Nagyon biztatónak mondható az 1. Balatonfűzfői Városi Disznóvágás fogadtatása. Ha ilyen lesz a folytatás, akár még népszerű térségi program is lehet belőle.
Többen arra gondoltak Balatonfűzfőn, hogy az augusztusi gombócfesztivál sikerét meg kellene ismételni télen is. Persze nem gombócfőzéssel, hanem disznóvágással, ahogy az az évszakhoz igazán illik. Az ötletet felkarolta a gombócfesztivált rendező VEGASZ, a Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület. Afféle védőernyő szerepet vállaltunk az rendezvény lebonyolításában, fogalmazott dr. Varjú Lajos, a VEGASZ elnöke. Biztosították a pénzt a disznókra, felkérték a hatósági állatorvost a vizsgálatra, és persze a konkrét munkából is kivették a részüket, akárcsak a többi társszervező, a város önkormányzata, a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ, a nyugdíjas klub és más civil szervezetek. Az összefogásnak köszönhetően szombaton meg is rendezték az 1. Balatonfűzfői Városi Disznóvágást.
Mint Lajkó Frigyes, a VEGASZ vezetőségi tagja, civilben vendéglátós vállalkozó elmondta, a lebonyolításnál tanultak az előzményekből is. Hisz korábban már volt ilyen program a fűzfőgyártelepi városrészen. Azt a VÁCISZ, a Vállalkozók és Civil Szervezetek Szövetsége szervezte, de abbamaradt. Akkor tapasztalták, hogy nem szerencsés, ha a már reggel megjelenő vendégeket nem tudják megfelelően kiszolgálni. Ezért a most levágott 165, illetve 175 kilós disznók egyikét már pénteken feldolgozták, hogy a szombaton korán érkezők is kaphassanak már hurkát, kolbászt, pecsenyét, sült vér hagymával, hagymás májat, töltött káposztát, toros káposztát és kocsonyát.

Lajkó Frigyes (középen) a disznókat feldolgozó önkéntesekkel
Az igazi show persze szombaton délelőtt volt, amikor a 9 órai kapunyitás után pálinkás köszöntővel elkezdődött a szombat reggel levágott másik disznó pörzsölése, mosása, szétbontása és feldolgozása. Lajkó Frigyes úgy becsülte, hogy a két disznóból 80 kiló kolbászt és 120 kiló hurkát készítenek. A többi étellel együtt legalább 5-600 embert tudnak kiszolgálni a támogatói jegyek ellenében.
A disznóságok mellé a nyugdíjas klub tagjai finom réteseket, fánkokat, hájas tésztákat készítettek. Szombaton egy hatalmas üstben az ebédhez elkészült a disznóvágások másik speciális étele, az orjaleves is.

Smátrola Sándorné, Margit néni a vaníliás-túrós töltetet szórja a rétestésztára – készítettek mákosat, káposztásat és meggyeset is

Mag Jánosné, Ilonka néni az utolsó kóstolásnál jár az orjalevesnél. A fedőt tartó segítője Szablics Sándorné
A finom falatok mellé már délben is szólt a zene, délután pedig színes műsorral folytatódott a program, amiben profi előadóművészek és a helyi kulturális csoportok mellett a felvidéki testvértelepülés, Nagycétény művészeti csoportjai is bemutatkoztak. A városi disznóvágás Magyar Rózsa énekesnő műsorával és Tóth István báli zenéjével zárult. A szünetben fellépet a Yildizlar Hastánccsoport.

Tóth István már az ebéd mellé is zenélt a disznóvágáson
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!