Balatonudvari – Közös disznóvágás a horgászházban – 2015.01.31.
A disznót az önkormányzat vette, de a munkát, az italokat, süteményeket a falu lakói adták össze a disznótorhoz. A képeink is bizonyítják, hogy jó hangulatban zajlott a rendezvény.
Balatonudvariban második alkalommal tartottak közös disznóvágást a felújított önkormányzati horgászház udvarán és fedett részei alatt.
Többen már reggel hat órakor elkezdték a munkát a mosáshoz szükséges víz forralásával és az eszközök előkészítésével. Fél nyolc körül Mencshelyről levágva meghozták az önkormányzat által vásárolt 157 kilogrammos disznót is, aminek perzselése, tisztítása, bontása már helyben történt.
Bőven folytak a meleg illetve melegítő italok is. Volt, aki pálinkát, borpárlatot, mások bort hoztak kínálásra. Nagy volt a választék a közösbe adott süteményekből, sóstésztákból is, de helyben is folyamatosan főzték a teát és forralták a bort, nehogy valaki megfázzon.
A disznó feldolgozását böllérként Hamar Zoltán irányította, végezte, az orjalevest Horváth István főzte, és sokan mások is bekapcsolódtak a munkába. A pecsenyék, kolbászok, hurkák sütésénél jó szolgálatot tett a tavaly elkészült kemence.
Szabó László polgármester elmondta, a disznó minden erre alkalmas részét azonnal feldolgozzák és egy késői disznótoros ebéden megvendégelik belőle a falu lakóit.

Reggel hattól nagy sürgés-forgás volt a horgászháznál

Hamar Zoltán forralt borral melegít a további munkához

A bontás után a mosás sem maradhat el

A forralt bort sok almával, citrommal, naranccsal ízesítették

Egy kis hazai borpárlat mindenki örömére

Horváth István a zöldségeket készíti elő az orjaleveshez

Éppen négy

Először a reszteltmájat készítették el a dolgozóknak reggelire

Itt már a pecsenyéhez és a kolbászhoz szelik a húst

Az ebédhez előkészített hely, háttérben a már bemelegített kemencével
Kép és szöveg: Győrffy Árpád