Wesselényi Programot a balatoni strandok fejlesztésére!

Az iszap néha jó játék, de inkább kotorni kellene a balatoni strandokon

Több milliárd forint kellene azonnal a balatoni strandok medrének kotrására, homokozására, a hínárral, nádasokkal kapcsolatos problémák megoldására és a partfalak rendbehozására, derült ki az érintett vezetők válaszaiból.

 

A tóparti strandokat működtető önkormányzatok, cégek vezetőit a Magyar Turisztikai Ügynökség január közepi sajtótájékoztatója kapcsán kérdeztem, amelyen jelentős strandfejlesztések elindítását ígérték a Balatonnál.
A megkérdezettek mindegyike hangsúlyozta, hogy a működtetésükben lévő strandok most is kiválóak, de mindenhol lennének olyan tennivalók, amiket sürgősen el kellene végezni ahhoz, hogy ez a jó minőség hosszú távon is megmaradjon. Szükség lenne olyan fejlesztésekre is, amik nem az esetleges problémák elhárítását, megelőzését szolgálják, hanem abban segítenek, hogy az érintett strandok egyébként is meglévő adottságait még jobban ki tudják használni. A harmadik ilyen tennivalócsoport a mai elvárásokhoz, a változó igényekhez való megfelelő alkalmazkodást szolgálná.

Balatonakaliban egyetlen nagy probléma van, amit nem lehet helyi erőből megoldani, az a meder rendbetétele, homokozása – mondta Koncz Imre polgármester. Szerinte olyan pályázatra, olyan támogatásra volna szükség, ami az egész Balaton-partot felölelné, és településenként legalább egy strandnál pénzt biztosítana a meder rendbetételére. A turisták a jövőben is arról fogják megítélni a strandokat, hogy milyen volt a medrük, és egy-egy strand alapján általánosítanak az egész Balatonra – indokolta álláspontját a polgármester. A balatonakali strand annyiból szerencsés helyzetben van, hogy az iszap nem jelent problémát, de a hínárral itt is kezdeni kellene valamit a homokozáson túl. Koncz Imre korábbi információkra alapozott becslése szerint a legfontosabb munkákra legalább 50-60 millió forintra lenne szükség.

 

Hínaras strand – sokakat elriaszthat a Balatontól

 

Balatonfűzfőn annyival nagyobb a gond az Akaliban hallottnál, hogy itt a homokozás előtt kotrásra is szükség  lenne. Marton Béla polgármester szerint további pénz kellene a partvédőmű rendbetételére is, így már itt is 50-60 milliónál tartunk. A gyerekes családok megfelelő kiszolgálásához itt is szükség lenne valamilyen gyereköbölre, pancsolóra. Be szeretnék fejezni a Fövenystrand parti részének rekonstrukcióját is, amire korábban önerőből a vállalkozásokkal közösen már 300 millió forintot költöttek. A medernél szükséges fejlesztésekkel együtt összesen mintegy 300 millió forintra lenne szükségük mielőbb, hogy a város mindkét strandját a ma elvárható állapotra hozzák.

Balatonföldváron a Keleti strandon néhány éve volt jelentősebb fejlesztés, itt a meder rendben van. A tavasszal kivitelezési szakaszba ér egy fövenyes partszakasz kialakítása mintegy 1200 négyzetméteres területen. Ennek várható költsége bruttó 18 millió forint lesz, mondta Holovits Huba polgármester. Ezen a strandon új kerítésre és beléptető rendszer kialakítására, a parkoló burkolatának korszerűsítésére is szükség lesz. A Nyugati strandon 150 milliós költséggel egy átfogó korszerűsítést terveznek, ami a part mellett kiterjed az épületekre is. Abban bíznak, hogy az összesen közel 200 millió forintos munkákhoz megfelelő támogatáshoz jutnak.

 

Földváron is a part jelenlegi gyepébe beékelődő öblöt terveznek, amilyen Alsóörsön is van

 

Alsóörsön is visszatérő probléma a meder hínarasodása és a strand területét elfoglalni akaró nádas ügye – tudtam meg Hebling Zsolt polgármestertől. A területfoglalóként megjelenő nádat szerencsére most már megfelelő engedélyek birtokában ki lehet vágni. A móló felőli oldalt már ki is tisztították, most a strand északkeleti részén is folytatnák ezt a munkát. Jelentős visszatérő költség évente a gyermeköböl homokozása is. Az emelt vízszint eddig nem okozott jelentősebb problémát, de a partvédőműben kisebb-nagyobb károk keletkeztek. A mindenképpen szükséges teendők mellett bővíteni szeretnék az öltözőket, korszerűsítenék a játszótéri eszközöket, több parti öltözőhelyet is telepítenének. Hebling Zsolt a mindenképpen szükséges mederrel kapcsolatos költségeket több tízmillióra teszi.

 

Partfal javítás az alsóörsi strandon az öt évvel ezelőtti alacsony vízszint idején

 

Balatonszárszón is legalább nyolcvan millió forintra becsülhető azoknak a munkáknak a költsége, amikre mindenképpen szükség lenne. Dorogi Sándor polgármester szerint halaszthatatlan a partvédőmű felújítása, mert a jég károsító hatása miatt lassan balesetveszélyessé válik. A betonfal javítása mellett fel kell újítani a kőszórást és ki kell tisztítani az előtte húzódó partszakaszt. További sürgető feladat a gyereköböl felújítása, az itt partvédőműként szolgáló, elhasználódott facölöpök cseréje. Külső zuhanyzókat kellene telepíteni, fel kellene újítani a főépületet, a játszótereket, sportpályákat, sorolja a mindenképp elvégzendő tennivalókat a polgármester.

A balatonberényi strand viszonylag jó helyzetben van, mert nincs különösebb gond a mederrel és a parti rész is rendben van. Talán a hínarasodás jelent olyan gondot, amit sürgősen kezelni kellene, mondta Horváth László polgármester. Egy több mint harminc éves motoros hínárvágó felújításával próbálnak tenni ellene. Azt kellene megoldani maradéktalanul, hogy a berendezés közvetlenül a meder alján vágja el a hínár szárakat. Az itt is területet foglaló nádas visszaszorítására is ezt a gépet szeretnék használni.
A polgármester szerint még az is előfordulhat, hogy más településen is vállalnak majd munkát a géppel, ahogy az az 1980-as évek második felében volt. További tervük egy lidós partszakasz kialakítása. Bár ingyenesen használható fürdőmedencék is vannak a strandon, erre mindenképpen szükség lenne a vendégek igényei szerint. Természetesen találnának helyet több pénznek is, ha lenne, tette hozzá a polgármester.

 

Valami ilyent tervezhetnek Berényben is – Watzila, a motoros hínárvágó a zánkai strandon

 

Balatongyörökön lassan 15 éve volt az utolsó nagy mederkotrás, így ez a munka ismét időszerűvé vált, mondta Bíró Róbert polgármester. Náluk és más környékbeli strandokon külön gondot jelent, hogy több mint tíz éve leállították a lepelkotrást a Balaton nyugati medencéjében és felhagytak az iszapcsapdák tisztításával is. Bíró Róbert szerint amíg ezeket a munkákat újra nem indítják, egy-egy strandon csak szélmalom harcot vívnának. Hiába kotornák ki az iszapot, máshonnan azonnal hozna helyette a hullámzás. Bíró Róbert csak a meder rendebe tételének költségét 60-80 millió forintra teszi a györöki strandon. Ez meghaladja egy teljes évi forgalmukat, így esély sincs rá, hogy akár több év alatt maguk összegyűjtsék a pénzt. Náluk is foglalkozni kell a nádassal és a legutóbb harminc éve megerősített partfallal is. Ez utóbbit különösen indokolttá teszi a megemelt vízszint. Balatongyörökön még nincs “feszített víztükör”, de adott széliránynál itt is könnyen kicsapnak a hullámok a gyepre és átvizesedik a strand. Ha így marad a vízszint, nem halogatható a partfal és vele a kőszórás megemelése. Ezzel együtt már százmillióra tehető a mindenképp szükséges forrás. További százmillió forint kellene a komfort javításra, ezen belül többek között  napozófelületet növelő úszóstégek építésére, egy második játszótér kialakítására, a pázsit felújítására, az utak korszerűsítésének folytatására és a vasút felőli határ rendezésére, kiterjesztésére, a kerítés és út áthelyezésére, hogy új területeket nyerjenek.

 

Amikor még Zsuzsi kotorta – pontosabban szívta – a Zala és más folyók által a Balatonba hordott iszap felső rétegét a györöki partok előtt

 

A balatonfüredi Kisfaludy és Esterházy strandot üzemeltető Probio Zrt. vezérigazgatója, Somogyi László vezérigazgató is úgy látja, nagyon hasznos lenne, ha végre a strandok fejlesztésére is lenne valamilyen önálló forrás, mert az elmúlt években nem volt ilyen lehetőség.
A Balaton az ország második legnagyobb turisztikai desztinációjaként jelentős bevételeket termel a központi költségvetésnek, miközben sok embernek megélhetést is nyújt. A balatoni régión belül a strandok kiemelt kezelése különösen indokolt lenne, mert “nélkülük nincs Balaton”, hangsúlyozta a vezérigazgató.
A füredi strandokon is az iszaposodás jelenti a fő problémát, mert olyan hidrogeológai viszonyok jellemzik ezt a térséget, amik folyamatosan gondoskodnak utánpótlásról. Az iszap eltávolítása mellett persze itt is szükség van újrahomokozásra. Ezek a munkák együttesen mintegy 120 millió forintba kerülnének a két strandon. A füredi strandokon is egyre nagyobb gond a hínarasodás. Kézi és gépi berendezéssel egyaránt dolgoznak, de a szálak felszíni elvágása nem jelent igazi megoldást. Olyan úszóeszközre lenne szükség, ami a rotációs kapához hasonlóan a homok felszínét is megkotorja közben, hogy a gyökérzetet is elpusztítsák. További feladatot jelent a nád terjeszkedésének megállítása, a partfal felújítása és különösen az előtte lévő kőszórás megemelése legalább a vízszint fölé félméterrel, hogy a hullámok és a jég ellen megfelelő védelmet nyújtson a pázsitnak, parti sétánynak és más felépítményeknek.

 

Homokozás vízzel kevert homok mederbe locsolásával – a hírek szerint nem igazán jött be

 

A “kötelezően” szükséges mintegy 150 millió forinton túl további hasonló összegnek lenne helye a parti korszerűsítések, komfortnövelő fejlesztésekhez – például az Esterházy strand keleti oldalán új öltözők, mosdók, korszerű kabinok kialakítására. Fejleszteni kellene a hulladékkezelési rendszert, a Kisfaludy strandon a beléptetést, bővíteni kellene a biztonsági kamera hálózatot – sorolta a további feladatokat a vezérigazgató.

A zánkai Községi strandon is sürgető lenne a partfal és a kőszórás felújítása, megemelése, az iszap kikotrása és a meder újrahomokozása, mondta Filep Miklós polgármester. A magas vízszint miatt egyre nagyobb problémát jelent a pázsit vizesedése, amit valamilyen módon szintén kezelni kellene. A parti részen további feladat lenne a kerítés újjáépítése, régi öltözők lebontása, helyükön animációs terület kialakítása.

A révfülöpi Császtai és Szigeti strandon is szükség van egy komplex mederkarbantartásra, kotrásra, homokozásra, a terjeszkedő nád megállítására. A tervezést, engedélyeztetést már elkezdték, tudtam meg Kondor Géza polgármestertől. Elkészültek a tervek egy öbölszerű gyermekpancsoló kialakításához a Császtai strandon. A mederrel kapcsolatos munkákat mielőbb el kell végezni, és ahhoz kapcsolódva meg lehetne csinálni a gyereköblöt is.
A több tízmilliós költséghez mindenképp szükség lenne külső forrásra, mert anélkül csak több lépcsőben tudnák elvégezni. Ez viszont azzal járna, hogy amire végeznek, kezdhetnék is elölről, mondta Kondor Géza.

Az örvényesi szabadstrandon több mint negyedszázada nem volt igazi felújítás, mert a százötven lakosú községnek erre nem jut a költségvetéséből, mondta Huszár Zoltán polgármester. A belépő szedéshez is jobb körülmények kellenének, és a strand mérete is kicsi ahhoz, hogy a fizetős strandon szükséges személyi feltételek biztosítása után még maradjon is a pénzből fejlesztésekhez. Így aztán valóban csak a központi támogatásban bízhatnak. Helye bőven lenne a pénznek, mert itt is kotrásra, homokozásra és a nád rendezésére lenne sürgősen szükség. Kellene pénz az épületek felújítására és a strand bővítéséhez. A terület megvan, csak ki kellene alakítani, össze kellene kapcsolni a meglévő parti résszel.
Huszár Zoltán is úgy tartaná fairnek, ha a központi támogatásból először minden településen egy strandot hoznának rendbe, a többi csak azután jönne, ha az első körrel végeznek. Hasznosnak látná azt is, ha a mederrel kapcsolatos munkák műszaki felügyeletét valamilyen közös megbízású szervezet végezné, mert a kisebb településeken nincs ilyenhez szakember.

 

Örvényesen legfeljebb ilyen biomotoros hínárvágóra lenne lehetőség önerőből

 

Gyenesdiáson is mintegy 40-50 millió forintra lenne szükség a kotrásokhoz, homokozáshoz, további ötmillió az éves költsége a strand előtti nádgyérítésnek. De ezeknél is sürgetőbb, hogy a Diási Játékstrandon még az idei strandszezon előtt ki kell alakítani egy olyan partvédőművet, ami kezelhetővé teszi a megemelt vízszintet. Ezzel együtt a strand fövenyes részét is jelentősen meg kell emelni, mert tavaly minden víz alatt volt, mondta Gál Lajos polgármester. A Gyenesi Lidó strandon teljesen új kapuzatot kell kialakítani, bővíteni kell a kiszolgáló épületeket, közműveket, amikre a szolgáltatók rácsatlakozhatnak. Összességében, mintegy százmillió forint kellene a település két strandján az aktuális feladatok elvégzésére. A helyi munkák mellett  Gál Lajos is fontosnak tartja a lepelkotrás újraindítását a nyugati medencében, mert hosszabb távon csak így hozhat eredményt a munkájuk.

Mint a fentiekből kiderül, közös jellemző, hogy az egyébként is szűkös helyi forrásokból nem igazán kerül, vagy nem megfelelő ütemben jutna pénz a feladatok elvégzésére. A vendégéjszakák után járó idegenforgalmi adóbevétel központi kiegészítésének újabb csökkentése miatt mostantól még nehezebbé, gyakorlatilag lehetetlenné válik a szükséges források helyi előteremtése.

 

Központi segítség kellene a kikászálódáshoz

 

A cikkben szereplő települések, illetve strandok forrásigénye szerint több milliárd forint kellene ahhoz, hogy minden településen legalább egy, illetve az azokon kívül is fontos strandokat rendbe hozzák. Mivel máshonnan forrás erre nem remélhető, itt lenne az ideje egy nagy központi balatoni strandprogramnak. Ebben kiemelt szempont kell hogy legyen a források minél hatékonyabb felhasználása és a települések, térségek közötti esélyegyenlőség betartása. A programnak szakítani kell a ma sokszor tetten érhető protekcionizmussal, diszkriminációval.
A neve legyen Wesselényi Program, hisz  Wesselényi Miklós volt az, aki a hagyomány szerint 1836-ban elsőként úszta át a Balatont. Az akkor 40 éves báró ezzel is bizonyította, hogy a Balatonnál nem csak a parti források melegített vize alkalmas a fürdésre, hanem maga a tó is. Jó lenne, ha ezt a 181 éves felismerést hosszabb távon bizonyítani tudnánk.

 

Wesselényi Miklós emléktáblája a füredi Rózsakertben

 

Amennyiben nem sikerül a balatoni strandokat a 21. század elején elvárható állapotba hozni, azt a teljes balatoni turizmus megszenvedheti, hisz ahogy már fent is elhangzott, a vendégfogadás legalapvetőbb feltétele ma is a jó minőségű strand.
A cikk készítése közben hallottam a polgármesterektől, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség január 31-ére megbeszélést hívott össze a strandfejlesztésekről. Bár a szervezők szerint a fórum “nem sajtónyilvános”, rövidesen újabb hírekkel jelentkezek. 🙂

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár