Hét étele 6. – Lángos golyók joghurtöntettel – Karám büfé Gyenesdiás

A hét étele – Lángos golyók joghurtöntettel – Karám büfé Gyenesdiás – 2015.07.24.  




A régió legjelentősebb szervezetei fogtak össze, hogy megújítsák a balatoni gasztronómiai kultúrát és ennek részeként megtalálják, vagy feltalálják a mai kornak megfelelő “beach food-ot”. Nagyra törő terveikhez sikereket kívánva, mi inkább maradnánk a hagyományoknál. Erre a hétre is egy ilyen közkedvelt balatoni strandételt ajánlunk, csak kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk.


A lángos golyókat Gyenesdiáson, az alsógyenesi Lidó strandon működő Karám büfében kóstolhattuk meg, ahol ízesítőnek háromféle joghurtöntetet kaptunk mellé.


 



 


A büfét 24 éve nyitották a jelenlegi tulajdonos, Szalóky Szilvia szülei. Szilvia gyerekkora óta minden nyarát a büfében töltötte, felsősként már munkával. Zsíros kenyeret kent, hamburgert készített, mikor mi volt a feladat. A büfé vezetését öt éve vette át.


A lángos készítését egy másik büféstől tanulták el a nyitás után néhány évvel, mesélte Szilvia, aki részletesen is elmondta hogyan csinálja a tésztát és a hozzá kínált háromféle öntetet.


Lángos golyók anyaga, készítése


2 kg jó minőségű liszt
0,5 l tej
0,5 l víz
6 dkg só
12 dkg cukor
75 g élesztő


Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a hozzávalókat és szép sima tésztát dagasztunk belőle. Hagyjuk, hogy megfelelően megkeljen, majd tetszés szerinti kis bucikat formázunk belőle. Megint hagyjuk őket pihenni, mert a türelem finom lángost terem.


A tésztát kinyújtva a lángosokat kisüthetjük hagyományos módon, illetve formában forró olajban.
Amennyiben lángos golyókat készítünk, a megkelt tésztából kis golyókat formálunk, majd olajban kisütjük azokat.


 



Kivül jó barnára sütjük, miközben belül szép fehér marad


 


Öntetek a lángos golyókhoz


Medvehagymás öntet: natúr joghurt, só, bors, citromlé, darált medvehagyma


Csípős öntet: natúr joghurt, só, bors, citromlé, fokhagyma, csípős paprika krém


Fokhagymás öntet: natúr joghurt, só, bors, citromlé, fokhagyma 


Különösen sör mellé nagyon finom, de száraz fröccsel, sőt magában is kiváló. Otthon is elkészíthető, de minden évben április végétől szeptember közepéig megkóstolható egész nap a Karám büfében.


 




Szilvia a lángos golyókkal



Ha valaki változatosságra vágyik, akkor más ételek mellett különböző töltött lángosokat is kérhet. Van például baconos, pirított gombával, házi kolbászos lecsóval, tonhallal vagy éppen bolognai szószos, darált húsos babbal, kukoricával töltött lángos is.


Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár