Kommandó vigyázza a jövőben, hogy mindig megfelelő halat kapjunk – 2015.09.18.
Mostantól nem csak a víz mellett, még a balatoni halfesztiválok sörasztalainál is lecsaphatnak a halőrök, ha megtudják, hogy valahol mázsa számra szolgálják fel például az Ukrajnából feketén ide úsztatott pisztrángokat.
Az ilyen akciókra az ad lehetőséget, hogy augusztus óta aktívan működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 10 fős állami halászati őri szolgálata. Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét – tudtuk meg a NÉBIH sajtószolgálatától.
A halkommandó szakirányú felsőfokú végzettségű, rendészeti és halászati őri vizsgával rendelkező szakemberekből áll. A halászati őrök az ország teljes területén ellenőrizhetnek és – a halászati őrök jogosítványain túl – megilleti őket a halgazdálkodási felügyelők hatáskörei is. Ezáltal nem csak a halgazdálkodási vízparton járhatnak el, hanem a halak, illetve adott haltételek származását a teljes élelmiszerláncon – “víztől az asztalig” – nyomonkövethetik.
Az elmúlt négy hónapban 81 halboltban, valamint halból készült ételeket árusító vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést a szakemberek. Az ellenőrzött létesítményeknél 35 esetben találtak szabálytalanságot és több alkalommal kellett halat, illetve haltermékeket megsemmisíttetni mintegy 50 kg mennyiségben.
A halkommandó több alkalommal közös szolgálatot látott el a Dunai- és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságokkal. Baranya és Tolna megyékben a területi halgazdálkodási felügyelőkkel, a rendőr és a természetvédelmi hatósággal közösen szervezett akciókban vettek részt. Heves, Nógrád és Pest megyékben pedig a “horgásztavak” ellenőrzésére került sor. Az akciók eredményeként 38 eljárás indult a NÉBIH-nél, melyek jelenleg is folyamatban vannak – tudtuk meg a NÉBIH sajtószolgálatától.
Képek Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről