Paloznak – Szüret – Az idén is bor folyt a főtéri Sárkányos kútból a szüreten

Paloznak – Az idén is bor folyt a főtéri Sárkányos kútból a szüreten – 2015.09.28. 




Három napon át ünnepelték az idén is a szüreti időszakot a paloznakiak. A szinte folyamatosan zajló mulatság közben most is tisztelegtek a kiemelkedő munkát végzők és a legifjabb helyi lakosok előtt.


A rendezvénysorozat a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kiállításának megnyitójával indult a Szent József Házban tavaly kialakított galériában. Az 1963-ban alakult alkotóműhelyben született munkákból annak apropóján adtak ízelítőt, hogy az idén a Hajdúböszörmény volt a szüret díszvendége.


A pénteki megnyitó egyben arra is szolgált, hogy méltassák a kiemelkedő munkát végző paloznakiakat. Czeglédy Ákos polgármester és Szántód Anita jegyző ezen a rendezvényen adta át az önkormányzati elismeréseket.
Paloznakért kitűntetést kapott Hatvári Lajosné, aki évtizedeken át dolgozott a paloznaki polgármesteri hivatalban köztisztviselőként. Ugyanezt a díjat kapta Englert Dezső, a Borklub elindítója, elnöke is.
A Virágos Paloznakért akcióban való kiemelkedő részvételért Csatári Jánosné, Molnár Anna és a Szendi család kapott első díjat.
A Paloznak Jövőjéért Közalapítvány az idén is ösztöndíjban részesített öt kiemelkedő tanulmányi eredményt elért diákot, Ádám Rozáliát, Ádám Blankát, Kristály Álmost, Szabó Donátot és Wrhovina Pétert.                  


Szuperné Bohus Judit, a Paloznaki Hímzőkör vezetője ugyancsak a pénteki megnyitó keretében adta át a csoport által alapított Örökségünk díjat. Az idén Márffy István munkáját ismerték el a kitüntetéssel.

A hivatalos megnyitó és a kitüntetések, díjak átadása után közös pörköltes vacsorával alapoztak a Bugócsiga együttes éjszakába nyúló bulijához. A pörköltért adott adományokkal egyben alapot teremtettek a Paloznaki Civil Egyesület, a PaCi további működéséhez.


Szombaton reggeltől igazi búcsúi hangulat volt a faluban. Céllövöldét és valódi ringlist is állítottak a Mázsa téren, a faluházban pedig játszóházba várták a gyerekeket.


 




Itt még csak a tesztüzemnél tartottak


 


Mintegy tíz induló volt a hagyományos gulyásfőző versenyen, amit a LekKKKeményebbek néven főző csapat nyert meg. A PaCi gulyása a zsűri értékelése szerint a második helyet érdemelte ki.


 




Szabó Lajos (balról) és Wrhovina Rezső a PaCi marhalábszárból főzött gulyásával. Azt mondják teljesen hagyományosan készítették.
– Mivel sok embernek főzzük, nem akarunk újítani, maradunk a hagyományos ízeknél, semmi olyan fűszert nem teszünk bele, ami más irányba vinné el. Azt szeretnénk, hogy mindenkinek tetsszen. Talán zöldségből tettünk többet a megszokottnál. Eltér kicsit a megszokottól az is, hogy sűrűbbre hagytuk, nem húztuk fel vízzel, így igazi egytálételnek tekinthető, de azért nem főzelék, inkább leves – mondta Szabó Lajos.



A gulyások mellett a hajdúböszörményiek specialitásait is megkóstolhatták a szüretre érkezők.


 




Frájter Attila (balról) és Sőrés Imre slambucot készített.


 


A kockára vágott szalonnát fölsüssük, majd beletesszük az apró kockákra vágott, megmosott krumplit. Kicsit felsütjük, amíg kis fehér színt kap, hogy ne menjen később széjjel. Utána felöntjük vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Ezután rendesen megsózzuk, majd forrásig főzzük a krumplit. Ekkor adjuk hozzá a tésztát, annyit, hogy éppen ellepje a víz. Fontos, hogy az összes szükséges sót még előtte betegyük, mert a tészta belekerülése után már hiába sóznánk, nem keveredne el benne. Mivel a tészta a sós íz egy részét elveszi, jó sósra kell csinálni.


 



A majdnem kész slambuc – egy igazi “hajduikum”, amiben nincs hagyma se paprika


Amikor a tészta is benne van, akkor kezdődik a főzés. Az igazi fával lenne, mert úgy mindenhol melegíti a láng az ételt, de gázzal is megoldható, csak jobban kell vigyázni. Amikor már kezd összefőni az egész, amikor kicsit feladja a zsírját, akkor kezdhetjük a fordítást. Átbillentjük, hogy az alja kerüljön felülre. Aztán kicsit lepirítjuk, és megint átfordítjuk.
Nálunk a hajdúságban harminckétszer fordítják a slambucot. Ehhez sok zsiradék kell, hogy megfelelően csússzon, forduljon. És persze sok gyakorlat sem árt
– magyarázta Sőrés Imre.



A hajdúböszörményiek szürkemarha pörköltjét Molnár Imre és Boros Pál készítette.


 




A receptet Molnár Imre (balról) osztotta meg velünk.


Mangalica szalonnáját felvágjuk darabokra, kisütjük. Amikor kisült, kivesszük a szalonnát, a zsírban megdinszteljük a vöröshagymát, majd levesszük a tűzről, hogy a csemege paprikát rátehessük. A tűzön nem szabad, mert a paprika a forró zsírban megégne.
A paprikával együtt visszatesszük a tűzre, elkeverjük, majd pár percig úgy hagyjuk. Ezután újra levesszük, kidöntjük a zsírt egy edénybe, aztán berakjuk a húst az üstbe. Az aljára csontosat teszünk, hogy ne süljön le. Majd a tetejére ráöntjük az alapot, amit korábban leöntöttünk. A fontos, hogy a készülő pörköltet nem keverjük kanállal, hanem az üstöt mozgatjuk, forgatjuk.



A pörkölthöz nagyon fontos a jó bor és pálinka. Az iváshoz az igazi férfi mindig készenlétben tartja a megfelelő tülköket – világosított fel Boros Pál, amikor az övéről lógó két tehénszarvról kérdeztem.


 




A nagyobb tülök van a borhoz, a kisebb a rövid italokhoz. A bort pörköltevés közben és utána, a pálinkát előtte, közben és utána egyaránt javallot fogyasztani – magyarázta. 


 


A PaCi tagjai a gulyásleves mellett kefires, élesztős lángost készítettek a szüretre érkezőknek. Nyolcan egy-egy kilogramm lisztből készítették tésztát otthon, amit itt közösen kisütnek, mondta az egyik készítő, Bartl Betti.


 




Órás Bognár Kitti (balról), Szenténé Török Andrea, Bartlné Ferenczy Éva az igényekhez szabott tempóban sütötte ki a lángost, hogy mindenki frissen kapja



A főzőversennyel, főzéssel párhuzamosan a tájház udvarán felállított színpadon több más mellett felléptek a csopaki óvodások néptáncukkal.
Rövid műsort adtak egy a községben vendégeskedő ukrajnai árvaház lakói is. Az ungvári gyermekotthonban egyaránt vannak magyar, ukrán és más nemzetiségű gyerekek is, a műsoruk is ennek megfelelően színes volt.


 




Más műsorszámok mellett két lány ukrán népviseletben dalokat énekelt


Szombaton hirdették ki a hagyományos tortakészítő verseny eredményét is. Az első díjat dr. Regős Ferencné almahabos szőlőtortája nyerte el. A második a Sáfránykert vendéglő, a harmadik Papp Orsolya, a negyedik Zeemann Wanda tortája lett. A süteményekből befolyt pénzt az ungvári árvaháznak ajánlották fel.


Az ebédhez Jehoda Ferenc duója muzsikált, majd a hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes lépett színpadra.
A délutáni szüreti felvonuláshoz most is a faluközpontban álló Sárkányos-kútból merítettek sokan erőt, mivel ilyenkor víz helyett bor csorog a csapból. Becslések szerint mintegy fél hektoliter helyi Olaszrizlinget fogyasztottak el a felvonulók, mielőtt a lovaskocsikra, kisvonatokra szálltak, hogy hagyományosan Lovason át Alsóörsre induljanak. Ott Hebling Zsolt polgármester és társai újabb borokkal köszöntötte a menetet. A hajdúsági néptáncosok műsora után kicsit már megszaporodva indultak vissza a paloznaki főtérre, ahol a kisbíró, Czegédy Ákos polgármester elmondta a hirdetni valóját. Az idén rendben megtartotta nagy sikerű koncertjét MH Légierő Zenekar – igaz, az ismert okok miatt kicsit csökkentett létszámmal.


A szombati program a Tilos a B zenekar nagy sikerű koncertjével és a Bulizenekar forró hangulatú utcabáljával zárult éjfélkor. Igaz, egyesek utána még afterpartit tartottak a LUK-ban, a Szent József-ház alatti pincében működő Local Underground Klubban.


Ahogy a bevezetőben már jeleztük, Szuperné Bohus Judit, a Paloznaki Hímzőkör vezetője a pénteki megnyitó keretében adta át a csoport által alapított Örökségünk díjat Márffy Istvánnak. A 73 éves grafikus közel negyven éve él Paloznakon, ahol több más mellett felújította a Pongrácz-kúriát és tizenöt évvel ezelőtt egy barokk stílusú kálváriát épített kápolnával, tizennégy stációval a falu főutcáján.


 




A kálvária egy része a kápolnával


 


Mivel a stációk korábbi, fémlemezre festett képeit az idő tönkretette, most Petrás Mária készített új kerámia képeket, domborműveket hozzájuk.


 




Ilyen volt Jézus sírba helyezése a korábbi festett képen…


 



és ilyen az új kerámiával. Új felíratok is készültek a stációkra, amiket rövidesen szintén felraknak


 



Márffy István az utolsó simításokat végzi az egyik kerámia felhelyezésénél


A stációk új díszeit Korzenszky Richárd tihanyi perjel és vitéz Ajtós József paloznaki esperes-plébános szentelte fel vasárnap délelőtt. A felszentelést megelőző templomi misén és a kálváriánál is a Paloznaki kórus énekelt.


A rendezvénysorozat vasárnap délután a tavalyi szüret óta született négy paloznaki ifjú polgár emlékfáját elültetésével zárult. A gyerekeknek a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány hagyományosan névre szóló óntálat adományozott.
Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár