Balatonfüredi wifi – Minden titkunkról le kell mondanunk az ingyenességért cserében

Az észak-déli tengelyen én még nem találtam az ingyen wifit, de már nem is keresem, ha ilyen feltételekkel adják

A napokban kipróbáltam az úszó vb-re kiépített balatonfüredi ingyen wifit. Lehet, hogy nem kellett volna, mert a hálózatra lépéssel minden netes titkomról lemondtam.

 

A Balatonfüredi Napló írt arról, hogy a FINA VB kezdetére kiépült, illetve kiépül az ingyenes wifiszolgáltatás a város parti részén. Az írás szerint a szolgáltatás július első felében a Tagore sétányon, a Zákonyi, illetve a Széchenyi utcán érhető el a FINABP2017Free néven. Az újság szerint a vizes vb kezdetéig a Jókai és Ady utca teljes hosszában is elérhető lesz a rendszer, illetve a vasútállomáson is működik majd. A szolgáltatás üzemeltetését augusztus 13. után a város veszi át, de továbbra is megmarad – derül ki a lapból.

Július 12-én végigjártam a fent említett területet, hogy megnézzem, hol és hogyan működik az ingyenes wifi. A város nyugati bejáratánál lévő MOL-kút parkolójában kezdtem, ahol a telefonom azonnal rátalált a hálózatra, majd néhány másodperces forgalmazás után fel is kapcsolódott.

 

Három képernyőkép a telefonomról egyben – van jel, gond nélkül felcsatlakozik a telefon, végül a bejelentkező panel a szabályzat elfogadásával

Miután a böngészőt megnyitott, és megpróbáltam betölteni egy oldalt, megjelent a jobbra látható belépési oldal. A szöveg a szokásos: ahhoz, hogy használhassam a hálózatot, el kell fogadnom a feltételeket. Ahogy valószínűleg sokan mások csinálják, nem foglalkoztam a feltételekkel, mert arra gondoltam, csak nem akarnak rosszat tenni velem, ha már az én pénzemen is megcsinálták ezt a rendszert. Látatlanban leokéztam. Pontosabban annyit azért megtettem, hogy a feltételeket lementettem a telefonra itthoni olvasáshoz. Az eredményről majd később.

 

A feltételek elfogadása után átvitt a világbajnokságot szervező cég, a BP 2017 oldalára egy kis reklám kedvéért, de innen már szabadon továbbléphettem

A hálózatot vizsgálva először a nyugat-keleti tengelyt jártam végig a Széchenyi, majd a Zákonyi utcán és a Tagore sétányon. Egyedül Örkény István szobra körül éreztem egy kis visszafogottságot a térerőben, a Borcsa közelebbi sarkáig szépen jöttek a jelek a hálózaton.

 

A Zákonyi sétányon hatalmas káosz fogadott. A kerítéselemeket pakoló munkások mellett biciklisek, rollerező gyerekek. Igaz, a wifi tökéletesen jött

 

Talán még a mélygarázs pelyhedző pázsitján is működne

 

Csaknem száz százalékos volt a térerő a móló bejáratánál is, még a baloldalra felállított vasrácsok sem gyengítették le

 

A hajóállomáson találtam egy olyan szakaszt a kerítésen, ahová még nem raktak takarót a belátás ellen. Innen fényképeztem le a úszópályával ismerkedő lengyel, japán és magyar úszókat, edzőket. A mobilozókat látva, ott is rendben lehet a térerő

 

Még a Tagore sétányon felállított TEK-es torlasz sem tudta megakadályozni a wifi terjedését

 

Két snétbergeres diák, Pázmándi József és Sándor Norbert a Kis kece lányomat játszotta egy TEK-es teherautó árnyékában

Itt vannak hanggal is

 

Egy másik TEK-es kocsi a mocsári ciprusok tövében pihent – persze a térerőt ez sem zavarta

 

A felújítás után a napokban átadott vasútállomás előtt is hasított a net, de már az épület fedett előtere alá nem jutott elég jel. A vécé pedig teljesen wifimentes volt, pedig a vécés bácsi bízott benne, hogy végre lesz neki is valami szórakozása

 

Az emeleten csak a déli ablakok előtt volt elég térerő – a majdnem teljesen üres hatalmas emeleti csarnokban a Veszprém megyei rendőr-főkapitány magángyűjteményéből látható egy rendőrségi egyenruha- és más relikvia kiállítás bűnmegelőzési centrum felirattal

A terem kialakítása rendkívüli ízlést mutat a tartószerkezetnek tűnő, de lehet, hogy csak modern műalkotásként vagy számlázási lehetőségként megépített fekete elemekkel és a hozzájuk társított békebeli öntöttvaspadokkal. – közben egy hozzászóló jelezte, hogy “Ezek a fekete elemek nem újak, a felújítás előtt is ott voltak, már 30 éve” – köszönöm a pontosítást!

 

Az egyik kiállítási tárgy – persze szigorúan történeti céllal

 

A Jókai utcában lévő Hatlépcsősnél nem találtam az ingyenes hálózatot. Feljebb már nem is kísérleteztem

Közben olvastam az Indexen egy a budapesti és füredi ingyenwifivel foglalkozó cikkben, hogy a hálózat működtetői a felhasználókra ráengednek egy olyan programot, amelyik minden adatot beszív a profiljukból, és elemzi azokat. A lap arról is írt, hogy a működtetés, illetve adat leszívás mögött egy azeri cég áll.

Itthon átnéztem azt a felhasználási szabályzatot, aminek elfogadásával jogot kaptam a wifi használatára. Mint ebből kiderül, semmi túlzás nincs az Index állításában.

A szabályzat rögzíti: a szolgáltatás használatával felhasználó elfogadja, hogy a szolgáltató kövesse a belépés utáni tevékenységét, s az így nyert személyes adatokat kezelje és feldolgozza.
Megnyugtatnak, hogy a személyes adataimat bizalmasan, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelik. De mint kiderül, ebbe nagyon sok minden belefér. Az én internetes tevékenységemből, szokásaimból nyert adatok alapján “üzleti ajánlatok dolgoznak ki, piackutatást, közvélemény kutatást végeznek velük reklám és egyéb fogyasztói tájékoztatás miatt.”
A belépéssel feljogosítottam őket arra is, hogy a rólam nyert információkat gyakorlatilag bárkinek továbbadhatják “közvetlen üzletszerzés, tudományos célra, illetve közvélemény- vagy piackutatás céljából”.
A szabályzat elején a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. szerepelt a szolgáltatás gazdájaként felelőseként, de az adatkezelési szabályzat végén már az alábbi szöveg díszeleg: “© Copyright 2017 Hewlett Packard Enterprise Development LP”. A jelek szerint még arra sem volt elég az infokommunikációra költött 30 milliárd, hogy egy saját szabályzatot szerkesszenek, hanem egyszerűen átmásolták mástól, és még az aláírást is elfelejtették törölni.

A szabályok ismeretében a jövőben inkább kerülöm a füredi ingyen wifit.
Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

6 Comments on "Balatonfüredi wifi – Minden titkunkról le kell mondanunk az ingyenességért cserében"

 1. Kedves Keresztury-Albert Zsolt!
  Én nem az Index alapján, hanem az általam letöltött felhasználási szabályzatból írtam a cikk állításait. Így igazán nem értem, mit nevez álhírnek, milyen valótlan állítást tulajdonít nekem.
  Az Ön által linkkelt cikkben szereplő állítások nem a cikkemet cáfolják, hanem az ingyenes wifihálózat felhasználási feltételeiben írtakat, tehát magát a valóságot állítják be hazug módon.
  “3. Az adatkezelés célja
  A Felhasználók személyes adatait a következő célból kezelheti az Adatkezelő: üzleti ajánlatok kidolgozása, piackutatás, közvélemény kutatás, reklám, egyéb fogyasztói tájékoztatás miatt; az adatok harmadik fél részére történő átadása, továbbítása közvetlen üzletszerzés, tudományos célra, illetve közvélemény- vagy piackutatás céljából; hatósági adatszolgáltatás; panaszok, bejelentések kezelése.”

  A személyes adatok alatt persze ne a nevemet, lakcímemet értse, hanem ahogy a szabályzat is megfogalmazza, annak a telefonomnak, tabletemnek, vagy más wifit használó eszközömnek a pontos műszaki adatait, profilját, ami alapján az én szokásaimat, érdeklődésemet szisztematikusan végig lehet követni, raktározni, elemezni lehet. Megtudhatják belőle, milyen újságokat olvasok, milyen tévéket nézek, kivel levelezek és még ezernyi mást, amire mi, egyszerű halandók nem is gondolunk. Bizonyára olvasta azt, a még digitális korszak előtt született verset, amiben József Attila arról ír,
  “Számon tarthatják, mit telefonoztam
  s mikor, miért, kinek.
  Aktákba irják, miről álmodoztam
  s azt is, ki érti meg.
  És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
  előkotorni azt a kartotékot,
  mely jogom sérti meg.”
  Az azóta elmúlt 82 évben óriási fejlődésen ment át ez a fajta megfigyelő, elemző rendszer, és abban sem bízhatunk, hogy kevesebben lettek az ilyenekkel visszaélni akaró emberek.
  Mivel a téma nem az volt, nem foglalkoztam a Google és a Facebook adatkezelési, leszívási szokásaival. Sőt azt sem írtam, hogy más hálózatokon nem ilyenek a feltételek. Egy konkrét esetről számoltam be, amiben én igénybe vettem egy szolgáltatást a feltételek előzetes megismerése nélkül. Azt gondolom, ez a cikk a konkrét eseten túl is figyelemfelhívás arra, hogy vegyük komolyabban az ilyen lépéseinket.
  Én egyébként nagyon örülnék neki, ha a mindenkori állam fellépne az ilyen folyamatok ellen. De azt különösen nem várom egy államtól, ha közpénzen maga segédkezik ilyen mesterkedésekben.
  Sajnálom, ha Önnek ez így nem tetszik. Gondolom, talál magának megfelelő fórumokat, ahol csak szépet olvashat.
  Üdvözlettel
  Győrffy Árpád

 2. Keresztury-Albert Zolt | 2017.07.15. at 11:06 |

  Kedves Györffy Árpád!
  Ez egy álhír, a szervezők közleményben cáfolták a rágalmakat:
  http://www.hirado.hu/2017/07/13/biztonsagos-lesz-a-wi-fi-a-vizes-vb-n/
  Egyébként minden nyilvános hálózat hasonló feltételekkel hozzáférhető, de ha már adatvédelem, akkor az Indexnek inkább a Facebook-ról és a Google-ről kellene cikkeznie, akik nap mint nap gyűjtik az információt a felhasználóikról…
  Sajnos – ahogy ez már megszokhattuk – az Index-HVG-444 tengely mindent megtesz, hogy a kákán is a csomót keresve rossz hírét keltse ennek a sporteseménynek, ezért sajnáltam, hogy az amúgy általam kedvelt Balatontipp is átvette ezt a rosszindulatú híresztelést!

 3. Győrffy Árpád | 2017.07.15. at 10:32 |

  Kedves Szabó Leonard! Ha ez így van, akkor még inkább örülhetek, hogy egyszer végre végigolvastam, mihez adom a beleegyezésem. A végén valóban csak az alumíniumfóliából készült egyéni védőburkolat lehet a megoldás… 🙂

 4. Szabo Leonard | 2017.07.15. at 10:22 |

  Kb minden public wifinek ilyen feltetelei vannak. mindehol.
  De a hazi internethasznaltbol is nagyon sok minden elment az isp.

 5. Láng György | 2017.07.15. at 05:03 |

  Szerintem most már nyugodtan használd az ingyen wifit, az adataidat már rég letöltötték! 😛

 6. Egy füredi | 2017.07.14. at 15:43 |

  “A terem kialakítása rendkívüli ízlést mutat a tartószerkezetnek tűnő, de lehet, hogy csak modern műalkotásként vagy számlázási lehetőségként megépített fekete elemekkel…”. Ezek a “fekete elemek” nem újak, a felújítás előtt is ott voltak, már 30 éve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár