Badacsony – Bővülő szolgáltatásokkal, programokkal várják télen is a vendégeket

Ami mindig kéznél van, a badacsonyi kirándulás - kilátás a Hertelendy (Ferencz) páholyból Örsre, Tomajra és a Balatonra - Fotó: Győrffy Árpád

Az elmúlt tíz évben jelentősen átalakult a badacsonyi turisztikai kínálat, ami egyaránt vonatkozik a térségi, települési szintű, vagy szolgáltatók által szervezett programokra és ugyanígy a badacsonyi, illetve badacsonytomaji szálláshely kínálatra, derült ki a TDM szervezet vezetőjével, Tasner Mónikával folytatott beszélgetésünkből.

 

Korábban a kempingek és a panziók mellett a magánszálláshelyek jellemezték a település szálláshely kínálatát, az utóbbi időben bővült a hotel jellegű szálláshelyek részesedése.

– A Badacsony Kempinget az új tulajdonosa felújította, és nagyon jól működik. Ugyancsak kedvelt hely a Tomaj Kemping is. Sajnos régóta nem működik a nagyon jó helyen található egykori örsi kemping. Pedig megfelelő minőségben, szolgáltatásokkal lenne további igény erre a szállástípusra, ahogy másik két kemping ezt igazolja. Szerencsére közben megépült a Hotel Bonvino, majd a Hotel Halászkert. Mindkettő egész éves nyitva tartással működik, és a balatoni szokásokhoz képest folyamatosan nagyon jók a töltöttségi adataik. Bár továbbra is a nyári fürdőszezon a meghatározó, az őszi, téli tavaszi időszakban is jó forgalom van náluk a hétvégi napokon.

 

A Hotel Halászkert Badacsony központjában, a park mellett – Fotó: Hotel Halászkert

Tasner Mónika szerint az utóbbi időben több panzió jellegű kisebb szálláshely is nyílt a város területén, és pozitív változáson mentek át a hagyományosan vett magánszálláshelyek, a kiadó nyaralók, apartmanok.

– Négy évvel ezelőtt sokan visszaadták az engedélyüket, amikor az online pénztárgépes mizéria zajlott. Többnyire csak azok maradtak a piacon, akik tudtak fejleszteni, és ezt a szállásadást nem csak afféle melléktevékenységnek tekintik, hanem fő megélhetési forrásként komolyan foglalkoznak vele. Az ilyenek többnyire kialakítottak már egy olyan törzsvendég bázist, amire hosszú távon számíthatnak. Persze ma már a badacsonyi szálláshelyek sem tudnak működni a nagyobb szálláshelyfoglaló rendszerekkel való együttműködés nélkül. A badacsonyi térségben működő magánszálláshelyeknek elsősorban szállás.hu és a booking.com a partnere.

A TDM vezető szerint szálláshely kínálatot érezhetően meghatározza, hogy a borvidék jellegéből következően nagyon sok a családi borászat, és közülük többen már szálláshely szolgáltatással is várják a vendégeket. Különösen fontossá teszi a működésüket, hogy az őket kereső vendégek elsősorban az ősztől tavaszig terjedő időszakot célozzák meg.

A pozitív változások motorja a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, amely főleg az átalakulása óta nagyon sokat tesz azért, hogy a korábban holtszezonnak tekintett időszakban is érdemes legyen nyitva tartani a szolgáltatóknak. A TDM szervezetként működő turisztikai egyesület közel kétszáz tagot fog össze. A vállalkozók mellett Badacsonytomaj, Szigliget, Badacsonytördemic és Ábrahámhegy önkormányzata dolgozik együtt a szervezetben.

 

Minden év egyik kiemelkedő rendezvénye a térség tavaszi fővárosi bemutatkozása, a Badacsony New Yorkban program – Fotó: Kalmár György

– Alapvető célunk, hogy a potenciális vendégekben átformáljuk azt a képet, hogy Badacsony és térsége csak egy nyári üdülőhely. Mi azt gondoljuk, hogy ide egész évben érdemes jönni. Ennek érdekében közösen határozzuk meg a turizmus fejlesztésének irányait, és olyan programokat, akciókat szervezünk, amik ezt a gondolkodást erősítik. A négy településen az elmúlt 10-15 évben kialakult egy olyan programkínálat, aminek elemei egyeztetett időpontokban, egymást nem kioltva egész éves lehetőséget nyújtanak a vendégeknek a térségben a szabadidejük eltöltésére.
Az őszi, tavaszi időszak erősítésére elsőként elindított programunk a Badacsonyi Borbarangolás volt. Azt akartuk vele elérni, hogy ebben az időszakban is legyenek nyitva tartó szolgáltatók, legyenek programok, és ennek köszönhetően jöjjenek ide a vendégek.

Mint mondja, kezdetben annyi volt a minimális cél, hogy minden szombaton legyen legalább egy hely, ahol vacsorával, borkóstolóval várják vendégeket, hogy a vendégek nyugodtan elindulhassanak. Ezért fontos volt, hogy az éppen következőnek kötelessége volt nyitva tartani. A terv bevált, mert a biztos helyek miatt egyre több vendég érezte úgy, hogy érdemes elindulni. S ez magával hozta azt is, hogy a szolgáltatók többsége ma már akkor is nyitva tart legalább a hétvégén, amikor éppen nem ő a soros.

– Az idén ősszel november 23-án indult, és jövő június 20-áig zajló Borbarangolás program mostanra kicsit átalakult. Ma már inkább azt segíti, hogy hétről-hétre másra irányuljon kiemelten a figyelem. Ezért tavaly óta az így kiemelt helyeken a vacsora mellé minden vendég ajándékot is kap.

 

Hidegtál a régió ízeiből Váli Péter borászatában – akár meg is lehet kóstolni január 11-én – Fotó: Győrffy Árpád

Hasonló kezdeményezésük volt a szakvezetővel tartott túrák elindítása. Ezek kezdetben ingyenesek voltak, amíg az érdeklődést és igényeket felmérték. Mivel a lebonyolításnak, népszerűsítésnek költségei vannak, az idén már részvételi díjat kérnek a túrázóktól.

– A tapasztalatok szerint elfogadják, nem csökkent az érdeklődés a díj miatt, sőt az idén 10-15 százalékos emelkedést tapasztaltunk. Egy-egy túrán átlagban harmincan vesznek részt. Vannak kisebb érdeklődéssel zajló kirándulások, de az is előfordul, hogy nyolcvanan indulnak el együtt. Próbáljuk mindig frissíteni a választékot, új célpontokat veszünk fel, és az idén télre sem állunk le. December 31-én például szilveszteri túrát tervezünk a Badacsonyra. Az indulás korai időpontban lesz, így bőven odaér mindenki az esti vacsorára, buliba. Lesznek túráink januárban és februárban is.
A vendégeknek ezekkel ötleteket is adunk, hogy akár maguk is elinduljanak olyan helyszínekre, ahová korábban nem jártak. Gondolok akár a Gulácsra vagy a Tótira. Jövőre két vártúrát tervezünk Szigligeten. A mindenki által jól ismert vár mellett az Óvárhoz is felvisszük az érdeklődőket. Tervben van a Mindszentkálla feletti Kopasz-hegy is, ami igaz, nem közvetlenül a Badacsony, de itt van a közelünkben.
Sikeres programjaink közé tartozik a három tematikus borhétvégét összefogó Bortriatlon is, a Szürkebarát, a Kéknyelű és az Olaszrizling kóstolására specializálódott kóstolókkal. Jövőre ezt azzal szeretnék gazdagítani, hogy a 13-14 pince között ingyenes közlekedést biztosítunk a vendégeknek két elektromos busszal a badacsonytomaji önkormányzat támogatásának köszönhetően.

 

A Badacsony a szigligeti Óvárból – legalább 2 az egyben csoda – Fotó: Győrffy Árpád

Az őszi és tavaszi időszak erősödésével párhuzamosan a téli időszakot is megcélozták, így ma már valóban egész évben érdemes a térséget felkeresni. A szolgáltatók aktivitásának erősödésére reagálva folyamatosan frissítik az egyes helyek nyitva tartásáról szóló információkat, és ezt közzé is teszik, hogy a vendégek és vendéglátók biztosan egymásra találjanak.
Tasner Mónika szerint a helyi kezdeményezések sikerét segítette az üdülési csekk, majd a Szép Kártya használatának terjedése, velük a fizetőképes kereslet bővülése.

– Ami nagy hiányosság, hogy a Balaton, mint négy évszakos desztináció nem kap megfelelő helyet a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing tevékenységében. A hazai vendégeket mi úgy, ahogy elérjük, a külföldi vendégek visszahozásához egyesületként kevés az erőnk.

A következő időszak tervezett programjai kapcsán elmondta, abban bíznak, hogy az idei télen végre megfelelő jég lesz a Balatonon a sportoláshoz és a programokhoz.

– Korábban is szoktunk jeges bulit rendezni a badacsonytomaji strandon. Az idén ezt úgy módosítanánk, hogy a jeges Balatonra kicsit visszavarázsoljuk a nyarat a hagyományos gasztronómia segítségével. Megmutatnánk, hogy télen is lehet lángost, kolbászt és persze hekket enni a Balatonnál – akár új köntösbe csomagolva. Hisz nagyon sokan azért is jönnek a Balatonhoz, hogy ebben a környezetben megkóstolhassák ezeket. S ha már így van, nekünk ki kell használni ezt az igényt.

 

Sellyei Alíz idegenforgalmi ügyintéző (balról), Tasner Mónika és Vizkelety Dóra Tourinform vezető a programokat és a térséget bemutató kiadványokkal – Fotó: Győrffy Árpád

– Mi várható az év utolsó időszakában és a jövő év elején?

– A badacsonyi és környékbeli vendéglátók ilyenkor is kitesznek magukért, jobbnál-jobb programok követik egymást. Badacsonytördemicen a múlt szombaton rendeztek nagy sikerű forraltbor főző versenyt. Ugyancsak náluk lesz februárban Kocsonyaszépségverseny. Közben Ábrahámhegyen szilveszterkor ismét lesz Óévbúcsúztató pancsolás a várhatóan jeges Balatonban, január végén hagyományos disznóvágást, februárban pedig ők is forraltborfőző versenyt is tartanak. Az extrém programok közül kiemelkedik a legnépszerűbb év végi balatoni program, az Újévi csobbanás Szigligeten.

 

Minden évben több száz résztvevőt és több ezer nézőt vonz a szigligeti Újévi Csobbanás – Fotó: Győrffy Árpád

Az egyedi rendezvények mellett fontos szolgáltatásokkal is várjuk a vendégeket. Az újak közé tartozik az Ábrahámhegyen, november közepén megnyílt önkormányzati Fagyöngy Sportház, ahol egész évben lehet bowlingozni és más hasonló sportokat űzni. Szigligeten december 7-én ismét kinyit a jégpálya, és a szaunaházzal együtt várja a vendégeket. Az önkormányzatok mellett a vállalkozók külön-külön is, de csoportosan is több érdekes programot szerveznek. Említhetem például az egész évben nyitva tartó Folly Arborétumot, de a borászatok, vendéglátóhelyek között is egyre több olyan van, amelyik szinte minden hétvégére kínál valami érdekeset. Ilyenek például a tematikus Gasztrohegy hétvégék is. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a kirándulási lehetőségek is évszaktól függetlenek. Így, ha valaki eljön hozzánk, akár a hét minden napjára talál elfoglaltságot még a téli időszakban is.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár