Keszthelyi Helikoni Ünnepségek – 2014. április 24-26.

Keszthelyi Helikoni Ünnepségek – Diákfesztivál –
2014. április 24-26.


Mi a Helikon?
“A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezésre kerülő keszthelyi, kulturális seregszemléje, ahol a diákok iskolai keretek között, 18 művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat.”
Valahogy így lehetne meghatározni tömören, egy mondatban a Helikon lényegét, de ez az egy mondat nagyon rövid ahhoz, hogy az érdeklődő megismerhesse ezt az egyedülálló kulturális eseményt.
A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. Távlati célnak a rendezvény jelenlegi magas színvonalának fenntartását, illetve a rendezvényen elért minősítések szakmai körökben történő további elismerését tekintik a szervezők.
A Helikon alapkoncepciója a kezdetektől fogva az, hogy kizárólag – az iskolák által kiválasztásra kerülő -, az adott kategóriában legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtó tanulók érkezzenek a végső, keszthelyi megmérettetésre.


  


A résztvevők
Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek, mint ahogy a nevében is benne van a 14 és 18 év közötti “klasszikus” középiskolás korosztály rendezvénye. A szervezők kétévente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják a nagyszabású eseményre. A nevezések iskolai keretek között zajlanak, a résztvevő iskolai csoportokat a kísérőtanárok koordinálják.


A múlt…
A Helikon, mint kulturális esemény lassan kétszáz éves múltra tekint vissza. Az alapító, gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon (Európa első agrár-felsőoktatási intézménye), és a zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével (Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám és mások). Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak. Felújításukra a 20. század első felében tettek először kísérletet, de az 1921-es és az 1932-es nagyszabású eseményeknek hosszú ideig nem volt folytatása. A Helikon felújítására csak 1958-ban, az ünnepségek 140. évfordulóját követően, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére kerülhetett ismételten sor. A 90-es évekig tartó időszakban a rendezvény többször is átalakult, a helyi szervezők a negyven év alatt próbálták a kulturális és művészeti rendezvényt – több-kevesebb sikerrel – a politikától függetleníteni.


 …és a jelen
A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült a városhoz. Keszthely a kilencvenes években egy alapítványt hozott létre, mely azóta is háttérintézménye, lebonyolítója a Helikoni Ünnepségeknek. A gyakorlati feladatok többségét, az 1992-es újrakezdés óta a húsz fő körüli rendezőbizottság és a város legnagyobb közművelődési intézménye, a Goldmark Károly Művelődési Központ látja el. A rendezőbizottság és a zökkenőmentes lebonyolításban részt vállaló helyi diákok, tanárok önkéntesként tevékenykednek, segítő közreműködésükért nem kapnak pénzbeli juttatást. A rendezvény iránti elkötelezettségükről adnak számot Keszthely közművelődési és oktatási intézményei, akik helyet adnak Helikoni programoknak, illetve a város mindenkori vezetői, a környékbeli vállalkozások, civil szervezetek, egyházak, magánszemélyek, akik anyagi, személyi vagy tárgyi segítséget nyújtanak a szervezőknek.


A nemes küzdelem
A helikoni versengés 18 művészeti kategóriában zajlik, melyek – három kivételével (irodalom, képzőművészet, film és mozgókép) – színpadi, előadó művészeti kategóriák, amiken a művészi tevékenység bemutatása és az értékelés személyes jelenlétet kíván. A rendezvényen jól megférnek egymás mellett például a klasszikusnak számító komolyzenei, illetve kórus kategóriák a modernnek tekinthető könnyűzenei, vagy mozgásművészeti kategóriákkal. A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján, több helyszínen, gyakran kora reggeltől késő estig, folyamatosan zajlanak. A zsűri értékelésére és a produkciók minősítésére (arany, ezüst és bronz fokozat) az utolsó nap délelőttjén kerül sor. A kategóriánkénti egy-egy fődíjat a záró rendezvényen, a szombat délutáni Helikoni gálán adják át a különdíjakkal, és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleggel együtt.


 A zsűri
Egy verseny rangját nagyban meghatározza a produkciók értékelését végző zsűri névsora. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, profi művészeket, közismert előadókat sikerül megnyerni a zsűrizés nemes, ám nagyon fárasztó feladatára. Néhány név, a teljesség igénye nélkül, aki minősítette, illetve minősíti a produkciókat: Bánffy György, Szörényi Levente, Takáts Gyula, Szokolay Sándor, Petrovics Emil, Dobra János, Balázs Árpád, de említhetjük Ungár Anikót, Jankovich Ferencet, Freinreisz Károlyt, Benkő Lászlót, Szilágyi Tibort, Balázsovits Lajost, Homonyik Sándort, Bakó Gábort, Jeszenszky Endrét, Tímár Sándort, Matúz Istvánt, Halmos Béla…
A sor szinte végtelen.


A kiegészítő programok
A versengés mellett természetesen a résztvevő diákok kulturált szórakozására is lehetőség nyílik. A versenyprogramokat követően, az esti órákban könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel, táncházzal, színházi elődadással biztosítanak a szervezők megfelelő kikapcsolódást a fiataloknak. Felejthetetlen élmény a Helikoni Összkar előadása, ahol a rendezvényen résztvevő valamennyi kórus együtt énekli Kodály-Berzsenyi: Magyarokhoz című kórusművét.
Minden jelentős rendezvénynek jól meghatározható kezdete és vége van. Ez a Helikonokon sincs másképp. A nyitónap délelőttjén az alapító szobrának megkoszorúzásával, a látványos – városon végig kígyózó – Helikoni menettel és a parkban lévő impozáns emlékműnél megrendezésre kerülő nyitóünnepséggel, illetve a Helikoni láng meggyújtásával veszi kezdetét a rendezvény. A programok a zárónap délutánján megrendezésre kerülő Helikoni gálával érnek véget, ahol a fődíjak és különdíjak átadásán kívül a nagyközönség a legkiemelkedőbb produkciókat is újra megtekintheti.A szervezés
A nagysikerű rendezvény további bővülésének fizikai korlátai vannak. A majd 4000 résztvevő elszállásolása már hosszú ideje csak a környező települések üdülőinek, campingjeinek bevonásával oldható meg. Ezzel együtt gondoskodni kell a több ezres diáksereg szállításáról is, melyet különbuszokkal oldanak meg a szervezők. Az étkeztetéshez a város valamennyi nagyobb konyháját igénybe kell venni. Minden résztvevő Helikoni tarisznyát kap, melyben egyenkendő, programfüzet, térkép, menetrendek stb. találhatók. A város közterei és a bemutatók helyszínei Helikoni zászlókkal, füzérekkel kerülnek feldíszítésre…
A megoldandó problémák, és feladatok felsorolását sokáig lehetne folyatatni, de összességében elmondható, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezéséhez és megvalósításához a profi szakembereken és a lelkes önkénteseken kívül városi szintű összefogás van szükség. Ez a példaértékű összefogás minden második évben több ezer fiatalnak okoz életre szóló élményt Keszthelyen, a Balaton fővárosában.


A 2014-es Helikon számokban:
50 településről 128 középiskola
3300 diák, 300 kísérő
500 versenyprogram
700 önkéntes kisegítő


Keszthely, 2014. április 8.
(Forrás: Osvald Bálint ügyvivő)Részletes programterv


Április 24. (csütörtök)
7.00- Közgazdasági Szakközépiskola
 Iskolák fogadása, regisztráció
11.00 Helikon Kastélymúzeum parkja
 Gróf Festetics György szobrának megkoszorúzása
11.15 Kastélymúzeum – Fő tér – Helikon park
 Helikoni felvonulás
 Fúvósokkal, mazsorettekkel és az iskolák képviselőivel.
12.00 Helikon park
 Ünnepélyes megnyitó, a helikoni láng meggyújtása
8.00- Kategóriahelyszíneken
 Bemutatók a verseny különböző kategóriáiban:
  Vers és próza: Helikon Kastélymúzeum (Kastély u. 1.)
  Színjátszás: Balaton Színház (Fő tér 3.)
  Komolyzenei kategóriák: Festetics György Zeneiskola (Deák F. u. 3.)
  Kórus kategóriák: Balatoni Múzeum (Múzeum u. 2.)
  Folklór kategóriák: Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely (Kísérlet u. 10/a.)
  Film és videó: Fejér György Városi Könyvtár (Zeppelin tér 3.)
  Képzőművészeti és irodalmi alkotások: Balaton Színház (Fő tér 3.)
  Könnyűzene-ének, mozgásművészet-moderntánc, egyéb:
  Csány-Szendrey ÁMK sportcsarnok (Fodor u. 43.)
13.00- Fő tér, nagyszínpad
 “Tiéd a színpad!” – versenyen kívüli fellépések
14.00 Fejér György Városi Könyvtár
 Film és mozgókép kategória értékelése, díjátadó és folyamatos vetítések
15.00 Balaton Színház
 Képzőművészeti kategória értékelése, díjátadó és kiállítás megnyitó
15.00 Fő tér, Irodalmi sátor
 Tavaszi Balatoni Íróhét:
 Író-olvasó találkozó Vörös Istvánnal és Szálinger Balázzsal
18.45 Fő tér, nagyszínpad
 “Nagy Versmondás” Jordán Tamással
19.30 Fő tér, nagyszínpad
 Kávészünet zenekar koncert
21.00 Fő tér, nagyszínpad
 30Y koncert


Április 25. (péntek)
8.00- Kategóriahelyszíneken
 Bemutatók a versenykategóriákban a kategóriahelyszíneken
13.00- Fő tér, nagyszínpad
 “Tiéd a színpad!” – versenyen kívüli fellépések
15.00 Balaton Színház
 Irodalmi kategória értékelés és díjátadó
18.00 Fő tér, Irodalmi sátor
 Tavaszi Balatoni Íróhét:
 Író-olvasó találkozó Grecsó Krisztiánnal
19.00 Balatoni Múzeum
 Helikoni Összkar
 A Helikonon résztvevő kórusok közös éneklése.
20.00 Fő téri plébániatemplom
 Kórushangverseny
 A 2012-es díjnyertes kórusok közös hangversenye.
21.00 Fő tér, nagyszínpad
 Szalonna és Bandája – koncert és táncház
20.00- Városi strand,Viviéra Beach
 Külső szervezők alternatív programajánlata:
 Delta Zenekar
 DJ-k: Julian, NDJT Project (Friend, Pinknoize), Zozyka
 Szervező: Viviéra Beach
 (A városi strandra a belépő: 800 Ft, helikoni karszalaggal ingyenes)


Április 26. (szombat)
9.00-  Kategóriahelyszíneken
 Kategóriák értékelése, díjátadások:
 9.00: Színjátszás: Balaton Színház (Fő tér 3.)
 9.00: Komolyzenei kategóriák: Festetics György Zeneiskola (Deák F. u. 3.)
 9.00: Folklór kategóriák: Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely (Kísérlet u. 10/a.)
 9.00: Könnyűzene-ének, mozgásművészet-moderntánc, egyéb:
  Csány-Szendrey ÁMK sportcsarnok (Fodor u. 43.)
 10.00: Kórus kategóriák: Balatoni Múzeum (Múzeum u. 2.)
 10.00: Vers és próza: Balaton Színház (Fő tér 3.)
11.00 Festetics Kastély, Tükörterem
 Komolyzenei gálakoncert
 A komolyzenei kategóriák díjazottjainak hangversenye.
15.00 Csány-Szendrey ÁMK sportcsarnok
 Helikoni fődíjasok gálája
 A fődíjak és a Helikoni Vándorserleg átadója, a fődíjas produkciók bemutatója.
 A rendezvény zárása.További programok:
Április 24-25. (csütörtök – péntek) 13.00-tól
Fő tér, nagyszínpad
“Tiéd a színpad!” – versenyen kívüli fellépések


Április 24-25. (csütörtök – péntek) nyitvatartási időben
Balatoni Múzeum és Fejér György Városi Könyvtár
A Helikoni Ünnepségek története I-II.
a Fejér György Városi Könyvtár kiállítása


Április 24-25. (csütörtök – péntek) délutánonként
Balatoni Színház
Herendi Porcelánmanufaktúra
Fischer Mór Porcelánipari Szakiskolájának bemutatója és kiállítása


Április 24-25. (csütörtök – péntek) 10.00-16.00
Fő tér, Irodalmi sátor
Könyvkapu
könyvvásár a Fejér György Városi Könyvtár szervezésében


Április 24-25. (csütörtök – péntek) 10.00-16.00
Fő tér, Irodalmi sátor
Álarcfestés
a Fejér György Városi Könyvtár szervezésébenTovábbi információ:
Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány
Helikoni Rendező Iroda
8360 Keszthely, Fő tér 3.
Tel.: 83/515-230, 30/640-9885
Web:
www.balatonszinhaz.hu/helikon2014,
E-mail:
helikon@balatonszinhaz.hu


A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!


 


Várjuk a friss balatoni tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk saját vagy fészbukos üzenőjébe, 
Ha lájkoljátok Facebook oldalunkat –
http://www.facebook.com/balatontipp -, akkor folyamatosan friss információt kaptok a Balatontipp új híreiről, anyagairólBalaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár