Igazi élménytavat lehetne készíteni a nyolc év alatt minősített balatoni borokból

Balatoni Borrégió Borbíráló BizottságKorábbi kép a BBBB egyik bírálatáról - a képen Kulka Gábor (balról), Podmaniczky János, Kovács Ottó, Szarka Lajos, Molnár Zsolt és a háttérben Németh Andrea - Fotó: Győrffy Árpád

A Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) 12.285 bortételről, a vizsgált mintákon keresztül összesen 656 ezer hektoliter bor sorsáról döntött a működésének eddigi 8 éve alatt, tudtuk meg Kulka Gábortól. A BBBB titkára annak kapcsán osztott meg érdekes adatokat velünk, hogy január elején megtartották a 200. borbírálatot.

A borrégió termelői 8 évvel ezelőtt azért hozták létre a szervezetet, hogy a közfogyasztásra szánt boraik jogszabályban előírt érzékszervi vizsgálatát a lehető legegyszerűbben meg tudják oldani. Az országban 9 ilyen “helyi” bíráló bizottság működik, közülük nyolc illetékessége egy-egy borvidékre terjed ki, amíg az ittenié a hat borvidéket magába foglaló Balatoni Borrégióra.
A bíráló bizottságba borvidéki hegyközségi tanácsok delegálnak megfelelő végzettséggel és a Magyar Borakadémia által kiadott borbírálói oklevéllel rendelkező tagokat. A jelenleg 124 fős keretből a bizottság titkára állítja össze egy-egy bírálatra az öt fős szakértői csoportot. A bírálók munkáját a működéshez helyet adó Badacsonyi Borászati Kutatóintézet segíti a szükséges feltételek biztosításával.

A Balatoni Borrégióhoz tartozó borvidékek és az azokat alkotó települések (A somlói részt kicsit délebbre toltuk) – Illusztráció: Balatontipp – Győrffy Árpád

A 2012. december 6-a óta tartott 200 bírálaton 12.285 bortételt vizsgáltak meg 553 termelőtől. Egy-egy alkalommal átlagban 62 minta került a szakértők elé. Az egy alkalommal bírált minták mögött átlagosan 3.297 hl bormennyiség volt. A nyolc év alatt vizsgált mintákon keresztül összesen 656 ezer hektoliter bor sorsáról döntöttek.

A 12.285 tételből 12.019 volt hagyományos bor, 66 pezsgő, 200 pedig gyöngyözőbor. A tételek 10 százaléka volt édes vagy félédes, a többi száraz.

Az összes bírált bor 68 szőlőfajtából került ki. A borok 75 százaléka volt fehér, 12% rozé és 13% vörös fajta.
A fehér bortételek 46 százalékát három fajta adta. Az összesből az Olaszrizling 30, a Szürkebarát 11, a Chardonnay 5 százalékot képviselt. A házasított, cuvée borok aránya 12% volt.
A rozé bortételek közül 54 százalékot három fajta alkotott. A Kékfrankos fajta 26, a Cabernet Sauvignon 15, a Pinot Noir 13%-al részesedett az összesből. A házasított, cuvée borok aránya itt 30 százalékos volt.
A vörösborok között a három legnépszerűbb fajta 46 százalékkal részesedett az összesből. Közülük a Cabernet Sauvignon 20, a Kékfrankos 15, a Merlot pedig 11 százalékkal volt jelen. A házasított, cuvée borok aránya itt 22 százalékos volt.

A bortételeket beküldő pincészetek közül 162 a Balatonfüred-Csopaki, 145 a Badacsonyi, 94 a Balaton-felvidéki, 85 a Nagy-Somlói, 36 a Zalai, 19 a Balatonboglári Borvidéken, 12 pedig Balatoni Borrégión kívüli borvidéken termelte meg a beküldött borát.

A bírálók nyolc év alatt összesen 1125 beadott bortételt utasítottak el, ami az összes minta 9 százalékát teszi ki. Az érintett termékleírás szerint vizsgált borok számához viszonyítva az elutasítás aránya Balaton-felvidéknél 14%, a Nagy-Somlónál 12 %, a Kálinál 10 %, a Zalánál 9 %, a Balatonfüred-Csopaknál 9 %, a Badacsonynál 9 %, a Balaton OFJ boroknál 7 % volt.

Olaszrizling fürt

A bírálatokra leadott borok szerint továbbra is az Olaszrizling a Balatoni Borrégió legnépszerűbb fajtája – Fotó: Győrffy Árpád

Kulka Gábor szerint az eddigi eredmények is bizonyítják, hogy jó döntés volt a bizottság felállítása nyolc évvel ezelőtt. Az összefogásnak köszönhetően nagy terhet vettek le mindenkiről azzal, hogy nem kell Pestre vinni a bormintákat, mert a bizottság az érzékszervi vizsgálat elvégzése mellett a további vizsgálatokhoz a NÉBIH laboratóriumába szállítja azokat. Ugyancsak a termelőknek tett segítség az is, hogy egy esetleges negatív minősítés után egy alkalommal újra ingyenesen leadhatják vizsgálatra a mintát a bizottságnál.
A bizottság titkára szerint a hegyközségi tanácsok által delegált szakértők óriási munkát végeztek, és folyamatosan lehetett számítani rájuk. Ezt jelzi, hogy az indulástól napjainkig minden évben a delegáltak 70-80 százaléka bekapcsolódott a bírálatokba.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Igazi élménytavat lehetne készíteni a nyolc év alatt minősített balatoni borokból" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár