Gyenesdiás – A Balaton igazi halát ünnepelték

Kőhalmi Zoltán az igazi balatoni keszegre esküszik, de a halastóban hizlaltakból is finomat sütött

A balatoni, vagy ahogy többen is mondták, zalai stílusban készített halászlék voltak többségben a 8. alkalommal megrendezett gyenesdiási keszegfesztiválon. A zsűri és a közönség szerint nagyon jóra értékelte az alaplével, passzírozással, tészta nélkül készült ételeket.


 

A halászléket értékelő zsűrit Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Balázs Gergő, a budapesti Stefánia palota séfje és Gál Lajos polgármester alkotta. A többek között helyi, keszthelyi, ajkai, rezi, kanizsai és zalaszabari csapatok főztjei közül

Zalaszabar-Nemeth_Jozsef-Keszegfesztival-Gyenesdias-balatontipp-gyorffya

Német József, a felsőrajki, zalaszabari csapat séfsegédje éppen a fődíjas halászléből mert egy adaggal – keszeg, ponty, kárász, harcsa

Galne_Nemeth_Ildoko-Keszegfesztival-Gyenesdias-balatontipp-gyorffya

Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke korábban inkább a megrendezésen dolgozott, most csapatával ők is beszálltak a főzőversenybe – a képen az egyik aktív taggal, Gál Marcellal. Ők is alaplével főzték a halászlét keszegből és pontyból

Da Bibere Borlovagrend csapatostól részt vett a fesztiválon. A harmadik díjjal jutalmazott halászlét Tóth Attila alaplével készítette, ponty- és harcsaszeleteket főzött bele

Da Bibere Borlovagrend csapatostól részt vett a fesztiválon. A harmadik díjjal jutalmazott halászlét Tóth Attila alaplével készítette, ponty- és harcsaszeleteket főzött bele

Vaszily Zsolt, a keszthelyi Szemfüles Egyesület a Gyermekekért csoport séfjeként főzött egy igazi balatoni halászlét is a tóból fogott halakból, de az igazi sikert egy rábaközi recept alapján készített halászlével érte el, amit a zsűri különdíjjal jutalmazott. Az alapanyag ponty, kárász, fogas, keszeg és az erőteljesebb ízű csuka volt. A nagyon kevés paprikával, alaplével készített halászlét a végén behabarta, kaporral fűszerezte, balatoni olaszrizlinggel és citrommal savanyította és csukahússal készített szalvétagombócot főzött bele.

Vaszily Zsolt a különdíjas halászlével

Vaszily Zsolt a különdíjas halászlével

A halászléfőzőverseny 2. díját a tavalyi győztes csapat, a Keszthelyi Kormoránok nyerték el.

Az igazi keszegfesztivál fílinget persze az adta a rendezvénynek, hogy a piac két végén nagy csapatok sütötték a “balatoni” keszeget. Az idézőjel annak szól, hogy ezek a halak valójában sohasem úsztak a Balatonban, csak a hivatalosságok ezzel az átnevezéssel próbálják balatonivá tenni vízgyűjtő halastavaiban hizlalt halakat, amióta a tóból csak a horgászok ehetnek.

A két halsütő csapatot Keresztes József, a “falu szakácsa” és Kőhalmi Zoltán horgász vezette. Mindketten a lebonyolításban meghatározó szerepet vállaló Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjai.
Keresztes József szerint a sült keszeg minőségénél alapvető a megfelelő sózás. Ha megfelelő időben és mennyiséggel előre besózták az irdalt halakat, akkor a sima paprikás lisztes panírral is finom zamata lesz.

Keresztes József éppen pihenőben két segítőjével, Lengyelné Katival és Volnerné Évivel

Keresztes József éppen pihenőben két segítőjével, Lengyelné Katival és Volnerné Évivel

Kőhalmi Zoltán szerint finom a halastavi hal is, de más az, ha egy hal úgy nő fel, hogy magának kell táplálék után járni, s nem úgy öntik be neki a takarmányt. Persze így is nagyon finom lett a sült keszeg, amit nem csak magam bizonyíthatok, hanem azok a hosszú sorok is, amik egész délután folyamatosan kanyarogtak az alkalmi sütödék előtt.

Barátságos volt az ár is. A máshol megszokott árak feléért, harmadáért kínálták a sült keszeget és a halászlé ára is jóval elmaradt a büfékben megszokottól.
Gál Lajos polgármester nagyon elégedett volt a rendezvénnyel. Úgy értékelte, hogy a nyolcadik alkalommal is beváltotta kezdeti elképzeléseiket, amikor azzal indultak, hogy ne csak a süllőnek, pisztrángnak, hanem a legbalatonibb halnak, a keszegnek is legyen gasztronómiai ünnepe.
Méltatta a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. segítségét az idei és a korábbi rendezvények lebonyolításánál, a piac elindításánál. A szoros kapcsolatot jelzi, hogy a idei fesztivált is Szári Zsolt vezérigazgatóval közösen nyitották meg.
Természetesen a fesztivál idején is folyamatosan működött a termelői piac, ahol különböző élelmiszerek mellett kézműves termékeket is kínáltak.

Szabados Attila, egy a Kis-Kunságban közel három ezer szürkemarhát és hatszáz vízi bivalyt tartó gazdaság egyik tulajdonosa pörköltet főzött a piacon működő üzletük mellett

Szabados Attila, egy a Kis-Kunságban közel három ezer szürkemarhát és hatszáz vízi bivalyt tartó gazdaság egyik tulajdonosa pörköltet főzött a piacon működő üzletük mellett

A monostorapáti Maja Major és manóbabái

A monostorapáti Maja Major és manóbabái – egyedi, sokszor valós emberekről, gyerekekről mintázott manóarcok – itt épp egy saját portréval

A gyerekeket folyamatosan kézműves és játékprogramok várták a Szemfüles játszóházban.

Zámolyi Andrea, a keszthelyi Szemfüles Egyesület a Gyermekekért tagja éppen pillangóvá festi Zelma arcát

Zámolyi Andrea, a keszthelyi Szemfüles Egyesület a Gyermekekért tagja éppen pillangóvá festi Zelma arcát

Dobojatek-Keszegfesztival-Gyenesdias-balatontipp-gyorffya

Nagy sikere volt a torkos céltáblának

és a bűvészbottal való kísérleteknek is

és a bűvészbottal való kísérleteknek is

A késő délutáni, esti órákban színpadi műsorok zajlottak. Tátrai Lajos gitározott, énekelt, fellépett a helyi Deresedő Wild Gerlicék, a Beatles feldolgozásokat játszó The Apples Beatles, az Ír Regatta, avagy a Szelíd Csavargók Együttes, az EMotion Táncstúdió és a ReziDance Tánccsoport, Delhusa Gjon, valamint a Gábor & Gábor tánczenekar.

Kép és szöveg Győrffy Árpád


 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Légy te az első hozzászóló a(z) "Gyenesdiás – A Balaton igazi halát ünnepelték" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár