polgárőri biztosítással elindultak, hogy bejárják a falut. A menetet vezető lovasok, fogatok mellett felvonult az elmúlt hatvan év traktorainak színe-java a Dutrától a Zetoron át John Deere gépekig.
A falu több pontján is ilyen diorámák jelezték a szüreti ünnep idejét
Sós süti töltés a gyülekezőnél
A menetet a lovasudvar lovasai vezették
A bíró és bíróné kocsija
A gyalogos menet eleje a szőlőharanggal és a méretes borkorcsolyával
A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Egyesületének tagjai nagy létszámmal vettek részt a zánkai mulatságon, ahol külön bemutatót is tartottak
A Bokafogó Néptánc Együttes férfikara a kínálásba is bekapcsolódott
Balassa János egy vele egy idős Dutra UE 28-assal, a Vörös Csillag Traktorgyár egykori sikerdarabjával vonult a menetben
A hölgyek kisvonattal – és borral – utaztak
A kisbíró szerepében a csicsói Szarka Lala igazította el a falu népét az ilyenkor megfelelő viselkedésre
Finom pogácsát kínáltak szinte minden kanyarban
Több megállónál borral is várták a felvonulókat. Itt például a Kőróka Pince korábbi borait kóstolja a jobb oldalon látható Péringer Antal, aki egy későbbi állomáson már szinte teljesen kész újborokat mutatott be a saját terméséből
Takács Ferenc, a helyi füvesember és Mészáros Géza, a kertbarátkör vezetője elmélyülten kóstolja az egyik újbort
A vonulók és fellépők között volt a Magyar Tenger Gyermek Néptáncegyüttes is
Az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport tagjai is bemutatták műsorukat
Nagy sikert arattak a Révfülöpi Táncoló Talpak csoport tagjai a rockosított operettes táncaikkal
Bokafogó Néptáncegyüttes most is igazi folklór műsorral szerepelt
A legnagyobb show-t a Magyar Tenger Népdalkör tagjai csinálták mulatós műsorukkal
A dalokat most is a csoportot húsz éve vezető Némethy Kornélia kísérte harmonikával
Két nóta és két pohár között a menet egyik résztvevőjét, Andrónyi Lászlót, a Zánka és Környéke Pinceszövetkezet borászát kértem meg, hogy értékelje az idei szőlőtermést és beszéljen a készülő borok várható minőségéről.
– Én utoljára 2003-ban találkoztam ennyire jó évjárattal. A 2007-es is nagyon jó volt, de ez azt is felülmúlja. A szőlőkben nem volt rothadtság, nagyon jó volt a mustfokuk, illetve a savak és más paraméterek alapján is nagyon jól alakult minden. Talán egy kicsit gyorsabb volt az érés a megszokottnál, de ha a borász odafigyelt és jól választotta meg a szüret időpontját, ezt korrigálni lehetett. Mi augusztus végén kezdtük a rizlingszilvánival, aztán jött a juhfark, furmint, chardonnay, szürkebarát, és október elején olaszrizlinggel fejeztük be. Kékszőlőnk nem volt sok, a többséget ebből a zweigelt adta, amiből rozét készítünk. Véleményem, illetve az eddigi tapasztalataim szerint az idei év kiváló borokat eredményez minden szőlő, illetve borfajtánál, és a mennyiséggel is elégedettek lehetünk.
Andrónyi László (balról) nem csak mondta, be is mutatta, milyen jó az évjárat – kollégáival, Scher Zsolttal és Cseh Ferenccel a pinceszövetkezet idei borait kínálta
A menet útja a faluháznál fejeződött be, ahol a feldíszített teremben műsorral, zenével fogadták a felvonulókat. Közben Bor Kálmán, a strandi Szürkebarát és Jegesmedve büfék tulajdonosa, a kertbarátkör tagja gulyást főzött segítőjével, Szentgróti Róberttel a résztvevőknek.
Mint Bor Kálmán elmondta, a négy üstben közel kétszáz liter levest készítettek, amihez 40 kilogramm sertéslapockát, 30 kilogram krumplit és mintegy 6-7 kilogramm zöldséget – sárgarépát, zellert, petrezselymet – használtak fel.
– A húst magam kockáztam fel, mert nem mindegy a mérete. A leveshez kisebbre kell vágni, mint a pörkölthöz, hogy jó elkeveredjen, s így mindenkinek jusson a lé mellé sűrűje is.
A felvonulás végére Takács Feri bácsi – a füvesember – is arra jutott, hogy rendkívül kiváló évjárat lesz az idei
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről