Alsóörs – A horgásznapi főzőversenyt egy tejszínes, kapros halleves nyerte

A Három Grácia - Tóth Csabáné, Herczeg Lászlóné, Herczeg Erzsébet Tejszínes, kapros hallevessel - már csak egy ételmintányi adag volt belőle a fotóhoz, a többit megették

Egy tejszínes, kapros halleves nyerte el leginkább a zsűri tetszését a második alkalommal megrendezett Alsóörsi Horgásznapon, de több hagyományos halászlét és más finom halételeket is kóstolhattak az érdeklődők.

 

Az alsóörsi strandon megrendezett program tavaly indult a községben működő Veszprém Vidéki Horgászegyesület (VVH) kezdeményezésére, a helyi önkormányzat támogatásával. A szombat reggeli horgászversenyre hét csapat nevezett mintegy húsz versenyzővel. (Az eredményekről az írás végén olvashatnak.)

Az igazán nagy érdeklődés az idén is a déli órákban zajló halétel készítő versenyt kísérte. Ezen hat csapat indult, hogy a zsűrinek, maguknak, barátaiknak és az “Alsóörsi pikkellyel” fizető látogatóknak megfőzzék, megsüssék a balatoni halakat.  A zsűrit Gál Tamás mesterszakács, Németh Krisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke és Hebling Zsolt polgármester alkotta. Meg persze a közönség.

A zsűri - Gál Tamás (balról), Németh Krisztina és Hebling Zsolt

A zsűri – Gál Tamás (balról), Németh Krisztina és Hebling Zsolt

Helyiek, nyaraló tulajdonosok és más érdeklődők hosszan időztek a rendezvény helyszínéül szolgáló strandon, ahol a szép időben napozni, játszani is lehetett. Sőt többen meg is fürödtek a 23 fokos Balatonban. A többség persze a finom halételek miatt jött.

A délelőtti eső után kiváló idő volt a programhoz

A délelőtti eső után kiváló idő volt a programhoz

 

Sokan játszottak a fából készült játékokkal

Sokan játszottak a fából készült játékokkal

 

Kárász Nándor nem csak a horgászversenyen volt sikeres, a bikalasszózás is jól ment neki

Kárász Nándor nem csak a horgászversenyen volt sikeres, a bikalasszózás is jól ment neki

 

A bátrabbak meg is fürödtek

A bátrabbak meg is fürödtek

A versenyszabályok szerint a csapatok 80 adag ételt osztottak ki kötelező jelleggel a tallérokért a nézőknek, és az óvodában is főztek plusz 120 adag halászlét, ami szintén elfogyott. Ehhez a 200 adaghoz még hozzávehetünk legalább további százat, amit a csapatok maguknak, barátoknak, hozzátartozóknak készítettek.

Sziesztazok-haleveok-Alsoors-horgasznap-balatontipp-gyorffya

Itt már főleg az evés és a beszélgetés volt a program

A zsűri közös véleményét ismertető Gál Tamás úgy vélte, hogy nagyon nehéz jó halászlét főzni, mert könnyen el lehet rontani, hisz nem mindegy, mit, illetve miből mennyit tesznek bele. Az alsóörsi eredménnyel elégedettek voltak, a csapatoknak sikerült egészen jó halászleveket és más halételeket készíteni – mondta.

Az első helyet a balatonalmádi Három Grácia csapat nyerte el a Tejszínes, kapros hallevessel.

 

Hebling Zsolt

Hebling Zsolt (balról), Tatai Lajos – a VVE elnöke – Heiter Sándor főszervező, Gál Tamás és a Három Grácia csapat két tagja, Herczeg Lászlóné és Tóth Csabáné

A második helyet a VVE-hez tartozó, budapesti illetőségű Gecse Team szerezte meg a halas ízesítésű töltött palacsintával. A zsűri elnökének annyira bejött az étel, hogy saját étlapjukon is szerepeltetni akarja meleg előételként

 

A Gecse Team - Gecséné Csorba Ildikó és Gecse Gábor

A Gecse Team – Gecséné Csorba Ildikó és Gecse Gábor – lecsós alapon főzték a felkockázott pontyot, balint, majd ledarálták – a szálkákat a daráló felfogja – újabb főzés, bele a sósan készült palacsintába, amit rántott panírral fedve kisütöttek – fűszeres tejföllel, vagy görög salátával kínálták

 

A harmadik helyezett a Bakter bisztró csapata lett a Bakterlé fantázia névvel készített balatoni halászlével

 

A Bakter Team - középen a séf, Gulyás Elemér - Öcsi

A Bakter Team – középen a séf, Gulyás Elemér (Öcsi) – Pontyhalászlé balatoni halból, alaplével készítve

 

Csak a hálás közönségtől kaptak díjat az alábbi csapatok  

Horváth Péter és Zsolnai Károly - Balatoni barátok - Alsóörs - Balatoni petyek - speciális halászlé, ami Fonyódon fennmaradt hagyomány szerint lecsós alapon készül. Paprika, paradicsom, nagyon sokféle hagyma, és erre kerül a 3-4 féle balatoni hal rétegezve

Horváth Péter és Zsolnai Károly – Balatoni barátok – Alsóörs – Balatoni petyeket főztek, ami  lecsós alapon készül – paprika, paradicsom, nagyon sok hagyma – és erre kerül a 3-4 féle balatoni hal rétegezve

 

Sellő lányok - Molnár Katalin, Németh Éva, Horváth Margit - Alsóörs - Magyaros vegyes halászlé balatoni ponty, keszeg, kárász, compó - paszírozott alaplével - Hogy a halászlébe kerülő pontyszeletek szépen egyben maradjanak, a saját levükben külön főzték meg

Sellő lányok – Molnár Katalin, Németh Éva, Horváth Margit – Alsóörs – Magyaros vegyes halászlé balatoni ponty, keszeg, kárász, compó felhasználásával – passzírozott alaplével – Hogy a halászlébe kerülő pontyszeletek szépen egyben maradjanak, a saját levükben külön főzték meg azokat

 

Jeruzsálemhegyi Baráti Kör - Horváth Éva, Heiter Sándor, Farkas Sándorné, Varga Lászlóné - Veszprém - Fehérboros halpaprikás bőségszaruban (palacsinta tölcsérbe tekerve), palacsinta szalmán - - pontyból és keszegből - előétel Magyar kaviár - halikra gőzön párolva vajjal, citromlével, sóval, borssal

Jeruzsálemhegyi Baráti Kör – Horváth Éva, Heiter Sándor, Farkas Sándorné, Varga Lászlóné – Veszprém – Fehérboros halpaprikás bőségszaruban (palacsinta tölcsérbe tekerve), palacsinta szalmán –  pontyból és keszegből – előétel Magyar kaviár – halikra gőzön párolva vajjal, citromlével, sóval, borssal

A halasnap részeként horgászversenyt is tartottak délelőtt hét csapat részvételével. A legjobb eredményt a herendi Ponty Team érte el 3850 grammos teljesítményével, ami alig volt kevesebb a többi csapat együttes eredményénél. Az első hellyel a herendi csapat vihette haza az Alsóörsi Horgásznap vándorserlegét is.
Csapatban a második a Balatonfüred Team lett 1475 grammal, a harmadik pedig a veszprémi Garázsmenet HE 1240 grammal.

Egyéniben a herendi Kalász Nándor győzött 1830 grammos fogással, a második a szintén herendi Steinbach Emil lett 1310 grammal, a harmadik helyen Regenye Imre, a Garázsmenet HE tagja végzett 975 grammal. Ő nyerte a legnagyobb hal díját is egy 615 grammos példánnyal.

Tatai Lajos, Kárász Nándor és Hebling Zsolt a horgászverseny díjátadóján

Tatai Lajos, Kalász Nándor és Hebling Zsolt a horgászverseny díjátadóján

Hebling Zsolt polgármester nagyon elégedett volt a rendezvénnyel. A délelőtti ijesztő időjárás után nagyon szép időt kaptak. Az önkormányzat jövőre is örömmel támogatja a Veszprém Vidéki Horgászegyesületet (VVH) a program megszervezésében.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár