Nem terveznek önálló vírusútlevelet a balatoni szálláshelyeken az idei szezonban

Siófok Hotel AzúrA több különböző kategóriájú szálláshelyből álló siófoki Hotel Azúrban a tavaly márciusban kidolgozott Covid kézikönyv határozza meg az idén is a működést - Fotó: Győrffy Árpád

A megkérdezett szálláshelyek nem tervezik a vendégek előzetes szűrését, tesztelését, és a fogadásuknál nem szabják feltételként az oltási igazolás bemutatását – derült ki a válaszokból. Mint megtudtuk, többségében a dolgozók egyéni ellenőrzése helyett is inkább a megfelelő környezeti és a működési feltételek kialakítására és  más megelőző intézkedésekre teszik a hangsúlyt a biztonság garantálása érdekében.

A balatoni szálláshelyek soha nem napasztalt nehéz év előtt állnak a koronavírus miatt. A tavalyi rövid szezonban a zárlat alól kiszabadult emberek szinte válogatás nélkül özönlöttek mindenhová, ahol még találtak helyet. Az idei évben várhatóan már sokkal több olyan ember lesz, aki a szálláshely megválasztásnál a “biztonságot”, a lehető legnagyobb “vírusmentességet” a korábbinál fontosabb feltételként kezeli. Így a szolgálgatóknak is kiemelten kell számolni ezzel.

Arra kértünk több balatoni szálláshelyet, hogy osszák meg velünk, hogyan is gondolkodnak a járvánnyal kapcsolatos ügyekről: mit tesznek a dolgozók vírusmentességéért, milyen technikai, távolságtartási intézkedésekkel készülnek a lehető legnagyobb biztonság nyújtására. Megkérdeztük azt is, hogy a vendégek fogadásánál terveznek-e valamilyen biztonsági szűrőt. Kérnek-e esetleg friss teszteredményt, vagy oltási igazolást? A szálláshely működésének, “életének” szabályozásával hogyan próbálják a lehető legkisebbre csökkenteni a vendégek közötti közvetlen kontaktus lehetőségét? Végül arra is kíváncsiak voltunk, mennyire kap mindez kiemelt szerepet a kommunikációjukban.

A siófoki Hotel Azúr több különböző kategóriájú szálláshelyből tevődik össze. A négycsillagos rész 3 épületében összesen 222 szoba illetve lakosztály található, és ide kapcsolódik a Villa Azúr Apartmanház 42 apartmanja is. Az ötcsillagos, prémium kategóriájú épületszárnyban 49 szobával fogadják a vendégeket. Egyenként 8-600 fős rendezvénytermeikben közel 1500 vendéget tudnak egyszerre leültetni. A wellness részlegük közel 3700 négyzetméteres, aminek különböző elemei összesen 1000 négyzetméteres vízfelülettel rendelkeznek.

Mint Kovács István vezérigazgatótól megtudtuk, a szinte egy kisvárosnak tekinthető szálláshely felkészülten várja az újranyitást.

– Szállodánkban a megelőző intézkedésekre helyezzük a hangsúlyt – hangsúlyozza a vezérigazgató. – A 2020 márciusában bevezetett, a szakmai ajánlásokat figyelembe véve összeállított szállodai Covid kézikönyvünk nem csak a vendégek, hanem a munkatársak részére is precíz iránymutatást ad koronavírus terjedés kockázatának mérséklésére. Tömeges tesztelést dolgozóink körében indokolt esetben tervezünk elvégezni, ha egy esetleges kontaktkutatás erre okot adna. Nem tervezünk megkülönböztetést aszerint, hogy ki rendelkezik már oltással és ki nem. Kollégáinkat nem kötelezzük az oltás meglétére, mindenki a saját belátása alapján hozza meg a döntését az oltás kapcsán. A célunk, hogy a legjobb szakemberek vegyék körül vendégeinket, akik maximálisan betartják szigorú előírásainkat.
Akárcsak dolgozóink, így partnereink, beszállítóink is csak lázmérést követően léphetnek be az épületbe. Felelős szolgáltatóként elmondhatjuk, hogy csak olyan partnerekkel állunk kapcsolatban, akik hasonlóan elkötelezettek a biztonságos szolgáltatói körülmények biztosításában, mint a Hotel Azúr üzemeltetői és munkatársai.
Az említett Covid kézikönyv minden részlegre kiterjedően meghatározza a munkafolyamatok részletes leírását a takarítástól, a recepciós munkafolyamatokon át, a főzés, tálalás, felszolgálás stb. kiterjedően, hogy a lehető leghigiénikusabb környezetet teremthessük meg. Az éttermeinkben idősávokat jelöltünk ki a nagyobb létszám elkerülésére, valamint az asztalok elhelyezésénél is figyeltünk a fizikai távolságtartásra. Plexi pultvédőket helyeztünk a recepción, büféasztalnál, az étkezéseknél a kollégák megfelelő védőruhában segítik a vendégeket, ezzel is törekszünk arra, hogy az étellel minél kevesebben érintkezzenek.
Szigorítottuk az általános higiéniai előírásainkat, melyek kiterjednek a szokásosnál gyakoribb takarítási folyamatokra (pultok, asztalok, liftek, ajtókilincsek, mosdók, WC-k fertőtlenítése) az éttermi porcelánok, evőeszközök, poharak fertőtlenítős mosogatására, a büféasztalok, éttermi felszerelések, berendezések, illetve a wellness terület gyakori fertőtlenítésére.

Siófok Hotel Azúr

A siófoki Hotel Azúr bejárata – A recepciótól a szobákig és a liftek használatáig mindenre kiterjednek a Covid kézikönyv előírásai – Fotó: Győrffy Árpád

A vendégekkel kapcsolatos “elvárásaikról” Kovács István az alábbiakat válaszolta.

– Nyomatékosan kérjük vendégeinktől, hogy csak akkor induljanak el, ha a család minden tagja teljesen egészségesnek érzi magát, lemondási/módosítási feltételeinket pedig ehhez a megváltozott helyzethez igazítottuk, hogy a közös élmények ne maradjanak el.
A 2020-as év során már számos ilyen szabály lépett életbe, melyekről előzetesen tájékoztattuk vendégeinket, ilyenek pl.:
Éttermeinket naponta legalább kétszer, a reggeli nyitás és a vacsora kezdés előtt fertőtlenítjük.
Az éttermi nyitvatartásunkat meghosszabbítottuk és turnusokat alakítottunk ki, ezzel is elkerülve a zsúfoltságot.
A hatályos kormányrendelet értelmében a vendéglátó egységekben vendégeinknek a maszk viselése kötelező.
Igyekszünk minimalizálni a helyszíni adminisztrációt, ezért a bejelentőlapokat előzetesen kiküldjük online.
A recepciónál egy családból a megfelelő távolságtartás mellett egyszerre csak egy fő állhat sorba.
A lifteket csak közös háztartásban élők használhatják egyszerre.
Felhívjuk vendégeink figyelmét, hogy törekedjenek a készpénzmentes fizetésre, használják szobanyitó kártyájukat, kijelentkezéskor részesítsék előnyben a bankkártyás, SZÉP kártyás fizetési módokat.

A vezérigazgatótól megtudtuk azt is, hogy a fenti információkról, kérésekről folyamatosan tájékoztatják a vendégeket az érkezést megelőzően.

– Tesszük ezt úgy, hogy mindenki az igényeihez mérten merülhessen el ebben a témában, hiszen el kell fogadnunk, hogy ezzel kapcsolatban is különböző a vendégek hozzáállása, információigénye. A szállodai tartózkodás során, a helyszínen információs táblákról tájékozódhatnak, de kollégáink is készséggel állnak rendelkezésre, ha kérdés merül fel aktuális intézkedéseinkkel kapcsolatban – válaszolta kérdéseinkre Kovács István, a Hotel Azúr vezérigazgatója.

·

A tihanyi Club Tihany Üdülőfalu hosszú idő óta a balatoni régió legnagyobb egy egységben működő kereskedelmi szálláshelye. A 330 szobás, négycsillagos hotelben és 160 bungalóból álló üdülőfaluban 1450 vendéget tud egyszerre fogadni. Az egy idejű vendéglátási kapacitása 2000 főre elég, az egyenként 8-1200 fős befogadóképességű rendezvénytermeiben egyszerre 2300 főt tudnak elhelyezni. Mindehhez 500 méter hosszú saját balatoni strand és egy 1200 négyzetméteres wellnessrészleg kapcsolódik 25×10-es úszómedencével, pezsgőfürdővel, 28-32 fokos élménymedencével.

A kérdéseinkre Károly Tamás igazgató adott összefoglaló választ.

– A Club Tihany az elmúlt harminc évben mindig megfelelt az érvényben lévő törvényi szabályozásnak, és ebben nem változtat a pandémia. Minden előírást betartunk, hogy vendégeink és kollégáink biztonságos környezetben tudjanak pihenni és dolgozni.
Az MTÜ által ajánlott intézkedéseket a helyi adottságainknak megfelelően törekszünk szintén figyelembe venni és betartani. Hiszünk az emberek egyéni felelősségében, azaz abban, hogy mindannyian felelősek vagyunk egymásért is. Ezzel a tudattal és törekvéssel készülünk a 2021-es évre, amely során mindent megteszünk annak érdekében, hogy a pihenni vágyó családok örömteli élményekkel és feltöltődve térjenek haza egy biztonságos utazás végén – válaszolta kérdéseinkre Károly Tamás, a Club Tihany Üdülőfalu igazgatója.

Club Tihany Üdülőfalu

A Club Tihany Üdülőfaluban a központi előírások és javaslatok betartása mellett bíznak az emberek egyébi felelősségérzetében – Fotó: Győrffy Árpád

·

A balatongyöröki Hotel Panoráma***+ normál időkben egész évben várja a vendégeket 70 tágas szobával, uszodával-élményfürdővel, wellness, fittness és gyógyászati részleggel. Családbarát, bababarát szálloda, ahol játszótér, játszószoba is van, igény esetén a szobákba gyermekágyat is bekészítenek matraccal, ágyneművel és egyéb kiegészítőkkel.

Mint Hajduné Pálfi Orsolyától, a hotel értékesítési vezetőjétől megtudtuk A biztonságos működés érdekében kidolgozott Covid-19 tájékoztatójuk a recepciótól az éttermen, wellnessrészlegen, játszótéren át a billiárd, csócsó és kerékpárhasználatig rögzíti azokat a technikai intézkedéseket és távolságtartási szabályokat, amikkel a fertőzés esetleges továbbadásának lehetőségét korlátozni akarják. A dolgozók tesztelését egyelőre nem tervezik, de ha valaki bármilyen betegségre utaló tünetet észlel magán, vagy a családja körében, annak otthon kell maradni.
A vendégektől sem várnak előzetes tesztelést, vagy oltási igazolást. Azt kérik, hogy csak egészségesen érkezzenek szállodába, ahol használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és törekedjenek a megfelelő távolság megtartására.
Hogy ez így is legyen, a honlapjuk vezető helyén ismertetik a járvány kezelésével kapcsolatos szabályaikat, és azokkal a szállodában is lépten-nyomon találkozhatnak a vendégek.

Balatongyörök Hotel Panoráma

A balatongyöröki Hotel Panoráma Covid-19 tájékoztatója a recepciótól az éttermen, wellnessrészlegen, játszótéren át a billiárd, csócsó és kerékpárhasználatig rögzíti a szabályokat – Fotó: Hotel Panoráma

·

A 70 éves Balatontourist öt Balaton-parti és egy zalakarosi kemping üzemeltetőjeként 2100 kempinghellyel, 225 üdülőházzal, 174 mobilházzal, további bérelhető lakókocsikkal és berendezett komfortos sátrakkal várja a 2021-ben is vendégeket.
Mint Vadászné Székely Orsolya marketing managertől megtudtuk, 2020-ban is tesztelték a Balatontourist minden munkavállalóját a biztonságos vendégfogadás érdekében. Az idén is ezt tervezik a járványügyi helyzet alakulásától függően. Az alkalmazásnál az oltottság kérdésében nem terveznek önálló lépéseket, az aktuális járványügyi és munkaügyi szabályozásoknak megfelelően fognak eljárni a dolgozók felvételénél és alkalmazásánál.

– A kempingek biztonságos üzemeltetése érdekében már a 2020-as szezonban is több óvintézkedést tettünk: megerősítettük a takarítási protokollt, plexifalakkal szereltük fel a recepciós pultokat, kézfertőtlenítő automaták kerültek kihelyezésre, a biztonságos távolságtartásra felhívó padlójelzéseket tettünk a recepciókra, tájékoztató táblákat szereltünk fel a vizesblokkokban és közösségi helyiségekben, illetve járványügyi előírásokkal bővítettük ki a házirendet is. Módosítottuk a szolgáltatásaink körét, egy belső használatra készült COVID-kézikönyvet is összeállítottunk a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatójának szakmai segítségével, és kollégáinkat felkészítettük a biztonságos vendégfogadásra. Az általános és teljes körű fertőtlenítés céljára ózongenerátorokat is vásároltunk. A 2021-es szezonra is az említett intézkedésekkel készülünk, illetve növeljük a érintésmentes kézfertőtlenítő állomások számát a kempingek frekventált pontjain.

Balatontourist Napfény Kemping Révfülöp

Balatontourist Napfény Kemping Révfülöp – 2020-ban a cég minden dolgozóját tesztelték, és a járványügyi helyzet alakulásától függően a idén is ezt tervezik – Fotó: Győrffy Árpád

A vendégek esetében nem terveznek tesztelést, vagy saját döntésként nem kérnek például oltási igazolást.

– Amennyiben viszont az aktuális járványügyi szabályozások ezt előírják, úgy a Balatontourist ennek természetesen eleget fog tenni.
A kempingezés jelenleg a legbiztonságosabb formája a nyaralásnak. Egymástól szeparált üdülőházakban, mobilházakban, parcellákon tölthetik pihenésüket a vendégek, a közlekedési útvonalak szabadtéren haladnak, tágas terek biztosítják a megfelelő távolságtartást, a vizesblokkok szerkezeti kialakítása pedig lehetővé teszi a folyamatos szellőzésüket. A sportolási lehetőségek sem zárt terűek, az éttermeknél pedig a teraszon is lehet fogyasztani, vagy elvitelre kérni az ételt. Szerencsére a kempingjeink alapvető adottságai már önmagukban lehetővé teszik a közvetlen kontaktusok minimalizálását.
Ettől függetlenül, ahogy azt már korábban is említettük, további intézkedéseket is tettünk a biztonságos kempingélet érdekében: a házirendet bővítettük megelőzésre szolgáló javaslatokkal a közösségi helyiségek és vizesblokkok használatára vonatkozóan, továbbá távolságtartó padlójelzéseket, kézfertőtlenítőket, tájékoztató táblákat és a recepciós pultokra plexifalat helyeztünk ki. A vizesblokkokban a folyékony – és habszappanokat fertőtlenítő hatásúra cseréltük, az üdülőházakat és mobilházakat pedig pumpás vagy falra szerelt adagolókkal láttuk el, amelyeket fertőtlenítő hatású folyékony szappannal töltöttünk fel – válaszolta Vadászné Székely Orsolya, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vendégekkel való előzetes kommunikációban is kiemelten szerepelnek a járvánnyal kapcsolatos információk.

A kempingezés jelenleg a legbiztonságosabb formája a nyaralásnak. Egymástól szeparált üdülőházakban, mobilházakban, parcellákon tölthetik pihenésüket a vendégek – hangsúlyozta Vadászné Székely Orsolya – A képen az akali Strand-Holiday kemping házai – Fotó: Győrffy Árpád

– A 2021-es utazási döntések meghozatalában nagy szerepet tölt be a biztonság és az ezzel kapcsolatos információk elérhetősége, ennek tavaly is igyekeztünk eleget tenni a kommunikációkban, és idén is kiemelt szerepet kap majd a téma. Bemutatjuk vendégeinknek a megelőző intézkedéseinket, folyamatosan tájékoztatjuk őket az aktualitásokról és változásokról a weboldalon és közösségi média felületeinken, valamint a kempingezés biztonságosságát üzenetét igyekszünk átadni hirdetéseinkben is. A Balatontourist minden adottsággal bír ahhoz, hogy vendégei a több hónapos bezártság után nyugodtan kapcsolódhassanak ki az általa üzemeltetett kempingekben – hangsúlyozta Vadászné Székely Orsolya, a Balatontourist marketing managere.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár