Tihanyi borforralók – Ügyelni kell a megfelelő hőfokra – 2014.12.30.
A Tihanyi borforraló versenyen induló tizenegy csapat nagyobbik része az idén is a félszigetre jellemző vörösborokat használta alapanyagnak a forraláshoz, de volt fehér- és vörösboros párosítás is.
A fűszerezésnél nagyon színes volt az összkép. A hagyományos szegfűszeg, fahéj és társaik mellett babérlevél, gyömbér, szerecsendió és több féle aszalt gyümölcs segített az ízek megtalálásában.
A versenyhez még az ég is megfelelő hátteret biztosított
A művelődési ház az idén már 5. alkalommal hirdette meg a népszerű programot, amin főleg helyiek indultak. A borokat a megszokott összeállítású zsűri – Salánki Sándor, Punk Ferenc és Tósoki Imre – bírálta el.
Az első helyet a Retro Pizzéria csapata szerezte meg – Vajda Balázs a díjátvételekor – Rózsa Éva, a művelődési ház vezetője (balról), Punk Ferenc, Salánki Sándor, Vajda Balázs, Tósoki Imre
Vajda Balázs a borral – mint elmondta, Tihanyi Zweigelt bort forraltak. A hagyományos fűszerek mellett naranccsal, aszalt szilvával és aszalt vörösáfonyával ízesítették. Kiváló igazán attól lesz, ha nagyon visszafogottan forralják, mert akkor nem keserednek bele a fűszerek vagy a citromhéj. Időben le is kell szűrni belőle fahéjat, szegfűszeget és citromhéjat – mondta a győztes bor készítője, Vajda Balázs.
A második helyezett a Bermudanégyszög csapat lett – a képen Bölcs Attila (balról) és Tósoki Imréné. Fehérbort forraltak, amit konyakkal, szerecsendióval ízesítettek.
A harmadik a Tihanyi Borbarátok csapata lett – a képen Csuti István (balról), Czégai László és Szücs Melinda
A képről hiányzik a fő forraló, Kántás József, aki vörös Othello bort és 35 százalékban tihanyi hosszúhegyi Olaszrizlinget házasított. A hagyományos fűszerek mellett gyömbérrel, szerecsendióval, narancs és citromhéjjal ízesítette.
VBS csapat – a képen Bittman Szilárd és Sümegi Lilian –
2009-es és 2011-es Merlotból és cabernet Francból forralták a bort víz nélkül. Klasszikus fűszerezés mellett babérlevéllel, vaníliával, naranccsal, lime-al, citrommal, almával és aszalt szilvával ízesítve.
Bermudaháromszög – Bölcsné Aradi Katalin (balról) Bittman János és Némethné Vörös Ildikó. Vörösbort forraltak barnacukorral, aszalt szilvával és aszalt almával.
Stáhl család – Pethő Gyula (balról), Büki Béla és Stáhlné Büki Renáta. Fehérbort forraltak, a hagyományos fűszerek mellett valami titkos adalékot is tettek be. Azt mondták, azért titkolják, mert a zsűri nagyon konzervatív ízlésű
Féktelen Ízek csapat – Tóth (Fék) Béla (balról), Zlamál Károly és Zlamálné Cseh Aranka. Vörös- és fehérbort vegyítettek a forraláshoz. Fűszerként cardamont, koriandert, a hagyományos szegfűszeget, fahéjat használták. Naranccsal ízesítették.
Salánki Csapat – Salánki Tamás (jobbról) Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon borokat házasított alapnak, amit szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, naranccsal ízesített.
Balaton Alarm csapat – 3-as – Pálffy Édua (balról), Pálffyné Jáger Barbara, Pálffy Zsolt. Vörösbort forraltak hagyományos fűszerekkel és naranccsal.
Tündérsziget – Nagyi Sütödéje csapat – Pusztai Csaba (balról), Pusztai István és Czégai László, aki tihanyi cabernet Francból forralt bort saját – Tündérsziget – fűszerkeverékkel. A klasszikus anyagok mellett csipkebogyó, gyömbér, alma, narancs volt benne.
Alkohol mentes puncsot is készített almalé alappal, amit a bornál is használt fűszerekkel ízesített.
A Karácsonyváró napok rendezvénysorozat egyik elemeként megtartott bor forralással párhuzamosan a művelődési ház színpadán zajlott a karácsonyi műsor.
A karácsonyi történetet a Hegyen Járó Néptáncegyüttes külső szereplőkkel megerősített csapata adta elő.
Az ünnep jegyében összeállított dalcsokorral szerepelt a Tihanyi Asszonykórus is Bónyai Mária vezetésével.
A műsort a Tihanyi Echo Citera együttes, a Tihanyi Asszonykórus és a furulya együttes közös produkciója zárta, amiben karácsonyi népi énekeket adtak elő.
és egy ráadás kép az apátsági templomról karácsonyi fényekkel
Kép és szöveg: Győrffy Árpád
A Balatoni Bringakör bemutatása >> A Balatoni Bringakör Bizonyítványról bővebben >>
|
Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány borok borászatok boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók