Márton-napi finomságokat kóstoltunk az örvényesi Huszár Vendéglőben

A vacsoraest legfontosabb szereplője a mézes pecsenyelével lepirított libacomb volt - Fotók: Győrffy Árpád

Az utóbbi években a balatoni régió egyre több étterme szervez Márton-napi programokat, mert kiderült, hogy a libás ételekkel és az újborokkal még a holtszezon legsötétebb időszakában is magukhoz tudják csábítani a vendégeket, köztük bennünket is.

 

A Balatontippen is több ilyen rendezvényről adtunk hírt a múlthéten. Az egyiken, az örvényesi Huszár Vendéglő szombati Márton-napi Borvacsoráján meg is kóstoltuk, milyenek a libából készített ételek a Fodorvin Családi Pincészet idei boraival.

A vendéglőt teljesen megtöltő vendégsereget ifj. Huszár Zoltán étteremvezető köszöntötte. Mint elmondta, korábban általában mindenszentek idején szoktak bezárni. Most, hogy az üzletet technikailag is alkalmassá tették a hosszabb nyitva tartásra, Márton-napi programmal köszönnek el az idei szezontól.

 

Ifj. Huszár Zoltán nagyon örült a vendégek bizalmának

A szervezés megkezdése után azonnal kiderült, hogy a vendégek is nagyon pozitívan fogadták az ötletet. Rövid idő alatt lefoglaltak minden helyet. A később jelentkezőket így már nem tudták fogadni, de közülük többen szombati vacsora helyett vasárnapi ebédként kapott ünnepi ételekkel, borokkal kárpótolhatták magukat.

A szombati zenés vacsoraest másik főszereplője a bor volt, amit az aszófői Fodorvin Családi Pincészettel biztosított. A vendéglő az idén már második alkalommal rendezett közös programot a pincészettel. A Márton-napi rendezvényre természetesen az idei évjárathoz tartozó újborokat hoztak. Az italokat Fodor Gyula mutatta be a vendégeknek. A neves borász a szőlőfajták jellemzői mellett röviden arról is szólt, hogy náluk hogyan készülnek belőlük a borok. A sort üdvözlő italként egy Aszófői Olaszrizlinggel nyitották, majd minden ételhez más-más bort párosítottak.

 

Fodor Gyula a szőlőfajták bemutatása mellett beszélt az idei évjárat jellemzőiről is

A vacsorát a konyhai csapat Horváth Viktor séf irányításával készítette. Az alap minden fogásnál a liba, illetve lúd volt, amiből sok zöldség és gyümölcs felhasználásával egy sokszínű, ízletes és együttesen sem túl nehéz vacsorát állítottak össze.

 

A konyhai csapat – Vágási Tibor (balról), Molnár József Dávid, Horváth Viktor séf és Szabó József

 


A hideg előétel – a libamáj pástétom kaláccsal, kerti zöldségekkel nagyon jó indítás volt

 

Érkezik a libamáj pástétom a vendégekhez – hozzá Vászolyi Irsai Olivér kínáltak

Folytatásként falusi libalevest kaptunk zöldségekkel, lúdgége tésztával, egy kis száraz Tokaji Szamorodni borral pikánssá téve.

 

A libaleveshez Aszófői Chardonnay került borként

Főételként sült libacombot ettünk párolt káposztával – fehérrel és lilával -, sütőtökkel és hagymás – vagy stircelt – burgonyával, valamint néhány szem konyakkal flambírozott aszalt szilvával

 

A mézes pecsenyelével lepirított libasülthöz Balatonudvari Kékfrankos rozét és Aszófői Cabernet Sauvignon rozét kóstolhattunk

Természetesen a desszert is illeszkedett a Márton-napi libás hagyományhoz, így Lúdláb szelet került a tányérokra. Ehhez Balatonakali Zenitet kínáltak.

 

A méretes lúdláb desszertet a tejszín mellett meggyzselével és mangópürével ízesítették

A vacsora és az azt követő további borozgatás mellé Szalay Zsolt zongorázott, énekelt örökzöld slágereket. A paloznaki muzsikussal indították el a nyáron az étterem esti zenés programjait is. A tervek szerint a következő évben is ő nyitja és zárja majd a zenei szezont, de több más muzsikus is fellép majd az étteremben.

 

Szalay Zsolt visszatérő fellépője a Huszár Vendéglőnek

 

Mindannyiunk egészségére!

Jövőre, ha az idő és más feltételek is engedik március közepe előtt kinyitják, és legalább Márton-napig, de akár november végéig is nyitva tartják a Huszár Vendéglőt. Így akik most lemaradtak, 2019-ben talán megkóstolhatják az ünnepi libasültet.

Kép és szöveg Győrffy Árpád



Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Márton-napi finomságokat kóstoltunk az örvényesi Huszár Vendéglőben" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár