2012 decembere óta 2282 bort kóstoltak meg a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) tagjai és ebből 179-ben találtak olyan hibát, ami miatt nem engedték a forgalmazását. A bizottság a közel két éves működés alatt 48 alkalommal tartott bírálatot, alkalmaként átlagosan 48 bort kóstolva, de volt olyan nap is, amikor 102 borról kellett véleményt mondani a szakértőknek.
A fenti adatokat Kulka Gábor, a BBBB titkára osztotta meg velünk, amikor kérésünkre összegezte a borbíráló bizottság eddigi munkáját. Mint elmondta, törvény írja elő, hogy csak olyan bort lehet közfogyasztásra forgalomba hozni, amit megfelelő szervezetek tételenként laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alá vetettek, ennek alapján minőségét megállapították, azt megfelelőnek minősítették. A laboratóriumi vizsgálatokat Budapesten végzik a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatalnál, az értékszervi vizsgálatokat pedig kis kivétellel Badacsonyban, a borászati kutatóintézet épületében.
A központi bírálat mellett az országban kilenc helyi borbíráló bizottság működik. Nyolc közülük egy-egy borvidéket fed le, amíg a BBBB illetékessége a borrégiót alkotó összes borvidékre – Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki, Nagy-Somlói és Zalai – kiterjed. Kivételt csak a boglári termékleíráshoz tartozó borok jelentenek – amiket Pesten, a központi szervezetnél vizsgálnak -, valamint a szűken vett somlói borok, amik a Somló helyi bíráló bizottságánál kerülnek érzékszervi vizsgálatra.
A borrégiós bíráló bizottságba a borvidékek hegyközségi tanácsai neveztek bírálókat. A jelölteknek a jogszabályban előírt szakmai végzettség mellett rendelkezni kell a Magyar Borakadémia borbíráló vizsgájával is. Jelenleg 96 aktív bíráló működik a régióban, akik közül a bizottság titkára alkalmanként öt-öt főt kér fel a kéthetente tartott borbírálatokra. A konkrét bizottság összeállításának feltétele, hogy abban legalább három borvidék bírálója benne legyen.
A bírálók munkáját a működéshez helyet adó Badacsonyi Borászati Kutatóintézet segíti a szükséges feltételek megteremtésével.
A képen látható aktuális bizottság elnöke a jobbról ülő Pettenkoffer Zsuzsanna volt, a hitelesítő pedig a mellette látható Szeremley László – mindketten a Badacsonyi Borvidék delegáltjai. A bizottságnak tagja volt még Várszegi György (balról) a Somlói, Balogh Róbert a Balatonfüred-Csopak, dr. Magyar Péter pedig a Balaton-felvidéki Borvidék delegáltjaként bírált. Munkájukat Mejlinger Lászlóné, a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet munkatársa segítette
A bírálat során a szakemberek azt vizsgálják, hogy a bor teljesíti-e az adott termőhelyre, illetve fajtára vonatkozó termékleírás követelményeit, a fajtának, évjáratnak megfeleljen és hibátlan, megfelelő minőségű legyen.
A borokat a szakértők “vakon”, lefedett üvegből töltve kóstolják, nem ismerhetik a termelőt. A bírálat megbeszélés nélkül zajlik, csak az elnöknek van joga jelezni, ha hibát talál. Amennyiben nem megfelelőnek találnak egy bort, pontosan rögzíteniük kell az okát, hogy a termelővel közölni tudják. Akkor utasítanak el egy bort, ha a bizottság tagjainak többsége így dönt.
A bizottság a közel két éves működés alatt 48 alkalommal tartott bírálatot, amin Összesen 2282 bortételt vizsgáltak meg 297 termelőtől. A 2282 vizsgált tétel mögött összesen 8,6 millió liter bor állt, egy tétel átlagosan 3800 liter bort képviselt.
Az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok mintáinak százalékos megoszlása az elmúlt két évben termőhely, illetve termékleírás szerint
A bírált borok 9 százaléka volt édes, vagy félédes, 3 jégbor és 2 pezsgő is a bírálók elé került. A borok 78 százaléka fehér fajta, 12 rozé és 10 százalék vörös volt. (Az utóbbiak alacsony arányát az magyarázza, hogy a boglári termékleírás alá tartozó borokat Budapesten bírálják.)
Szőlőfajták szerint a fehérborok 1785 tétellel szerepeltek 36 fajtából. Közülük 523 olaszrizling, 205 szürkebarát, 118 Chardonnay, 80 juhfark, 77 ottonel muskotály, 73 sauvignon blanc, 63 kéknyelű, 55 rajnai rizling, 53 furmint volt, 179 tétel több szőlőfajtából készült, a többi 27 kisebb mennyiségekben került a bírálók elé.
A 252 rozé tétel alapanyagát kékfrankos (58), cabernet sauvignon (51), pinot noir (42), zweigelt (21), cabernet franc (11), merlot (5), kékoportó (3), shiraz (3) és piros bakator (1) szőlőfajták adták, 57 több fajtából készült.
A 246 vörösbor szőlője cabernet sauvignon (64), zweigelt (41), merlot (28), kékfrankos (27), pinot noir (20), cabernet franc (14), shiraz (6), kékoportó (3) volt, 43 tétel több szőlőfajtából készült.
Ahogy a bevezetőben írtuk, a bírálók 179 tételt utasítottak el minőségi probléma miatt, ez az összes bor 8 százaléka volt.
A vizsgált és elutasított tételek mennyisége az elmúlt két évben a termőhely, illetve termékleírás szerint
Kulka Gábor szerint a borbíráló bizottság működése garantálja, hogy minden forgalomba kerülő bor jó minőségű legyen. A megfelelő színvonalú munkát az előzetesen megszabott szakmai feltételek mellett a rendszeresen tartott továbbképzések segítik. A múlt évben két alkalommal szerveztek tréninget és az idén is negyedévente tartanak tovább képzést a bírálóknak, akik önkéntesként, díjazás nélkül dolgoznak a bizottságban.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)