Tihany – Egy levendulás, kecskekörmös marhapörkölt lett a győztes a szombati versenyen

Igazi majálisként zajlott a szombati kecskeköröm ünnep a tihanyi Belső-tó partján - Fotó: Győrffy Árpád

Hagyományosan a pörköltfőző verseny volt a központi programja a 13. alkalommal megrendezett Tihanyi Kecskeköröm Ünnepnek, de a gyerekek és felnőttek is bőven találtak más kellemes elfoglaltságot.

 

A “magyaros pörköltek” versenyére tizenhárom ételt neveztek, köztük több olyant is, ami nem illet bele a szigorúan vett kategóriába. Ez persze nem jelentett különösebb problémát, mert a legfontosabb elvárás mindegyikkel szemben az volt, hogy finom legyen. A főzéshez a felszereléseket, kellékeket, nyersanyagokat a csapatoknak maguknak kellett biztosítani, a szervezők a sátrakkal, asztalokkal és a díjakkal járultak hozzá a sikerhez.

Az ételeket a szorgalmasan kóstoló közönség mellett szakemberekből álló zsűri tesztelte. Mint Punk Ferenc elnök elmondta, szinte minden étel kiválóan sikerült, az esetleges kisebb hibák is bőven a tűréshatáron belül voltak.

 

Dolgozik a zsűri – Punk Ferenc (jobbról), Perger József, Mayer Gyula és Tóth Béla – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűrinek a Falábú Kapitány csapat főztje tetszett legjobban. Tósoki Imre polgármester baráti társaságának egyik fele Stáhl Krisztián irányításával levendulás, kecskekörmös marhapörköltet főzött. A levendulát – szerencsére – nem tették bele, csak szagolni lehetett hozzá evés közben, ha valakinek ehhez volt gusztusa. A kecskekörmök sem igazi kecskéktől származtak, hanem afféle kőlevesként néhány congeria-kagyló megkövesedett héját főzték a pörköltbe. A zsűri díjazta a tréfát és persze magát a finomra sikerült pörköltet.

Ugyanennek a társaságnak a másik fele Sopron 20 csapat néven “tihanyi Jókai bablevest” készített, amiért különdíjat kaptak. A Sopron 20 név a helyi öregfiúk és egy soproni baráti társaság jubileumi mérkőzésére utal, ami a főzés előtt zajlott az új sportcsarnokban 3:3-as eredménnyel. A tihanyiak egyenlítő gólját az utolsó percekben pályára lépő Tósoki Imre rúgta.

 

Kettő az egyben – a Falábú kapitány és a Sopron 20 csapat – Fotó: Győrffy Árpád

A 2. helyen a Tihanyi Asszonykórus tagjaiból alakult Gidák hangja nevű csapat végzett. Az idén lapockából és oldalasból készítettek sertéspörköltet. Korábban már főztek kecskéből és birkából is, de azt tapasztalták, hogy sertésből a legnépszerűbb.

 

A Gidák elsősorban a közönség kegyeire hajtottak, ezért nem akarták túlbonyolítani a dolgot – Fotó: Győrffy Árpád

A 3. helyen a Jóasszonyok néven induló csapat végzett egy féléves, saját nevelésű bárányból főzött pörkölttel. A csapat a Dunaszerdahely szomszédságában lévő Kisudvarnokról érkezett. A tihanyiakkal 2014-ben barátkoztak össze, amikor mindketten elnyerték az európai falumegújítási díjat.

 

A felvidéki Jóasszonyok csapatban főleg a férfiak kezelték a fakanalat – Fotó: Győrffy Árpád

Főztek még

A budaörsiekből és a Tagore sétány harmonikásából verbuválódott Tuncsik Team csapat Nyárádmagyarósi gödölye áldos táltos révülésben abálva néven készített pörköltet kecskegidából. A gödölyét és révületet a csapat tagjai maguk biztosították – Fotó: Győrffy Árpád

 

A helyi horgászegyesület képviseletében Torma József Flórián főzött sertéspörköltet hosszú lével. Az étel kevés paprikával készült, inkább a hagyma, a fokhagyma, a bors és a só dominált benne – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az ugyancsak helyiekből álló Hupákoló Gazemberek csapat negyedik éve vesz részt a versenyen. Az idén csirkepaprikást főztek, amihez a végén külön adták a tejfölt és igény szerint erős paprikát. Köretnek helyben készített nokedlit kínáltak – Fotó: Győrffy Árpád

 

Hagyományosan a verseny legnagyobb létszámú és legtöbb ételt készítő csapata a Návai Péter és Borissza András baráti társaságából álló Návai Team volt. Az idén kecskepörköltet, marhapörköltet, paprikás csirkét, zúzapörköltet, köcsögös babot főztek, és hatodik ételként Veninger Róbert most is elkészítette népszerű francia csülök pörköltjét – Fotó: Győrffy Árpád

A pörköltek kóstolása előtt, után vagy éppen közben több érdekes program közül válogathattak az érdeklődők. Megnézhették az Ómagyar Hagyományőrző Csapat jurtában berendezett kiállítását és kipróbálhatták a honfoglalás kori fegyvereket. Több alkalommal is fellépett az elsősorban moldvai csángó népzenét, erdélyi székely és román muzsikát játszó Korinda Zenekar. A kicsik felülhettek a száz éves muzeális körhintára, az idősebbekkel együtt játszhattak Toma és Csapata érdekes eszközeivel, vagy akár sárkányt is röptethettek. Természetesen vásár is volt, ahol a kézműves szappanok, perecek, rétesek, tihanyi borok mellet még szeretetet is lehetett kapni.

 

Eszközök, ruhák, dísztárgyak az ómagyarok jurtájában – Fotó: Győrffy Árpád

 

Lándzsahajítás ómagyar módra – Fotó: Győrffy Árpád

 

A főleg moldvai csángó zenét játszó Korinda Zenekar – Fotó: Győrffy Árpád

 

Családi verseny Tomáéknál – Fotó: Győrffy Árpád

 

A muzeális körhinta – Fotó: Győrffy Árpád

 

Megfelelő szél volt a sárkányreptetéshez is – Fotó: Győrffy Árpád

A lazulósabb programokat aktív részek színesítették. Délelőtt zajlott a Fülöp Ferenc labdarúgó emléktorna és többen elindultak Nordic Walking túrára is a félszigeten. Ebéd után az óvodásoknak, majd a kisiskolásoknak rendeztek mezei futóverseny

 

Az ovis futás rajtja – balról a szervező Marsó Barna. Sárgában a későbbi győztesek – a lányok közül a 16-os Kósa Dorottya, a fiúk közül a 25-ös Zlamál Vincent volt a leggyorsabb. Vincent egyben az abszolút első helyet is megszerezte a májusfa és a szürke marhák kerítése között kijelölt táv oda-vissza lefutásával – Fotó: Győrffy Árpád

 

A kisiskolás futók rajtja. Itt a lányok versenyét a 130-as rajtszámú Dárdai Nóra, a fiúkét a 129-es Fazekas Milos nyerte (az utóbbi középen pirosban) – Fotó: Győrffy Árpád

A gyerekek versenye után tíz kilométeres közösségi terepfutásra invitálták a felnőtteket. Természetesen az idén is megtartották a visszhangpróbát, amire kisvonattal utaztak fel a Belső-tó partjáról a Visszhang-dombra. A próba sikerrel járt.
Az ünnepi hétvégét vasárnap Tavaszi Népzenei Találkozó zárta koncertekkel és táncházzal.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Tihany – Egy levendulás, kecskekörmös marhapörkölt lett a győztes a szombati versenyen" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár