Szentantalfa – Kiváló borok és sajtok, érdekes előadások az első nyitott borversenyen – 2015.05.08.

Szentantalfa – Kiváló borok és sajtok, érdekes előadások az első nyitott borversenyen – 2015.05.08.




Rendhagyó módon rendezték meg az idei hegyközségi borversenyt Szentantalfán. A hivatalos zsűrik mellett a laikus érdeklődők is bekapcsolódhattak a borok kóstolásába. Sőt előtt még a Four Seasons Hotel vezető sommelier-jeként dolgozó Szik Mátyás előadása alapján meg is ismerhették a borbírálat szabályaival, technikájával.


A rendezvényt létrejöttét támogató Forster Központ – az egykori műemlékvédelmi hivatal – munkatársai pedig a balatoncsicsói plébánia felújítási munkáiról adtak tájékoztatást.
Dr. Soós Gábor, a Világörökség és Nemzetközi Főosztály vezetője elmondta, hogy egy norvég támogatással zajló projekt keretében felújítják a plébániát. A felújítás kapcsán egy módszertant alakítanak ki arról, hogy hasonló állapotban lévő műemlékeket hogyan érdemes, hogyan lehet fenntarthatóan megmenteni a helyi közösség bevonásával. Ugyancsak a projekt részeként arról is módszertant készítenek, hogyan mérhető a kulturális örökség gazdasági, társadalmi haszna. A plébánia példája alapján arról is módszertant készítenek, hogyan kell úgy hozzányúlni kulturális örökséghez, hogy legyen is társadalmi haszna. A filozófiájuk eleve az, hogy egy ilyen épület a jövőben akkor lesz fenntartható, ha a felújításba bevonják a helyi közösséget, ha az épületnek tudnak adni valami olyan közfunkciót, ami a helyiek igényeivel találkozik.



A rendezvényt kisebb vásár egészítette ki.


 



A fazekasként is dolgozó Nagy Lászlóné, most friss sajtokkal vett részt a vásáron, amikből éppen Titz Tibor, a program moderátora kap kóstolót


 



A szentantalfai Rab Márta szalmából font dísztárgyakat kínált – a fotó kedvéért az unokának


 



Dobosi Lea a bátyja által termelt, készített tejtermékeket, sajtot, joghurtot, túrót árulta. Károly gazdaságában négy fejőstehén és két borjú van


 



Bojti Rózsa az Óbudavári Kecskék néven ismert gazdaság, Szabó Bálint sajtjait kínálta széles választékkal



Az előadások után elkezdődött a borverseny. A Balatonfüred-Csopak Borvidékhez tartozó Szentantalfai Hegyközségről Antmann József hegybírótól megtudtuk, hogy a Nivegy-völgyi, a zánkai és a monoszlói szőlőket foglalja magába. A területe 550 hektár, tehát akkora, mint a Somló.
Jellemző fajtájuk fehér szőlők közül az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, a Juhfark és a Szürkebarát. A kék szőlőkből a Kékfrankost elsősorban rozékészítésre használják, de van Cabernet Franc és más fajták is kisebb mennyiségben.
A gazdák többsége néhány ezer négyzetméter és egy hektár közötti területen gazdálkodik, mintegy 10-15 pincének van öt-tíz hektár körüli területe, 15 hektárnál is nagyobb birtoka csak néhány pincének van.
Az idei versenyre 79 bort neveztek, amiket helyi borászokból álló két zsűri kóstolt végig. Az egyiket Varga Zoltán, a hegyközség elnöke, a másikat dr. Brazsil József helyi borosgazda, a Pannon Egyetem docense vezette.
A társadalmi zsűriben a helyi és távolabbról érkezett érdeklődők mellett a Forster Központ munkatársai kóstolták a borokat. Ennek a vezetője Szik Mátyás volt. Ők már a hivatalos bírálók által megszűrt tételeket kapták, így a gyengébb borok hozzájuk már nem jutottak el.


 



A borokat letakart palackban Rókáné Sárfi Tímea – középen -, a hegyközség adminisztrátora és csapata szolgálta fel a zsűrik tagjainak


 



Az egyik hivatalos zsűri – jobbról Varga Zoltán


 



A másik hivatalos zsűri – az asztalfőn Brazsil József


 



A társadalmi zsűri


 



Molnár László a korábbi és Antmann József jelenlegi hegybíró a borokra adott pontszámokat összesíti


A záró értékelésben a zsűri elnökök kiemelték, hogy jó volt a gazdák otthoni előválogatása, mert a versenyre már többségében csak igazán jó minőségű borok kerültek. Különösen nagyra értékelték, hogy a rossz időjárással sújtott 2014-es évjáratból is nagyon finom borokat bírálhattak.


 



Varga Zoltán (balról), dr. Brazsil József és Szik Mátyás


 


A legjobb pontszámot, s ezzel egy nagyarany oklevelet dr. Brazsil József késői szüretelésű 2011-es évjáratú Olaszrizlingje kapta. Tizenöt bort minősítettek arany, negyvenet ezüst, maradék huszonhármat pedig bronz oklevéllel.


Az alábbiakban olvashatják a legjobb 56 bor adatait.


Nagyarany
Brazsil cseppek Olaszrizling Késői szüretelésű 2011


Arany
Szabó és Fia Borpince Olaszrizling 2013
Zánka és környéke Pince szövetkezet Juhfark 2004
Móró Pincészet Olaszrizling Késői szüretelésű 2011
Szabó és Fia Borpince Olaszrizling 2014
Szabó és Fia Borpince Cabernet Franc-Kékfrankos 2012
Dobosi Pincészet Szürkebarát 2013
Dobosi Pincészet Kéknyelű 2014
Cse-Ki Bor Bt. Olaszrizling 2014
Móró Pincészet Olaszrizling 2013
Szabó és Fia Borpince Cabernet franc rosé 2014
Martinus Borház Cabernet franc 2012
Scheller József Olaszrizling 2014
Szabó és Fia Borpince Kékfrankos rosé 2014
Szabó és Fia Borpince Szürkebarát 2014
Brazsil cseppek Rizlingszilváni 2013


Ezüst
Gergely Borház Cabernet Sauvignon 2012
Szabó és Fia Borpince Chardonnay 2014
Gergely Borház Merlot 2013
Zánka és környéke Pinceszövetkezet Pintes 1989
Martinus Borház Olaszrizling 2014
Móró Pincészet Olaszrizling 2014
Szabó és Fia Borpince Ottonel muskotály 2014
Dobosi Pincészet Sauvignon blanc 2014
Lídia Borház Olaszrizling 2014
Lídia Borház Olaszrizling gyöngyözőbor 2014
Brazsil cseppek Csabagyöngye 2014
Móró Pincészet Cabernet Sauvignon 2008
Molnár Zsolt Olaszrizling 2014
Zánka és környéke Pinceszövetkezet Olaszrizling 2014
Antmann Pince Juhfark 2013
Scheller József Juhfark 2014
Dobosi Pincészet Szürkebarát-Tramini 
Gergely Borház Ottonel Muskotály 2014
Hollósy Zsombor Kékfrankos-Cabernet Sauvignon rozé 2014
Cse-Ki Bor Bt. Kékfrankos Rose 2014
Hollósy Zsombor Rizlingszilváni 2014
Hollósy Zsombor Olaszrizling 2014
Szabó és Fia Borpince Olaszrizling 2014
Dobosi Pincészet Juhfark 2014
Koller Kati Olaszrizling 2013
Dobosi Pincészet Kékfrankos Rose 2014
Antmann Pince Olaszrizling 2014
Antmann Pince Juhfark 2014
Gergely Borház Cserszegi fűszeres 2013
Koller Kati Zweigelt 2013
Gergely Borház Olaszrizling 2014
Lídia Borház Zweigelt+Merlot Rosé 2014
Szabó és Fia Borpince Cabernet franc 2012
Csengő Miklós Olaszrizling-K13-Pinot blanc 2014
Dobosi Pincészet Chardonnay 2014
Zánka és k.P.szövetk. Rizlingszilváni 2014
Szabó és Fia Borpince Juhfark 2013
Zánka és k.P.szövetk. Szürkebarát 1993
Zánka és k.P.szövetk. Zöldveltelini 1989
Dobosi Pincészet Olaszrizling 2014
Antmann Pince Rizlingszilváni 2014


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár