Paloznak – Igazi paloznakival úsztatták le a halakat

Dolgozik a Verbuválunk csapat a balatoni módra készített halászlé – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

A paloznakiak az idén is a hagyományos időpontban, június végén és a hagyományos programokkal rendezték meg a Hal és Bor hétvégét, aminek nevébe nyugodtan belefoglalhatnánk a muzsikát is.

 

A háromnapos rendezvény az idén is rockzenével indult, amiben nagy szerepe lehet annak is, hogy mindig ilyenkor tartja alkotótáborát az önkormányzat vendégházában az alternatív rockot játszó, egykori debreceni egyetemistákból alakult PG Csoport. Az idén is ők voltak a pénteki program egyik fellépői. Előttük a Malac Zenekar lépett fel. A veszprémi banda az 1980-as, 90-es évek magyar és külföldi underground zenéit játssza sajátos stílusában magyarul.

 

A tájházi színpadon törzsvendégként a PG Csoport – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

 

Nagy sikert aratott a hallgatóság körében a veszprémi Malac Zenekar is – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

Az igazi hal és bor nap szombaton zajlott. A Tájház udvarán rendezett délutáni főzésen öt csapat készített halételt. Közülük négyen a zsűrinek is bemutatták alkotásukat. Verrasztó Ferenc alpolgármester, zsűrielnök, Bakonyi Györgyné és Somogyi István a Verbuválunk nevű csapat által balatoni módra készített halászlét minősítette legjobbnak. A második egy Körös menti halászlé lett, amit a PG Csoport tagjaiból, családtagjaiból alakult csapat főzött, a harmadik díjat pedig a Ha-Ászok csapata Maros menti hallevese lett, amit erdélyi laskával tálaltak.

 

Dolgozik a zsűri. Somogyi István (balról), Verrasztó Ferenc és Bakonyi Györgyné – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

 

A Verbuválunk csapat – jobbról Kovács Zoltán séffel – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

 

A PB Csoportból és családtagjaikból alakult csapat – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

 

A Hal-Ászok csapat – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

Englert Dezső, a Paloznaki Borklub elnöke a halfőző verseny után mutatta be, kóstoltatta meg a Paloznaki Etalon 2017-es évjáratát. A bor azért kapja a Paloznaki Etalon nevet, mert azt szeretnék vele megmutatni, hogy milyennek kell lenni egy paloznaki bornak. A Paloznaki Etalont a falu szőlőterületein termelt borok hivatalos versenyén arany éremmel jutalmazott Olaszrizling borokból állítják össze.  Az Olaszrizlingre azért esett a választás, mert a mintegy 40 hektáros szőlőterület 70 százalékát ez a fajta adja.
Az idén négy termelő, ifj. Csiszár Péter, Dull Zsuzsanna, Pusztai Istvánt és Zámbó Miklós Olaszrizlingjének egyenlő arányú házasításával készítették a Paloznaki Etalon 2017 bort.  (Itt írtunk az idei borversenyről)   A bort lepalackozzák, egy részét a falu programjain fogyasztják el, a többit az önkormányzat reprezentációs céljaira használják fel.

 

Englert Dezső (jobbról), bemutatja a paloznaki Etalont és az alapanyagot adó gazdákat: ifj. Csiszár Péter, Dull Zsuzsanna, Pusztai Istvánt és Zámbó Miklóst – Fotó: Verrasztóné Losonczy Anna

A rendezvényt vasárnap este a Tokyo Budapest Ensemble katolikus templomban tartott koncertje zárta. Pontosabban Győr Budapest Ensemble nevet kellene írni, mert ahogy a zenekart vezető Berkes Kálmán klarinétművész a koncert előtt elmondta, a japán tanítványai kicsit korán utaztak haza nyári szünetre, ezért az általa vezetett Győri Filharmonikus Zenekar zenészeivel álltak össze egy alkalmi formációba. A koncert első részében Mozart A-dúr klarinétversenyét adták elő. Majd a klarinét nélküli vonósnégyes egy másik közkedvelt zenét, Mozart G-dúr szerenádját, ismertebb nevén a Kis éji zenét játszotta az első darabhoz hasonlóan nagy sikerrel.

 

Berkes Kálmán (jobbról), Juhász Viktor, G. Horváth Barnabás, Dombi Rajmond (akarásban) és Bónitz Márton – Fotó: Győrffy Árpád

Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Paloznak – Igazi paloznakival úsztatták le a halakat" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár