Alsóörs – Horgásznap – A hekk helyett a cápa lehet a balatoni kézműves halgasztronómia csúcshala

Alsóörs – A hekk helyett a cápa lehet a balatoni kézműves halgasztronómia csúcshala – 2015.09.29.




Nagyon jó hangulatban zajlott az első alsóörsi Horgásznap szombaton. Különösen az almádi Herczeg teamnek jött be a program, mert a horgászversenyt csapatban és egyénibe is nyerték, miközben a főzőverseny második díját is elvitték balatoni cápahúsos pörköltjükkel.


Mint korábban írtunk róla, a programot hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Alsóörsön működő Veszprém Vidéki Horgászegyesület (VVH) a helyi önkormányzat támogatásával a községi strandon. Reggel horgászversennyel indítottak, amin kilenc csapatban összesen 27 pecás próbálkozott. A három órás küzdelem eredménye összesen 14,5 kilogramm hal kifogása lett.


 




 


A versenyt csapatban a balatonalmádi Herczeg team nyerte. Az egyéni győzelmet is a csapat egyik tagja, Herczeg Erzsébet szerezte meg zsákmányának 2580 grammos összsúlyával. Az 1003 grammot nyomó legnagyobb halat Horváth Zsolt, a VVH tagja fogta.


 



Herczeg Erzsébet és Babicska Csaba, a VVH elnöke mérlegelés közben


 



Horváth Zsolt a versenyen kifogott legnagyobb hallal



A horgászversenyt követő főzőversenyre hét csapat nevezett. A szervezők azt szerették volna, ha minél többféle ételt készítenek a résztvevők. A lehetséges alapanyagok közül egyedül a “balatoni hekket” zárták ki.  Ha hekk nem is volt, a cápahús bekerült a kézműves balatoni halgasztronómiába, ráadásul mindjárt a dobogó második helyére.


 



Zajlik a munka a halfőzőversenyen


 




Az alsóörsi Albrecht Józsefné és Albrecht József felsőörsi társaikkal, Tőke Ferenccel és feleségével hagyományos halászlét főzött pontyból, keszegből, kárászból és bodorkából


 



Regenye Imre és Széles Imre – a veszprémi Garázsmenet Horgászegyesület tagjai is balatoni módra főzték a halászlét


 




Balogh László (VVH) szintén balatoni halászlét főzött


 



 



Az alsóörsi Nagy Vera lisztbe forgatott keszeget sütött fokhagymás, majorannás ízesítéssel tárcsavason. Kovács Piroska, a helyi lap újságírója és Beke G. László, a balaton.vehir.hu szerkesztője elismeréssel szólt az eredményről


 



Tóth Csabáné, az almádi Herczeg team tagja tejszínes kapros vajbabos halpörköltet készített pontyból és cápahúsból – itt éppen a horgászverseny egyéni győztese,  Herczeg Erzsébet kap kóstolót belőle




A szalonna lepirításával kezdem. Amikor kész, akkor a szalonnát kiveszem, a zsírjában lepirítom a hagymát, a paprikát, paradicsomot, beleteszem a vajbabot és a fűszereket – bors, kömény és egy halfűszer keverék – majd beleteszem a kockára vágott halakat. Végül tejszínes kaporral besűrítem és citromot teszek rá. A pörköltet nokedlivel tálalom – mondta el a receptet Tóth Csabáné.



A rendezvény főszervezője, Heiter Sándor, a Veszprém Vidéki Horgászegyesület tagja a főzőversenyen a veszprémi Jeruzsálem hegyi Baráti Kör csapatával lecsós csúszás pontyot készített tárcsavason.


 



Heiter Sándor és Farkas Sándorné


Külön elkészítem a lecsót, kifőzöm a csuszát és megsütöm a pontyot kukoricalisztben, majd az egészet összedolgozom. Mellé egy halkrémmel és csalánkrémmel töltött palacsintát, a vízi manó tortáját ajánlunk – szól a győztes recept


 




Németh Józsefné (balról) és Farkas Sándorné a vízi manó tortával



 



A zsűri tagjai éppen a később fődíjasnak ítélt lecsós csuszás pontyot kóstolják – Tremmer Tamás, a Napló újságírója (balról), Szári Zsolt, a Balatonon egykor gyakorolt halászat nevét őrző Balatoni Halászati Zrt. vezérigazgatója, Maurer István mesterszakács, Gál Tamás mesterszakács. 


A főzőversenyt a veszprémi Jeruzsálem-hegyi Baráti Kör nyerte lecsós csuszás ponttyal. A második a balatonalmádi Herczeg team tejszínes kapros vajbabos halpörköltje lett. A harmadik helyen pedig a VVH tagjai által készített sült halkolbász végzett.


 



A képen Hebling Zsolt alsóörsi polgármester (balról), Albrecht Sándor helytörténész és Tóth Zoltán képviselő éppen a sült halkolbászt kóstolja



A polgármester szerint az első Horgásznap sikere azt mutatja, hogy a jövőben állandó őszi programmá válhat a rendezvény Alsóörsön.
Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Légy te az első hozzászóló a(z) "Alsóörs – Horgásznap – A hekk helyett a cápa lehet a balatoni kézműves halgasztronómia csúcshala" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár