Borok – Sándor-napi Bormustra Tapolca 2014


A Balatoni Borrégió igazi borkülönlegességei a 12. Sándor-napi Bormustrán – 2014. március 18.


Mint a cím is jelzi, az idén a régióból olyan borok kerülnek terítékre a tapolcai rendezvényen, amelyek szőlőjét a megszokottnál magasabb cukortartalommal szüretelték. Így jégborokat, késői szüretelésű és töppedt szőlőből készült borokat válogatott a mustra szakmai vezetője, Kulka Gábor a Balatoni Borrégió 34 termelőjének boraiból.




 



 


A mintegy százötven résztvevőt ifj. Mezőssy Zoltán, a bormustrát szervező Hotel Gabriella vezetője köszöntötte.


 



 



 



 


Ifj. Mezőssy Zoltán külön is üdvözölte a rendezvény díszvendégét, az Év Bortelmelője 2013 címet elnyert Gálné Dingisz Évát, akinek rozéborával koccintottak a Sándorokra.


 



 


A Tamási Áron Városi Művelődési Központban megrendezett bormustrát Császár László polgármester nyitotta meg, aki az idén is itt jelentette be a Város bora pályázat nyerteseit. Fehérbor kategóriában a Nyári Pince 2012-es rajnai rizlingje és a Varga Pincészet 2013-as olaszrizlingje, különleges bor kategóriában a Horváth Pince késői szüretelésű 2012-es olaszrizlingje nyerte el a Város bora címet.


 



 


Az idei évjárat minőségéről dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az egyetem szőlészeti és borászati kutatóintézetének vezetője beszélt. Egy évjárat borainak milyenségét elsősorban a szőlő határozza meg. A borász vagy kiküszöböli a problémákat, vagy él a lehetőségekkel. Az eddigi tapasztalatai szerint az illatos borok jó időpontban, megfelelő technológiával szüretelt, az üde, friss, kellemes illatú bort készített. A vörösboroknak talán az érlelési kapacitása nem volt igazán megfelelő, nem minden vörösbor alkalmas a hosszú fahordós érlelésre. A késői szüretre szánt szőlők átvészelték az évjárat szeszélyeit, csak a borász tudásán múlott, hogy jó borokat készítettek-e. Véleményét megerősítették a mustrán megkóstolt borok is. Összességében a 2013-as évjáratnál a közepesnél jobb, inkább jó minőségre számít.


 



 


Dr. Májer János NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője a késői szüretelésű szőlők termesztésének nehézségeiről és a belőlük készült borok különleges alkotórészeiről, jótékony tulajdonságairól tartott előadást.


 




 


A bemutatott borok


1. Szent György-hegyi Hárslevelű száraz fehér bor 2013 – Nyári , Hegymagas


2. Cserszegtomaji Korona száraz fehér bor 2013 – Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék, Keszthely


3. Zánkai Szürkebarát “Bori Bora” késői szüretelésű száraz fehér bor 2012 – Varga Zoltán, Zánka


4. Karos Badacsonyi Olaszrizling késői szüretelésű száraz fehér bor 2012 – Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj


5. Szent György-hegyi Zeus késői szüretelésű száraz fehér bor 2012 – Szászi Endre, Hegymagas


6. Somlói Olaszrizling késői szüretelésű félszáraz fehér bor 2012 – Csordás-Fodor Pincészet, Somló-hegy


7. Rajnai rizling késői szüret félszáraz fehér bor 2012 – Gál Pincészet


8. Csáfordi Olaszrizling késői szüretelésű félszáraz fehér bor 2011 – Veress János, Csáford


9. Lesencetomaji Úrszél dűlő Szürkebarát félszáraz fehér bor 2006 – Lesence ZRT., Lesencetomaj


10. Aszófői Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2012 – Fodor Gyula, Aszófő


11. Szentantalfai Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2012 – Gyukli Gyula, Balatonfüred


12. Szent Balázs hegyi Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2011 – Dr. Brazsil József, Keszthely


13. Balatonedericsi Zöld veltelíni “Hét Hektár Ördöge” félédes fehér bor 2011 – Effenperger Győző, Balatonederics


14. Balatonedericsi Zöld veltelíni töppedt szőlőből készült félédes fehér bor 2013 – Eke Ferenc, Nemesvita


15. Pécselyi Furmint késői szüretelésű félédes fehér bor 2013 – Koczor Kálmán, Balatonfüred


16. Cserszegtomaji Olaszrizling késői szüretelésű félédes fehér bor 2013 – Georgikon Pincészet, Keszthely


17. Szent György-hegyi Szürkebarát késői szüretelésű félédes fehér bor 2013 – Kiss István, Hegymagas


18. Somlói Szürkebarát félédes fehér bor 2011 – Tornai Pincészet, Somló-hegy


19. Lesencetomaji Szürkebarát/Sauvignon blanc “Primavera Cuvée” félédes fehér bor 2011 – Kázsmér Pincék, Lesencetomaj


20. Badacsonyi Rózsakő késői szüretelésű félédes fehér bor 2012 – NAIK SZBKI Badacsonyi Kutató Állomás


21. Kokashegyi Sárga muskotály késői szüretelésű édes fehér bor 2013 – Pócz József, Balatonlelle


22. Badacsonyi Zeus késői szüretelésű édes fehér bor 2013 – Első Magyar Borház – Szeremley Birtok, Badacsonytomaj


23. Somlói Juhfark késői szüretelésű édes fehér bor 2008 – Canter Borház, Zánka


24. Badacsonyi Szürkebarát késői szüretelésű édes fehér bor 2010 – Varga Pincészet, Badacsonyörs


25. Szent György-hegyi Szürkebarát töppedt szőlőből készült édes fehér bor 2011 – Horváth Pince, Hegymagas


26. Pogányvári Furmint/Pátria/Hárslevelű “DejaVu” késői szüretelésű édes fehér bor 2009 – Bezerics Csaba, Keszthely


27. Badacsonyi Olaszrizling késői szüretelésű édes fehér bor 2007 – Varga Pincészet, Badacsonyörs


28. Kéthelyi Olaszrizling késői szüretelésű édes fehér bor 2001 – Öregbaglas Pincészet, Kéthely


29. Balatonboglári Tramini “Tramontana” késői szüretelésű édes fehér bor 2011 – Bujdosó Ferenc, Balatonlelle


30. Tihanyi Olaszrizling jégbor édes fehér bor 2006 – Salánki Sándor, Aszófő


31. Nemesvitai Olaszrizling jégbor édes fehér bor 2011 – Csali János, Nemesvita


32. Badacsonyi Olaszrizling botrytiszes édes fehér bor 2005 – Németh-Szalai Pincészet, Badacsony


33. Nagyradai Cabernet franc száraz vörös bor 2013 – Cezar Pincészet, Nagyrada


 



A terítékre került borok készítőit Kulka Gábor mutatta be.


 



Májer János (balról), Kállay Miklós, Dibusz Éva, Kulka Gábor és Mezőssy Zoltán


 


A mustrán kialakult közös vélemény szerint nagyon kiváló italok kerültek az idén is terítékre.
A mustrát most is finom vacsora zárta. A bormustra házigazdája, Mezőssy Zoltán borász-gasztronómus és családja szürkemarhából készült pörkölttel és a böjtölőkre is gondolva, harcsapaprikással vendégelte meg a bormustra résztvevőit.  A vacsorához rozét, száraz fehér- és vörösborokat kínáltak.


 


További képek a rendezvényről


 




 



 


 


 



 


 



 



 



 



 



 



 



 



 




 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 


 



 



 



 



 



 



















Beszámolók, fotók a korábbi bormustrákról


Sándor-napi Bormustra 2014


 Sándor-napi Bormustra 2013








Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár