Még számtan példában is hihetetlennek tűnne, de igaz, 1300 kilogramm keszeget sütöttek meg és fogyasztottak el a múlthét végén a Gyenesdiási Keszegfesztiválon.
A mintegy 5-6 ezer adag sült keszeg nem is volt elég a bulizóknak, ezért vasárnap még a falu saját katonai gulyáságyújába is begyújtottak, hogy egy kis marhalábszár pörkölttel kiegészítsék a menüt. A halak előkészítésében legalább 40 ember vett részt, a sütésnél is mintegy húszan dolgoztak két csapatban párhuzamosan.

Keresztes József (balról a 4.) és csapata a keszeg sütés mellett a gulyáságyúba is begyújtott – Fotó: Győrffy Árpád
A halakat egyébként a hagyományos helyi valutáért, a pikkelyért lehetett vásárolni, ami euró-pikkely átváltásnál körülbelül kétszer annyit ért, mint a forint. Ennek megfelelően a büfék hagyományos árainál legalább 50 százalékkal olcsóbban lehetett sült keszeget enni.
A hallakomának egyetlen szépséghibája volt – amiről persze nem a helyiek tehetnek -, hogy még a gyenesdiási “Első Balatoni Hal- és Termelői Piacon” sem lehet balatoni halat kapni, mióta az Orbán-kormány előző ciklusában betiltották a balatoni halászatot.

A program egyik főszervezője, Hársfalvi György állítja, hogy a halastóban fogott keszegekből is finom sültet készítettek Gyenesen – Fotó: Győrffy Árpád
A keszeg sütés, evés mellett a program másik fő attrakciója a szombaton tartott tradicionális halászléfőző verseny volt, amin 12 csapat állt bográcsok, kondérok mellé a környező településekről és Zala megye más vidékeiről. Az ételeket Miklós Beatrix, Szokai Imre és dr. Vaszily Zsolt bírálta el. Négy halászlét jutalmaztak arany oklevéllel, kettő pedig elnyerte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját.

A Keszthelyi Kormoránok az arany oklevél mellé megkapták a fesztivál fődíját, a Vándorfakanalat is – Fotó: Győrffy Árpád

Aranyat kapott a Bürök Bisztro – gyenesi hivatal dolgozóiból álló csapat – Fotó: Győrffy Árpád

Aranyat kapott a Gyenesdiási Fürdőegyesület csapata – Fotó: Győrffy Árpád

Aranyat kapott a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesületének csapata – Fotó: Győrffy Árpád

Az MNGSZ különdíját kapta a Felsőrajki Csipet Csapat – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyancsak az MNGSZ különdíját nyerték a Tasmán Ördögök – Fotó: Győrffy Árpád
A főzőverseny eredményhirdetése után Gál Lajos polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a Keszegfesztivál elindításában és az eddigi 10 rendezvény megszervezésében, lebonyolításában.

A jubileum alkalmából közösen elfogyasztották a marcipán sült keszeggel díszített tortát – A képen torta gyertyáinak elfújása – balról Miklós Beatrix, Gál Lajos és Szokai Imre
A rendezvény mindkét napján játékpark, játszóházi foglalkozás és szórakoztató műsor egészítette ki a gasztronómiai programot.

A Varázshangok szombati játszóháza – Fotó: Győrffy Árpád

Légvárban csúszdázni és lovagolni is lehetett – Fotó: Győrffy Árpád

A fellépők között volt Bihari Gellért humorista, aki a főzőversenyről is tudósított – Fotó: Győrffy Árpád

Nagy sikerű koncertet adott a Zaporozsec együttes – Fotó: Győrffy Árpád
Szombaton is vasárnap is éjszakába nyúló bállal zárult a piacon és a Kárpáti korzón megtartott program
Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)