Vonyarcvashegy – Az Egervári Gasztroördögök kolbásza lett a legfinomabb

A győri Belesek és Falánkok csapat látványos dekoráció mögött töltötte a különdíjas kolbászokat

Hatalmas sikert aratott a szombaton a 10. alkalommal megrendezett Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny. A reggeltől estig tartó programon közel ezren fordultak meg a Kossuth utca végén található rendezvénytéren. A kora délutáni órákban az ötszáz főt is elérhette egy időben a résztvevők száma.

 

A rendezvény az idén is a hagyományos disznóvágással, illetve feldolgozással indult, amin a perzselés után több csapatban készítették a kolbászt, hurkát, pecsenyének valót, hogy aztán meg is süssék a közönségnek.

 

Készül a hurka tölteléke

 

Kicsit lassította a disznó feldolgozását, hogy időről-időre bőrkét kellett tisztítani az éhes nézőknek

 

Sütésre váró kolbászok

A vásárláshoz most is a megszokott helyi valutát, a tallért lehetett használni, amit a programot szervező Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület házikójában folyamatosa váltottak az érdeklődőknek.

A délelőtt 10 órától zajló kolbásztöltő versenyen az idén 26 csapat vett részt. A feladat a megszokott volt, a helyszínen kapott kolbászhúsból sütni való kolbászt kellett készíteni. Az elkészült 20-25 centiméteres kolbászokból egyet nyersen, egyet sütve kellett leadni a zsűrinek. A zsűri értékelte a kolbászkészítés folyamatát, a nyers kolbász esztétikai megjelenését, a megsütött kolbász ízét, állagát és a csapat asztalának dekorációját.

 

A keszthelyi mentősök csapata a finom kolbászok mellé speciális infúziót is biztosított – a vérszínű pálinka nagyon illett a fűszeres ízekhez

 

A kolbászok sütéséhez közös tűzhelyet is biztosítottak

A zsűrit az idén is Benke László (Laci bácsi) olimpiai bajnok mesterszakács vezette. Tagja volt még Tóth Kálmán, a helyi hentes, Miskolczi Dávid, a rendezvényt támogató bollershop.hu tulajdonosa és Somogyi Zoltán Max gasztronómiai tanácsadó.

 

A zsűri a verseny alatt sorra járta a csapatokat, hogy a munkát, dekorációt is megnézze. Legtöbb helyen megpróbálták lekenyerezni a szakértőket

A verseny az idén is nagyon baráti hangulatban zajlott, amihez nagyban hozzájárultak a különböző pálinkák, előre készített kolbászok, szalonnák, prések és más finomságok. Több csapat a dekorációt is eleve fogyaszthatóra készítette. A hangulatot fokozta Móger Péter és Markó Krisztián zenéje, akik fél napon át fáradhatatlanul húzták, nyomták a harmonikát, és többször is megénekeltették a résztvevőket.

 

Móger Péter és Markó Krisztián több órán át fáradhatatlanul szórakoztatta a résztvevőket

 

Még Péter Károly polgármestert is (balról) megpróbálták dalra bírni

Az ebéd utáni időszakban az Irigy Hónaljmirigy szórakoztatta az ekkor már mintegy ötszáz főnyi közönséget, majd következett az eredményhirdetés.
A versenyműveket a zsűri képviseletében Benke László értékelte. Összességében az idén is elégedettek voltak a kolbászokkal, amik általában sikeresen visszaadták a hagyományos ízvilágot. Kisebb hibáktól eltekintve mindenki kiválóan dolgozott. A beható vizsgálat után az alábbi ítéletet hozták. A díjakat Péter Károly polgármester adta át a legjobbaknak.

 

I. helyezett: Egervári Gasztro-Ördögök – Egervár – kiváló volt a velős kenyerük is

 

II. helyezett: Ízkovácsok – Keszthely

 

III. helyezett: Nótázó Böllérek – Gyenesdiás

Különdíjak:

VonyArcok-Vonyarcvashegy

 

Van kolbászunk hozzá! – Keszthelyi TV

 

Tripla K Újratöltve

 

Belesek és Falánkok – Győr – és a címképen

 

Diszkótoros

 

Jó szomszédok-Vonyarcvashegy

 

Félnótások- Vonyarcvashegy

 

Erzsébetlak – Vajdaság – erdélyi erősítéssel

A rendezvényen részt vettek Vonyarcvashegy vajdasági és erdélyi testvér-településének képviselői is. A  vajdasági Nagybecskerekhez tartozó Erzsébetlakot a Pozsár család képviselte, akik egy különleges, kenyértésztából sütött tálcán tálalták a zsűrinek a disznótorost.
A Hargita megyei Homoródszentmártonról Jakab Attila polgármester érkezett – a képen középen -, aki önálló csapat indítása helyett besegített a Pozsár család munkájába.

 

Pozsár János a különleges tálcán kínált kóstolóval – A hagyományos összeállítást – kolbász, szalonna, préshurka – mákos kalács, házikenyér, reszelt torma őszibarack és szilva befőtt, valamint egy hat évig hordóban érlelt borpárlat egészítette ki.

A díjkiosztás után újabb pálinkákkal, borokkal áldomást ittak az eredményre. Természetesen a közönség sem marad ki a jóból, hisz reggeltől folyamatosan működtek a kolbász-, hurka-, pecsenye- és langalló sütők, de húsós káposztát, rétest is lehetett kapni,  persze alkoholos és alkoholmentes melegítő italokból is bőven volt választék.

 

Kolbászolók a nagysátor alatt

 

Kolbász után sóvárgó kutyák

 

A gyerekeknek egy mini játszóházat is nyitottak

Az eredményhirdetés után színpadi programokkal folytatódott a rendezvény. Előbb Kasza Tibi, majd Jolly & Suzy műsora következett. A jubileumi kolbászoló Dj. Szunyog Slágerek éjszakája című műsora zárta.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

A Balatontipp további képeit vasárnap estétől megnézhetik a Vonyarcvashegyi Tourinform iroda Facebook oldalán. a https://www.facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar címen.

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Légy te az első hozzászóló a(z) "Vonyarcvashegy – Az Egervári Gasztroördögök kolbásza lett a legfinomabb" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár