Balatongyörök – Bográcsos ételek Miskolctól Vesztfáliáig

A csapatok képviselői a bográcsos ételek főzőversenyének eredményhirdetése után a Szépkilátóban rendezett Háromlábú fesztiválon

Az idén minden együtt volt a jó hangulathoz a Szépkilátóban rendezett balatongyöröki Háromlábú fesztiválon. A finom ételekhez, kellemes zenéhez most gyönyörű idő társult, a hidegfront által kitisztított levegőnek köszönhetően ritkán látott szépségét mutatta a balatoni táj.

 

A főszervező, Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház vezetője reggel még azt fontolgatta, hogy a lefújja a programot a meteorológusok által jósolt esők miatt. Szerencsére hamar kiderült az ég, így a csapatok nyugodtan felállíthatták sátraikat és a program nevét adó háromlábú állványaikat a főzéshez. Nem kellett tartani a tavalyihoz hasonló hatalmas záportól.

 

A főzés mellé az idén is kellemes zene szólt – a színpadon a Jazzy Cherry

A tíz induló csapat ételeit az idén is külön zsűri értékelte, ami a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Keszthely és vidéke csoportjának tagjaiból állt Vetőné Zeke Erzsébet elnök vezetésével. A nézők, érdeklődők 300 forintos kóstolójegyért kaptak egy fél adag ételt. Persze, ha időben érkeztek egy-egy csapathoz, mert volt, ahol pillanatok alatt elfogyott a szervezők 15-15 ezer forintos támogatásával főzött mennyiség. Maguk az ételek nagyon változatosak voltak, ami annak is köszönhető, hogy a séfek a közvetlen környék gasztronómiai szokásain kívül miskolci, győri, cecei sőt vesztfáliai receptek, hagyományok szerint főztek. A minőséget bizonyítja, hogy egy órával az első ételek elkészülte után minden bográcsot, kondért, üstöt szárazra töröltek, mártogattak.

 


A Lelkes kezdők csapat Cecéről érkezett. A séf, Kakuk Bernadett természetesen cecei paprikát és Pannonhalmi Rajnai rizlinget használtak a hatféle húsból készített sertéspörkölthöz

 

A turisztikai egyesület csapata serpenyős tarját készített az elnök, Horváth Lászlóné Zsuzsa irányításával

 

A Győri Barátikör egyik fele Lacikonyha néven bablitykót főzött

 

A Győri Barátikör másik fele Happy Pepe csapat néven kakaspörköltet készített. A séf az idén is Takács József volt

 

A Hölgyklub tagjai az egyik férj, Pálmai Béla irányításával pacalpörköltet készítettek

 

A Györöki vadkanok csapata hagyományosan vaddisznópörköltet főzött vargányával, vörösborral Németh István irányításával. Az idén annyi volt az újdonság, hogy tárcsavason dödöllét is pirítottak hozzá

A zsűri hosszú kóstolgatás után az alábbi csapatokat díjazta

 

Különdíjat kapott egyedi ízvilágú ételéért az Alsó-hegyi szorgos hangyák csapata, mely kétharmad részben györöki német, harmadrészben magyar összetételű volt. Vesztfáliai pörköltet készítettek a séf, Bunghardt Peter irányításával. Mint mondták, marhahúsból készül sok zöldséggel, sörrel, áfonyalekvárral, a végén morzsolt barna kenyérrel besűrítve

 

A bográcsos ételek főzőversenyének idei harmadik helyezettje a Györöki kópék csapat lett. Ők tejfölös, tárkonyos őzragut készítettek kovbojosan, babbal

 

A második helyezést elnyerő Szomorú iparosok csapata egykori miskolci egyetemista társakból állt, akik úgy gondolták, főzőversenyeken indulva tartanak csoporttalálkozókat. Vaddisznópörköltet főztek borsodi módra, Egri bikavérrel. Köretként kézzel szaggatott nokedlit kínáltak mellé, mert közben eltűnt a szaggató

 

A főzőverseny első díját a Polgárőr Egyesület csapata nyerte el egy vörösboros marhatokánnyal. Az ételben a kakukkfű és a fokhagyma dominált a séf, Márkus – Kicsi Huszár – Tamás szándéka szerint

 

Az eredményhirdetés után még jó ideig szólt a zene a nagysátor színpadán – Lázin Beatrix és Szűcs Péter Pál, a győri Nemzeti Színház művészei operett melódiákat énekeltek

 

Az idén is fellépett a Badacsony Kedély Egylet is

 

De sokaknak az is bőven elég volt, hogy kifeküdtek a fűre, és a szép napsütésben élvezték a nyári délután és a balatoni táj szépségét

 

Közben az Almádi motoros is elúszott a Szépkilátó alatt, de jövőre újra lesz Háromlábú fesztivál

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Légy te az első hozzászóló a(z) "Balatongyörök – Bográcsos ételek Miskolctól Vesztfáliáig" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár