Balatonakali – A lényeg nem is a verseny, hanem a közös mulatság

Marcaliból is voltak farsangoló vendégek a balatonakali borfőző versenyen

Egyre jelentősebb térségi rendezvénnyé válik a balatonakaliak hagyományos farsangi versengése, amin borfőzésben, fánksütésben borkorcsolya készítésben mérik össze tudásukat, miközben megvendégelik egymást és az arra járókat.

 

Szombaton több százan vettek részt a Fék üzletközpont előtt megtartott programon. Az idén már 12. alkalommal megtartott rendezvény főszervezője az üzletközpont tualjdonosa, a Tóth család. Ők adják a helyet, biztosítják a szükséges technikai feltételeket, gondoskodnak a háttér szórakoztatásról.

Kiki, a kisbíró és a Merszi együttes énekese a délutáni hangulatot fokozta

Persze legalább ennyire fontosak azok az akaliak és a környező településekről érkező résztvevők, akik forralják a borokat, kínálják az előre elkészített sós és édes süteményeket, fánkokat. Ami különösen érdekesé teszi a programot, hogy a borokat, borkorcsolyákat teljesen ingyenesen kínálják, gyakorlatilag egy hatalmas vendéglátás a rendezvény.

A versenyre 14 fánkkal, 22 borkorcsolyával neveztek. További 800 fánkot sütöttek a Fék étterem konyhájában is. Ezeket is részben kínálták, részben eladták.

Móró Józsefné, Teri néni munkatársaival 800 fánkot sütött szombaton – ez éppen egy szép virágnak formázott darab

 

A borfőzésre 14 csapat nevezett, ők a helyszínen készítették el az összesen mintegy 200 liter forraltbort, amit azonnal el is fogyasztottak közösen. A késődélutáni órákban többnyire már csak teát lehetett inni.

A versenyre nevezett fánkokat, borkorcsolyákat, forraltborokat borászokból, vendéglátóipari szakemberekből álló szakmai zsűri minősítette, aminek Németh Krisztina, Mayer Gyula Punk Ferenc, Salánki Sándor, Bene Sándor, Perger József és Maurer István volt a tagja.

A csökkentett létszámú boros zsűri – Mayer Gyula (háttal), Perger József, Punk Ferenc, Salánki Sándor és Németh Krisztina

 

A borkorcsolya verseny elsődíját a tihanyi Balázs Istvánné Zsuzsa nyerte el „Csacsifül” nevű sóssüteményével. A borkorcsolyaverseny különdíját a tavalyi győztes, a dörgicsei Henc Ildikó kapta.

Henc Ildikó az idén különböző krémekkel nevezett. A mártogatáshoz házi sütésű kenyeret adott mellé – az sajnos a fotózásra már elfogyott

 

Fánksütő verseny első helyét és ezzel egy évre a fánkkirálynő címet Bakonyi Istvánné nyerte el, aki éppen szombaton ünnepelte születésnapját.

A versenyre leadott fánkok egy része már a zsűrizés után

 

A zsűri a borfőző verseny első helyét a Tihanyi Asszonykórus Tihanyi Jégvirágok fantázianevű italának ítélte. A tihanyi asszonyok alapelve, hogy a bort tilos forralni, mert elszökne belőle az alkohol. Ezért először egy szirupos, fűszeres gyümölcsalapot készítenek, majd arra öntik a bort – most éppen somlói fehéret. Ezután már csak forrásig melegítik az italt, hogy a bor a sziruppal megfelelően összeérjen.

A képen a kórus egyik tagja, Baloghné Marika az egyik vendéget kínálja a somlói fehérborból készült győztes itallal.

 

A zsűri mellett a közönség is szavazhatott a forraltborokra. A legtöbb szavazócédulán a Forralt-Borcsi csapat neve szerepelt, amit a Barabás testvérek, Borbála és Kinga alkottak

A Forralt-Borcsi csapat segítője, Hudák József éppen az utolsó cseppeket meri a közönségdíjas italból

 

Csönge Ferenc a Csónakosok csapattal a bor forralás mellett kősüllőt és pontyfilét sütött, balinból készült olajoshalat kínált. Ráadásként még egy tűzijátékkal is megajándékozta a rendezvény résztvevőit

 

A zsűri képviseletében nyilatkozó Mayer Gyula szerint évről-évre jobbak a borkorcsolyák és a fánkok, mert nem csak meghallgatják, meg is fogadják a zsűri véleményét, javaslatait. A borkorcsolyák között több olyant is találtak, amelyek mind ízükben, mind méretükben, megjelenésükben egyaránt illett a funkciójához. Örömmel tapasztalták azt is, hogy a többség a magyaros ízvilág szerint készült.
A fánkoknál a hagyományos ízeket díjazták elsősorban. Jellemzően a fánkok állaga megfelelő, megjelenésük szép volt. Az ízekben néha problémát okozott, hogy túlkelt volt a tészta, vagy kicsit nyers maradt a sütésnél.
A forraltboroknál jellemző hiba, hogy vagy túlságosan sok cukrot tesznek bele, vagy nagyon keveset. Az idén sajnos olyan fűszerekkel is találkoztak, például ánizzsal, ami nem való a forraltborba. De a borok többsége megfelelő volt, sőt több nagyon finom is volt közöttük.

A rendezvény az idén is a Fék étteremben tartott Fánkbállal zárult.
Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár