Borok – Ígéretesek az idei borok, tudtuk meg a legfőbb szőlőszakértőtől

Ígéretesek az idei borok, tudtuk meg a legfőbb szőlőszakértőtől – 2015.11.05.




Minden jó, ha a vége jó – válaszolta talányosan dr. Májer János, amikor az idei szőlő-bor évjáratról kérdeztük.  A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a folytatásban már kicsit konkrétabb volt, de amellett kitartott, hogy még nem dőlt el minden, hisz a borokkal bőven van munka.


– Azt nyugodtan kimondhatjuk, hogy a tavalyi évjáratnál egy sokkal jobb évjáraton vagyunk túl mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Volt ugyan aszály, ami a korai fajtáknál kicsit érződött is egy kényszeredett érés formájában. Nem mentek a mustfokok az irsainál és a cserszeginél sem annyira. De aztán megjött az eső, ami nagyon jó hatással volt a derékhadra, ahogy a szeptemberi nagyon szép idő is.


 




Megérkezett a szürkebarát a Varga Pincészetbe – korábbi fotó


 



Májer János elégedett a szőlők minőségével


 


Májer János szerint a csapadék, csak a kései szüretelésű szőlőknél okozott egy kis felhígulást, de ezt is csökkenteni tudták, ahol alkalmazták a szálvessző visszavágást.
– Összességében azt mondhatom, hogy a derékhadnál megfelelő mennyiségben, minőségben, magas mustfokokkal, viszonylag nagy terméseket szüreteltek. A fehér- és kékszőlőkre egyaránt elmondható a jó minőség, tehát az évjárat a jó minőségű fehér- és vörösborok készítésére egyaránt alkalmas. A szőlő alapanyag lehetőséget ad a kiváló borok készítésére is, de ez a folyamat még nem zárult le.


 



 



 




Szüret utáni képek a Balaton-felvidékről


 


Az újborokat hagyományosan Szent Márton napja környékén kezdik el kóstolgatni. Az idén erre már kicsit korábban is lehetőség volt. Májer János szerint az eddigi tapasztalatok “ígéretesek”, de erről igazán majd csak később érdemes értékelést adni. Az igazgató szerint ilyen megfontoltságra intenek bennünket a tavalyi évjárattal kapcsolatos tapasztalatok is. Akkor a mostaninál sokkal gyengébb minőségű szőlőkből is egészen jó borok lettek. Sokkal jobbak annál, mint amire egy éve ilyenkor számított a szakma.


Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár