A hét étele – Lángos golyók joghurtöntettel – Karám büfé Gyenesdiás – 2015.07.24.
A régió legjelentősebb szervezetei fogtak össze, hogy megújítsák a balatoni gasztronómiai kultúrát és ennek részeként megtalálják, vagy feltalálják a mai kornak megfelelő “beach food-ot”. Nagyra törő terveikhez sikereket kívánva, mi inkább maradnánk a hagyományoknál. Erre a hétre is egy ilyen közkedvelt balatoni strandételt ajánlunk, csak kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk.
A lángos golyókat Gyenesdiáson, az alsógyenesi Lidó strandon működő Karám büfében kóstolhattuk meg, ahol ízesítőnek háromféle joghurtöntetet kaptunk mellé.
A büfét 24 éve nyitották a jelenlegi tulajdonos, Szalóky Szilvia szülei. Szilvia gyerekkora óta minden nyarát a büfében töltötte, felsősként már munkával. Zsíros kenyeret kent, hamburgert készített, mikor mi volt a feladat. A büfé vezetését öt éve vette át.
A lángos készítését egy másik büféstől tanulták el a nyitás után néhány évvel, mesélte Szilvia, aki részletesen is elmondta hogyan csinálja a tésztát és a hozzá kínált háromféle öntetet.
Lángos golyók anyaga, készítése
2 kg jó minőségű liszt
0,5 l tej
0,5 l víz
6 dkg só
12 dkg cukor
75 g élesztő
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a hozzávalókat és szép sima tésztát dagasztunk belőle. Hagyjuk, hogy megfelelően megkeljen, majd tetszés szerinti kis bucikat formázunk belőle. Megint hagyjuk őket pihenni, mert a türelem finom lángost terem.
A tésztát kinyújtva a lángosokat kisüthetjük hagyományos módon, illetve formában forró olajban.
Amennyiben lángos golyókat készítünk, a megkelt tésztából kis golyókat formálunk, majd olajban kisütjük azokat.
Kivül jó barnára sütjük, miközben belül szép fehér marad
Öntetek a lángos golyókhoz
Medvehagymás öntet: natúr joghurt, só, bors, citromlé, darált medvehagyma
Csípős öntet: natúr joghurt, só, bors, citromlé, fokhagyma, csípős paprika krém
Fokhagymás öntet: natúr joghurt, só, bors, citromlé, fokhagyma
Különösen sör mellé nagyon finom, de száraz fröccsel, sőt magában is kiváló. Otthon is elkészíthető, de minden évben április végétől szeptember közepéig megkóstolható egész nap a Karám büfében.
Szilvia a lángos golyókkal
Ha valaki változatosságra vágyik, akkor más ételek mellett különböző töltött lángosokat is kérhet. Van például baconos, pirított gombával, házi kolbászos lecsóval, tonhallal vagy éppen bolognai szószos, darált húsos babbal, kukoricával töltött lángos is.
Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről