Balatonkenese – Taroltak az újragondolt lecsók az országos lecsófesztiválon

A következő évre Pillmann László és a Kenesei Marina Port csapat nyerte el a Lecsókirály címet - Fotó: Győrffy Árpád

Hagyományosnak mondott, de többnyire mégis teljesen újszerű lecsókat készített a versenyző csapatok többsége a Balatonkenesén 14. alkalommal megrendezett országos lecsófesztivált.

 

A programhoz szombaton ismét hatalmas rendezvény helyszínné és egyben piknikező hellyé alakult a Széchenyi park. A főzőcsapatok már a reggeli órákban elkezdtek gyülekezni, és tíztől a műsorok is elindultak a színpadon. Délelőtt Bognár Szilvia adott koncertet a gyereknek, Frici Bohóc lépett fel, majd a déli órákban Falusi Mariann és a Füred Dixieland Band, majd a Szivárvány Népdalkör szórakoztatta a versenyzőket és az egyre nagyobb számban gyülekező közönséget.

Bár a versenylecsókra estig várni kellett, közben sem kellett éhezni, mert a büfék kínálata mellett a Kenese Városért Közalapítvány is folyamatosan főzte és porciózta a lecsókat. A menüben volt kolbászos, tojásos, fürjtojásos, cukkinivel erősített vegán és natúr. A mintegy 200 adag lecsóért kapott pénzt beteg gyerekek támogatására és egy egészségnap megszervezésére fordítják.

 

Pozsonyi Mónika, az alapítvány kuratóriumának elnöke épp egy natúr lecsó készít

 

A Balatonkenesei Kertbarát Kör is kiállította termékversenyének legjobbjait – a képen Nagy Krisztina, a verseny egyik szervezője

A csapatok délután kettőtől mutatkoztak be a színpadon, és az is elárulták, hogy mit készítenek. A lecsófőzést (sütést) fél négykor gongszó indította. Miközben a csapatok dolgoztak, a színpadon tovább zajlottak a programok. Fellépett a Kid Rock ‘n’ Roll SE, a Mesetarisznya Bábszínház, az ösküi Magic Dance SE és a Conestoga Country Linedance.

 

A Kid Rock ‘n’ Roll SE több csoporttal is színpadra lépett – az egyik pillanat a felnőtt csoport műsorából

 

Egy látványos rész a Kid Rock ‘n’ Roll SE serdülő csoportjának műsorából

A főzés indításával egy időben megkezdte a munkáját a zsűri, amit az idén is Kocsis Bálint mesterszakács vezetett. A zsűrihez hasonlóan mi is sorra jártuk a csapatokat, hogy megnézzük, ki mit készít.

 

A Polgárőr Akadémia csapata Rézműves Károly vezetésével Országlecsót főzött. A lecsófesztiválon osztálytalálkozót tartó polgárőrök az ország minden részéből hozták az alapanyagokat. A paprika, paradicsom és hagyma mellett a kolbászok, szalonnák is mind-mind máshonnan érkeztek – a képen épp a zsűrit fogadják

 

A székesfehérvári, polgárdi, várpalotai tagokból álló baráti társaság, a Survivor Team Márkus Erika vezetésével kolbászos babos lecsót főzött

 

A Torkos Hodosz, az akarattyai Honvéd Üdülő csapata Sütő Lászlóné Angelika vezetésével füstölt csülkös, húsos, mangalica szalonnás mindent bele lecsót főzött petrezselyemmel, snidlinggel, babérlevéllel, borssal ízesítve

 

A városvédő társaság és a horgászegyesület tagjaiból alakult Kenesei Keszegrágók csapat hagyományos lecsót készített sült keszeg feltéttel

 

Mivel a lecsó még nem készült el, itt van külön a látványos keszeg feltét, amit a horgászegyesület tagjai sütöttek igazi balatoni halból

 

Az Ágnes Optika csapata Mészáros Zsanett vezetésével Sasszem lecsót készített, amihez egy normál lecsót csípős szárazkolbásszal tettek markánsabbá és félbevágott fürjtojásokkal díszítenek

 

Az Ágnes Optika csapata Mészáros Zsanett vezetésével Sasszem lecsót készített, amihez egy normál lecsót csípős szárazkolbásszal tettek markánsabbá és félbevágott fürjtojásokkal díszítenek

 

A Grabo Csapat – azaz Grabovszky Norbert baráti társasága szatmári öreglecsót sütött. A paprikát a kolbász és a szalonna zsírján sütötték, csak kevés paradicsomot tettek bele, hogy ne legyen nagyon leves

 

A Pannon Citerazenekar csapata egy hatalmas adag hagyományos lecsót készített Bollók Attila zenekarvezető irányításával. A főzéshez házi szalonnát és kolbászt használtak

 

A Peremartoni Horgászegyesület Hermann Zsolt vezetésével gombás, halas sült lecsót készített

 

A Marina Port csapata Pillmann László vezetésével grill lecsót készítettek. A séf által hagyományosnak mondott lecsóba ötféle húst főztek bele, de ami ennél is fontosabb, a paprikát előbb meggrillezték, csak utána tették a lecsóba. A kész lecsóhoz a végén tojás rántottát és grillezett főtt tojást is adtak

 

A paprika grillezése – csak akkor tették a lébe, amikor már egy erős kéreg kialakult, hogy roppanós maradjon

 

Az Építők csapat Csere Ferenc irányításával hagyományos lecsót készítettek füstölt kolbásszal

 

A Varró Team libamájas lecsót főzött erős paprikával. A májat csak a legvégén tették bele egy rövid összefőzésre

 

Csilis Csülkök csapat Szabó Lászlóné vezetésével saját zöldségből otthoni mangalica zsíron, mangalica szalonnával főzte a lecsót, amihez a paprikát és a házi füstölt kolbászt csak a legvégén adták hozzá

 

Az Irházi család füstölt szalonnával készítette a lecsót, amit kenyérlángosba töltöttek rizzsel. Kolbász helyett körömpörkölttel egészítették ki

 

A Be-lecsób-ban csapat Menyhárt Krisztina irányításával hagyományos lecsót készített, de kicsit másképp. A kolbászt és a virslit megpirították a szalonnával együtt, majd kiszedték, csak akkor adták újra a lecsóhoz, amikor a paprika, paradicsom és a cukkini már összefőtt

 

A Szalámis Pogácsa csapat Herda Attila (Szalámi) vezetésével sült lecsót készített házi zsírral, füstölt szalonnával, kolbásszal. A paradicsomot és a széttrancsírozott kolbászt csak a végén tették bele

 

A tavalyi lecsókirály címet elnyerő Lecs-Go csapat Tóth Zoltán vezetésével az elmúlt években már bevált alaplecsót főzte sűrű szafttal. Ehhez csirkemájat adtak, amikor szétfőtt a paradicsom, végül a paprikát. A májat előző este bepácolták fokhagymával, majoránnával, sóval, borssal

 

A Pettbull csapat dr. Juhász Csaba vezetésével funkcionális lecsót főzött, amiben csak a szükséges dolgok vannak. A szükséges dolgokhoz a paprika és paradicsom mellett a füstölt szalonna, kolbász és a fokhagyma tartozott szerintük. A lecsót nokedlivel körítették

 

A Malackodók Lukács Lajos vezetésével versenyen kívül főzték a Gödöllői betyárok levesét. Ez egy lebbencsleves volt négyféle kolbásszal, füstölt szalonnával, virslivel

Az “önkormányzat”, a képviselő-testület és a hivatal csapata is kitelepült, de ők nem akarták megzavarni a zsűrit, ezért versenyen kívül babgulyást főztek.  A színpadon közben a műsort a Barrio Latino zenekar koncertje és latin táncháza zárta.

 

Sokan táncoltak a Barrio Latino zenéjére a színpad előtt

A főzőverseny eredményét este nyolc órakor hirdették ki a szervezők, ekkor került sor az új Lecsókirály beiktatására.

 


Balról a zsűri tagjai, Vasvári-Tóth Tibor, Gobányi István, Márton Csilla és Kocsis Bálint, mellette Gábor Adrienn, a Kultúra Háza vezetője, rendezvény házigazdája, Tömör István polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő az eredményhirdetésen

Az eredményhirdetés bevezetőjeként Tömör István polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszöntötte a csapatokat és a közönséget, majd a zsűri elnöke beszélt röviden a tapasztalatairól.  Kocsis Bálint elmondta, hogy az idén is több olyan csapat volt, amelyik megpróbálta továbbvinni, ugyanakkor újragondolni a tradicionális dolgokat. Neki ez nagyon szimpatikus, és ennek megfelelően pontozott, de a döntés közös volt. Az alábbi eredmény született.

Különdíjak

A legjobb lecsóinduló – Kenesei Keszegrágók
A legjobb recept – Szalámis Pogácsa
A legszebb tálalás – Pannónia Citerazenekar
A legmutatósabb főzőhely – Csilis Csülkök
A legkreatívabb csapat – Pettbull
A Kultúra Háza díját – Survivor Team
A zsűri díja – Torkos Hodosz

3. helyezett lett a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége

2. helyezett lett a Kenesei Keszegrágók

1. helyezett lett Lecs-Go csapat

 

Az első díjról szóló oklevelet Kontrát Károly adta át a Lecs-Go csapat vezetőjének, Tóth Zoltánnak

A Lecsókirály címet és hozzá sok ajándékot a Kenese Marina Port csapat, illetve a csapat séfje Pillmann László nyerte el.

 

A paprikás, paradicsomos koszorús Pillmann László átveszi a kolbászjogart is Tömör István polgármestertől

A rendezvény a győri HelloKids partizenekar lecsóbulijával zárult.

Kép és szöveg Győrffy Árpád



Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár