Gyenesdiás – Krumplis ételek sok fantáziával és hozzáértéssel

Burgonya vason szeletben és spirálban a gyenesdiási Burgonyanapról - Fotó: Győrffy Árpád

Az egyik leghétköznapibb ételünk is csodákat tartogat, ha megfelelően bánunk vele, derült ki a szombati gyenesdiási Burgonyanapon, ahol a közönség is megkóstolhatta a főzőversenyen készült ételeket.

 

A helyi önkormányzat, a Szemfüles Egyesület és a József Attila Művelődési Ház rendezvényét a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Intézet szakmai támogatásával és a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség védnökségével rendezték meg az idén már 8. alkalommal. A fő cél most is a keszthelyi burgonyafajták megismertetése, népszerűsítése volt. Ezt szolgálata a hagyományos főzőverseny is, amin tizenegy csapat indult, és volt tanácsadás, sőt akciós burgonyaárusítás is.

Az ételeket szakértőkből álló zsűri értékelte Várhelyi Miklós Aranysapkás, Venesz-díjas mesterszakács vezetésével. Tagja volt még Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség felügyelő bizottságának elnöke, dr. Cernák István, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ igazgatója és Gál Lajos polgármester. Persze az egyszerű krumplikedvelők is lehetőséget kaptak a minősítésre, ha megfelelő mennyiségű tallérral felszerelkeztek.

 

Dolgozik a zsűri – Várhelyi Miklós (balról), Cernák István, Gál Lajos és Miklós Beatrix – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri az erdélyi Csíkszenttamásból, Gyenesdiás testvértelepüléséről érkezett csapat ételkollekcióját jutalmazta aranyéremmel. A menüben Szent Mihály napi báránypörkölt túrós törekkel, füstön sült bélszín rozmaringos, tárkonyos fűszerezéssel és vajazott, páccal áztatott füstön sült aranypityóka szerepelt.

 

A csíkszenttamásiak az “aranypityókát”, az az a krumplit sütés előtt több helyen körbevágták, hogy jól átsüljön. Persze a füst is igazi volt – Fotó: Győrffy Árpád

Az ezüst érmet a Gyenesdiási Bölcsőde és Óvoda csapata nyerte el. Az óvó nénik grenadírmarsot készítettek sült szalonnával, amit uborkával, céklával kínáltak.

 

A csapat a hagyományos krumplis tésztát apróra vágott sült szalonnával és az elegánsabb elnevezéssel javította fel – Fotó: Győrffy Árpád

A bronz érmet a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub tagjaiból álló csapat nyerte el. Ők a legegyszerűbb burgonyás ételekkel, a szilvás gombóccal, a többféle ízesítéssel készített nudlival, valamint az apró húsgolyókkal felturbózott krumplis tésztával mutatták be a krumpliban rejlő lehetőségeket.

 

Ketten a nyugdíjasok csapatából – nagyon változatos formában kínálták a burgonyás ételeket – Fotó: Győrffy Árpád

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját megosztva a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ csapata és a gyenesdiási önkormányzati hivatal dolgozóiból álló Bürök Bisztró Csapat kapta.

 

A burgonyakutatók nudlit készítettek vörösboros szilvaraguval, illetve hagymával, tejföllel. Levesnek padig halgulyást főztek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Bürok Bisztro csapat étele a Lali – vagy Lajos – gombóc szaftosan névre hallgatott. A krumplis tésztába pörkölt alapú darált húst töltöttek, majd mindezt vargányás szósszal öntötték le – Fotó: Győrffy Árpád

Burgonyakutatási Központ különdíját a Hévízi Kukták csapata kapta. A TDM munkatársaiból és a szobakiadó egyesület tagjaiból álló csapat tócsit (tócsnit, cicegét..) készített natúr és zöldséges változatban.

 

A Hévíz kukták a zöldséges tócsit kukoricával, sárgarépával, cukkinivel gazdagították, került bele egy kis fokhagyma és csípős paprika is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A keszthelyi és Vas megyei tagokból álló Pityókások csapat paprikás krumplit készített vasi házi kolbásszal, sonkával, csülökkel, szalonnával – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az Anonymus csapat női része hagyományos tócsit készített – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az Anonymus csapat férfi tagjai marhapörköltet főztek – természetesen burgonyakörettel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Krisna-völgyből érkezett csapat menüjében a zöldséges főétel csarcsari volt krumplival, babbal, paradicsommal, bazsalikommal. Mellé csapátit, teljes kiőrlésű lisztből készült lepényt kínáltak, ízesítőnek csatnit, paradicsomos édes-csípős szószt készítettek,  italnak rózsavizes limonádét adtak – Fotó: Győrffy Árpád

A Burgonyanapon ítélték oda és adták át a Kerti Kosár Mustra idei díjait. A Páli Lajos nyugalmazott megyei főkertészből és Samu Zoltán növényorvosból álló zsűri arany minősítéssel Herczeg Erzsébet, dr. Füzesi István és Volner Lajos kosarát. Gyümölcskosaráért különdíjat adtak Bicskei Károlynak.

 

Samu Zoltán (balról) és Páli Lajos zsűrizés közben – Fotó: Győrffy árpád

 

Az ételek és a színpadi programok mellett nagy sikere volt a játszóháznak is – Fotó: Győrffy Árpád

A Burgonyanap kulturális programjában fellépett a Kalimpa színház, a Press Dance Táncstúdió, a Csíkszenttatmási Csonkatorony Néptáncegyüttes. A rendezvényt a Roulette zenekar tánczenés bulija zárta.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Gyenesdiás – Krumplis ételek sok fantáziával és hozzáértéssel" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár