Tihanyi borok – Cabernet Franc lett az évjárat legjobb újbora – 2015.03.02.

Pető István Cabernet Franc bora nyerte el a Tihany legjobb újbora címet a 2014-es évjárat szombaton tartott versenyén.

A versenyt a Vinitores Tychonienses Borlovagrend és a Németh László Művelődési Ház hirdette meg az idén is község területén termelt szőlőkből készült múlt évi boroknak.  Mint Rózsa Éva, a művelődési ház vezetője elmondta, a gazdák 14 itallal neveztek. A borok fele volt Olaszrizling, kettő-kettő Cabernet Franc és Zweigelt, egy Szürkebarát és Rajnai Rizling, egy pedig Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon alapú rozé.

 

 

A zsűrit Salánki Sándor, Vinitores Tychonienses Borlovagrend elnöke vezette. Tagja volt Szabó István a Balatonfüred-Balatonszőlősi Hegyközség elnöke, ifj. Fodor Gyula aszófői gazda, Hudák Zoltán balatonfüredi gazda és Csiszár Péter, a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi tanácsának titkára.
Mint Salánki Sándor elmondta, nagyon nehéz volt a 2014-es évben a szőlőket egészségesen, megfelelő minőségben begyűjteni. A borok egy részén érződött is, hogy nem a legegészségesebb szőlőből készültek. De szerencsére mégis találtak kellemes italokat.
A fehérekből kicsit kevesebb volt, és ahogy máskor is, a vörösborok jobban teljesítettek, mert nem olyan durvák a savaik, mint az Olaszrizlingekben.

 

 

Salánki Sándor az évjárattal kapcsolatos tapasztalatokról beszélt

 

 

A 20 pontos bírálat rendszerben négy bor kapott bronz minősítést, öt ezüstöt. Arany minősítést kapott Hölvényi György Olaszrizling bora, Farkas Géza Olaszrizling bora, a Salánki Pince Tihanyi Cabernet Franc bora, Takács Imre Hunor Olaszrizling cuvée bora és Pető István Cabernet Franc bora, amelyik a legmagasabb, 18,7 pontot érte el, s ezzel elnyerte a legjobb újbor címet.

 

 

A 20 pontos bírálatról
A 20 pontos minősítési rendszer az érzékszervi jellemzők alapján minősíti a borokat. A szín 0-2, a tisztaság 0-2, az illat 0-4, az íz, zamat, összbenyomás 0-12 pont között kaphat a minősége szerint.
A bor 17-20 pontig hiba nélküli, kiemelkedő karakterrel bíró bor, 13-16 pontig átlagos bor hibák, erények nélkül, 9-12 eladásra alkalmas bor, érezhető hiányosságokkal, 5-8 pontig érték nélküli, eladásra nem ajánlott bor, 1-4 pontig hibás, értékelhetetlen bor.

 

 

Pető István (balról), Salánki Tamás, Takács Imre és Hölvényi Gyorgy a legjobb újborral

Kép és szöveg Győrffy Árpád

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár