Balatonendréd vadfőzőverseny



Vadétkek sütő- és főzőversenye – Balatonendréd, Duda-hegy
2003. augusztus 30.


A legtöbb asztalon csupán ünnepi csemegének számítanak manapság a vadak, amelyek pedig Somogy erdeiben szépszámmal tenyésznek, s fogyasztásuk sok szempontból egészségesebb, mint a leggyakrabban fogyasztott húsféleségeké.
Hogy e tendenciát megváltoztassuk, s kedvet teremtsünk az erdő adta egészséges finomságok fogyasztásához, s lehetőséget teremtsünk országnak-világnak a vadétkek elkészítése tudományának ellesésére, ez úton felhívással fordultunk a megye valamennyi települési önkormányzatokhoz, hogy egy szórakoztató, látványos és ínycsiklandó verseny keretében eldönthessük, mely településünkön készítik szabadtűzön a legfinomabb vad levest, sültet, pörköltet vagy tokányféleséget. A felhívásra jelentkezett 18 csapat 42 féle ételt készített el. A verseny során 12 féle vadleves, 16 féle pörkölt illetve tokányféleség és 14 féle vadsült készült. 10 csapat indult mindhárom versenyszámban, s így az összesített első helyért is versenyzett, 4 csapat indult két versenyszámban, 4 csapat pedig egy versenyszámban.





A vadétkek sütő- és főzőverseny helyezettjei:


Levesek versenyszám:




I. helyezett: Kaposvári Somogyért Egyesület, Kaposvár
Csapatvezető: Simon Edit
Készített étel: Tárkonyos vadleves belső somogyi módra – 931 pont



II. helyezett: Szőlősgyörökért – SOMOGYÉRT Egyesület, Szőlősgyörök
Csapatvezető: Fábián Istvánné
Készített étel: Györöki betyárleves – 913 pont




III. helyezett: Krisztián és csapata, Siófok
Csapatvezető: Kecskeméti Krisztián
 Készített étel: Tárkonyos vadragu leves – 887 pont



Pörköltek, tokányfélék versenyszám




I. helyezett: Somogyvár Önkormányzata
Csapatvezető: Molnár Zoltán
Készített étel: Gombás vörösboros szarvaspörkölt – 580 pont


II. helyezett: Miklósi Vidám Csapat, Miklósi
Csapatvezető: Tóth Ottóné
Készített étel: Vadas zsemlegombóccal – 574 pont


III. helyezett: Somogyi Gasztronómiai Egyesület, Siófok
Csapatvezető: Blénesi Béla
Készített étel: Tejfeles vadmalac öreglaki módon, zöldfűszeres metélttel – 562 pont



Nyílt tűzön, roston sült vadhúsok versenyszám




I. helyezett: Somogyi Gasztronómiai Egyesület, Siófok
Csapatvezető: Blénesi Béla
Készített étel: Vörösborban érlelt, faszénen sült vadhúsok, fenyőmagos tócsnival, sült zöldségekkel, áfonyamártással – 387 pont




II. helyezett: Szőlősgyörökért-SOMOGYÉRT Egyesület
Csapatvezető: Fábián Istvánné
 Készített étel: Szarvastekercs erdei gyümölccsel – 367 pont


III. helyezett: Mernyéért-Egymásért Egyesület II. csapat, Mernye
Csapatvezető: Horváth Lajos
Készített étel: Fonott őzfilé mézes almával – 358 pont



Összetett első helyezett:


Kaposvári SOMOGYÉRT Egyesület, Kaposvár


A főzőverseny idején számos program kínált szórakozási lehetőséget. Többek között fellépett a Balatonendrédi táncszakkör, a Siófoki fúvós és mazsorett együttes, Domján Zoltán harmonikás valamint Lelovics Zsolt és Pintér Gábor, akik zenés szórakoztató műsorkukkal kápráztatták el a közönséget. Az est folyamán a Balaton xilofon-együttes, majd Diósi Béla és zenekara szórakoztatta a jelenlévőket, a napot tűzijáték zárta.


További képek a versenyről









Olvasói vélemények

Örülnénk, ha kiegészítenéd az itt olvasható információkat, megírnád a véleményedet a strandról! (Levelet a szerkesztobalatontipp.hu címre küldhettek.)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár