Cserszegtomaj – A szőlőnemesítő szerint a borokkal követni kell az ízlés változását – 2015.09.18.
A muskotályos rozé- és vörösbor lehet a jövő egyik kedvelt itala, állítja Kocsis László professzor, aki egyik fontos feladatának tartja, hogy ehhez megfelelő szőlőt állítsanak elő.
A Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékének vezetőjével a kar cserszegtomaji szőlőtelepén azon a szőlőfajta bemutatón beszélgettünk, amit évtizedek óta szeptember elején rendeznek meg. A bárki előtt nyitott és ingyenes szakmai fórumon az idén is értékelték az évjárat fajtákra gyakorolt hatását, a növényvédelmi, termesztéstechnológiai tapasztalatokat.
A szőlőtelep bejárata
Dr. Kocsis László ahogy máskor, most is ismertette azoknak az itt nemesített fajtáknak az értékmérő tulajdonságait, amelyek a nemzeti fajtalistán szerepelnek. Sőt nem csak bemutatta ezeket, az előadása után meg is lehetett kóstolni a szőlőket. Beszélt az újdonságokról és a nemesítési tervekről is, hogy az érdeklődő gazdák, borászok közvetlenül is megismerjék az egyetemen, illetve a szőlőtelepen folyó tudományos munkát és az eredmény megjelenését a gazdaságban.
Kocsis László az érdeklődők és a bemutatott szőlők egy részével
Ez például a Rozália, amit Bakonyi Károly és társai állították elő 1980-ban az Olasz rizling és a Tramini fajták keresztezésével. 2001-ben részesült állami elismerésben. A bora egyre jobb eredményekkel szerepel különböző versenyeken
Az előadás végén mindenk végigkóstolhatta a mintegy negyven fajta szőlőt. A borszőlők mellett több csemegeszőlő fajta is szerepelt a válogatásban
Az előadás után beszélgettünk Kocsis Lászlóval a szőlőtelepen zajló munkájukról, aminek egyik ágát az egy adott fajtán belüli klónok szelekciója adja. Olyan változatokat keresnek, amelyek egy elképzelt célt kielégítenek. Ilyen cél lehet például hidegtűrő-képesség, az aromaanyag gazdagság, ami akár egy-egy ízre is vonatkozhat.
Az Olaszrizling GK-37-es klónja – Állami elismerésbe, 2003-ban részesült. Az Olasz rizling G.K.1 erősebb növekedésű, nagyobb fürtű és terméshozamú szubklónja. A legkorábban érő, a legjobb cukortermelő szubklón. Hűvösebb években 0,5 – 1,0 mustfokkal jobb a termése, mint az alapfajtának.
A Cserszegi fűszeres fajtából most éppen lazább fürtű egyedeket keresnek, mert ezek sokkal ellenállóbbak a rothadással szemben. De kerestek olyant is közöttük, ami nem annyira fűszeres aromájú, inkább muskotályba hajló ízű.
– Vannak olyan tulajdonságok, amiket a klónszelekcióval nem tudunk megváltoztatni, mert egy új genetikai információ létrehozásához az ivaros sejtek kapcsolódása kell. Ezt csak keresztezéses nemesítéssel lehet megcsinálni – magyarázta Kocsis László. – Most az egyik ilyen fő nemesítési cél, hogy gombabetegségeknek ellenálló, muskotály ízű, fehér- és vörösbort adó fajták legyenek.
Nem vitatja, hogy egyes konzervatívabb beállítottságú borászok, borbarátok szerint a muskotályos vörösbor szinte már perverziónak minősíthető eset. De úgy látja, hogy a piaci trendek mégis ezt az irányt erősítik.
– A mai fiatal generáció borfogyasztói körében az Irsai Olivér és más illatosfajták a sikeresek. A rozéknál is azoknak van tomboló sikerük, amik gyümölcsösek, amiken felfedezik a szamóca, a málna és más gyümölcsök illatát. Mi megpróbálunk egy olyant csinálni, amiből igazán gyümölcsös és üde borokat lehet készíteni. A kékszőlők között eddig is volt egy hasonló régi fajta, a Hamburgi muskotály, de abból rozé jellegű borokat lehet készíteni. Mi megpróbálunk egy olyant, aminek vastagabb, színesebb bogyóhéja lesz.
Kocsis László szerint egy új bor akkor lesz sikeres, ha valamiben különleges. A Cserszegi fűszeres sikerét például az hozta meg, hogy egy teljesen új ízlésvilágú, jól felismerhető, megjegyezhető bor került a forgalomba. A másik oldalról pedig könnyen lehetett termeszteni.
– Szeretnénk egy csomagban adni mindent. Egy olyan szőlőt akarunk létrehozni, ami viszonylag jól, könnyen termeszthető, kevesebb növényvédelmi költséget igényel és megfelelő az ízvilága. Az egyiknél egy fűszeres, de mégis valamennyire a muskotályhoz közeli ízvilágot. A másiknál pedig egy nagyon erőteljes, a vörösborokra, vagy a rozékra jellemző gyümölcsös ízvilágot szeretnénk megteremteni. Több fajta már lassan elkészül. Fehérszőlőben talán a Corvinus, kékszőlőben a Messiás van legjobban készen. Az eredmények sikerrel kecsegtetnek, reméljük majd a piacon is megfelelő fogadtatásban részesülnek.
A Corvinus – Bakonyi Károly és társai állították elő 1980-ban az Olaszrizling és az Ezerjó, illetve az Olaszrizling és a Szürkebarát keresztezésével.
Kocsis László kezében a Messiás szőlővel – a jövő egyik nagy ígérete
Az átlagfogyasztó persze csak akkor találkozhat velük, ha sikerül elterjeszteni a fajtákat. A Cserszegi fűszerest fajtaként 1985-ben ismerték el, harminc év elteltével itthon a harmadik legnagyobb felületen termesztett fajta lett és Európában is ismert. Kocsis László úgy számol, hogy az új fajtákkal ehhez képest félúton tartanak. Ha valaki kicsit siettetni akarja az időt, akkor olyan rendezvényekre kell elmenni, mint a keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra – teszem hozzá én a tavalyi tapasztalatok alapján.
A szőlőfajta bemutatón hirdették ki a III. Georgikon Borverseny eredményét. A versenyen az egyetemhez kötő személyek, illetve az egyetemhez kötődő borok indulhattak.
A szakmai zsűrik az idén 43 bormintát értékeltek 20 pontos rendszerben. A borok közel fele, összesen 20 tétel 18 pont feletti értékkel aranyérmes lett. Különdíjjal jutalmazták azt a legjobb bort, ami az egyetemen nemesített szőlőfajtákból készült. Az idén a Bezerics Borház 2009-es évjáratú Pátria bora nyert el a díjat.
A tanszéki ismertető szerint a Pátria szőlőt Bakonyi Károly és társai 1975-ben állították elő az Olasz rizling és a Tramini fajták keresztezésével.
A fajta 2001-ben részesült állami elismerésben. Szárazságtűrése miatt elsősorban meleg, száraz területek fajtája lehet. Botrytis ellenálló-képessége és jó savtermelő-képessége miatt termése sokáig a tőkén tartható, alkalmas késői szüretelésű minőségi borok előállítására. Bora az Olasz rizlinghez hasonló, de annál savasabb, illat- és zamatanyagokban gazdagabb, testes, harmonikus, elegáns minőségi bor.
Az alábbiakban olvashatják a versenyen díjazott borok teljes listáját
Bor és díj megnevezése évjárat termelő, készítő pont Arany Lajvér Pannon cuvée blanc 2014 Lajvér Borház Kft. 19,27 Balaton-felvidéki Szürkebarát-Chardonnay jégbor 2013 Papp és Fia Pincészet 19,16 Kései szüretelésű Olaszrizling 2011 Brazsil cseppek 19,13 Cabernet franc premium 2011 Ax & Ax borászati Kft. 19,08 Pátria 2008 Bezerics Borház 18,88 Imrehegy-Nektár kései 2013 Béla Zoltán 18,67 Aranymetszés Olaszrizling 2014 Varga Pincészet Kft. 18,62 Aranymetszés Olaszrizling Selection 2014 Varga Pincészet Kft. 18,58 Pécsi Chardonnay 2014 Belward Pincészet 18,50 Mr. Irsay ’14 2014 Podmaniczky János 18,42 Merlot premium 2011 Ax & Ax borászati Kft. 18,40 Olaszrizling 2014 Laposa birtok 18,37 Rezi Olaszrizling 2014 Czimondor István 18,35 Lajos t. cuvée 2011 Ax & Ax borászati Kft. 18,32 Turul 2013 Nemeth Win Kft. 18,28 Tolnai Cabernet sauvignon rosé 2014 Simigh Borászati Kft. 18,23 Szenátor 2013 Nemeth Win Kft. 18,22 Tere-Fere ’13 2013 Podmaniczky János 18,18 Soproni Kékfrankos 2012 Ottó Pince 18,18 Alfred r.cuvée 2012 Ax & Ax borászati Kft. 18,02 Ezüst Pécsi Olaszrizling 2013 Belward Pincészet 17,90 Bendegúz 2013 Nemeth Win Kft. 17,72 Cserszegi fűszeres 2014 Kiglics Pince 17,60 Cezar Cabernet frank 2013 Cézár Winery Kft. 17,55 Gyöngyöző illatos fehér 2014 Varga Pincészet Kft. 17,48 Tolnai Cabernet sauvignon vörös 2014 Simigh Borászati Kft. 17,45 Szürkebarát 2013 Ax & Ax borászati Kft. 17,38 Hegyestű Olaszrizling 2013 Brazsil cseppek 17,38 Kunsági-Imrehegyi nektár 2014 Béla Zoltán 17,38 Cserszegtomaji Turul 2012 Bernáth Zsolt 17,23 Balatoni Pinot noir rozé csendes 2014 Varga Pincészet Kft. 17,20 Olaszrizling 2014 Kreka Bálint Ferenc 17,18 Sauvignon blanc 2013 Ax & Ax Borászati Kft. 17,08 Sexi rozé 2013 Bezerics Borház 17,00 Csopaki Olaszrizling 2014 Dr. Dublecz Károly 16,93 Rezi Szürkebarát 2013 Czimondor István 16,92 Fehér cuvée 2014 Horváth Ferenc 16,82 Olaszrizling 2013 Sabján Kitti 16,60 Furmint 2012 Bezerics Borház 16,55 Bronz Kékfrankos rozé 2014 Horváth Ferenc 16,18 Regnum 2013 Nemeth Win Kft. 15,27 Ottonel muskotály 2014 Németh Andrea 15,02 Oklevél Nektár 2012 Kola Károly 14,75
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről