Tihany – A kecskék is jól érezték magukat a Kecskeköröm ünnepen

A májusfamászás helyett inkább koccintottak még egyet a kupicával

A borús idő és a nagy szél miatt kicsit szomorkás hangulatban kezdődött az idei Kecskeköröm ünnep Tihanyban, de mire a pörköltek elkészültek, az ég is világosabb lett és a hangulat is a megszokott majálisos filingre váltott a Belső-tó partján.

 

Az éppen befejeződött áprilisi tél miatt program lemondásokkal indult. A főzőverseny több törzsversenyző csapata is előre jelezte, hogy ilyen időben inkább nem jönnek el. Talán a húsvét közelsége is betett kicsit a rendezvénynek, mert a távolra szakadt tihanyiak egy hét eltéréssel nem nagyon vállalták az ismételt utazást. De bármennyire megnehezültek a feltételek, a szervezők és közreműködők ugyanúgy felkészültek a vendégek fogadására, mint amikor hét ágra sütött a nap.
A főzőverseny csapatai sátrakat kaptak, ami a tüzet zavaró szél ellen is nagyon jó szolgálatot tett. Felállították házaikat, sátraikat a büfések, kézművesek, a délelőtti órákban a középkori játékpark is megnyitott és megérkeztek a rendezvény legnépszerűbb celebjei, Kötélék kecskegidái anyjuk társaságában.

 

Bajvívás s középkori játékparkban

 

A kecskék rendkívül barátságosak és érdeklődők voltak

A rendezvény legfontosabb program az idén is a pörkölt-főzőverseny és a pörköltek elfogyasztása volt. A kínálatot sátorról-sátorra járva próbálom bemutatni.

A Hupákoló Gazemberek csapat marhanyakból készített pörköltet hagyományos fűszerekkel, hagyományos módon. Az ételt kenyérrel és hagymás, tört burgonyával tálalták. A zsűri arany fokozattal és a verseny 3. helyével jutalmazta a pörköltet.

 

A Hupákoló Gazemberek csapat séfje, Zlamál Gergely

Az Asszonytalanok hagyományos birkapörköltet főztek kukoricagánicával. A zsűri ezüst fokozatú oklevéllel ismerte el őket.
Közös sátorban dolgozott velük az Itthon van az Imi nevű csapat, amely az ilyenkor tőlük megszokott ételt, Számadó juhászné levest készítettek staubolással – a zsűri a verseny második helyével jutalmazta a nagyon tartalmas levest.

 

Az Asszonytalanok csapata (Bittmann János és Bölcs Attila) balról és az Itthon van az Imi (Tósoki Imre) jobbról

A Tihanyi Asszonykórus csapata két hozzáértő férfival megerősítve dolgoztak. Mint a séf, Baranyai Ferenc elmondta, az asszonyok kedvére pincepörköltet főztek sertés lapockából tihanyi Othelloval és persze krumplival. A séf szerint a siker titka a megfelelő kezdés, egy marék házi zsíron szalonnát kell lepirítani, a hagyma csak utána kerülhet bele. Az étel annyira jól sikerült, hogy a zsűri arany fokozattal és a verseny első díjával jutalmazta őket.

 

A Tihanyi Asszonykórus csapat – Dobosné Gyöngyi (balról), Dobos László, Begyik Erzsébet, Balázsné Jutka, Balázsné Zsuzsa, Baranyai Ferenc, Véghné Margit, Baranyainé Ildikó, Csahoi Gyöngyi

A füredi és tihanyi barátokat tömörítő Návai-Borissza csapat az idén is 4 az 1-ben módra négy séffel (és alcsapattal) dolgozott. Návai Albert (Berci bácsi és csapata) Csülkös pacalpörköltet készített. Ezüst fokozatú oklevél lett a jutalmuk. Véninger Róbert (Kopasz csapat) az idén is Francia csülköt főzött. A zsűri bronz fokozatra, én aranyra értékeltem. Borissza András (Keszeg-Borissza csapat) hagyományosan kakaspörkölttel várta a vendégeket. A zsűri ezt is bronz fokozattal értékelte. Ugyanezt kapta a Balogh Jenő (Balogh testvérek csapata) pincepörköltje is. A Kopasz csapat elnyerte a leglelkesebb csapat címet is – ami igazán a teljes társaságra is szólhatott.

 

A Návai csapat – balról a névadó Návai Péter, aki koordinátorként és frissőrként határozta meg saját funkcióját

A távolabbi vendégeket is magába foglaló Inkognitó csapat Zempléni vaddisznópörköltet főzött vaddisznócombból rókagombával és vargányával. Hajdú Imre, a sárospataki séf a hagyományos fűszerek mellett őrölt koriandermagot, borókabogyót, házi kápiapaprika krémet, paradicsompürét használt és csirkealaplével sűrített. Az ételt petrezselymes burgonyagombóccal tálalták. A munkáját három tihanyi és egy mádi kukta segítette. Az ételt a zsűri arany fokozattal és különdíjjal ismerte el.

Az inkognitó csapat – Czégai László (balról), Baumel Nikolett (Mád), Hajdú Imre, Kántás József és Varró János

 

Az ételeket az idén is szakami zsűri értékelt Punk Ferenc vezetésével – a képen az eredményhirdetésen Végh Endre (balról), Punk Ferenc, Perger József, Halász János és Kántás József – jobbról Rózsa Éva, a rendezvény főszervezője

 

A csapatoknak kiosztott kerámiákat Pécsi Krisztina, a horgolt birkákat pedig Hencz Mária készítette – Imi, aki éppen itthon volt a második helyért kapott jutalommal

 

Az igazi értékelést persze a fogyasztók adták – csendélet pörköltezőkkel és kacsákkal

A szervezők előzetes ígérete szerint a Kecskeköröm ünnepen Kötélék kecskéin kívül is lehetett valódi “tihanyi kecskekörmöt”, azaz a kecske körmét formázó congeria kagylót látni. A kagylókat és különböző ásványokat, csodagyűrűket a siófoki Kövecses-Varga Dániel árulta, akinek saját boltja van Tihanyban. Három éve talált kecskeköröm lelőhelyet valahol a Balaton-felvidéken, de vannak neki Tihanyból származó kecskekörmei is, amiket még az 1970-es években a Ciprián-forrásnál lehetett gyűjteni.

 

Kövecses-Varga Dániel egy kecskekörömmel a körmén

 

Ficsór Attila és Ficsórné Móni kézműves foglalkozásra várta az érdeklődőket, amin kecskefejes ajtódíszt és csuhévirágokat lehetett készíteni

 

Az idén is nagy sikere volt a pónizásnak

Hagyományosan a Kecskeköröm ünnephez kapcsolódott a Fülöp Ferenc labdarúgó emléktorna, amit az általános iskola műfüves focipályáján tartottak. Az érdeklődés itt is visszafogottabb volt a megszokottnál, füredi erősítéssel három csapat jött össze.

 

A képen épp a Keddi foci egyik kemény támadása a Tihany FC kapuja előtt

A tornát a “Keddi foci” csapata nyerte, a második helyen az “Öregfiúk”, a harmadikon a Tihany FC csapata végzett.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

Légy te az első hozzászóló a(z) "Tihany – A kecskék is jól érezték magukat a Kecskeköröm ünnepen" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár