Borok – Csopak Olaszrizling szerintünk – A tavalyi olaszrizlingek között ne nagyon keressünk csúcsborokat – 2015.02.10.

A tavalyi olaszrizlingek között ne nagyon keressünk csúcsborokat – 2015.02.09.




A rendkívüli időjárás ellenére az Olaszrizling borok majdnem mindegyike élvezhető ital lett, összegezte Jásdi István 35 termelő borainak megkóstolása alapján szerzett tapasztalataikat egy szombati csopaki sajtótájékoztatón.


A kóstolásra az Olaszrizling szerintünk című program pénteki szakmai találkozóján került sor. Mint Kovács Tamás, az egyik rendező, a Szent Donát Birtok képviseletében elmondta, a rendezvénysorozatot Jásdi István kezdeményezésére indították el hat évvel ezelőtt. Eleinte egy, évente összejövő, zártkörű borász szakmai műhelyként működtek, amelyik az Olaszrizling felkarolását, népszerűsítését, a vele kapcsolatos tapasztalatok megosztását tűzte ki célul. Három évvel ezelőtt a pénteki szakmai találkozókat kibővítették a nyitott szombati délutánnal, amin a borászok nem csak egymásnak, hanem külső érdeklődőknek is bemutatják boraikat a két rendező pincészetnél, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokon.


Mint Jásdi István elmondta, az idei rendezvényen 35 borászat vett részt, közülük több a Felvidékről. A péntek esti szakmai fórumon arra jutottak, hogy az idén nyáron is jó Olaszrizling borokat lehet majd inni a tavalyi évjáratból is, ellentétben több, nemzetközinek tekintett szőlőfajta borával.


A sajtótájékoztatón arról kérdeztem a szervezőket, hogy a 2014-es évjárat Olaszrizlingjei közül mennyi lesz az, ami megfelel majd a helyi védett eredetű borok készítési feltételeit megszabó Csopaki Kódex előírásainak.


Kovács Tamás elmondta, hogy elsősorban a kisebb, egy hektáros vagy annál kisebb területen gazdálkodó “fanatikus csúcstermelőknél” készülnek nagyon kicsi mennyiségben a kódex által megszabott minőségben borok a 2014-es évjárat szőlőiből. A saját nagyobb területükön nem készül dűlőszelekció, így kódex bor sem, mert az alapanyagban nincs meg az a potenciál, ami a filozófiájuk szerint megfelelő lenne. Inkább egy tisztességes hegybort szeretnének készíteni Csopak név alatt.


Pintér Zsolt, a rendezvény szervezője, a Homola Pincészetet is képviselve elmondta, hogy 2012-ben és 2013-ban készítettek a kódex előírásainak megfelelő bort. A 2014-es évjáratból is van két olyan 500 literes hordónyi boruk, ami jelenleg megfelel a kódex előírásainak. A bor fejlődésén múlik, hogy valóban lesz-e belőle kódexes ital.


A nehéz évjáratokban mi minden erőnket a jó “Csopaki”, tehát a “Falubor” elkészítésére fordítjuk, mondta Jásdi István a saját filozófiájáról. A kódexes dűlőkben leszüretelt egészséges szőlőkből is elkészültek a borok. Talán egy részük alkalmas is lenne arra, hogy kódex borként értékesítsük. De úgy ítéltük meg, hogy be kell áldoznunk ezeket a tételeket ahhoz, hogy a “Csopaki” elkérje a tőlünk megszokott minőséget. Mivel a korábbi évjáratokból lesznek kódex borok, a fogyasztók nem fogják érzékelni a 2014-es évjárat hiányát – mondta Jásdi.




Pintér Zsolt (balról), Jásdi István és Kovács Tamás a sajtótájékoztatón


 


A rendezvény további részéről Pintér Zsolt adott tájékoztatást. A két helyszínen zajló sétáló kóstolóra már két héttel korábban elfogyott minden belépő. Vannak olyan vendégek, akik már dűlőnéven szólítják a rizlingeket, évjáratokat keresnek belőlük – mondta Pintér Zsolt. Arról is beszélt, hogy jövőre várhatóan Ausztriából, Horvátországból, sőt más országokból is fogadnak a rendezvényen Olaszrizlinget termelő gazdákat, ahogy az idén már vannak felvidéki termelők.
Jásdi István ehhez annyit tett hozzá, hogy a nyitott programon résztvevő vendégek számát a jövőben sem szeretnék növelni, mert továbbra is intim keretek között akarják tartani a programot. Megmarad az is, hogy minden bor mögött ott áll a gazdája.


 




Csopaki kilátás a Szent Donát Birtoktól


 


A délutáni kóstolón logisztikai problémák miatt nem tudtam részt venni, de a sajtótájékoztatón 830 forintért megkóstolhattam egy deci Olaszrizlinget.
A bor illata tiszta volt, de hosszabb levegőztetés után is nagyon visszafogott. Ugyanezt éreztem a savainál, zamatánál is. Lágy, kerek, finom, de halvány ízek jellemezték, amik nagyon rövid ideig maradtak meg a számban és emlékeimben.
A számláról derült ki, hogy a Szent Donát Birtok “Csopak 2012 Kishegy” nevű csúcsborához volt szerencsém.
Kép és szöveg Győrffy Árpád


 




Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár