Az egyik leghétköznapibb ételünk is csodákat tartogat, ha megfelelően bánunk vele, derült ki a szombati gyenesdiási Burgonyanapon, ahol a közönség is megkóstolhatta a főzőversenyen készült ételeket.
A helyi önkormányzat, a Szemfüles Egyesület és a József Attila Művelődési Ház rendezvényét a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Intézet szakmai támogatásával és a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség védnökségével rendezték meg az idén már 8. alkalommal. A fő cél most is a keszthelyi burgonyafajták megismertetése, népszerűsítése volt. Ezt szolgálata a hagyományos főzőverseny is, amin tizenegy csapat indult, és volt tanácsadás, sőt akciós burgonyaárusítás is.
Az ételeket szakértőkből álló zsűri értékelte Várhelyi Miklós Aranysapkás, Venesz-díjas mesterszakács vezetésével. Tagja volt még Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség felügyelő bizottságának elnöke, dr. Cernák István, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ igazgatója és Gál Lajos polgármester. Persze az egyszerű krumplikedvelők is lehetőséget kaptak a minősítésre, ha megfelelő mennyiségű tallérral felszerelkeztek.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/zsuri1-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
Dolgozik a zsűri – Várhelyi Miklós (balról), Cernák István, Gál Lajos és Miklós Beatrix – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri az erdélyi Csíkszenttamásból, Gyenesdiás testvértelepüléséről érkezett csapat ételkollekcióját jutalmazta aranyéremmel. A menüben Szent Mihály napi báránypörkölt túrós törekkel, füstön sült bélszín rozmaringos, tárkonyos fűszerezéssel és vajazott, páccal áztatott füstön sült aranypityóka szerepelt.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Csikszenttamas-krumpli-sutes-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x562.jpg)
A csíkszenttamásiak az “aranypityókát”, az az a krumplit sütés előtt több helyen körbevágták, hogy jól átsüljön. Persze a füst is igazi volt – Fotó: Győrffy Árpád
Az ezüst érmet a Gyenesdiási Bölcsőde és Óvoda csapata nyerte el. Az óvó nénik grenadírmarsot készítettek sült szalonnával, amit uborkával, céklával kínáltak.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Gyenesdiasi-bolcsode-ovoda-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x562.jpg)
A csapat a hagyományos krumplis tésztát apróra vágott sült szalonnával és az elegánsabb elnevezéssel javította fel – Fotó: Győrffy Árpád
A bronz érmet a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub tagjaiból álló csapat nyerte el. Ők a legegyszerűbb burgonyás ételekkel, a szilvás gombóccal, a többféle ízesítéssel készített nudlival, valamint az apró húsgolyókkal felturbózott krumplis tésztával mutatták be a krumpliban rejlő lehetőségeket.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Nyugdijasok-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
Ketten a nyugdíjasok csapatából – nagyon változatos formában kínálták a burgonyás ételeket – Fotó: Győrffy Árpád
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját megosztva a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ csapata és a gyenesdiási önkormányzati hivatal dolgozóiból álló Bürök Bisztró Csapat kapta.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Pannon_Egyetem_Burgonykutatasi_Intezet-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
A burgonyakutatók nudlit készítettek vörösboros szilvaraguval, illetve hagymával, tejföllel. Levesnek padig halgulyást főztek – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Burok_Bisztro-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
A Bürok Bisztro csapat étele a Lali – vagy Lajos – gombóc szaftosan névre hallgatott. A krumplis tésztába pörkölt alapú darált húst töltöttek, majd mindezt vargányás szósszal öntötték le – Fotó: Győrffy Árpád
Burgonyakutatási Központ különdíját a Hévízi Kukták csapata kapta. A TDM munkatársaiból és a szobakiadó egyesület tagjaiból álló csapat tócsit (tócsnit, cicegét..) készített natúr és zöldséges változatban.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Hevizi_kuktak-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x562.jpg)
A Hévíz kukták a zöldséges tócsit kukoricával, sárgarépával, cukkinivel gazdagították, került bele egy kis fokhagyma és csípős paprika is – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Pityokasok-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x562.jpg)
A keszthelyi és Vas megyei tagokból álló Pityókások csapat paprikás krumplit készített vasi házi kolbásszal, sonkával, csülökkel, szalonnával – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Anonymus1-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x562.jpg)
Az Anonymus csapat női része hagyományos tócsit készített – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Anonymus-fiuk-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
Az Anonymus csapat férfi tagjai marhapörköltet főztek – természetesen burgonyakörettel – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Krisna-volgy-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
A Krisna-völgyből érkezett csapat menüjében a zöldséges főétel csarcsari volt krumplival, babbal, paradicsommal, bazsalikommal. Mellé csapátit, teljes kiőrlésű lisztből készült lepényt kínáltak, ízesítőnek csatnit, paradicsomos édes-csípős szószt készítettek, italnak rózsavizes limonádét adtak – Fotó: Győrffy Árpád
A Burgonyanapon ítélték oda és adták át a Kerti Kosár Mustra idei díjait. A Páli Lajos nyugalmazott megyei főkertészből és Samu Zoltán növényorvosból álló zsűri arany minősítéssel Herczeg Erzsébet, dr. Füzesi István és Volner Lajos kosarát. Gyümölcskosaráért különdíjat adtak Bicskei Károlynak.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Kerti_kosar_Mustra-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
Samu Zoltán (balról) és Páli Lajos zsűrizés közben – Fotó: Győrffy árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2019/09/Jatszohaz2-burgonyanap-gyenesdias-balatontipp-gyorffya-1000x563.jpg)
Az ételek és a színpadi programok mellett nagy sikere volt a játszóháznak is – Fotó: Győrffy Árpád
A Burgonyanap kulturális programjában fellépett a Kalimpa színház, a Press Dance Táncstúdió, a Csíkszenttatmási Csonkatorony Néptáncegyüttes. A rendezvényt a Roulette zenekar tánczenés bulija zárta.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)