Kiváló újborokat kóstolhatunk már az idei ünnepeken is

Az egy-egy kóstolási napra beadott borokat ötfős bizottság értékeli - korábbi felvétel

Jól szerepelnek az idei évjárat első borai a Balatoni Borrégió hivatalos bírálatain, és a 2016-os évjárattal is elégedettek lehetünk, tudtuk meg Kulka Gábortól.

 

A Balatoni Borvidék Borbíráló Bizottságának titkára elmondta, hogy a csütörtöki bírálaton vizsgálat alá került 16 OFJ-s, azaz oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor közül 15 már az idei évjáratból származott, az 59 OEM-es, vagyis oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor felét korábban, felét az idei évben szüretelték. A 75 borból a bírálók hármat utasítottak el, közülük egy volt idei.

A Balatoni Borrégió borainak túlnyomó részénél a régiós borbíráló bizottság végzi a forgalomba hozás előtt előírt érzékszervi vizsgálatokat. A bizottság a borrégió hat borvidéke közül ötben egyaránt illetékes az OEM borok és az OFJ borok esetében, a Balatonbolgári Borvidékről viszont csak az OFJ borok minősítése tartozik a Badacsonyban működő testülethez. A bíráló bizottságba a hegyközségek delegálnak az előírt képzettséggel rendelkező szakértőket. A mintegy száz fős keretből a bizottság titkára állítja össze egy-egy bírálatra az öt fős csapatot.

Mint Kulka Gábor elmondta, az öt éve működő bizottság évente mintegy 1500 bort vizsgál. Az éves átlagos kifogásolási arány 8 százalékos volt. Az elutasított borok aránya jellemzően mindegyik évben az átlaghoz közeli értéket mutatott. A több borvidék esetében vizsgálati helyként működő NÉBIH-nél tavaly a borok 4,5 százalékát találták problémásnak, szemben a balatoni 8 százalékkal. Kulka szerint ez is azt jelzi, hogy a Balatoni Borrégióban nagyon komolyan veszik a minőséget.

 

Kulka Gábor, a Balatoni Borvidék Borbíráló Bizottságának titkára szerint a bírálók nagyon ügyelnek arra, hogy csak jó minőségű borok kerülhessenek forgalomba

Az elmúlt évi vizsgálati tapasztalatok szerint összességében jók voltak a 2016-os évjárat borai. Több helyen problémák voltak a fagy és különösen a jég miatt. A jég sérüléseket okozott a fürtökön, emiatt sok beszáradt, rohadt szem kerülhetett a termésbe. Ha ritkán is, de a vizsgálatok során találkoztak olyan borokkal, amik hordozták a jégesőből származó károkat, hibákat. Szerencsére nem ez jellemezte az évjáratot, így összességében elfogadható, a sok kár ellenére átlagon felüli volt a minőség. Különösen szépek voltak a 2016-os rozéborok, amik még ma is tartják a frissességüket, ellentétben a 2015-ös rozékkal, amik többnyire már 2016 nyarán nagyon fáradtnak mutatkoztak – mondta Kulka Gábor.

A szakember szerint az utóbbi évtizedekben jól érzékelhető átalakulás zajlott a szőlők érésében. Amíg korábban például az Olaszrizlinget jellemzően október végén szüretelték, az idén már szeptemberben végeztek a normál szürettel, a szőlő majdnem egy hónappal előbb beérik. Ez azt is hozza, hogy nincs gond a cukortartalommal, inkább arra kell figyelni, hogy a sav ne menjen teljesen el, és ne emelkedjen meg a ph-érték, mert az már íz-, zamatbeli problémákat okoz.
Persze az ilyen folyamatokat megfelelő eljárásokkal meg lehet fogni, de ez a minőség rovására mehet, eltűnhetnek a fajtára, helyre jellemző illatok, ízek, zamatok.

Az idei évjáratnál nem voltak olyan komolyabb időjárási problémák, amik kihathattak a szőlő egészségére. Az újborok közül az elmúlt hónapban már több mint 70 sikeresen átesett a bírálaton, mivel a termelők igyekeznek, hogy friss boraikkal már a karácsony előtti időszakban a piacon legyenek.  Eddig elsősorban az illatos szőlőfajták boraiból és rozékból kóstoltak. Nagyon szépek voltak az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc fajta borai, és a rozék közül is több kiváló minőségű került már a bírálók elé – mondta Kulka Gábor.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár