A felhőszakadás és jégeső több rohamban próbálta szétverni a györöki szüretet és halászléfőző versenyt, de a versenyzők, közreműködők és az érdeklődők dacoltak az időjárással.
A programokból egyedül a záró bulit és a szüreti felvonulást fújták le. Az utóbbit sokkal az indulás előtt. Mint később kiderült, nagyon jól döntöttek, mert a menet nagyot kapott volna az újabb zuhéból. A kisbírót megszemélyesítő Pintér László így végül a színpadon olvasta fel térfás hirdetményét, aminek végén a falu vezetői nevében jó borokat, jó asszonyokat és jókedvet ígért minden résztvevőnek.

Pintér László, a kisbíró az utcai hirdetés helyett a színpadon olvasta fel a szüreti hirdetményt
A 11 órakor kezdődött halászléfőző-verseny résztvevői már nem úszták meg ennyire könnyen az esőt. Különösen azok voltak bajban, akik nem húztak sátrat a főzőhelyük fölé. Így csak magukat tudták időről-időre gyorsan bemenekíteni a nagy sátor alá, a szabadtéri konyhájuk többször is szétázott. De nem adta fel senki, amiben néha szerepe volt a gyors lelki elsősegélyként használt finom pálinkáknak is.
A versenyzők jelentős része távolabbról érkezett, de a többségük nyaralóval, barátokkal kötődött a községhez. A csapatok összetételéhez hasonlóan nagyon változatosak voltak a halászlék is, szinte minden elképzelhető stílusban készültek ételek.

A Mesteri Borbarátok csapata Celldömölkről érkezett. Az egyik séf Holpert Attila volt. Irányításával “hagyományos”, passzírozott alapú halászlé készült pontyszeletekkel balatoni, balatongyöröki halból. Szalai Bence külön változatot készített, amiben a hagyományos halászlét tárkonyos fűszerezéssel főzte és tejfölös habarással sűrítette
A Szőlőhegyi Szorgalmas Hangyák sok versenyt megért német-magyar vegyes-csapata két kondérban is hagyományos balatoni halászlét főzött. A csípősebb változatba harcsa- és pontyszeletek kerültek, a másikba csak pontyszeletek erős paprika nélkül

A zalaegerszegi Csordás József és barátai csapat Csiszár György irányításával szintén balatoni halból készítette alaplével a halászlét, amibe pontyszeleteket főztek. A készítésnél Riza-pusztai Olaszrizlinget ittak a munkához

A balatongyöröki Kaméleon Hostel csapata Kerék Zoltán vezetésével hagyományos balatoni halászlét készített. Az alapléhez egy nappal korábban fogott keszeget, kárászt, dévért, domolykót használtak. A lébe kerülő szeleteket pedig a verseny reggelén fogott két ponty adta. Ha valaki csípősen kérte, akkor saját termesztésű csilipaprikát adtak hozzá.

A szekszárdiakból és györökiekből álló Szálkások csapat Schökk Zoltán irányításával bajai módra, alaplé nélkül készítette a halászlét. A hal fejét és farkát sóval, paprikával megfőzték, majd kiszedték a léből, és utána került bele az kifilézett, irdalt ponty és harcsa a Dunából. A vendégek kenyérrel kapták, de maguknak készítettek hozzá házi gyufatésztát is, ahogy illik

Az érdi Horváthné Baráth Szilvia családjával alaplével, turmixolással készítette a halászlét. A hozzávaló apró halakat Szilvia édesapja, Baráth Gyula fogta a Dunában, a pontyokat pedig egy törökbálinti horgásztóban

A Balatongyöröki Horgászegyesület csapata Bokor László vezetésével pontyszeleteket főztek a pontyból, keszegből, sügérből, kárászból, süllőből, harcsából készített passzírozott alaplébe. A halakat az egyesület tagjai adták össze

Kerka-Perint-parti Fiúk csapata Zala és Vas határvidékéről, illetve Szombathelyről érkezett. A képen jobbról látható Prelogh István vezetésével pontyból, harcsából, kárászból és keszegből passzírozott alaplével készítették a halászlét pontyszeletekkel. A Rábáról származó harcsák kivételével a halak balatoniak voltak – a csapat többi tagja a nagysátor alatt alakította ki menedékhelyét az eső alatt

Szögedi Betyár csapat Szögi Zoltán vezetésével (jobbról) szegedi módra, alaplével készítette a halászlét harcsa és ponty szeletekkel. A halakat a Tiszáról hozta

A Bence és a Haverok csapat Bence szabadságának közelgő végét jött gyászolni Miskolcról egy rendhagyó legénybúcsúra. Ponty, keszeg alaplével, ponty- és harcsaszeletekkel főztek halászlét, de a késői kezdés miatt nem készültek el vele zsűrizésre. A fogyasztók szerint kiválóra sikerült
A zsűri rendkívül elégedett volt a csapatok munkájával. Különösen a rendkívüli idő miatt értékelték nagyra, hogy a halászlék többsége kiváló ízű, állagú lett.

Munkában a zsűri – Farkas Attila (balról), Rógán Edina (szervező), Fekete György elnök, Noé Árpád
A tüzetes kóstolás után a zsűri az 1. helyet a Kerka- és Perint-parti Fiúk csapatának, a 2. helyet a Szálkások csapatnak, a 3. helyet a Csordás József és barátai csapatnak ítélték oda. A szép tálalásért különdíjjal jutalmazták Szögi Zoltánt, és különleges ízvilága miatt különdíjjal ismerték el a Mesteri Borbarátok csapatának “b” ételét, a tárkonyos halászlevet.
Biró Róbert polgármester a főzőverseny eredményével együtt adta át a faluszépítési verseny idei díjait. A Virágos Balatongyörökért-díjat Falusi kertek kategóriában Nagy Istvánné nyerte el. Az Épített örökség megóvása kategóriában Dr. Kőrössy Lajos és családja kapott díjat a Balaton utcában található régi parasztházuk felújításáért.
A rendezvényre Cseh József polgármester vezetésével kisebb delegáció érkezett Balatongyörök erdélyi testvértelepüléséről, Gelencéről. Az ötezer lakosú település a Berecki havasok lábánál, a Gelence patak völgyében, Kézdivásárhelytől 12, Kovásznától 14 kilométerre található. Balatongyörök és Gelence mintegy 15 éves eddigi kapcsolata alatt már több alkalommal került sor kulturális csoportok cseréjére.

A vendégek és vendéglátók a szüreten közös borkóstolót is tartottak – a képen Tüske Tibor györöki képviselő (balról), Biró Róbert, Cseh József gelencei polgármester és felesége, Tamás László gelencei tanácstag és felesége
A délutáni programban fellépett a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Néptáncegyüttes, a Tom White & the Mad Circus zenekar, Szűcs Péter Pál és Lázin Beatrix operett dalokat énekelt.

A Kis-Balaton táncegyüttes tagjai a színpadon pótolták be szüreti felvonulás menettáncát

A Tom White & the Mad Circus rockabilly zenével szórakoztatta a közönséget

A műsorok szünetében Hág Attila és Szabó Lajos harmonikázott

Borokat és mustot a Fáró és a Lekics pince borházában lehetett kóstolni
A szüreti program az eredeti elképzelések szerint a Crazy Monday együttes esti bulijával zárult volna, de a viharos időjárás miatt tánc nélkül zárták a programot.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)