Balatonszárszó – Negyvenhárom csapat versenyzett lecsójával a címekért, díjakért

Lukács István háromszoros Oscar-díjas mesterszakács és Csukás István Kossuth- és Olvasó-díjas író vezette a lecsóbírálatot

Igazán nemzetközi programmá vált a 9. alkalommal megtartott Szárszói Lecsófesztivál, a 43 induló között több felvidéki és egy lengyel csapat is versenyzett, amit tovább gazdagította az ízeket.

 

A rendezvénynek most is a Központi strand adott otthont, ahol fák és sátrak alá húzódva próbálták enyhíteni a gázégőkre, égő fahasábokra kicsit még rádolgozó napsütés melegét. A feladat az idén is nagyon egyszerűen volt megfogalmazva, finom lecsót kellett készíteni. A bírálók is ehhez szabták a szempontokat.

 

A feladat egyszerű volt, finom lecsót kellett készíteni

Mint a zsűri szakmai vezetője, Lukács István háromszoros Oscar-díjas mesterszakács kérdésemre elmondta, a bírálat során a magyar lecsó eredeti jellegzetességeinek meglétét keresik az ételben. Megfelelő arányban legyenek az alkotórészek, 20 deka hagymához legyen egy kilogramm paprika és 25 deka paradicsom. A pirításhoz pedig sertészsír, vagy szalonnát használjanak. És persze ne adjanak hozzá vizet, mert az bőven van a paradicsomban és a paprikában. Ha mindez rendben van, akkor mindenki ízlése szerint bolondíthatja az ételt, ha nem rontja el vele.
Hasonló elveket vallott a zsűri többi tagja is, Csukás István Kossuth-díjas író, Balatonszárszó díszpolgára, a rendezvény fővédnöke és a zsűri társadalmi elnöke, Kiss Dezső Péter gasztronómiai újságíró, dr. Garamvölgyi László rendőrtábornok és Tóth Imre, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend alapítója.

 

Lukács István (balról), Csukás István, Dorogi Sándor polgármester, Kiss Dezső Péter és Garamvölgyi László  két kóstolás közötti szünetben

A nagy számú induló ellenére viszonylag gyorsan lebonyolított bírálat eredményeként több különdíjat osztottak ki helyi vállalkozók, politikusok és különböző szervezetek felajánlásai alapján.
A fődíjat, a Lecsókirály címet a csépai és kunszentmártoni önkormányzat közös hivatalának csapata, a Lecsó Mánia Team nyerte el.
Az első helyezett a szárszói fiatalokból álló Lecsó Lecsóval csapat lett. A második helyen a szigethalmi Macsó Lecsó csapat, illetve annak férfi ága végzett. A harmadik helyet a lengyelországi Lapanówból érkezett csapat szerezte meg.

 

Lecsómánia – Kunszentmárton-Csépa közös önkormányzati hivatal csapata Szabó János és Hoffmann Zsolt vezetésével – Normál lecsóalapot készítettek, cukkinivel és kolbásszal bolondították meg

 

Lecsó Lecsóval – Zsámboki Zoltán vezetésével (középen) hagyományos lecsó készítettek kicsit pikánsan – házi paprika, kicsit csípős és normál kolbász hozzáadásával

 

A Macsó Lecsó csapat a női ággal együtt ünnepelt – Németh Károly  (térden) irányításával  dolgoztak – Libazsírral pirították a szalonnát, csülköt, füstölt tarját, füstölt kolbászt, babot, kukoricát is tettek a lecsóba

 

A lapanówi csapat lecsója sajnos már elfogyott a fotózás idejére, és a beszélgetéseben is csak addig jutottunk, hogy Polak wenger dva bratanki, ido sabli ido sklanki…

Az eredmény kihirdetése után Dorogi Sándor polgármester úgy vélte, hogy a rendezvény igazi megkoronázása volt a nyárnak és a korábbi programoknak. Bár jelezte azt is, hogy még koránt sincs vége az évnek, hisz szeptember közepén tartják a hagyományos szüreti fesztivált. Köszönetet mondott a versenyzőknek, a zsűrinek, a támogatóknak és a verseny lebonyolítóinak a munkáért. Mindenkit hívott a további műsorra, melyben többek között Csanádi Stella, a Folk Dance Group “Skulte” Lettországból, a Mens Vocal Ensemble “Dzilezers” Lettországból, a Gruppo Folk “Li Muscatasce” Olaszországból szerepelt. A 9. Szárszói Lecsófesztivál programját retro disco és tűzijáték zárta.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Légy te az első hozzászóló a(z) "Balatonszárszó – Negyvenhárom csapat versenyzett lecsójával a címekért, díjakért" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár