Balatoni topkilátóhelyek nehezen mozgóknak, lustáknak, spórolósoknak – látványos fotókkal

Balatoni topkilátóhelyek nehezen mozgóknak, lustáknak, spórolósoknak – látványos fotókkal

A tavaszra készülve hét olyan balatoni kilátóhelyet gyűjtöttem össze, ahová gyakorlatilag végig autóval mehetünk. Nincs szükség hegymászásra, legfeljebb egy 100 méteres vízszintes sétára, nem kell belépőt, vagy más díjat fizetni, mégis csodálatos élményben lehet részünk. Egy napos balatoni kirándulásokon, de akár hosszabb nyaralás közben is jó választás lehet bármelyik egy-egy órára, vagy hosszabb gyonyörködésre is. Ha a képeket megnézik, várhatóan nem kell bizonygatni, hogy nem túloztam.

Részletek

Zamárdi – Klapka utcai szabadstrand

A strand a kevés vízpartja, eldugottsága és a büfé hiánya miatt inkább csak helyi jelentőségű, bár a vizesblokkja és játszótere többet mutat. A vizet a nádas két nyiladékán lehet megközelíteni. A fürdőzők inkább a nyugati oldalon lévőt használják.


Zamárdi – Gyöngyvirág utcai szabadstrand

A város legkeletibb szabadstrandja egy kb. 30×40 méteres zöldterület a Gyöngyvirág utca végén, ami egy 25 méteres nyílt partszakasszal kapcsolódik a Balatonhoz. A parton egy retró mobilvécét, egy játszóteret és egy öltözőparavánt találunk szolgáltatásként.


Zamárdi – Jegenye téri szabadstrand

A település keleti részén található strand egy időben különösen vonzó a gyerekeknek. Az eredetileg 30 méter széles nyitott vízpart mára 15-20 méterre szűkült a terjeszkedő nád miatt. A vízhez egy hosszú stégen mehetünk ki, hogy megfelelő talajú mederbe érjünk.


Zamárdi – Táncsics utcai szabadstrand

A T-Beach néven is ismert strand a Gáspár és a Táncsics utca által közrefogott L-alakú sarokban található. A Gáspár utcai rész 130, a Táncsics utcai 80 méter hosszú. A vízbe három helyen lehet bemenni, a parton játszótér, zuhany, mobilvécé és két büfé van.


Szántód – Rigó utcai szabadstrand

Szántód nagyobbik strandja a legcsaládiasabb balatoni helyek közé tartozik. A gyerekek a fő kedvezményezettek, de az idősebb korosztályok is feltalálhatják magukat a part előtti árnyékolós stégeknek, a homokos pályának, büfének köszönhetően.


Szántód – Juhász Gyula utcai szabadstrand

A Juhász Gyula utca végén a nádas 20 méter széles nyílása előtt alakították ki a község egyik barátságos strandját. A vízbe homokos partról lehet bemenni. A parton játszótér, mosdók, büfé, zuhanyzó és füves terület a napozáshoz, pihenéshez.


Balatonföldvár – Központi szabad fürdőhely

Elegánsabb balatoni településeken a központban hagytak lehetőséget, hogy az emberek nyugodtan sétáljanak a víz mellett a strandolók kerülgetése nélkül. Földváron másképp alakult, a város legszebb részén is lehet strandolni. Szolgáltatásokra ne számítsunk.


Balatonföldvár – Nyugati strand

Az előző évtized végéig a környék egyik kedvenc ingyenes strandja volt, most újra ingyenessé tették, és egy kikötőépítéssel elrabolt partszakasz pótlásaként a nyugati részén hozzányitottak egy 300 méteres partszakaszt az egykori Fesztivál hotel előtt.


Balatonszárszó – Bendegúz téri szabadstrand

A mintegy 50*75 méter nagyságú strand a kis mérete és a viszonylag sok fa miatt nagyon családias hely. A kicsisége ellenére minden alapvető szolgáltatással rendelkezik. Van mosdó, öltöző, játszótér, értékmegőrző, büfé, strandcikkárus, és zöldterület.


Balatonszárszó – Huba utcai szabad fürdőhely

Helyi jelentőségű fürdőhely a települése keleti részén egy 50×50 méteres parti területen. A vízbe egy lejárón lehet lemenni, a zöldterületen egy kisebb játszótér és egy mobilvécé található. Büfé mentes övezet.


Balatonszárszó – Móricz utcai szabadstrand

A település legnagyobb ingyenes fürdőhelye a névadó Móricz utca part felőli oldalát foglalja el 210 méter hosszan. Megtalálható rajta minden, ami a strandoláshoz leginkább kell. A parti rész nekem 2023 júliusában gondozatlanabbnak tűnt a korábbiaknál.


Balatonőszöd – Községi szabadstrand

Az 510 méter hosszú nyitott partszakasszal rendelkező, 4,3 hektáros ingyenes strand gondozottan, virágosítva, szép vízparttal, játszóterekkel, sportpályákkal, mosdókkal, elfogadható árakkal dolgozó büfékkel és ingyenes parkolóhellyel várja a strandolókat.


Balatonszemes – Vasvári utcai szabadstrand

Szemes északkeleti sarkában, az őszödi határon van egy 240 méter hosszú, 25 méter széles füves parti terület, ami kialakítása, szolgáltatásai, gondozottsága alapján egy kiváló szabadstrand. Van büfé, mosdó, egy kis játszótér, két sportpálya.


Balatonszemes – Vigadó téri szabadstrand

A Vigadó téri ingyenes strand egyes részeit erdőszerűen sűrű facsoportok borítják, máshol nagy nyitott zöldterületek vannak. A kőszórással védett partról lépcsőkön érhetjük el a vizet. A vendéglátóhelyeket, játszóteret, mosdót a Parti sétány mellett találjuk.


Balatonszemes – Berzsenyi utcai – Községi szabadstrand

A település központjában lévő ingyenes fürdőhely 400 méteres partszakán több lépcső és kettő nagy napozóstég segíti a vízhez jutást. A gyerekeknek egy jól felszerelt játszóteret és több homokozót, a nagyobbaknak egy homokos pályát alakítottak ki.


Balatonszemes – Tuskó-öböli szabad fürdőhely

A szemesi Berzsenyi utcának több olyan szakasza van, ahol fürödni lehet. A Fráter utcai elágazó közelében lévő Tuskó-öblöt akár szabadstrandnak is nevezhetnénk, mert a fürdésre kialakított parton szép zöldterület, mosdó, játszótér és röplabdapálya is van.


Balatonszemes – Hullám utcai szabadstrand

A Hullám utcai szabadstrand egy 400 méter hosszú, 40 méter széles partszakasz a Hullám utca és a Balaton között. A füves területen elszórtan kisebb-nagyobb fák állnak. Az ingyenes strandon korszerű mosdóblokk, játszótér, büfé, vízi deszka kölcsönző működik.


Balatonszemes – Határ utcai szabadstrand

Ez a strand soha nem volt igazán komoly hely, de egy kis méretű homokozóval, öltözőhengerrel, padokkal, a vízbe vezető lépcsőkkel, és nem utolsó sorban a Határ büfével mégis sok embert vonzott. Legutóbbi terepszemlémen kicsit lepusztult állapotban találtam.


Balatonlelle – Szirom közi szabadstrand

Egy kis méretű strand visszafogott, de komplex szolgáltatás kínálattal. Az utóbbi években új mosdóblokk épült, de az űrlényekre emlékeztető “napkollektoros” zuhany megmaradt. A bejáratnál álló Parti büfé épülete sem változott sokat, de június 14-én zárva találtam.


Balatonlelle – Csöpi közi szabadstrand

A Csöpi közi szabadstrand egy csendes környezetben elhelyezkedő kis méretű fürdőhely. Nincs büfé, de a többi alapvető feltétel – víz, pázsit, WC, zuhany – adott a kellemes és ingyenes strandoláshoz.


Balatonlelle – Hullám utcai szabad fürdőhely

Egy apró szabad vízparti terület a város központjától egy kilométerre keleti irányban. Szabadstrandnak igazán nem mondanám, mert az ingyenesen használható vízpart mellett csak egy öltözőbódé jelenti a szolgáltatásokat. Persze ettől még lehet kellemes hely.


Balatonlelle – Nagy szabadstrand

Balatonlelle legnagyobb és egyben ingyenes strandja. A mintegy 1600 méter hosszú, 30-130 méter között változó szélességű partszakasz több pontján találunk mosdókat, vendéglátóhelyeket, játszótereket, vízibicikli kölcsönzőket. és egy csúszda is van.


Tihany – Gödrösi szabadstrand

Egy 350 méter hosszú, 5-6 méter széles betonsáv, ami közvetlenül a parti út mellett ad lehetőséget a fürdésre napozásra. A mosdót, a büféket és a parkolót a komphoz vezető forgalmas közút, és a vele párhuzamosan haladó bicikliút túlsó oldalán találjuk.


Tihany – Somosi szabadstrand

A Somosi szabadstrand a Gödrösi rövidebb, keskenyebb, nyugodtabb és parkolásban olcsóbb kistestvére. Az öltözőparavánnal és néhány hulladékgyűjtővel felszerelt 90 méter hosszú, 3,5 méter széles vízparti betonsávról, három helyen lépcső vezet a Balatonba.


Balatonkenese – Alsóréti szabadstrand

Az Alsóréti szabadstrand néhány üdülőtelek méretű hely, amit nagyon jól kialakítottak, belaktak az itt élők. A sok játékkal, árnyékkal védett homokos parti sávval, homokos röplabdapályával, mosdóval és büfével minden korosztálynak kellemes lehet.


Balatonakarattya – Gumirádli szabadstrand

A hintók tömörgumis kerekéről elnevezett Gumirádli továbbra is igazi retró strand maradt. Olyan, ami egyszerre csoda és csalódás. Amikor 2023 június 18-án ott jártunk. A mosdók zárva, a büfé bedeszkázva, a “gyereköböl” piszkos, és hiányoztak a napvitorlák is.


Örvényes – Községi szabadstrand

Az örvényesi szabadstrandnak 90 méteres nyitott partszakasza, hozzá illő nagyságú zöldterülete, nagy játszótere, több sportpályája, büféje van, a mosdók, öltözők is a mai kornak megfelelő színvonalúak. De ne felejtsük ki a napozóterasz és a szaunát se.


Balatonboglár – Kodály utcai szabadstrand

Mintegy 150 méter hosszú, szabálytalan alakú, 70-80 méteres hasznos partszakasszal rendelkező ingyenes strand. A strandon két kisebb játszótér, több vendéglátóhely, korszerű mosdó működik, kültéri öltözőket és zuhanyzókat is találunk.


Balatonboglár – Platán szabadstrand

A strand közel negyedrészét borítják fák három nagyobb ligetszerű csoportban, a többi rész szinte teljesen nyitott. A középső ligetben alakítottak ki a büfésort. A part egy szakaszára homokot terítettek. A strandon több játszóteret és mosdót találunk.


Balatonboglár – Sziget szabadstrand

Mintegy 300 méteres vízpart, zöldterület, több játszótér, sportolási lehetőség, wifis okospad, büfék és egy vizesblokk biztosítja a hátteret az ingyenes strandoláshoz. Mindez félköralakban elhelyezkedő parti résszel és a strand közepén kinőtt nádszigettel.


Balatonboglár – Fiumei utcai szabadstrand

A strand egyértelműen a “kisaranyos” kategóriába tartozik. Bár a mérete csak egy fél focipályányi, mégis van játszótér, kosárpálya, mosdó, zuhanyzó, sőt még napozáshoz, pihenéshez is maradt zöldterület. A strand büfémentes övezet.


Balatonboglár – Jankovichtelepi-Bója közi szabadstrand

Az egy kilométer hosszú ingyenes fürdőhely első 750 méterén csak platánfákat, füvet, két mosdót, néhány vízbe vezető lépcsőt és öltözőparavánt találunk. A Bója közi részre már betört a térkőláz egy sétány formájában, és itt játszótér is van.


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár