Tihany – Egy hajóban eveztek a gardák emlékfesztiválján

A háromnapos tihanyi rendezvény főszereplője a garda nyárson és lapon sütve - Tavaly másokkal együtt az Oázis Étterem csapata is kitelepült a Visszhang-dombra - Fotók: Győrffy Árpád

A 17. alkalommal megrendezett Tihanyi Garda Fesztivál az idén is egyszerre volt fajsúlyos társadalmi és társasági esemény, hangulatos szórakoztató program és laza buli.

 

A Punk Ferenc csárdagazda és más helyi vállalkozók által egykor kitalált Gardália fő célja kezdetektől a község halászaira, halászati múltjára való emlékezés volt az jellegzetes tihanyi hal, a garda kiemelésével. Persze sohasem titkolták azt sem, hogy a program segítségével több vendéget remélnek a vendéglőkbe, szálláshelyekre, büfékbe az őszi holtszezonban.

Mára a gardák is eltűntek, s ha lennének is, legfeljebb láthatnánk őket a balatoni halászat öt évvel ezelőtti betiltása miatt. Ám ez nem nagyon szegte kedvét senkinek szombaton délelőtt, amikor több százan kihajóztak a tihanyi kikötőből a gardaemléktúrára. Az elbeszélések szerint a Tihanyi-kút nyugati szélén, a kompútvonal közelében koszorút dobtak a Balaton vízére. Majd a révnél ki is kötöttek, hogy az öt éve állított Garda-szobornál tisztelegjenek a tihanyi halászok emléke előtt.  Persze a haláldáshoz az idén is jutott garda, amit a kikötői ünnepélyes fogadás után az apátsági templomba vittek.

 

A gardák a szertartás után társaik sorsára jutottak

Örülök, hogy ismét együtt evezünk – köszöntötte Korzenszky Richárd nyugalmazott perjel az apátsági templomot megtöltő hallgatóságot, köztük az ország minden részéből érkezett borrendi tagokat.

 

Borrendi tagok és érdeklődők az apátsági templomban

Egy hajóban evezünk. Ilyenkor legalább ősszel a Garda-napon ezt határozottan tudatosítani kellene. És egész évre el kellene vinni magunkkal, hogy mi, akik itt élünk ebben a hazában, mi, akiknek ugyanaz a Himnuszunk – Isten, áldd meg a magyart! -, mi el tudjuk fogadni egymást különbözőségeink ellenére.
Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy tudjunk színt vallani. Hiszen a sokszínűség azt is jelenti, hogy ki-ki merje vállalni önmagát. Én idetartozom, ő odatartozik, de mi a különbözőségeink ellenére együvé tartozunk, és tudunk koccintani, tudunk kezet fogni, tudunk együtt örülni – mondta többek között az ima és a halak, borok megáldása előtt Korzenszky Richárd.

 

A hal- és boráldás

A hal- és boráldás, majd a templom előtti szokásos fotózkodás után az ünnepi menet a Balatonfüred Városi Koncert Fúvószenekarral az élen a Pisky sétányon a Visszhang-dombra indult.

 

A borrendi fotózkodás Korzenszky Richárddal a templom előtt

 

Az ünnepi menet a Pisky sétányon

Borsos Miklós Tihanyi echo című szobra mellett a borrendi tagok ismét eldörögték a Szózat két kezdő sorát, hogy kipróbálják, működik-e még a visszhang. Többen hallani is vélték az apátsági templom faláról visszatérő hangokat, de inkább mindenki döntse el a videó alapján.

 

Tihanyi visszhangpróba a Garda Fesztiválon

Tihanyi visszhangpróba a Garda Fesztiválon

Közzétette: Balatontipp – Régiókalauz – 2018. november 25., vasárnap

A visszhangpróba után begyújtották a felhalmozott száraz szőlővenyigéket, hogy majd a parázs fölé tudják tűzni a paprikás lisztbe forgatott, nyársra húzott gardákat.

 

Több százan türelmesen várták, hogy kialudjon a venyigék lángja, és végre a parázs köré lehessen tűzni a nyársakat

 

A hal és a módszer is változatlan

Igaz, a mintegy hatvan nyurga garda fél fogára sem lett volna elég a még ekkor is több száz főnyi érdeklődőnek, de ez az idén sem okozott problémát, mert több helyi és távolabbról érkezett vállalkozás kitelepítette halsütödéjét a Visszhang-dombra.

 

Ahogy a címképen látható Oázis Étterem, a Balázs Vendéglő csapata is egy ezresért adta a garda darabját – amíg volt

 

A Ferenc Pince Csárda több száz liter halászlét mért ki a hatalmas üstből szombaton és vasárnap

Közben megkezdődött a kulturális program a Visszhang-dombi parkolóban felállított sátorban. A Tihanyi Asszonykórus műsora után a Vinitores Tychonienses Borrend tartott nyilvános ünnepi ülést. A szükséges próbák eredményes letétel után a borrend tagjává fogadták a nyaralójával Tihanyhoz kötődő Barna Zsoltot, az OTP vezérigazgató-helyettesét, valamint a tihanyi gyökerű és ma is ott élő, szőlőt művelő Takács Imre Hunort.
A további programban rendezvény díszvendégeként bemutatkozott Gyula város a Pernahajder Campbell zenekar koncertjével. A napot Zoltán Erika show és nosztalgia diszkó zárta – közben persze sok hallal, borral körítve.

 

A Tihanyi Asszonykórus a szombati műsorban

Vasárnap délelőtt tovább folytatódtak a gyerekeknek szóló foglalkozások, Toma és csapata és a Nők a Balatonért Egyesület tagjai is kitelepültek játékaikkal. Több helyen is kézműves foglalkozások zajlottak.

 

Családi balatoni kirakós a Mádl Ferenc téren

 

Bajvívó játék a Pisky sétányon

 

A vásározók is kitelepültek a sétány mellé

A szombati nap fő attrakciója a Visszhang-dombon zajló halászlé- és halételfőző verseny volt. Mint Rózsa Éva, a fesztivál főszervezője elmondta, az idén 23 csapat indult a versenyen összesen 28 féle étellel. Az ételeket szakértőkből álló zsűri értékelte. A testületet Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda főnöke vezette. Tagja volt Bene Sándor Venesz-díjas mesterszakács, Maurer István mesterszakács, a SÉF gyakorlati-oktatásvezetője, Perger József, a Bakony Gaszt Zrt. főtanácsadója, valamint a Gardália egykori kitalálója, Punk Ferenc tihanyi csárdagazda.

 

Maurer István (balról), Bene Sándor, Garaczi János, Punk Ferenc és Perger József

A zsűri döntése szerint az I. helyezett Balaton Étterem, a II. Kunságszesz csapata, a III. pedig a Mátyás Pálinkaház lett. A nem halászlé típusú halétel kategória különdíját a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete – Göldner Tibor nyerte el a harcsapaprikás kapros túrógombóccal étellel.
A zsűrielnök különdíját kapta a Levendula Klub, a Kőszegi Iparosok csapata, valamint a Bükiné és társa csapat.
A polgármesteri különdíjat a legszimpatikusabb résztvevő csapatként a Győrvári Léhűtők kapták.
Az Öreg Halász Emlékdíjat nyerte el a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete – Horváth György saját fogású halakból készült sülthaltála.

Mivel az eredményt nem tudhattam előre, találomra válogattam a csapatok között. Talán így is érdekes képet sikerült készíteni.

 

A Nagykátai malackodók Hörömpő István séffel nem pirítják, hanem főzik a hagymát. Az alaplét adó halat nem passzírozzák, hanem darálják egy 1 milliméteres lyukú darálóval. Szálka, ha marad, már csak pépként kerül a hagymalébe, ízesítik és a végén hozzáadják a halszeleteket és a belsőséget

 

Szigeti Lehel (jobbról) hetedik alkalommal versenyez a rokonokkal. Első alkalommal ötödikek lettek, aztán már csak a közönségsiker volt, de az is elég. Körös-vidéki pontyból, harcsából és más halakból készítettek halászlét passzírozott alaplével

 

Az Aszófő baráti társaság csapat Keller Vendel polgármester két ételt is főzött. Egy csülkös pacalt azoknak, akik nem szeretik a halat, a halkedvelőknek pedig harcsapaprikást. Ezt alaplével, az egyik csapattag saját fogású balatoni harcsájából készítették

 

Tósoki Imre polgármester (jobbról) és csapata Bittmann János (balról) irányításával passzírozott alaplével főzött halászlét keszegből, pontyból, harcsából pontyszeletekkel

 

Tihanyi Asszonykórus tagjai halászlét, paprikás krumplit és forralt bort főztek, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A munkába a férjek is besegítettek. A halászlét ők is a helyi hagyományok szerint, vegyes halból készített alaplével főzték pontyszeletekkel, ikrával, halfejjel.

 

Tihanyi Levendula Klub tagjai Apró Zoltánné irányításával halászlét főztek hagyományosan, és ahogy a képen is látható, gardát, keszeget sütöttek vason. Finom süteményeiknek is nagy sikere volt

 


Csallóköz csapat Dunaszerdahelyről érkezett. Ők halgombócos halászlét főztek. A gombócba busát, pontyot, keszeget és tojást használtak. Külön kívánságra busaszeleteket is adtak a vendégeknek, de azt mondták, bőven elég bele a gombóc

 

Győrvári Léhűtők Vas megyéből Veit Istvánné és Farsang Zsolt vezetésével halászlét főztek győrvári kuruc módra. A helyi legenda szerint Béri Balogh Ádám is így szerette 1706-ban, amikor a győrvári csatában legyőzték a labancokat. Valójában fúziós halászlét főztek a helyi halastóból származó keszegből, kárászból, pontyból és más halakból. Alaplével, de kicsit a bajaiakat is követve azzal, hogy igény szerint adtak hozzá gyufatésztát.

 

A tihanyi Stáhl Krisztián (jobbról) családjából, rokonaiból álló Csónakos és társai csapat az indulás óta versenyez a fesztiválon. Eddig hatszor szereztek aranyat. Balatoni halból, többségében pontyból főzték a halászlét. Mint mondta, kicsit bajai, kicsit szegedi módra, mert nem passzíroztak, csak enyhe nyomással szűrtek. Ami a szűrőn fennmaradt, azt nem tették a lébe. Kérésre tésztát is adtak mellé

 

A tihanyiakból, budaörsiekből álló Tuncsik Team kétféle halászlét készített Tuncsik Tamás és Zlamál Gergely vezetésével. Az egyiket passzírozott alaplével sűrűre, míg a hígabb változatba csak enyhe szűréssel került az alapléből. Ha lett volna sportos különdíj, biztosan elnyerik, mert a csapatot erősítette Tuncsik József, a magyar judosport történetének első olimpiai érmese és első Európa-bajnoka, valamint Péter Sándor, azaz Sinya bácsi sokszoros világbajnok cselgáncsozó

A fesztivál érdekes színfoltja volt a Kőszegi Iparosok csapatának többször is előadott úttörőavató programja. Ahogy a zsűri elnöki különdíjból is kiderült, nem csak úttörőst játszottak, halászlét is főztek kapott halból passzírozott alaplével. Az építési, vasipari, villamosipari vállalkozókból álló társaság közös programként folyamatosan járja az országot az önkormányzat támogatásával.

A lenti videón épp Varró János alpolgármestert avatták úttörővé, de Tósoki Imre polgármester és a gyulai önkormányzatot vezető Görgényi Ernő sem úszta meg.

 

Úttörőavatás a Tihanyi Garda Fesztiválon

Úttörőavatás a Tihanyi Garda Fesztiválon

Közzétette: Balatontipp – Régiókalauz – 2018. november 25., vasárnap

 

Ahogy korábban már írtam, a fesztivál díszvendége Gyula városa volt. A fürdőjéről, váráról, kulturális programjairól ismert település a Pernahajder Campbell rockzenekarral mutatkozott be szombaton délután, és információs sátrat működtettek.

 

A Pernahajder Campbell zenekar a Visszhang-dombi színpadon

Mint Görgényi Ernő polgármester elmondta, a kapcsolatuk nem itt kezdődött, ők most visszaadják a tihanyiak tavaszi látogatását, amikor májusban Tihany a Gyulai Virágfesztivál díszvendége volt. Sok rokonvonás van a két település között, ezért azt gondolják, hasznos lehet mindegyikük számára az együttműködés, a másik munkájának megismerése. A kapcsolat egyben turisztikai marketing célokat is szolgál, mert a találkozók során, illetve az azokkal kapcsolatos médiahírekben szerepeltetik egymást.

 

A halászléfőzésben nem indultak, mert a kiszemelt séf nem tudott eljönni, így Görgényi Ernő (balról) a Tósoki csapatnál kóstolt halászlét

A halfőző verseny eredményhirdetése után ismét elkezdődtek a kulturális programok. A Tihany Gyermek Táncegyüttes a műsor mellett táncházat is tartott, majd Pál Dénes és Hevesi Tamás lépett fel. A fesztivál a Búgócsiga együttes Garda báljával zárult.

Visszatérve a fesztivál nulladik napjára, az inkább a tihanyiakról és Tihanyt pártolókról szóló pénteki programra. Több éve szokás már, hogy a szeptemberi szüreti felvonulás útvonalára ilyenkor állítanak egy-egy szobrot. Az idei helyszín a Belső-tó keleti partján lévő gémeskút, ahogy itt ismerik, a Városkút mellett volt. Beretvás Csanád faszobrász az idei, sorrendben már negyedik avatásra a szőlőpréselő gazdát formálta meg.

 

A Szőlőpréselő szobra a Városkút mellett

Hagyományos eseménye a pénteki napnak a Pro Tihany-díjak átadása is. A képviselő-testület az idén posztumusz Pro Tihany-díjjal ismerte el a kilenc éve elhunyt színművész, rendező Bujtor István településért végzett kiemelkedő munkáját. A díj aktualitását adta, hogy a népszerű művész 15 évvel ezelőtt hozta létre az azóta is sikerrel működő Tihanyi Szabadtéri Játékok programsorozatot. A kitüntetést Bujtor István özvegye, a szabadtéri játékok vezetője, Bujtor Judit vette át Tósoki Imre polgármestertől.
A képviselő-testület ugyancsak Pro Tihany-díjat adományozott Marie-Luce Bridiernek, aki korábban alpolgármesterként jelentős munkát végzett azért, hogy a franciaországi Saint-Florent-le-Vieil és Tihany között szoros testvértelepülési együttműködés alakuljon ki.

Kép, videó, szöveg Győrffy ÁrpádHa érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár