Borok – Cserszegtomaj – A szőlőnemesítő szerint a borokkal követni kell az ízlés változását

Cserszegtomaj – A szőlőnemesítő szerint a borokkal követni kell az ízlés változását – 2015.09.18. 




A muskotályos rozé- és vörösbor lehet a jövő egyik kedvelt itala, állítja Kocsis László professzor, aki egyik fontos feladatának tartja, hogy ehhez megfelelő szőlőt állítsanak elő.


A Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékének vezetőjével a kar cserszegtomaji szőlőtelepén azon a szőlőfajta bemutatón beszélgettünk, amit évtizedek óta szeptember elején rendeznek meg. A bárki előtt nyitott és ingyenes szakmai fórumon az idén is értékelték az évjárat fajtákra gyakorolt hatását, a növényvédelmi, termesztéstechnológiai tapasztalatokat.


 


Cserszegtomaj kísérleti szőlők nemesített klónok


A szőlőtelep bejárata


 


Dr. Kocsis László ahogy máskor, most is ismertette azoknak az itt nemesített fajtáknak az értékmérő tulajdonságait, amelyek a nemzeti fajtalistán szerepelnek. Sőt nem csak bemutatta ezeket, az előadása után meg is lehetett kóstolni a szőlőket. Beszélt az újdonságokról és a nemesítési tervekről is, hogy az érdeklődő gazdák, borászok közvetlenül is megismerjék az egyetemen, illetve a szőlőtelepen folyó tudományos munkát és az eredmény megjelenését a gazdaságban. 


 


Cserszegtomaj kísérleti szőlők nemesített klónok


Kocsis László az érdeklődők és a bemutatott szőlők egy részével


 


Rozális szőlő Cserszegtomaj kísérleti szőlők nemesített klónok


Ez például a Rozália, amit Bakonyi Károly és társai állították elő 1980-ban az Olasz rizling és a Tramini fajták keresztezésével. 2001-ben részesült állami elismerésben. A bora egyre jobb eredményekkel szerepel különböző versenyeken


 


Cserszegtomaj kísérleti szőlők nemesített klónok


Az előadás végén mindenk végigkóstolhatta a mintegy negyven fajta  szőlőt. A borszőlők mellett több csemegeszőlő fajta is szerepelt a válogatásban



 
Az előadás után beszélgettünk Kocsis Lászlóval a szőlőtelepen zajló munkájukról, aminek egyik ágát az egy adott fajtán belüli klónok szelekciója adja. Olyan változatokat keresnek, amelyek egy elképzelt célt kielégítenek. Ilyen cél lehet például hidegtűrő-képesség, az aromaanyag gazdagság, ami akár egy-egy ízre is vonatkozhat.


 



Az Olaszrizling GK-37-es klónja – Állami elismerésbe, 2003-ban részesült. Az Olasz rizling G.K.1 erősebb növekedésű, nagyobb fürtű és terméshozamú szubklónja. A legkorábban érő, a legjobb cukortermelő szubklón. Hűvösebb években 0,5 – 1,0 mustfokkal jobb a termése, mint az alapfajtának.


 


A Cserszegi fűszeres fajtából most éppen lazább fürtű egyedeket keresnek, mert ezek sokkal ellenállóbbak a rothadással szemben. De kerestek olyant is közöttük, ami nem annyira fűszeres aromájú, inkább muskotályba hajló ízű.


– Vannak olyan tulajdonságok, amiket a klónszelekcióval nem tudunk megváltoztatni, mert egy új genetikai információ létrehozásához az ivaros sejtek kapcsolódása kell. Ezt csak keresztezéses nemesítéssel lehet megcsinálni – magyarázta Kocsis László. – Most az egyik ilyen fő nemesítési cél, hogy gombabetegségeknek ellenálló, muskotály ízű, fehér- és vörösbort adó fajták legyenek.


Nem vitatja, hogy egyes konzervatívabb beállítottságú borászok, borbarátok szerint a muskotályos vörösbor szinte már perverziónak minősíthető eset. De úgy látja, hogy a piaci trendek mégis ezt az irányt erősítik.


A mai fiatal generáció borfogyasztói körében az Irsai Olivér és más illatosfajták a sikeresek. A rozéknál is azoknak van tomboló sikerük, amik gyümölcsösek, amiken felfedezik a szamóca, a málna és más gyümölcsök illatát. Mi megpróbálunk egy olyant csinálni, amiből igazán gyümölcsös és üde borokat lehet készíteni. A kékszőlők között eddig is volt egy hasonló régi fajta, a Hamburgi muskotály, de abból rozé jellegű borokat lehet készíteni. Mi megpróbálunk egy olyant, aminek vastagabb, színesebb bogyóhéja lesz.


Kocsis László szerint egy új bor akkor lesz sikeres, ha valamiben különleges. A Cserszegi fűszeres sikerét például az hozta meg, hogy egy teljesen új ízlésvilágú, jól felismerhető, megjegyezhető bor került a forgalomba. A másik oldalról pedig könnyen lehetett termeszteni.


Szeretnénk egy csomagban adni mindent. Egy olyan szőlőt akarunk létrehozni, ami viszonylag jól, könnyen termeszthető, kevesebb növényvédelmi költséget igényel és megfelelő az ízvilága. Az egyiknél egy fűszeres, de mégis valamennyire a muskotályhoz közeli ízvilágot. A másiknál pedig egy nagyon erőteljes, a vörösborokra, vagy a rozékra jellemző gyümölcsös ízvilágot szeretnénk megteremteni. Több fajta már lassan elkészül. Fehérszőlőben talán a Corvinus, kékszőlőben a Messiás van legjobban készen. Az eredmények sikerrel kecsegtetnek, reméljük majd a piacon is megfelelő fogadtatásban részesülnek.


 



A Corvinus – Bakonyi Károly és társai állították elő 1980-ban az Olaszrizling és az Ezerjó, illetve az Olaszrizling és a Szürkebarát keresztezésével.


 


Cserszegtomaj kísérleti szőlők nemesített klónok


Kocsis László kezében a Messiás szőlővel – a jövő egyik nagy ígérete


 


Az átlagfogyasztó persze csak akkor találkozhat velük, ha sikerül elterjeszteni a fajtákat. A Cserszegi fűszerest fajtaként 1985-ben ismerték el, harminc év elteltével itthon a harmadik legnagyobb felületen termesztett fajta lett és Európában is ismert. Kocsis László úgy számol, hogy az új fajtákkal ehhez képest félúton tartanak. Ha valaki kicsit siettetni akarja az időt, akkor olyan rendezvényekre kell elmenni, mint a keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra – teszem hozzá én a tavalyi tapasztalatok alapján.


 


A szőlőfajta bemutatón hirdették ki a III. Georgikon Borverseny eredményét. A versenyen az egyetemhez kötő személyek, illetve az egyetemhez kötődő borok indulhattak.


A szakmai zsűrik az idén 43 bormintát értékeltek 20 pontos rendszerben. A borok közel fele, összesen 20 tétel 18 pont feletti értékkel aranyérmes lett. Különdíjjal jutalmazták azt a legjobb bort, ami az egyetemen nemesített szőlőfajtákból készült. Az idén a Bezerics Borház 2009-es évjáratú Pátria bora nyert el a díjat.


 


A tanszéki ismertető szerint a Pátria szőlőt Bakonyi Károly és társai 1975-ben állították elő az Olasz rizling és a Tramini fajták keresztezésével.


 




A fajta 2001-ben részesült állami elismerésben. Szárazságtűrése miatt elsősorban meleg, száraz területek fajtája lehet. Botrytis ellenálló-képessége és jó savtermelő-képessége miatt termése sokáig a tőkén tartható, alkalmas  késői szüretelésű minőségi borok előállítására. Bora az Olasz rizlinghez hasonló, de annál savasabb, illat- és zamatanyagokban gazdagabb, testes, harmonikus, elegáns minőségi bor.



Az alábbiakban olvashatják a versenyen díjazott borok teljes listáját


 





















































































































































































































































Bor és díj megnevezése


évjárat


termelő, készítő


 pont


Arany


Lajvér Pannon cuvée blanc


2014


Lajvér Borház Kft.


    19,27   


Balaton-felvidéki Szürkebarát-Chardonnay jégbor


2013


Papp és Fia Pincészet


    19,16   


Kései szüretelésű Olaszrizling


2011


Brazsil cseppek


    19,13   


Cabernet franc  premium


2011


Ax & Ax borászati Kft.


    19,08   


Pátria


2008


Bezerics Borház


    18,88   


Imrehegy-Nektár kései


2013


Béla Zoltán


    18,67   


Aranymetszés Olaszrizling


2014


Varga Pincészet  Kft.


    18,62   


Aranymetszés Olaszrizling Selection


2014


Varga Pincészet Kft.


    18,58   


Pécsi Chardonnay


2014


Belward Pincészet


    18,50   


Mr. Irsay ’14


2014


Podmaniczky János


    18,42   


Merlot premium


2011


Ax & Ax borászati Kft.


    18,40   


Olaszrizling


2014


Laposa birtok


    18,37   


Rezi Olaszrizling


2014


Czimondor István


    18,35   


Lajos t. cuvée


2011


Ax & Ax borászati Kft.


    18,32   


Turul


2013


Nemeth Win Kft.


    18,28   


Tolnai Cabernet sauvignon rosé


2014


Simigh Borászati Kft.


    18,23   


Szenátor


2013


Nemeth Win Kft.


    18,22   


Tere-Fere ’13


2013


Podmaniczky János


    18,18   


Soproni Kékfrankos


2012


Ottó Pince


    18,18   


Alfred r.cuvée


2012


Ax & Ax borászati Kft.


    18,02   


Ezüst


Pécsi Olaszrizling


2013


Belward Pincészet


    17,90   


Bendegúz


2013


Nemeth Win Kft.


    17,72   


Cserszegi fűszeres


2014


Kiglics Pince


    17,60   


Cezar Cabernet frank


2013


Cézár Winery Kft.


    17,55   


Gyöngyöző illatos fehér


2014


Varga Pincészet Kft.


    17,48   


Tolnai Cabernet sauvignon vörös


2014


Simigh Borászati Kft.


    17,45   


Szürkebarát


2013


Ax & Ax borászati Kft.


    17,38   


Hegyestű Olaszrizling


2013


Brazsil cseppek


    17,38   


Kunsági-Imrehegyi nektár


2014


Béla Zoltán


    17,38   


Cserszegtomaji Turul


2012


Bernáth Zsolt


    17,23   


Balatoni Pinot noir rozé csendes


2014


Varga Pincészet Kft.


    17,20   


Olaszrizling


2014


Kreka Bálint Ferenc


    17,18   


Sauvignon blanc


2013


Ax & Ax Borászati Kft.


    17,08   


Sexi rozé


2013


Bezerics Borház


    17,00   


Csopaki Olaszrizling


2014


Dr. Dublecz Károly


    16,93   


Rezi Szürkebarát


2013


Czimondor István


    16,92   


Fehér cuvée


2014


Horváth Ferenc


    16,82   


Olaszrizling


2013


Sabján Kitti


    16,60   


Furmint


2012


Bezerics Borház


    16,55   


Bronz


Kékfrankos rozé


2014


Horváth Ferenc


    16,18   


Regnum


2013


Nemeth Win Kft.


    15,27   


Ottonel muskotály


2014


Németh Andrea


    15,02   


Oklevél


Nektár


2012


Kola Károly


    14,75   


 


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Légy te az első hozzászóló a(z) "Borok – Cserszegtomaj – A szőlőnemesítő szerint a borokkal követni kell az ízlés változását" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár