Alsóörs – Több volt a hal a bográcsokban és sütővasakon, mint a horgászversenyen

A versenyen készült ételeket - a készlet erejéig - bárki megkóstolhatta, ha váltott elé alsóörsi pikkelyt - Fotó: Győrffy Árpád

Az idén is nagyon érdekes ételeket lehetett kóstolni az alsóörsi horgász- és halas napon szombaton délelőtt a Községi strandon. A halászlé csak az egyik lehetőség volt a sok közül.

 

A rendezvényt ötödik alkalommal megnyitó Hebling Zsolt polgármester és Tatai Lajos a VVHE elnöke örömmel nyugtázta a nyárias időt, és a már az indulásnál tapasztalható nagy érdeklődést. Mint a polgármester elmondta, most is mindent megtesznek, hogy mindeni kóstolhasson finom halételeket, ezért a csapatok által készített, korlátozott mennyiségben kóstolható ételeket az idén is kiegészítették 200 adag halászlével. A változás csak annyi, hogy az óvodai konyha átalakítása miatt ezt most kivételesen a Bakterben főzték.

A horgászok és a főzőcsapatok versenye egyaránt kora délelőtt indult. A főzésre nyolc csapat nevezett több mint tíz étellel, amik között csak néhány volt hagyományos halászlé. A hivatalos eredményről két mesterszakács, Gál Tamás és Maurer István határozott. Mint elmondták, nagyon változatos ízvilágú és többnyire nagyon jó színvonalon készített ételekkel találkoztak. De sajnos előfordult az is, hogy a nagyon jó elképzelést nem minden ponton követte megfelelő kivitelezés.

 

Maurer István és Gál Tamás a tapasztalatokat veti össze – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri arany éremmel díjazta a Csiki Brigád angolna paprikását, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kapros pontylevesét, a Kútfúrók és az Őszi lomb csapat halászléját. A vándorkupát a Kútfúrók csapata kapta.
Ezüst érmet adtak a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör citromos pontyragus tésztájának, a Falka Peca Egylet baracskai módra készített bajai halászléjének, a Pilisi Kakasok haltejes lecsóval és medvehagymás dödöllével körített harcsasültjének és az Ahogy mi szeretjük halászléjének.

 

Csiki Brigád angolna paprikást készített saját fogású halból, amit túrós csuszával körítettek – a paprikás alaplé nélkül főzött halászlé tejfölös besűrítésévél készült – Fotó: Győrffy Árpád

 

A veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör egyik ételként kapros hallevest főzőtt pontyból, a másikként citromos pontyragut készített tésztával – Fotó: Győrffy Árpád

 

Alsóörsi Őszi lomb csapat halászlét főzött pontyból, busából, keszegből, balinból készített alaplével, pontyszeletekkel – Fotó: Győrffy Árpád

 

Kútfúrók csapat két évvel ezelőtt már megnyerte a versenyt. A hagyományos módon készített halászlé receptjén azóta sem változtattak. Az alaplét keszegből, pontyból, kárászból készítették – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Falka Peca Egyet baracskai módra főzte a bajai harcsás halászlét, mert ahhoz meglepő módon passzírozott alapot is készítettek. A köretként adott gyufatészta már tisztán bajai volt – Fotó: Győrffy Árpád

 

A pilisszentiváni Pilisi Kakasok csapat haltejes lecsót főzött a paprikás lisztbe forgatott sült harcsafiléhez, és vajban kisütött medvehagymás dödöllét is adtak mellé – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Veszprém Vidéki Horgászegyesület tagjaiból álló Ahogy mi szeretjük csapat Alsóörsön fogott halakból főzte a halászlét darált alaplével, amibe ponty, kétféle keszeg, compó került. A kész lébe pontyszeleteket főztek – Fotó: Győrffy Árpád

A horgászversenyen az idén is több volt a versenyző és a néző, mint a hal. A 11 háromfős csapat tagjainak többsége inkább csak a szép időt élvezhette a kapások miatti adrenalinszint emelkedés helyett. A legnagyobb halat, egy 2,74 kilós pontyot a budapesti Képes Kálmán fogta, és a csapatversenyben is ő végzett az élen a társaival.

 


A bajnok! A nagy fogásnál sajnos nem voltam jelen, Képes Kálmánnal már csak a partról való levonulás közben futottam össze. Azt mondta, jól ismeri az alsóörsi vizeket, mert a nyaralásai kapcsán a község a második hazája – Fotó: Győrffy Árpád

 

Budai Attila VVHE horgásza egy 30 dekás dévérkeszeggel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A halas napot a Mosolyvár Játszóház kézművesműhelye is színesítette, ahol több más mellett fecskéket készítettek a gyerekek – Fotó: Győrffy Árpád

 

Fellépett Kalap Jakab Bábszínháza is – Fotó: Győrffy Árpád

 

Zajlott az élet a strandon kívül is. Motoroslányok az új Alsóörs feliratnál – Fotó: Győrffy Árpád

Mire az ételek elkészültek, megtelt a strand érdeklődőkkel. A rendezők, közreműködők és a környezeti feltételek optimális találkozásának köszönhetően egy igazán kellemes szeptemberi piknikké alakult a rendezvény.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár