Hét étele 3. – Karajcsíkok sajtbundában – Határ étterem, Balatonalmádi – 2015.04.17.

A hét étele 3. – Karajcsíkok sajtbundában – Határ étterem, Balatonalmádi – 2015.04.17. 




A következő hétre a balatonalmádi Határ étterem ajánlotta figyelmünkbe egyik népszerű ételüket. Mint az üzlet vezetője, Pressing Zsolt elmondta, nem igazán különlegességben gondolkodtak, inkább rábízták magukat a vendégek választására.


A Karajcsíkok sajtbundában nevű étel az elfogyasztott mennyiség alapján már hosszú idő óta dobogós helyen szerepel náluk. A vendégek nem csak azért szeretik, mert finom, hanem rendkívül kiadós is. 


 



 


Mielőtt az étel ismertetésére rátérnénk, néhány szót a hely múltjáról is, ami valóban különleges. A Határ étterem a 71-es főút mellett, Balatonalmádi és a városhoz tartozó Káptalanfüred között található. Nem véletlenül viseli a nevét, hajdan itt húzódott Veszprém és Zala megye határa, és itt állt az egykori a Határ csárda.


 




 


Eötvös Károly leírása szerint a veszprémi káptalan tulajdonában lévő csárdát úgy építették, hogy a tetejének szelemenfája volt a két vármegye határvonala. Ezt aztán ki is használták a törvény elől menekülő legények, mert ha valamelyik megye felől pandúr érkezett, akkor át ültek a csárda másik megyében lévő felébe.


Ha igaz is volt a történet, ma már csak emlék, mert a balatonfüredi járást, ahová Káptalanfüred is tartozott, 69 éve Zalától Veszprém megyéhez csatolták.


A csárda ma nem a törvényen kívüliséggel, hanem a finom és kiadós ételekkel próbálja becsábítani a vendégeket. Ahogy mondják, ennek a csábításnak egyik fontos eszköze a most bemutatásra kerülő Karajcsíkok sajtbundában is.


Az étel, ha nem is tartozik az igazi különlegességek közé, szépen meg lett komponálva. A fokhagymamártás, a házi vegyes vágott savanyú és a steakburgonya kellemes kiegészítője a sajtokkal dúsított sörtésztában megsütött húsnak.


Az ételt Medve Szabolcs készítette el a bemutatáshoz, és a receptet is tőle kaptuk. Az idén kezdett szakácsként az étteremben. Korábban osztrák és svájci szállodákban főzött több éven át, még előtte pedig itthon dolgozott több helyen is, köztük az alsóörsi Dexionban grillszakácsként. Az ételt nagyon ajánlja otthoni elkészítésre is, mert egyszerűen megcsinálható, ugyanakkor szinte biztosak lehetünk vele a sikerben.


 



 


Karajcsíkok sajtbundában


Hozzávalók 4 főre 


– Sertés karaj 80 dkg
– Liszt
– Tojás 1 db
– Vegeta
– Só
– Bors
– 15 dkg trappista sajt
– 5 dkg füstölt sajt


Az elkészítés


A karajt leszeleteljük, majd ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, enyhén besózzuk, a csíkokat lisztbe forgatjuk.
Közben sörtésztát keverünk (sör, liszt, só, bors, Vegeta), amibe belereszeljük a sajtokat.
A lisztbe forgatott hússzeleteket belehempergetjük a tésztába és bő olajban kisütjük.


Steakburgonyával és fokhagymamártással tálaljuk, házi vegyes vágott savanyúsággal kínáljuk.


 



 


Medve Szabolcs előételnek húslevest vagy csontlevest ajánl. Az étel mellé kiválóan illik a Bujdosó pince 2014-es “Mentőöv” rozébora.


Ha valakinek még maradt ereje a desszerthez, akkor egy vaníliaöntettel, áfonyával tálalt, ropogósra pirított túrós derelyét javasolnak, vagy nyáron egy fagyit.


 


Határ Étterem
Balatonalmádi, dr. Óvári Ferenc u. 72.
Telefon: +36 88 430 485
Nyitva naponta 11-21 óráig


 


A korábbi ételek


A Hét étele  – a balatoni régióban a Balatontipp szerint  




Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár