Borok – 13. Tapolcai Sándor-napi Bormustra – A rozék a többi bornál jobban viselték a rendkívüli időjárás okozta terheket – 2015.03.23.

13. Tapolcai Sándor-napi Bormustra – A rozék a többi bornál jobban viselték a rendkívüli időjárás okozta terheket – 2015.03.23. 




Sok kiváló bort kóstolhattak a szakemberek a 13. Tapolcai Sándor-napi Bormustrán, de a tavalyi rendkívül rossz időjárás eredményeként néhány olyan ital is volt, amire a humán fogyasztásra javasolható minősítés volt a legpozitívabb meghatározás.


A térség legjelentősebb tavaszi borászati szakmai találkozóját 2003-ban indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság (BBA). Azóta a Balatoni Borrégió kiváló borainak bemutató helyévé és a meghatározó termelők fórumává vált. A vendéglátói, gasztronómiai háttér megszervezését, lebonyolítását az indulástól a Mezőssy család tagjai, illetve a tulajdonukban lévő Hotel Gabriella munkatársai végzik.
A többségében a termelőkből és borászokból álló mintegy 150 fős gyülekezet az idei Sándor-napok a Balatoni Borrégióban termelt 35 rozébort kóstolt a Tamási Áron Városi Művelődési Központban. Mint Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára, a bormustra szakmai vezetője elmondta, a döntésnél tekintettel voltak arra, hogy a 2014-es évjárat nem igazán hozott jó eredményt a térség hagyományos fajtáinál. Ugyanakkor a rozéboroknál megfelelő technológiai és szakmai háttérrel több lehetőség volt a természeti problémák korrigálására.


 




Készítik elő a borokat a kóstoláshoz


 




A résztvevők egy csoportja


 


A rendezvényt hagyományosan a mustrának otthont adó és a megrendezést kezdetektől támogató tapolcai önkormányzat vezetője, Dobó Zoltán nyitotta meg. A polgármester arról beszélt, hogy a bor készítésénél a legelső lépéseknél, a termőhely és a fajták kiválasztásától a legutolsó fázisig hatalmas tudásra, kemény és precíz munkára van szükség, hogy a végén kiváló eredményt kapjunk.


 




Dobó Zoltán köszöntötte a résztvevőket


 


Ha valamikor, akkor erre az évjáratra különösen álltak a polgármester által elmondottak, derült ki dr. Májer János bevezető előadásából. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője szerint a 2014-es év időjárása a szőlőtermelők oldaláról a legborzalmasabb volt az elmúlt ötven évben. A múlt év időjárása nem csak szélsőséges volt, hanem egyszerűen drámai – fogalmazott. Különösen állt ez a Közép-Dunántúlra, illetve a balatoni régióra. Minden rossz összejött: még az előző, enyhe év miatt sok volt a kártevő, a betegség, a termőidőszak végén minden csúcsot megdöntött a monszunszerűen érkező csapadék mennyisége, ráadásul hidegre is fordult az idő. Az érési folyamatok lelassultak, blokkolódtak, a cukortartalom lassan növekedett, a savak kevésbé csökkentek, a betegségek miatt sok helyen szüretelni sem tudtak, mert lefolyt a szőlő a tőkékről. Ahol ezt meg tudták előzni, nem kaptak igazán jó minőségű alapanyagot. Különösen megsínylették az időjárást a térség hagyományos fehérszőlő fajtái. A kékszőlők sem igazán váltak alkalmassá jó vörösborok készítésére, ezért sokan rozébornak dolgozták fel azokat.


 




Májer János – az elmúlt 50 év legdurvább időjárása volt


 


Egy-egy tétel közös megkóstolása előtt Kulka Gábor mutatta be röviden a termelőt. Mint elmondta, a Somlói Borvidék kivételével minden térségből szerepelnek borok a 36 tételt tartalmazó sorban. A rozéborokhoz illően mindegyik friss, 2014-es évjáratú és egy kivételével mindegyik száraz. Egy édes rozét azért válogattak be a végére, hogy megmutassák, ilyen is van a jelentős fogyasztói igények miatt.


 




Kulka Gábor a válogatás szempontjairól is beszélt


 


A borok főkóstolója az idei mustrán is dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, nyugalmazott tanszékvezetője volt, aki minden italról röviden elmondta a véleményét. Közben bemutatta a különböző rozékészítési szokásokat, egyes országokban kedvelt stílusokat. Így voltak nehezebb, olaszos ízvilágú, a magyar fogyasztók által jobban kedvelt könnyű, friss, illatosabb borok. Volt szénsav nélküli, kevés szénsavval erjesztett és hozzáadott szénsavat bőven tartalmazó, már a gyöngyöző borok kategóriájába tartozó rozéborok is. A borok színében is jelentős különbségek voltak a már szinte fehér vagy színtelen rozétól a vörösbe hajlóig.


 




Az idén néha nagy szükség volt Kállay Miklós fejlett diplomáciai érzékére


 


Kállay Miklósnak az idén a korábbiaknál talán többször kellett diplomatikus fordulatokat alkalmaznia a borok jellemzésénél. Némelyiknek nem volt teljesen tiszta az illata a kén miatt, néhol a savak lógtak ki, de többnyire kellemes zamatú italok voltak, köztük nagyon finomak is. A professzor szerint mindegyik borról nyugodtan elmondható, hogy humán fogyasztásra alkalmas.


 




A mustra megrendezését az idén a NÉBIH is támogatta, a hivatal munkatársai közül többen részt is vettek a programon (a kép előterében)


 


 


A mustrán az alábbi borokat kóstolták – a képeken a megjelent termelők


 


1. Örvényesi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Fodorvin Aszófő


 




Ifj. Fodor Gyula és lánya, Dorina


 


2. Balatonudvari Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Paloznaki Péter Pince Kft. Csiszár Péter


 




Csiszár Péter


 


3. Tihanyi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Kál-Vin Pincészet Révfülöp


 




Varga György


 


4. Szentantalfai Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Dr. Brazsil József Szentantalfa


 




Dr. Brazsil József


 


5. Dörgicsei Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Dobosi Pincészet Szentantalfa


 




Dobosi Dániel


 


6. Badacsonyi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Szent György Pince – Szent György-hegy




Kiss István


 


7. Badacsonyi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – a’Capella Szőlőbirtok Családi Borműhely Dunai János Ábrahámhegy


 




Dunai János


 


8. Dörgicsei Zweigelt – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Dörgicse Bor Kft. Dörgicse


 



9. Balatoni Kékfrankos – Zweigelt száraz rozé bor 2014 – Egly Márk Sümeg


 



Egly Márk


 


10. Lesencetomaji Rosato száraz rozé bor 2014 – Lesence ZRT. Lesencetomaj


 




Kázsmér János


 


11. Balatonboglári Cabernet Sauvignon gyöngyöző rozé bor száraz 2014 – Hujber Pince Kft. Balatonboglár


12. Balatonboglári Cabernet Sauvignon – Merlot – Pinot Noir száraz széndioxid hozzáadásával készült gyöngyöző rozé bor 2014 – Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Balatonlelle


 




Bujdosó Ferenc


 


13. Badacsonyi Pinot Noirszáraz gyöngyöző rozé bor 2014 – NAIK SZBKI Badacsony


14. Badacsonyi Pinot Noir száraz rozé bor 2014 – Borbély Családi Pincészet Badacsonytomaj


 




Borbély Gyula


 


15. Balatoni Pinot Noir száraz rozé bor 2014 csendes – Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs


16. Balatoni Pinot Noir száraz rozé bor 2014 bubis – Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs


 




Varga Péter


 


17. Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Horváth Pince


 




Horváth Árpád


 


18. Badacsonyi Cuvée “Szeremley Cuvée” (Pinot Noir- Kékfrankos – Cabernet Sauvignon) száraz rozé bor 2014 – Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft. Badacsonytomaj


19. Balatonboglári Pinot Noir- Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Bezerics Pincészet Keszthely


20. Zánkai Zweigelt – Pinot Noir- Merlot száraz rozé bor 2014 – Varga Zoltán Zánka


 




Varga Zoltán


 


21. Pécselyi Merlot – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Koczor Pincészet Balatonfüred


 




Koczor Kálmán


 


22. Balatonfüred-Csopaki Kékfrankos – Merlot – Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Figula Pincészet Balatonfüred


23. Dörgicsei Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Canter Borház Kft. Zánka


 




Gelencsér Gergő


 


24. Balatonboglári Merlot – Cabernet Sauvignon – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Konyári Pincészet


25. Balatonlellei Pinot Noir- Shiraz száraz rozé bor 2014 – Garamvári Szőlőbirtok Balatonlelle


 




Baranyai Péter


 


26. Lesencetomaji Shiraz száraz rozé bor 2014 – Kázsmér Pincék Lesencetomaj


 




Csonka Zoltán


 


27. Badacsonyi Shiraz száraz rozé bor 2014 – Nagy és Nagy Kft. Uzsa


 




Nagy Lajos és lánya


 


28. Balatonfőkajári Shiraz – Merlot száraz rozé bor 2014 – Feind Lajos Balatonfőkajár


29. Nagyradai Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Cezar Pincészet Nagyrada


30. Balatonedericsi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Eke Ferenc Nemesvita


 




Eke Ferenc


 


31. Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Szászi Endre Hegymagas


 




Szászi Endre


 


32. Dörgicsei Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Balaton Aranya Szőlőbirtok és Borműves Kft. – Dörgicsei Borház –  Balatonakali


 




Mlinkó István


 


33. Tihanyi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Hudák Zoltán Balatonfüred


 




Hudák Zoltán


 


34. Tihanyi Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc száraz rozé bor 2014 – Salánki Családi Pincészet Aszófő


 




Salánki Sándor


 


35. Balatoni Édes rozé bor 2014 – Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs


 



A borok megkóstolása után dr. Csernai Balázs, a tapolcai katolikus plébánia kisegítő lelkésze megáldotta a borokat és termelőket, majd Mezőssy Zoltán és csapata galuskával tálalt szarvaspörkölttel és a böjti időszakra gondolva, juhtúróval töltött rántott gombafejekkel vendégelte meg a résztvevőket.


 




Dr. Csernai Balázs


 




Mezőssy Zoltán, a mustra főrendezője az idén is vacsorára invitálta a résztvevőket


 


Kép és szöveg Győrffy Árpád (a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság tagja, a bormustra kommunikációs felelőse)




A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár