Tihanyi – Borforralók – Ügyelni kell a megfelelő hőfokra – 2014.12.30.


Tihanyi borforralók – Ügyelni kell a megfelelő hőfokra – 2014.12.30.


A Tihanyi borforraló versenyen induló tizenegy csapat nagyobbik része az idén is a félszigetre jellemző vörösborokat használta alapanyagnak a forraláshoz, de volt fehér- és vörösboros párosítás is.






A fűszerezésnél nagyon színes volt az összkép. A hagyományos szegfűszeg, fahéj és társaik mellett babérlevél, gyömbér, szerecsendió és több féle aszalt gyümölcs segített az ízek megtalálásában.


 




A versenyhez még az ég is megfelelő hátteret biztosított


 



A művelődési ház az idén már 5. alkalommal hirdette meg a népszerű programot, amin főleg helyiek indultak. A borokat a megszokott összeállítású zsűri – Salánki Sándor, Punk Ferenc és Tósoki Imre – bírálta el.


 




Az első helyet a Retro Pizzéria csapata szerezte meg – Vajda Balázs a díjátvételekor – Rózsa Éva, a művelődési ház vezetője (balról), Punk Ferenc, Salánki Sándor, Vajda Balázs, Tósoki Imre


 




Vajda Balázs a borral – mint elmondta, Tihanyi Zweigelt bort forraltak. A hagyományos fűszerek mellett naranccsal, aszalt szilvával és aszalt vörösáfonyával ízesítették. Kiváló igazán attól lesz, ha nagyon visszafogottan forralják, mert akkor nem keserednek bele a fűszerek vagy a citromhéj. Időben le is kell szűrni belőle fahéjat, szegfűszeget és citromhéjat – mondta a győztes bor készítője, Vajda Balázs.


 




A második helyezett a Bermudanégyszög  csapat lett – a képen Bölcs Attila (balról) és Tósoki Imréné. Fehérbort forraltak, amit konyakkal, szerecsendióval ízesítettek.


 




A harmadik a Tihanyi Borbarátok csapata lett – a képen Csuti István (balról), Czégai László és Szücs Melinda
A képről hiányzik a fő forraló, Kántás József, aki vörös Othello bort és 35 százalékban tihanyi hosszúhegyi Olaszrizlinget házasított. A hagyományos fűszerek mellett gyömbérrel, szerecsendióval, narancs és citromhéjjal ízesítette.


 




VBS csapat – a képen Bittman Szilárd és Sümegi Lilian –
2009-es és 2011-es Merlotból és cabernet Francból forralták a bort víz nélkül. Klasszikus fűszerezés mellett babérlevéllel, vaníliával, naranccsal, lime-al, citrommal, almával és aszalt szilvával ízesítve.


 




Bermudaháromszög – Bölcsné Aradi Katalin (balról) Bittman János és Némethné Vörös Ildikó. Vörösbort forraltak barnacukorral, aszalt szilvával és aszalt almával.


 




Stáhl család – Pethő Gyula (balról), Büki Béla és Stáhlné Büki Renáta. Fehérbort forraltak, a hagyományos fűszerek mellett valami titkos adalékot is tettek be. Azt mondták, azért titkolják, mert a zsűri nagyon konzervatív ízlésű


 




Féktelen Ízek csapat – Tóth (Fék) Béla (balról), Zlamál Károly és Zlamálné Cseh Aranka. Vörös- és fehérbort vegyítettek a forraláshoz. Fűszerként cardamont, koriandert, a hagyományos szegfűszeget, fahéjat használták. Naranccsal ízesítették.


 




Salánki Csapat – Salánki Tamás (jobbról) Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon borokat házasított alapnak, amit  szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, naranccsal ízesített.


 




Balaton Alarm csapat – 3-as – Pálffy Édua (balról), Pálffyné Jáger Barbara, Pálffy Zsolt. Vörösbort forraltak hagyományos fűszerekkel és naranccsal.


 




Tündérsziget – Nagyi Sütödéje csapat – Pusztai Csaba (balról), Pusztai István és Czégai László, aki tihanyi cabernet Francból forralt bort saját – Tündérsziget – fűszerkeverékkel. A klasszikus anyagok mellett csipkebogyó, gyömbér, alma, narancs volt benne.
Alkohol mentes puncsot is készített almalé alappal, amit a bornál is használt fűszerekkel ízesített.


A Karácsonyváró napok rendezvénysorozat egyik elemeként megtartott bor forralással párhuzamosan a művelődési ház színpadán zajlott a karácsonyi műsor.


 




A karácsonyi történetet a Hegyen Járó Néptáncegyüttes külső szereplőkkel megerősített csapata adta elő.


Az ünnep jegyében összeállított dalcsokorral szerepelt a Tihanyi Asszonykórus is Bónyai Mária vezetésével.


 




A műsort a Tihanyi Echo Citera együttes, a Tihanyi Asszonykórus és a furulya együttes közös produkciója zárta, amiben karácsonyi népi énekeket adtak elő.


és egy ráadás kép az apátsági templomról karácsonyi fényekkel


 




Kép és szöveg: Győrffy Árpád


 


A Balatoni Bringakör bemutatása >>    A Balatoni Bringakör Bizonyítványról bővebben >>    


 
















Várjuk a friss balatoni tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk fészbukos üzenőjébe. 
Ha lájkoljátok Facebook oldalunkat –
http://www.facebook.com/balatontipp -, akkor folyamatosan friss információt kaptok a Balatontipp új híreiről, anyagairól




Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány borok borászatok boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár