Borok – Stílusváltásra biztató évjárat a Nivegy-völgyben – zánkai újbormustra – 2014 október


Balatoni borok – Stílusváltásra biztató évjárat a Nivegy-völgyben 
– Zánkai újbormustra – 2014 október


A megszokottnál talán visszafogottabb volt az érdeklődés az október végi zánkai szüreti mulatság kísérő rendezvényeként megtartott újbormustrán, de így is több finom italt kóstolhattak a zsűrizésre vállalkozó szakemberek.


 




 


A Nivegy-völgy dombjait, hegyoldalait elfoglaló hatszáz hektárnyi termőterületről főleg olaszrizling, juhfark, rizlingszilváni és cserszegi fűszeres szőlőből készült borok kerültek az asztalra a Rozmaring Lovasudvarban.  (A fenti kép a völgy északkeleti széléről, a Dobogó-hegy oldalából mutatja a Nivegy-völgyi szőlőket)


Küzdelmes évünk és szüretünk volt – kezdte kicsit messziről Varga Zoltán, amikor arról kérdeztem őket, milyenek a tapasztalataik az első kóstolók után. A Balatonfüred-Csopak Borvidék elnöke, a Nivegy-völgyre kiterjedő Szentantalfai Hegyközség elnöke és egyben zánkai borosgazda, a Lídia Borház tulajdonosa úgy látta, hogy a közvetlen válasznak előbb meg kell ágyazni a magyarázattal.


– A növényvédelmi munkában az idén legalább kétszer annyi tennivalónk volt, mint más években, de így sem tudtuk teljesen megvédeni a szőlőinket. Igyekeztünk a korai szürettel és a fürtök válogatásával arra törekedni, hogy minél jobb minőséget hozzunk ki a szőlőből. Ennek az évjáratnak a termése keményen megmutatja, hogy melyik gazda mennyire él együtt a szőlőjével, mustjával, borával. Mustkorában akár többször is kellett ülepíteni, hogy minél jobban eltávolítsuk azokat a rothadásból származó anyagokat, amik később zavart okozhatnának. Az erjesztés folyamán is sokkal jobban oda kellett figyelni, mint máskor. Vigyázni kell a savakkal is, amiből most jóval több van, mint a más években. Olyan ez a munka, mint amikor egy nehezebb természetű gyereket kell felneveli. Azt is örömmel neveljük, ahogy az idei bort is örömmel készítjük, hisz a miénk.


No, egy ilyen bevezető után merje valaki megkóstolni az idei borokat, gondoltam, miközben a nekem is felkínált poharat átvettem. Csak akkor nyugodtam meg, amikor a kicsit még vizezett tejhez hasonló folyadékból kellemes gyümölcsillat csapta meg az orromat. Rendben volt az íze is, talán a savból lehetett volna kevesebb.


– Volt már ilyen évjárat, amikor alacsonyabb mustfokkal, magasabb savtartalommal rendelkező szőlőből kellett bort készíteni, de akkor is sikerült – zárta le a válaszát közben Varga Zoltán.


 



 


Péringer Miklós úgy látja, hogy az idei évjárat könnyű borok készítésére ösztönzi a gazdákat.


– A németeknél, de máshol is divat, hogy 10,5-es, sőt alacsonyabb alkoholtartalmú borokat készítenek, amik kiválóak egy beszélgetés mellé. A mostani alacsony cukortartalom és a sok sav erre jó lehetőséget kínál – vélte a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület és a Balatonfüred-Csopaki Balatonvin Borlovagrend vezetőségi tagja.


Varga Zoltán is hozott egy ilyen bort a mustrára. A Lídia Borház 11 alkoholszázalékos “Piknik” habzóbora olaszrizlingből készített hozzáadott szénsavval. Ebből kaptam másodikként a poharamba. A korai időpont ellenére ez szinte már valóban késznek tűnt. Könnyű, friss ital, olyan igazán nyáresti beszélgetések mellé való, amiből akár egy üveg elkortyolása után is hazatalálunk – ha elég hosszú volt a beszélgetés.


Scher Zsolt szerint nem csak a könnyűre készített italok lehetnek sikeresek. A mustrán több bor is bizonyította, hogy hagyományos módszerrel is lehetett jó borokat készíteni az idei évjárat szőlőiből.
A saját szőlőjében és a Zánka és Vidéke Pinceszövetkezetnél dolgozó borász példaként a tagyoni Hollósy Pince rizlingszilvániját mutatta.
– Az illata talán kicsit visszafogott, de markánsan érezni lehet benne azt a Tagyon-hegyi natúr állapotot, ami a helyet jellemzi.


– A hagyományosan készített idei boroknak a megszokottnál tovább kell a pincében maradni, hogy megfelelően összeérjenek, a savak kellően tompuljanak. Most arra se nagyon lesz lehetőség, hogy más fajtával házasítva csökkentsük a savakat, mert mindegyik ilyen lett. Legfeljebb egy korábbi évjáratból maradt lágyabb bort lehetne használni – tette hozzá Péringer Miklós.


Mészáros Géza nem tartja olyan nagy csapásnak a magas savtartalmat.
– Én inkább örülök annak, hogy végre lesznek savak, mert az elmúlt néhány évben nem nagyon volt szerencsénk hozzá. Azt tapasztaltam, hogy rendben vannak az illatok is. Van remény rá, hogy az idei borokkal se maradjunk szégyenben. Nemcsak, hogy elfogynak majd, de tovább erősítik Nivegy-völgy jó hírét – vélte a zánkai Okályi Iván Kertbarátkör elnöke.


 



A zánkai újborokat mustrálók – Varga Zoltán (balról), Mészáros Géza, Scher Zsolt, Péringer Miklós és Böhm Tamás, a szüreti program egyik szervezője


 


Az újborok kóstolását a határozott savakhoz illő vaddisznó gulyással zártuk. A rendkívül tartalmas és finom levest Bábel Ferenc, a Rozmaring Lovasudvar vezetője főzte az udvari árnyékvető alatt felállított kondérban.


 



 


A lovas, borrendes, maskarás szüreti felvonulás sajnos az idén elmaradt a rossz idő miatt, de az újborokat minden érdeklődő megkóstolhatta este a Faluházban, ahol a műsor mellé Egyed István, alias Cupi főzött vaddisznó pörköltet.


 



Szőlők a Szent Balázs-hegy oldalán


 



 



 



Pincék, présházak a Tagyon-hegy Hegyestű alatti részén


 


A Balatoni Bringakör bemutatása >>    A Balatoni Bringakör Bizonyítványról bővebben >>    


 
















Várjuk a friss balatoni tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk fészbukos üzenőjébe. 
Ha lájkoljátok Facebook oldalunkat –
http://www.facebook.com/balatontipp -, akkor folyamatosan friss információt kaptok a Balatontipp új híreiről, anyagairól




Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány borok borászatok boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár