Balatonszárszó – Lecsóval búcsúztatták a főszezont

Balatonszárszó – Lecsóval búcsúztatták a főszezont – 2015.09.04. 




A rendkívüli meleg ellenére óriási érdeklődés mellett zajlott a múlt szombaton Balatonszárszón a 7. alkalommal megrendezett lecsófesztivál. Az induló csapatok száma 36 volt, ahogy a hőmérő is éppen ennyit mutatott Celsius fokban.


A szervezők a résztvevőkre bízták, hogyan, milyen recept szerint, milyen nyersanyagokból, eszközökkel készítik a lecsót. A lényeg, hogy valóban lecsó legyen, illetve lecsó is legyen benne és persze finom legyen. Mi találomra választottunk ki néhányat a csapatok, illetve lecsók közül, hogy képet adjunk az aktuális főzési trendekről. Az hamar kiderült, hogy már lekerült a napirendről az a 70-es évek magyar írótársadalmát végletesen megosztó kérdés, hogy hosszába, vagy karikába szeljük-e a paprikát. Ugyanakkor ma is vallást, de legalábbis pártot lehetne alapítani a paprika és paradicsom arányáról, vagy a felhasználható kolbász, kolbászok, szalonnák fajtájáról vallott nézetek alapján.


 




 


Az indulás óta résztvevője és támogatója a rendezvénynek az Újhartyáni Bicska Egylet. Természetesen itt is helyi kötődés, szárszói nyaraló, nyaralók vannak a háttérben.
Az egyletet vezető Streifer András az első alkalommal csinált egy fakanalat ajándékba, amiből a fesztivál fődíja lett. – Nálunk úgy szokás, ha meghívnak valahová, ajándékot viszünk. Én ezt teszem azóta is minden évben – magyarázta a  főbicskás, aki civilben asztalos. Az idén egy virágtartó lépcsőt készített fődíjnak.


 



 


A saját lecsónál a hagyományokat követik: igazi füstölt szalonna, háromszor több paprika, mint paradicsom, fradi kolbász és házi füstölt vegyesen, Delikát ételízesítő, csípősítés csak utólag – foglalta össze a legfontosabb pontokat.
A helyiek közül Dobos János erősítette többek között a csapatot, akit külfalvisága ellenére is tagjai közé fogadott az Újhartyáni Bicska Egylet. Ebben szerepe lehetett a finom borainak is. Az idei lecsófesztiválon például egy szóládi Melot-ból és szárszói Cabernet Franc-ból házasított borral kísérték le a lecsót.


 



 


Az Oviboszi csapat gombás lecsót készített csiperkével. Jobb lett volna vargányával és rókagombával, de a száraz időben hiában keresték volna az erdőben. Náluk négyszer annyi paprika kerül a lecsóba, mint amennyi paradicsom. Külön feltétként szalonnát pirítottak hozzá. A támogatói jegyekből befolyó pénzt az óvoda javára fordítják. – Kovács Ágnes, Takácsné Átol Valéria, Gyurcsekné Prekácka Etelka és Horváth Istvánné – a fenti képen


 



Horváth Erika, Tóth Gergely és Tóth Imre tökös lecsót készített. Először megcsinálták a hagyományos lecsóalapot. Nagyon fontosnak tartották, hogy lecsókolbász nélkül, csak füstölt kolbásszal, illetve vörös- és lilahagymát vegyesen használva készítették. Az utolsó percekben még egy kis paradicsomot tettek hozzá, hogy “látszon is benne”. Utána külön elkészítették a tököt. Kis zsíron kaporral lefuttatták, hozzáadták a lecsőalapot, majd a végén joghurtos tejföllel behabarták.


A fesztivál díszvendége az erdélyi testvértelepülés, Gyergyóalfalu csapata volt. Az idén is valami különlegességgel akarták meglepni a szárszóiakat, ezért nem is igazi lecsót, hanem egy náluk gombás rízsként ismert ételt készítettek lecsós ráerősítéssel.


 




A főszakács Gál Adél óvónő volt, aki a képviselőség mellett elnöke az Alfalusi Kaláka Egyesületnek. A rízs állagával kicsit elégedetlen volt, de mint mondta, nem ismerte ezt a fajtát, és talá a zsír sem stimmelt igazán.


 



Bege László, Gyergyóalfalu alpolgármestere elégedett volt a produkciójukkal


 


Baranyi Béla, a Kék fény szerkesztőriportere a budapesti Szülők Háza csapatában készítette a lecsót feleségével, Regős Judittal és társaikkal.


 



A csapatok többségével ellentétben ők nem spóroltak a paradicsommal, ugyanannyit tettek a lecsóba, mint paprikából. Kicsit eltértek másoktól abban is, hogy a normál szalonnán kívül egy kis kolozsvárit is használtak. Kolbásznál középútként a parasztkolbászt választották. Minden anyagot nagyon apróra vágtak, hogy ettől is sűrűbb lecsót kapjanak.


Turcsányi Béla nem főzte, hanem egy hatalmas tárcsán készítette a lecsót.
– Véleményem szerint a lecsót nem főzni, hanem sütni kell, hogy minden alkotóeleme egyenletesen kapja a hőt. A szalonnás előkészítés után kevés paradicsomot, sok paprikát, vöröshagymát, fokhagymát, valamint füstölt és lecsókolbászt használt.


 



A képek az egyik segítő Tallai Gábor (balról), Turcsányi Béla és a zsűritagként helyszíni szemlét tartó Dorogi Sándor polgármester. A képről hiányzik a másik segítő, dr. Obádovics Gyula, de vele majd rövidesen külön anyagban is találkozhatunk.


Az elkészült ételeket komoly szakértői testület bírálta el. A zsűrit Csukás István író, Süsü és más mesealakok megteremtője vezetette. Tagja volt Dorogi Sándor polgármester, dr. Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Garamvölgyi László rendőr tábornok, kommunikációs igazgató, Kiss Dezső Péter gasztronómiai szakújságíró, a Minőségi Borok, Ételek Magazin főszerkesztője, Hamvas Zoltán Gundel-díjas mesterszakács, a Gerbeaud, és a Michelin-csillagos Onyx étterem társtulajdonosa, Gulya Lajos étterem-igazgató, mesterszakács és legaktívabb tagként Forschner Rudolf mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója.


A testület hosszas tanácskozás után Ari és csapata lecsóját találta legjobbnak. Sajnos, mi ezt éppen nem kóstoltunk, de Aritól, azaz Mészárosné Kovács Arankától annyit megtudtunk, hogy hagyományos recept alapján készítette az ételt, amiben 3 kilogramm paradicsomhoz 8 kiló paprikát tett.


 



Süsü, Ari és az éppen győzelmi dobogóként szolgáló fődíj készítője, Streifer András


 



 


Dorogi Sándor (balról) és a csapatok képviselői az eredményhirdetésnél – a Törökbálinti lecsómanók, az Utolsó Pillanat (Budapest), Macsó Lecsó (Szigerhalom), a Züdülők – Balatonszárszói Üdülőegyesület, Baranyai Aranyai (Budapest), Ari és Csapata, a Szárszóért Nonprofit Kft., a Vén Szivar Motoros Baráti Kör (Budapest, Balatonszárszó), a Lecsó Lecsóval (Balatonszárszó), a NABE Balatonszárszó, Szülők Háza (Budapest), Újhartyányi  Bicskaegylet (Újhartyán), Szárszó étterem (Balatonszárszó), a 22-es Csapdája (Zamárdi), az EBES, Gyergyóalfalu csapata, a Barti BT. (Balatonszárszó), a Baráti BT. (Balatonszárszó), az Oviboszi Csapat (Balatonszárzó), a Szóládi Oscar díjas  lecsó csapata (Szólád), a Lecsó Mánia Team (Csépa), a Szántód-Szárszó csapat, a Szárszó Szépítők (Balatonszárszó), Kocsmatündérek (Budapest, Kötcse), a Bácskai Csajok Csapata (Baja), a Vadvirág Tenisz Club (Balatonszemes), a Le “csók” csapata (Köcse), a Soli Deo Gloria csapata (Balatonszárszó), a Vidám Oldal (Balatonszárszó), Turcsányi Béla (Balatonszárszó), a Hivatali-sokkk, a Szárszóért, a Paksaméták (Paks), a 1378+1780=2000 (Mezőtúr, Pécs), a Lesmesterek és a Tojás csapat.


 



A fesztivált Liszter Sándor és a Vadrózsák műsora zárta. Az énekes az utolsó számnál ruhástól megmártózott a Balatonban Dorogi Sándor társaságában.


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár