Főoldal | Bicikliút | Strand | Hírek | Látnivaló | Program | Vízenjárás | Időjárás | Sajtó | Üzenő | Hírlevél | Impresszum

Biciklivel a Balaton körül - 2015 

a következő nagyobb bővítés 2015 júliusában várható

Aktuális figyelmeztetések

Bicikliseknek - A balatonvilágosi állomást jobb elkerülni! - 2015.06.26. 

Bicikliseknek - Szabad az út a Club Aligán keresztül - 2015.05.23. 

A rendőrök az idén is figyelnek azokra az autókra, amelyiken a hátulra felrakott biciklik eltakarják a világítást és a rendszámot. Ha nincs külön felszerelve minden funkcióval működő pótlámpa, nincs kirakva hátul a rendszám, akkor 5 ezer forintnál kezdődik a büntetés, a felső határ 30 ezer (vagy 50, de ebben nem vagyok biztos). Hazáig akár többször is fizethetünk. (Itt láthatjátok a szabályos felszerelést http://www.balatontipp.hu/index.php?p=bicikliut&id=327 )

(Várjuk a híreket, ha hasonló ügyekkel találkoztok!)

A balatoni kerékpárkörút részben kimondottan bicikliseknek épített utakon, máshol kisforgalmú közutakon, vagy települések vegyes használatú utcáin halad. A tervezett nyomvonalból az északi parton még hiányzik Balatonrendes előtt néhány száz méternyi rész. Helyette a 71-es főúton vagy Pálköve csendes utcáin lehet közlekedni. A déli parton Szántód és Zamárdi között kell várni egy néhány kilométer hosszú út megépítésére. Addig itt is marad a kicsit forgalmasabb közút.

Az itt kezdődő és innen nyíló írásokban röviden összefoglaltam a talán legfontosabb tudnivalókat. A déli parti részt az eredeti szövegben inkább csak érintettem, de 2014 tavaszától egyes szakaszokat bővebben is bemutatok. Emiatt nagyon aránytalannak tűnhet néhol az anyag. Amíg a teljes bővítéssel elkészülök, türelmet kérek mindenkitől.

 

Balatoni bringakörút térképe 2011

A balatoni biciklikörút 2013-ban, valamint a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton térségének biciklizésre ajánlott útjai (A vázlat a képre kattintva nagyobb méretben is behívható)

Az alábbi térkép és szintrajzok elkészítéséhez azokat a GPS-adatokat használtam, amiket az útvonal többszöri bejárása során rögzítettem. A nyomvonal nem mindig illeszkedik pontosan a Google térképére, mert az eredeti viszonyítási pontok számát tizedére kellett csökkenteni, hogy egyetlen Google térképlapon meg tudjam jeleníteni az adatokat.
A GPS adatokra építve elkészítettem a "főútvonal" szintrajzát is, ami az edzetlenebb bicikliseknek talán segítség lehet az egyes szakaszok megtervezésénél. 


Nyomd a pedált, nyomasd a pecsétet!  

2015-ben szerezték meg   

 2014-ben szerezték meg

  2013-ban szerezték meg 

 


A felkészüléshez jó segítséget adhat az alábbi térkép, amit külön ablakban megnyitva, a nyilakra, a + - jelekre kattintva vagy egérrel megfogva mozgatva nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, olvasás közben pontosan megnézhetjük rajta az érintett szakaszt.

 

Balatoni bicikliút útvonaltervező térképen

Arra mindenképpen készüljünk fel, hogy a burkolat sem az önálló bicikliutakon, sem a biciklizésre kijelölt közutakon nem tökéletes. A bicikliutaknál sok helyen szinte közvetlenül a hatalmas nyárfák gyökereire öntötték a vékony aszfaltot, így néhány év után össze-vissza repedezett, felpúposodott. Ha nagy fákat látunk az út mellett, akkor különösen figyeljünk arra, nem lesz-e nagyobb zökkenő. Ha feltűnik egy töredezett, puposodó rész, lassitsunk egy kicsit és markoljuk meg a kormányt. A biciklizésre kijelölt közutak sem tökéletesek, a közművek kiépítése, javítása okozott maradandó nyomokat a burkolatukban.

Az út egyenetlenségei miatt keményre fújt kerékkel sok helyen kicsit rázós lehet a bicikli. A puhábbra állított kerekek megnehezítenék a tekerést, ezért inkább kényelmes, lehetőség szerint megfelelően rugózó nyereggel, teleszkóppal próbáljuk csökkenteni a rázkódást. A legfontosabb persze, hogy a nagyobb zökkenők előtt lassítsunk.

 

Ilyen volt a legrosszabb szakasz 2010-ben Balatonszepezd nyugati határánál. Szerencsére azóta már kijavították a hibás részeket

Ennyi ijesztgetés után talán nem árt leszögezni, hogy a burkolati hibák, a jelzések hiányosságai ellenére a balatoni biciklikörút ma is a legjobb lehetőség a hosszabb tábú  kerékpáros túrázásra Magyarországon. Ha megfelelően felkészített gépekkel, az úthibákra  mindig figyelve biciklizünk, akkor nagyon kellemes élményekben lehet részünk.

 

A körút egyik legszebb szakasza Zala és Veszprém megye határánál, a Bece-hegy alatt - a valóságban ma már ennél is szebb a látvány, mert a fotó készítése óta részben elkészült a bicikliút és a Balaton között húzódó golfpálya

Az alábbi teljes körtúra a legrövidebb verzióban kb. 206 kilométer. Ha bejárjuk Tihanyt és Szigligetet is, akkor 220 kilométerre is felmehet a hossza.  Vannnak, akik egyetlen nap - sőt 7-8 óra alatt megteszik  a teljes távolságot. Aki túrázni akar, három napnál ne tervezzen rövidebb időt, de igazán akkor lehet kellemes a kirándulás, ha 4-5 napot is eltöltünk a Balaton körül. 
Egy napos távnak az erőnlétünktől, a széltől, a nap erejétől, hangulatunktól, a reggeli felkelés idejétől függően 40-70 kilométert tervezzünk. A legmelegebb időszakban délelőtt 11 és délután 4 óra között lehetőleg ne biciklizzünk. Ha nincs más lehetőség, akkor mindenképpen védjük fejünket, testünket, mert tekerés közben észre sem vesszük, mennyire leégünk.
Ha biztos az szállásunk, vacsoránk és nem készülünk valamilyen esti programra, akkor nagyon kellemes a késő délutáni, esti biciklizés. (A hajnali is biztosan nagyon jó lehet, de azt eddig még nem próbáltam. :)
Fontos, hogy mindig legyen B-terv. Ha kitör egy vihar, ha kilyukad egy kerék, fogjuk rövidebbre a napi adagot. Ha ez nem megy, tegyük meg az út egy részét vonattal. Amit így kihagyunk, azt a következő napi erősebb tempóval vagy a jövő évi túrával bepótolhatjuk.
 

A szállást akkor találunk a legegyszerűbben, ha sátrat viszünk magunkkal (persze, ez plusz 5-10 kiló a hálózsákkal és más kellékekkel együtt.) Több bungalós, lakókocsis, fixsátras kempinget is találunk a tó körül, de kiadó házakban, panziókban, szállodákban is megszállhatunk. Igaz, nem mindenhol szeretik az egyéjszakás vendégeket.

A hosszú bevezető után jöjjön az útvonal.
A képzeletbeli kirándulás kiindulópontja legyen a balatonaligai világosi vasútállomás, ahová a főváros felől érkezők vonattal is érkezhetnek.

 

A szintrajzon a Siófok és Balatonvilágos határán kezdődő, Balatonalmádi szélénél végződő szakasz látható. A szintek a valóságban 5-10 méterrel eltérhetnek a rajzon láthatótól, de talán így is segít a nehézségek felmérésében. ( A közel 200 méteres csúcs az akarattyai Árpád utca.)

A Siófok felől jövőknek Balatonvilágoson le kell küzdeni a parton végigfutó utca és a magaspart teteje közötti, közel 50 méteres szintkülönbség nagyobbik felét.
Ott kell felkanyarodni jobbra, ahol a Rákóczi utca Zrínyi utcaként folytatódna tovább. Az emelkedő a balatonvilágosi vasútállomás mellett elhaladva felvezet a magaspartra. (Önmagában nem nagy az emelkedés, de a mintegy 200 méteres szakaszon jóval nagyobbnak tűnik. Az edzetlenebbeknek a kerékpárt tolva egyszerűbb a feljutás.

Pecsételő helyünk

Kerékpárbár - kerékpáros pihenőpont (büfé) Rákóczi út 1. GPS: N 46.9616, E 18.155246  - az alsó út és a világosi vasútállomáshoz vezető kaptató találkozásánál - (mini)szerviz, wifi, házi szörpök és szénhidrát-dús ételek

Ehhez hasonlóan nagy "kihívásra"  legközelebb Akarattyán és Tihanyban kell számítanunk. Akarattyán az Árpád utca legmagasabb pontja 190 méter környékén van, Tihany közepe pedig 160 méteren - a 104 méter körüli Balatonszinthez képest.)

 

A Balatont körbebiciklizők előtt kezdetektől nagy dilemma, hogy a bringakörút hivatalos vonalát követve felmenjenek-e Balatonvilágosnál a magaspartra, vagy a Club Aligán keresztül vágva lerövidítsék az utat. Dönteni nem akarok senki helyett, de néhány alapvető információval segíteném a jó választást.

A magaspart mellett szól, hogy a délelőtti órákban (amikor hátulról süt a nap), tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik róla az egész keleti medencére.
Az alsó úton maradás mellett szól, hogy így megspórolhatjuk azt a jelentős emelkedőt, amit le kell küzdeni a balatonvilágosi vasútállomás alatt, vagy a másik irányból érkezve Balatonakarattyán.
A 2015-ös előszezonban egy újabb érv szól a Club Aligán áthaladó alsó út mellett, hogy vasúti rekonstrukció miatt a bicikliseknek is megnehezült a világosi vasútállomásnál lévő átjárón való áthaladás.

Ha a lenti útvonal mellett döntünk, akkor már csak az a kérdés, hogy átkelhetünk-e a Club Aliga Üdülőközponton, s ha igen, milyen feltételekkel.
A kérdésre Németh Gergő operatív igazgatótól kaptunk választ. Mint megtudtuk, az üdülőközponton a korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is át lehet hajtani kerékpárral.
A két sorompós kapu - az aligai oldalon lévő főbejárat és az alsó úton Sóstó irányában lévő - napi 24 órában nyitva tart. Itt bármikor keresztül lehet kerékpározni. Az Akarattya irányában lévő alsó kapu 08-20 óra között van nyitva, tehát ezen ebben az időintervallumban lehet keresztültekerni.

 

A Balatonvilágos felőli kapu az alsó úton

 

A Balatonakarattya felőli kapu az alsó úton

 

 

A balatonaligai főkapu

 

Az áthaladás díjmentes, erre 15 perc áll a kerékpárosok rendelkezésére (ami több mint elegendő egy áthaladásra). Aki a strand nyitvatartási idejében - 09-19 óra között - 15 percnél hosszabb idő alatt teszi meg az alig 1,5 kilométeres távot, annak kilépéskor meg kell fizetni a strandbelépő árát. (A strand árai megtalálhatóak a Club Aliga weboldalán és a kapuknál kifüggesztve) - válaszolta kérdésünkre az igazgató.

A lenti térképen zöld színnel látható a bringakörút "hivatalos" nyomvonala, sárgával a két alsó kapu közötti szakasz, a piros pedig az aligai főbejárathoz vezet. Mivel a gazdaságosabb helykihasználás miatt a  térképet 70-80 fokkal elfordítottam jobbra, a bal oldal néz déli irányba, a lenti rész pedig keletre.

 

A fentiek szerint a sárga színnel jelzett alsó útvonalat - a bal oldalon lévő világosi és a jobbra lévő akarattyai alsó kapu között reggel nyolc és este 8 között használhatjuk.
Az akarattyai oldalon a Club Aligából kiérve a Bercsényi strandig kötött az utunk - közben fürödhetünk a Gumirádli szabadstrandon -, a Bercsényi strandtól a parti sávban található Koppány soron mehetünk tovább, majd a vasutat egy egy alagúttal keresztezve visszatérhetünk a bringakörút 71-es főút melletti szakaszához.
Kenese felől érkezve a Koppány soron kell lemennünk a parti útra, majd a Club Aligát elhagyva a Zrínyi utcán haladhatunk egyenesen Siófok felé.
Ezzel az útvonallal kihagytuk a nagy emelkedőket, de a magasparti szép kilátásról is lemaradtunk.

Ha megkésünk - vagy nagyon korán érkezünk - akkor a világosi kaputól indulva a piros vonal szerint kell folytatni az utunkat, és az aligai főbejáraton jöhetünk ki, és itt fordulhatunk rá a bicikliútra. Vagy fordítva is erre mehetünk este nyolc és reggel nyolc között. Ezzel az útvonallal Akarattya déli szélén, a községet Aligával öszekötő  Sirály utcában, illetve a Kisfaludy sétányon lévő Tengerlátópartról gyönyörködhetünk a magasparti panorámában. (erről lejjebb részletesen)

A Siófok felől érkezők friss információkat kaphatnak a Rákóczi utca és a Zrínyi utca találkozásánál május végén megnyíló Kerékpár-Bárban, ami pecsételő helyünkként is működik majd.

 

Ha a hivatalos útvonalon megyünk, túránk első szakasza a magasparton húzódó sétányon halad végig, ahonnan több helyen is szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra.  Többek között elhaladunk a koronát tartó millenniumi emlékoszlop és egy sóhajok hídja mellett.

A magaspart után egy rövid szakaszon érintjük a község főutcáját, majd a vasút alatt átkelve elhaladunk a Club Aliga főbejárata előtt. A hely szelleme úgy tűnik még nem költözött el, mert több régen divatos utcanév is feltűnik. Köztük a Felszabadulás utca is, amiről mi balra fordulunk, hogy a magaspart folytatásán futó vegyes használatú utat használva Akarattyára jussunk.

 

Itt már fák, házak takarják a balatoni kilátást, de így is nagyon kellemes ez a szakasz.

Balatonakarattyát (Balatonkenese korábbi településrészét) egy csendes üdülőnegyednél, a Gáspár-telepnél érjük el. A 71-es út körforgalmú csomópontjánál a kijelölt bicikliút átvisz bennünket a főút jobb oldalára. A hivatalosan ajánlott bicikliút a vasútállomás előtti kisebb körforgalmú csomóponttól a 71-es főúttal párhuzamosan futó Árpád utcában halad tovább.   
Az Árpád utcában önálló bicikliútatat alakítottak ki - pontosabban ezzel a jelszóval szereztek hajdan pénzt a járda megépítésére. Amikor legutóbb ott jártunk, több helyen közúzalék borította, ami a fékezésnél nagyon veszélyes lehet, és alattomos gödrök is tarkították. Ha közben nem változott meg az állapota, biztonságosabb a kisforgalmú közúton menni, ahogy a lenti képen látható biciklisek is teszik.

 

Nálam az Árpád utca ellen szól az is, hogy az előbbi szintrajzon már említett csúcs, a balatoni bicikliút legmagasabb - 190 méteres - pontja valahol az Árpád utca közepén található. Különösen a Balatonfüred felől érkezőknek jelenthet komolyabb kihívást, ha korábban nem szokták az ilyen dombokat biciklivel. Persze, le is lehet szállni, ha valaki nem bírná.

Az Árpád utca vége előtt nem sokkal visszatérünk a 71-es számú főút mellé. A nagy lejtő miatt óvatosan közelítsük meg ezt a részt, mert egy hirtelen kanyarral kell elfordulnunk. A bicikliút folytatását a főút másik oldalán találjuk. Keskeny is, igazán nem is jó, de csak 200 méter.

 

Ha valaki el szeretné kerülni az ingerszegény Árpád utcai kaptatót, akkor több alternatívát is ajánlok.

1. mehet a parti úton. Ehhez a 71-es főút nagy körforgalmú csomópontjánál nem kell átmenni a főút másik oldalára, hanem a bal oldalon maradva, száz méter után rá kell fordulni a Bercsényi lejáróra, és azon át le kell gurulni a strandig. Onnan Koppány soron lehet végig menni a parti úton, majd a vasút alatti szűk alagúton térünk vissza a 71-es mellé, ahol a kijelölt bicikliúton mehetünk tovább.  (a térképen a piros vonal)
A Bercsényi lejáró alján lévő Bercsényi strandon, vagy az utána következő Lidó strandon, de akár a Koppány sor közepénél található Bezerédj strandon meg is fürödhetünk. Az utóbbinak a büféi kint vannak a bicikliút mellett. Igaz, találkoztam már olcsóbb helyekkel is.
Az alagútnál figyeljünk, nem jön-e éppen autó szembe, mert nagyon hirtelen kell bekanyarodn a szűk nyílás elé. A legjobb, ha leszállunk, és a jobb oldali fal mellett toljuk a bringát.
Természetesen ezzel a parti egérúttal sem úszhatjuk meg az emelkedőt, de kisebb lesz - igaz, meredekebb.

 

A Koppány sor átszeli az egykori MÁV Gyermeküdülőt, ahol nem rég még őrök ültek a két kapunál, de szabadon lehetett akkor is közlekedni. 


 

A vasút alatti alagút a Koppány sor nyugati végén. A tulsó oldalon van egy rövid, de drasztikus emelkedő a 71-es főútig, ahol a hivatalos bicikliút folytatódik. Itt megint jó alternatíva lehet a gyalogbiciklizés - Húzódjunk teljesen a fal mellé, és reménykedjünk, hogy az esetleg arra járó autós is észnél van.

 

2. Akinek sietős az utja, egy 350 méteres szakasz kivételével végigmehet a 71-es főúton is - azt a keveset meg az út mellett haladó bicikliúton teheti meg (a térképen a sárga vonal) 

 

3. Ha valaki igazán szépet akar látni, az válassza a magasparton végigmenő Kisfaludy sétányt, a Tengerlátópartot. (a térképen a kék vonal jelzi)  Erről részletesen egy külön oldalon olvashattok, ahová több képet is feltettem a látványról. 
Balatonakarattya - Panoráma bicikliút a magasparton 

Egy kép ízelítőnek

Balatonakarattya panoráma Fűzfői-öböl

 

A térképen a zöld vonal a hivatalosan kijelölt bicikliút. A piros a parton megy végig. az elején és végén hirtelen szintkülönbséggel. A sárga a 71-es főútnak az a szakasza, ahol már szabad biciklizni. (Aki siet, választhatja ezt.) A kék vonal jelzi az alábbiakban részletesen is tárgyalt panorámautat.

 

Balatoni bicikliút útvonaltervező térképen

 

Balatonkenesén  ismét csendes üdülőövezeten át haladunk, majd elérjük a Vak Bottyán strandot. 

Balatonkenese és Balatonfűzfő között az út erdős részen vezet. Az 1980-as években leöntött aszfalt viszonylag jól tartja magát, de a fák alatt a felfagyások miatt érdemes figyelni a burkolat egyenetlenségeire.
A balatonfűzfői ófalun átvezető részen a Föveny strand környékén és a vitorláskikötőnél ügyeljünk nagyon a gépkocsikra, mert osztoznunk kell velük az úttesten. A vasútállomás melletti szakaszon önálló bicikliúton mehetünk tovább, amiről még a robogókat is kitiltották, ennek ellenére egyes autósok a bicikliúton közelítik meg a víz mellett lévő horgásztanyákat.

A fűzfői Föveny strand előtt lévő büfék tavasztól őszig nyitva tartanak, így a pihenés mellett akár elhasználódott energiáinkat is pótolhatjuk. A strand nyugati oldalán található pecsételő helyünk a Szirén Büfé, aminek kifelé is van kiszolgáló ablaka és terasza. 

Ha bővebben van időnk, tehetünk egy kitérőt a város gyártelepi lakótelepére, ahol a hangulatos és  olcsó Fűzfa Vendéglőben   kérhetünk pecsétet, sőt még a wifit is ingyenesen használhatjuk.

A balatonfűzfői ófalut a "tobruki" városrésszel összekötő szakasz néhány éve szinte járhatatlan volt a felfagyások és a mocsaras talaj mozgása miatt. Mostanra szépen megcsinálták, és végre a korábban túlságosan szűkre szabott vasúti átjárót is használni tudják a csomaggal felpakolt biciklisek.

 

A Balatonfűzfő és Balatonfüred közötti szakasz szinttérképe- "jelentősebb" emelkedőre a Fűzfő Tobruk nevű városrésze és az Almádihoz tartozó Vörösberény előtt, majd Csopak és Füred között számíthatunk.

 

A Tobruk melletti szakasz


Az előző szakasz másik vége Balatonalmádi - Vörösberény - alatt

Balatonalmádiban néhol az autókkal, vagy éppen a gyalogosokkal kell osztozni az úton. Ne lepődjünk meg, ha a teniszpályára tartó elegáns sportemberek autóikkal leakarnak szorítani az Öregparkot északon határoló útvonalról. Mérgelődés helyett inkább álljunk meg egy rövid pihenőre a park fái alatt, sétáljunk ki a mólóra. Nagyon kellemes lenne egy kitérő a város központjába isKerékpáros Miniszerviz Csináld magad! Yacht Kemping Balatonalmádi, de ehhez vagy a nehezen használható aluljárón, vagy csak nagyobb kerülővel, közúti átjárón át van lehetőségünk. (Balatonalmádiról ide kattintva olvashat bővebben.)

Közben elhaladunkegyik pecsételő helyünk, a Yacht kemping előtt, ahol előre telepített sátrakban is kaphatunk helyet akár egy-egy éjszakára is.  A kempingben "működik" egy "Csináld magad, kerékpáros miniszervíz". Ahogy a jobb oldali képen is látszik, valójában egy szerszámkészletről van szó, amit a kerékpárok futó javításánál leginkább használt eszközökből, anyagokból állítottak össze. Nagy segítség lehet azoknak, akik nem hordanak magukkal komplett műhelyt.  Van kompresszoruk is, ha fújatni kell a kerekeket.
A készletet, kompresszort bárki igénybe veheti. Ha kell, tanácsokkal is segítenek. Nem lenne baj, ha máshol is követnék a példájukat.

Almádi nyugati szélén lévő káptalanfüredi strand után a néhány éve épült önálló kerékpárúton folytathatjuk az utat Alsóörs felé. A szebb kilátást, vagy a keményebb terepet igénylők a káptalanfüredi strand után, a 71-es számú főútat keresztezve a hegyoldalban végigfutó felső úton - amit római útként ismer a köznyelv - folytathatják a túrát akár Aszófőig. Így megismerkedhetnek az alsóörsi, csopaki ófaluval, Lovassal, Paloznakkal, Aráccsal.

 

Bicikliút avatás Káptalanfürednél valamikor az ezredfordulón

A part közelében futó kijelölt úton maradunk, akkor érinthetjük a strandokat, hajóállomásokat, a települések üdülőtelepeit. 
Alsóörsig a vasút és a 71-es főút között futó önálló bicikliúton haladunk. A tíz éves kora ellenére ez még mindig a legjobb minőségű részek közé tartozik.
A strand főbejáratával egy vonalba érve balra átkelünk a vasúton és Aszófőig maradunk is a sínek és a Balaton között.

A Káptalanfüred és Alsóörs közötti szakasz egy részlete

Alsóörsön pecsételő helyünk a község keleti szélén lévő Riviéra kemping.

Az alsóörsi strandtól először kisforgalmú közutakon, majd a paloznaki elágazótól a csopaki kikötőig önálló bicikliúton vezet a túránk. Igaz, néhány apró godra nem árt felkészülni. Például a három hídra, amik közül kettőt a paloznaki önkormányzat 2013-ban megcsináltatott, de az eredeti kialakítás miatt így is jókora zökkenőre számíthatunk. Még nem jelent közvetlen veszélyt, de sajnos nem kell már sokáig várnunk, hogy az aszfalton hosszában kialakuló repedések problémát okozhatnak a közlekedésben.

A bicikliút így érkezik meg Paloznak, illetve Alóörs felől a csopaki Sport utcához. Ahogy a 2013 áprilisában készült fotón is látható, semmi jelzés arról, hogy két éve elkészült a folytatás, az autókon innen látható szürke betonsáv, ami járda és bicikliút egyben. 

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Mivel a bátortalan zöld vonalon kívül nincs igazi jelzés, sokan kimennek a rossz állapotú közútra, és azon haladnak tovább. Ne tegyük, folytassuk az utat nyugodtan a "járdán", azért van.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Korábban a betorkoló utaknál komoly zökkenők voltak a rosszul kialakított szegélykövek miatt, de a 2014-es szezonra kijavították ezeket a hibákat. Az Sport utca végéhez közeledve találjuk a biciklisek autóinak kialakított parkolót, mellette egy nagyon hangulatos pihenőhelyet, és nem sokkal arrébb egy játszótér és egy madárles is található.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A parkoló

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A csopaki biciklis pihenő

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Ez itt már a strand előtt futó Örkény sétány, ahol ismét a gyalogosokkal kell osztoznunk. Ne lepődjünk meg, ha többnyire a bicikliseknek szánt szélesebb sávot érzik a magukénak.

A hajóállomásnál jobbra fordulva ismét két kisforgalmú utca következik - közben egy bal kanyarral, majd tarthatunk egy kellemes pihenőt a Szent József savanyúvíz forrásnál. A két közúti szakaszon figyeljünk az esetleges gödrökre, buckákra. (Csopakról bővebben ide kattintva olvashat.)

 

 

A három hal gombnyomásra kezdi spriccelni a vizet. A buboréktartalom alapján sárgakupakos lenne, ha palackból innánk :)

Csopak végétől ismét önálló bicikliúton folytatjuk a túrát egy erdős részen átvágva, majd párhuzamosan követjük a csopaki - "nosztori" - elágazónál négysávosra váltó 71-es főutat. Kicsit gyorsan emelkedik, kicsit zajos, kicsit füstös az autóktól, de nagyon szép a kilátás a Füred és Csopak közötti Bozsai-öbölre.

Balatonfüred  határát elérve egy széles közút két oldalán kijelölt biciklisávokon haladhatunk. Ha pontosan követjük a nekünk szánt részt, akkor szétrázatjuk magunkat a csapadékvíz aknák rácsaival. Menjünk inkább a sáv szélét jelző sárga vonalon, így is marad elég az autósoknak.

A partot elérve először a Kisfaludy strand kerítése mellett haladunk, az Esterházy strand főbejáratától a Tagore sétányon külön a bicikliseknek épített sávon mehetünk tovább.

Pecsételő helyek  

Kagyló Büfé - a Kisfaludy strand bejáratával szemben, attól 20 méterre,  N46.9562  E17.9078   

Galéria Étterem - Kisfaludy u. 1.  N 46.9546  E  17.8936 (a bringaúttól 40 méterre a füredi szabadtéri színpadnál)

Figyeljünk a gyalogosokra - mivel ők nem nagyon figyelnek ránk.  Augusztusban, amikor a kerékpárútra telepítik a borhét házikóit, inkább nem is kisérletezzünk a biciklivel, menjünk gyalog. Persze, ebben is van valami jó, csak túlzásba ne vigyük a rizlingek, szürkebarátok, zweigeltek, chardonnay-k kóstolgatását. 

 


Amíg korábban csak a borhetek idején kellett biztosan leszállni a biciklikről,  2010-től jelentős változás állt be a füredi önkormányzat kerékpárúttal kapcsolatos hozzáállásában, most már a nyár jelentős részén tele van a bicikliut kereskedőkkel, büfésekkel.

 

 

A szórakozott gyalogosokon kívül egy új veszélyforrás is felbukkant az utóbbi időben a bicikliút jelentős részét elfoglaló gokartosok formájában. A pedállal hajtott járművel sokan még Sajodra is átmennek. A Tihany és Balatonfüred közötti keskeny bicikliúton már valóban nem lehet normálisan elmenni mellettük.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A sofőrre váró járművek a sétány mellett

 

Egyébként csodálatos ez a rész, ha jókor érkezünk.

 (Balatonfüred látnivalóiról bővebben ide kattintva lehet olvasni.)

Ha nehezen vennénk az akadályokat, tegyünk egy rövid pihenőt a város végén a bicikliút mellett található Berzsenyi emlékforrásnál. A víze is kiváló. Talán kicsit túlságosan sok vas van benne, de állítólag fogyasztószernek is jó.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

 

Balatonfüred után a bicikliút első szakasza a 71-es főúttal párhuzamos szervíz úton halad, majd egy közel harminc éves építésű önálló bicikliút kezdődik Tihanyig. Nagyon keskeny, sok helyen keresztirányú repedések, kitüremkedések vannak az aszfalton, és a hidáknál is érdemes vigyázni, mert a zökkenő akár nyolcast is okozhat.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

 

A tihanyi bicikliút nem része a Balatoni bringakörnek, de érdemes egy kitérőt tenni legalább a mólóig. A Balatonfüred és Fövenyes (Balatonudvari) közötti szakaszt ábrázoló szintrajzunk is a tihanyi teljes kitérővel együtt készült. Jól látható, hogy igazi emelkedőre csak akkor kell számítanunk, ha végigjárjuk  a félszigetet is.

 

 

Balatoni bicikliút útvonaltervező térképen

 

Én annak ellenére javaslom a kitérőt, hogy a félsziget keleti oldalán a hajóállomástól az autókkal kell 2013 nyaráig osztoznunk a nem túl széles úton. Szerintem a látvány minden gondért kárpótol bennünket. 

A diósi elágazótól a hajóállomásig önálló bicikliúton mehetünk. (itt olvasható egy külön anyag: Új bicikliúton a Tihanyi-félszigeten ) 
Útközben keresztezzük a Gödrösi strandot, ahol a parkoló autók között különösen óvatosan közlekedjünk.

 

Egy külön pihenő is van a bicikliút mellett. Innen lehet felmenni a sziklába vájt egykori barátlakásokhoz

 

A bicikliút utolsó része a strandépület fölött halad át. Mindkét oldalon hirtelen emelkedővel illetve lejtővel - itt éppen Korzenszky Richárd atya, a bencés apátság perjele (vezetője) érkezik a mólóhoz  (Rövidesen frissítjük a fotókat, mert 2014 tavaszán teljesen felújították ezt a környéket - július elején fejezik be a munkát.)

A mólónál finom lángost ehetünk a Móló Büfénél, ami pecsételő helyünk.

A móló után a forgalmas közúton mehetünk tovább a rév felé. Az első szakaszon, a "szerpentin elágazójáig" azt ajánlják, hogy menjünk a Váralja utcán. Én lebeszélnék mindenkit erről, mert borzalmas a minősége, kb. 15 métert emelkedik 2-300 méter alatt és rendkívül veszélyes a vége, ahol egy erős lejtő és egy nagy kanyar után hirtelen összetalálkozunk a főúttal.
Visszafelé azért sem ajánlom, mert ez egy olyan egyirányú utca, amiben a biciklisek szembe mehetnek a forgalommal. A kanyar, a rossz és keskeny út miatt nem igazán lenne szerencsés egy találkozó egy autóval. 
A parti közuton nagyobb a forgalom, ott is van egy kis emelkedő, de az egyenes haladás akár gyerekekkel is sokkal biztonságosabb, mint a rossz kereszteződések használata.

(Mindenkinek megvan a maga taktikája a forgalmas utakra. Én soha nem megyek az út legszélén, mert akkor az autósok megpróbálnak elsurranni mellettem akkor is, ha ehhez nem lenne elég hely Ezt nemcsak biciklisként, autósként is így tapasztalom. Általában az ilyen kicentizett helyzetekből következik aztán a baj. Várják csak ki azt, amikor már nyugodtan elkerülhetnek bennünket. Ezt néha nehezen viselik, de könnyebb elviselni, mint egy ütközést, vagy árokba esést. Persze egy jó láthatósági mellény legyen rajtunk, hogy feltűnőbbek legyünk.)

A Váralja utcával ellentétben érdemes viszont a parkon átvezető utat használni, amivel 2-300 métert mespórolhatunk a főútból.

A szerpentin elágazójától ma még a parti közúton kell haladnunk, de a tervek szerint a 2013-as főszezonban itt is elkészül egy új bicikliútszakasz a révig.

A révtől a falu felé haladva le kell küzdenünk az út második legnagyobb emelkedőjét. Mintegy másfél kilométeren 55 méter a szintkülönbség. Persze, ez csak annak sok, aki nem bírja. Gyalogbiciklizve ez sem lehet akadály senkinek.
A faluhoz érve a tábla leirányítana bennünket a Belső-tóhoz. Ha az apátság a célunk, ne hagyjuk magunkat félrevezetni. (A másik irányból érkezve ugyanezt a viccet csinálják meg velünk.)

A faluban pecsételőhelyünk a  Tihany Retro Pizzéria.

A faluból kifelé már önállóan kiépített bicikliút vezet vissza  a félsziget kijáratánál a balatoni bicikliúthoz.

 

Biciklisek Tihanyban az ófalu és a 71-es főút között, a Külső-tó közelében

 

Kilátás Aszófőre a Tihanyt elkerülő bicikliútról

Kilátás Aszófőre a Tihanyt elkerülő bicikliútról

Tihanyból Zánkáig többnyire kiépített kerékpárúton haladhatunk, amit csak néha szakít meg egy-egy kisforgalmú közút. Érdemes megpihenni az örvényesi vízimalomnál, a közelben lévő templom oldalában friss vizű forrásból ihatunk. Balatonudvariban a bicikliút melletti temető szív alakú sírkövei csábítanak megállásra mindenkit.

Pecsételő helyek  

Aszófő

Salánki Borgazdaság -  Tihanyi út 1.   N 46.92585 K  17.83646 (közvetlenül a bringaút mellett)

 

Örvényes

Huszár Étterem - a bicikliút mellett   46.9157 E 17.8178 (közvetlenül a bringaút mellett)

 

Balatonakali
Bringakali.- Vasút sor 2. N 46.8815 E  17.7538 (közvetlenül a bringaút mellett)
Strand-Holiday Camping -Strand u.        18.  46.8810 17.7542  - 2015.04.17-09.27.
Fék Étterem – 71-es mellett  N 46.8827  E 17.7494 (500 méteres kitérő a bringaúttól)

 

Különleges formájú bicikliparkoló az örvényesi Huszár Vendéglő előtt 

 

Örvényesi vízimalom

Az örvényesi vízimalom

 

A következő szakasz domborzata


 

Balatonudvari temető szívalakú sírkövek

A balatonudvari temető egy részlete

 

A Balatonudvarit Fövenyessel összekötő út egyik része

A bickliút Balatonakali előtt, a Mandulás-dombon. Kicsit a hullámvasútra emlékeztet

 

Balatonakali belterületén kisforgalmú közúton halad a bicikliút

Zánkától Balatonszepezdig kis forgalmú parti utcában haladunk, majd Szepezd kezdeténél a Virius utcán át a 71-es főúttól északra elterülő falun vezetnek tovább bennünket. Akik nem szeretik a felesleges emelkedőket, a 71-es főúton is mehetnek, Ehhez azonban nappal is vegyünk láthatósági mellényt, hogy a belterületi szakaszon is 70 kilométerrel közlekedő autósok időben észrevehessenek benünket.

Ha a hivatalos útvonalon haladtunk, akkor Balatonszepezd nyugati szélén visszatérünk a 71-es út mellé, s az északi oldalon közvetlenül mellette haladó kerékpárúton folytatjuk a biciklizést Révfülöpig. A Révfülöp előtti utolsó kilométeren - az "úttörőtáborok" mellett - különösen figyelmesen közlekedjünk, mert a bicikliút magasabban van, mint a mellett haladó főút. S a tervezők bevált gyakorlata szerint odaépítettek korlátot, ahol nem igazán kell.

Ha valóban túrázni akarunk, ha szeretnénk valami szépet látni, s nem ragaszkodunk a parti sávhoz, akkor már Zánkánál, vagy később Révfülöpön kitérhetünk a Káli-medencébe - a Zánka-Tapolca úton. A balatoni körúthoz Révfülöpnél, Ábrahámhegynél, vagy akár Badacsonytomajnál lehet visszatérni.

Ha maradunk a kijelölt úton, akkor Révfülöpön néhány cikket, majd cakkot kell tennünk - először is a falu elején átkelünk a 71-es déli oldalára, majd hol kijelölt úton, hol önálló kerékpárúton haladunk tovább. A hajóállomás után nagyon figyeljünk a strand felől érkező gyalogosokra, mert a fák között vezető keskeny aszfalton nehezen lehet elférni.

Pecsételő hely Révfülöp
Napfény Kemping Halász u. 5. N 46.8292 E 17.6400  - 2015.05.01-09.27.

A Révfülöp nyugati szélén található "Császtai stranddal" átellenben áll a mentőszolgálat nyári kihelyezett állomása. Szükség esetén akár segítséget is kérhetünk az itt állomásozó ügyeletestől. A falu után elhaladunk egy benzínkút mellett - az esetleg szükséges pumpáláshoz és az egyéb technikai, biológiai szükségletek elvégzéséhez kihasználhatjuk a kínálkozó lehetőséget.

A bicikliút északról elhalad Pálköve mellett (Kővágóörs üdülőrésze). Ha nem sietünk érdemes benézni csendes strandjára, s akár a Bajcsy-Zsilinszky emlékházba is bekukkanthatunk, ha éppen nincsen zárva. Azért is ajánlom a pálkövei kitérőt, mert az ott élőknek szokniuk kellene a bicikliseket. Az eredeti terv szerint a település utcáin vezetett volna végig az útvonal. Ám az itt élők tiltakoztak a biciklisek ellen. Így az önálló bicikliút a 71-es főút mellé került. Hadd élvezzük a zajt és füstöt.

Balatonrendes előtt néhány száz méterrel véget ér a kiépített út, mert állítólag még mindig nem tudtak megegyezni az ingatlanok tulajdonosaival. A falu másik szélétől ismét bicikliúton haladhatunk tovább Ábrahámhegy felé. Itt figyeljünk arra, hogy a közúton nem jelzi semmi a bickliút folytatását, de könnyen meglátjuk a község végét jelző táblánál a vasút tulsó oldalán.
 
 
 

A falu belső utjait leszámítva innen önálló bicikliút vezet a főút Balaton felőli oldalán a badacsonytomaji vasútállomásig. Badacsonytomajtól a római úton haladhatunk tovább. Hiába hagytuk el a főutat, itt is nagyon kell vigyázni a szűk úthoz képest gyorsan haladó autók miatt. Különösen a forgalmas badacsonyi részen figyeljünk a kanyarok előtt.   A
pecsételő helyünket a badacsonyi rlszen lévő Szent Donát-kápolna szomszédságában találjátok.   
 

Németh Pince -  Római út 127.  N 46.79122  E 17.50681 (közvetlenül a kjelölt bicikliút mellett nyílik a bejárat)

Badacsonytomaj
Borbély Családi Pince -  Káptalantóti út 19. - N 46,8176 E 17,5150 - Római út 210. N 46.7879 E 17.50150

 
Sokan a Római út helyett a 71-es főutat választják, ahol nincsenek emelkedők.
Nekik pecsét helyet fotó lehetőség: Egry József szobra a mólónál - alternatív útvonal - fotó
 

Ha valaki kitérőt tesz Tapolca felé nehagyja ki a pecsételő helyünket, a csülökről, tepertős kenyérről nevezetes büfét Gyulakeszin:


Autóspihenő - Kossuth u. 110.   N 46.8720  E 17.4747 (Alternatív - a falu tapolcai végén az út mellett)

 


Badacsonytördemicen a falu közepén balra vesszük az irányt, majd a 71-es főút keresztezése után a túra egyik legszebb szakasza következik. A szigligeti körút látnivalói a tihanyival vetekszenek, ráadásul itt nem kell annyira félnünk a nagy gépkocsi forgalom miatt. (A romantikát kevésbé igénylők választhatják a Szigligetet északról elkerülő kiépített kerékpárutat is. Ennek a Szent György-hegy látványa az igazi előnye.)
 

Szigliget észak-nyugati oldalától a 71-es főút mellett futó önálló kerékpárúton haladunk a 84-es számú főút balatonedericsi elágazójáig.  A Szigliget-Balatonederics közötti részen figyeljünk a fahídaknál. Némelyik elég rozoga állapotban van.Balatonedericsi után átérünk Zala megyébe.  A Bece-hegyi buszmegálló közelében egy bitumenes úton legurulunk a Bece-hegyi vasúti megállóhelyig, majd a vasút mellett önálló bicikliúton haladunk tovább.

Balatongyöröktől a vonyarcvashegyi strandig tart a bicikliút egyik legszebb szakasza. Főleg akkor szép, ha a késő délutáni órákban Keszthely felől érkezünk. Ilyenkor a már hosszú árnyékokat rajzoló nap gyönyörűen megvilágítja a szigligeti hegyeket és a Badacsonyt. Különösen szép a Vonyarcvashegy előtt lévő Szent Mihály-domb környéke. Érdemes egy rövid pihenő erejéig felszaladni rá.

 

A vonyarci strand előtt, a Gyenesdiáson a strand felé vezető utca keresztezésénél és a keszthelyi parti sáv szinte teljes hosszában vigyázzunk a nagy forgalom miatt. A veszélyeket leszámítva ez a szakasz is a biciklikörút legszebb részeihez tartozik.

Pecsételő helyeink  

Vonyarcvashegy

Park Kemping - Szent Mihály-domb 46.75181 17.33219    - 2015.04.17-10.04.

Gyenesdiás
Karám Büfé - Alsógyenes, a Lídó strand bejáratánál - 100 m  kitérő  N 46.7626 E 17.2770

Keszthely
Városi strand  - nyitva tartási időben    N 46.7563 E 17.2481 (50 méterre a bringaúttól)
Helikon strand - nyitva tartási időben   N 46.7499  E 17.2444 (közvetlenül a bringaút mellett)
Balatontourist Zala Kemping - Entz s. 1. 46.7462 17.2439  - 2015.04.17-10.04. 

 

Keszthely után néhány kilométerre lévő Fenékpusztánál a kerékpárút egyik ága elhagyja a Balatont. A végpontja mintegy 1 kilométerre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Vönöcki Schenk Jakabról elnevezett kutatóházánál van. Sajnos ez az irány zsákutca, mert a végénél kezdődő Kis-Balatont sem gyalog, sem kerékpárral nem lehet bejárni. A nemzeti park munkatársai csak a busszal közlekedő, vagy gyalogos csoportként vezetést kérő turistákat fogadják. Állítólag a madarak így szeretik.
A kis-balatoni külön körtúra leírása itt olvasható: Kis-balatoni biciklikörút    
.
 
 
 
 
 
 
Ha Fenékpusztánál maradtunk a körúton, akkor egészen Balatonkeresztúrig ismét önálló kerékpárúton haladhatunk. Innen Fonyód-Bélatelepig csendes utcákba irányítanak a biciklikörút táblái. Fonyód után bickliúttá szélesített járdán, illetve a járda mellett kiépített önálló bicikliúton haladhatunk Balatonlelléig, majd tovább Siófokon át vissza az északi partra. Különösen szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra a boglári, balatonszemesi parti sávon átvezető szakaszon.
 
 

Balatonberény

Beach Cafe -  Balaton u. 6. (közp.strand)  N 46.7143 E 17.3193 (közvetlenül a bringaút mellett)

 

Balatonmáriafürdő

 

Gyufa büfé, lángosozó - Balatonmáriafürdő, Rákóczi utca 58.  N 46.7045  E 17.37964  (közvetlenül a bringaút mellett)

 

Bringanet - szerviz és kölcsönző - Vasút tér 1. N 46.7039 E 17.3747 (az állomással szemben - kis kitérő)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Fonyód-Bélatelep és Balatonlelle között nincs nagyobb emelkedő - egyedül a Bélatelep és Fonyód közötti szakaszon van néhány méter, de az inkább csak vizuálisan érdekes.
 
 

Fonyód-Bélatelep
Balatontourist Napsugár Kemp, Wekerle u. 46.7325 17.5321 - 2015.05.08-08.30.

Fonyód

Lacika Kisvendéglő - Tungsram-Városi strand  N 46.7450 E 17.5439 (közvetlenül a bringaút mellett)

Pocika Kisvendéglő - Központi szabadstrand  N 46.7510 E 17.5563 (közvetlenül a bringaút melle

 

 
 
 
 
 
Balatonlelle és Szántód között egy jelentősebbb emelkedő van Balatonszemesen. Ez sem túlságosan nagy, de viszonylag rövid szakaszon van, ezért lehet, hogy néhányan szuszogósra fogják a tekerést. 
 
A déli parton az egyik kedvenc szakaszom Balatonszemes nyugati szélénél, a Hullám strandnál kezdődik. Az itteni viszonyokhoz képest ez  egy nagyon hangulatos, változatos vidék, ahol akár hosszabb pihenőre, nézelődésre, fürdésre is érdemes megállni. 

 

Balatonszemes Hullám utcai strand

A Hullám utcai szabadstrand szépen gondozott területe - büfé, WC, zuhanyzó, játszótér, minden, ami egy megállásnál hasznos lehet 

Pecsételő hely  - Balatonszemes
Vadvirág Kemping - Lellei u. 1-2. N 46.7978 E 17.7287  - 2015.04.24-09.06.


A bicikkliút ezen a részen végig a part közelében halad. Néhol nádas, vagy kisebb erdős rész zárja el a Balatont, de bőven látjuk a vizet is. Ha a Hullám utcai strandnál romantikusabb helyre vágyunk, akkor elég néhány száz métert biciklizni a Berzsenyi utcáig, ahol az üdülőtulajdonosok által épített napozó stégek, bejárók tarkítják a part melletti területet. Egy kis hely biztosan jut nekünk is.

 

Balatonszemes tetvespatak

A Hullám utcát a falu többi részétől elválasztó Tetves-patak mendre. Csak nagy szárasság idején ilyen riasztó, egyébként nagyon szépen csillog a vize

 

Balatonszemes Semmelweis utca

A Semmelweis utca eleje

 

Balatonszemes Berzsenyi utca

Ez már a Berzsenyi utca - kell ennél romantikusabb hely?!

 

Balatonszemes Berzsenyi utca szárazon

Még akkor is nagyon érdekes, ha éppen ki van száradva a Balaton

 

Balatonszemes Berzsenyi utca - Fráterutca

Ez is egy nagyon kellemes rész a Fráter utcai elágazónál

A bőségesebb szolgáltatásokat keresőknek sem kell messze menni. Az utca másik végén, a község közepén találjuk a Berzsenyi utcai szabadstrandot.

 

Balatonszemes Berzsenyi utca szárazon

 

Amióta biciklivel járom körbe a Balatont, azóta keresek egy jobb útvonalat annál, mint amit Balatonszemes közepe és Balatonőszöd túlsó széle, tehát Balatonszárszó kezdete között kijelöltek. 
Ennek egyik oka, hogy a balatonőszödi szakasz, amit valamikor évtizedekkel ezelőtt építettek ki a 7-es főút mellett, 2014-ig borzalmas állapotban volt - képet erről majd, ha odaértünk. Ugyancsak rossz a Bagolyvár utca és az említett szakasz közötti rész is, ami egy kápolna mellett halad el. (Az már a magán problémám, hogy a fölösleges emelkedőket nem kedvelem.)

Az egész helyzet okozója a kormányüdülő, ami Balatonőszöd majdnem teljes parti sávját elfoglalja a vasút és a víz között. Itt csak a madarak mehetnek át. A vasút déli oldalán pedig egy hatalmas homokdomb magasodik, ami miatt egy szakaszon nem építettek közútat a vasúttal párhuzamosan.

A fentiek miatt a biciklizésre kijelölt útvonal a kikötő előtt felkanyarodik a partról a vasútállomás felé, onnan mintegy ötven méteren át az állomással szemben lévő Szabadság utcán tovább indul dél felé, majd balra fordulva, egy szép gyalagos híd alatt áthaladva a Bagolyvár utcában visz tovább a falu délkeleti széle felé.

 

Balatonszemes Bagolyvár utca gyaloghid

A gyaloghíd a Bagolyvár utca alsó végén

 

Balatonszemes Bagolyvár utca  Kápolna

Egy kis kápolna a Bagolyvár utca közepén

Eleinte a Bagolyvár utca helyett a kikötő bejáratától induló Ady utcával próbálkoztam. Ezen csak a kormányüdülő kerítéséig lehet menni, ott jobbra kell fordulni, és a vasúton át kell tolni a biciklit.  Ha csomag is van rajta, nem igazán kellemes a szűkre szabott terelőkorlátok között.

 

Balatonszemes Ady utca

Az Ady utca bejárata

 

Balatonszemes Ady utca vasúti átjáró

Átkelési kísérlet a vasúton

A lenti térképen jól látható a két útvonal is. A harmadikat, amit az utóbbi időben kezdtem használni, külön is jelöltem.

 

Balatonszemesi alternatív bicikliút

 

A harmadik megoldásra nem rég találtam rá egy helyi bringást követve, amint az Ady utcát megcélozva a vasút déli oldalán bicikliztem a Tompa utcában. Ahol én át szoktam tolni a gépet a vasúton, ő maradt a déli oldalon, és ment tovább egy erdei ösvényen. Ekkor derült ki számomra, hogy mégis van átkelési lehetőség a magaspart alatt. Először egy 100-150 méteren nagy fák alatt, a vasút mellett mentünk, majd egy kis  parkba értünk, A Fenyves park gyöngykaviccsal borított sétánya  nem a legideálisabb a biciklizéshez, de a száz méteres szakasz akár gyalog is megtehető.  A park másik végén a vasútállomás előtt értünk ki.

De most visszatérnénk az eredeti irányhoz. Tehát Berzsenyi utcától a vasútállomásig a kijelölt útvonalat kell követni, de az állomás előtt nem jobbra, hanem balra kell fordulni.

 

Balatonszemes egérút bejárat

Itt kell balra fordulni, majd a hirdetőoszlop után jobbra

 

Balatonszemes-alternetív bicikliút

Ez a gyöngykavicsos szakasz

 

Balatonszemes-alternetív bicikliút

A magaspart és a vasút által közrezárt ösvény - biztonságosan járható biciklivel

 

Balatonszemes-alternetív bicikliút

Az erdei szakasz kijárata - visszafordulva. Jobbról látható az a korlát, ami mellett az Ady utcából korábban átjöttünk a vasúton

 

Balatonszemes Tompa Mihály utca

Innen mindkét alternatív útvonal a Tompa Mihály utcán vezet tovább, majd 30 métert sasszézva a Hárs utcán a Március 15. utcán, és a Tündér utcán tett újabb 30 méteres kitérő után a Gyöngyvirág utcáig megyünk, amíg tudunk.

 

Balatonőszöd egérút kijárat

Itt a vége a Gyöngyvirág utcának. A kerítés melletti keskeny ösvényen kell kimennünk a 7-es főút mellett folytatódó eredeti bicikliút utolsó 400 méteres szakaszára. Ezt sajnos nem lehet kikerülni a lezárt településrész miatt. Gyalogosan felpakolt biciklikkel is biztonságosan használható a kerítés melletti ösvény, de a szűk hely és a mély árok miatt midenképp szálljunk le a nyeregből.

 

Balatonőszöd egérút

Amikor Balatonszárszó felől jövünk, a 7-es főút első körforgalmú kereszteződésénél tudunk besurranni a Gyögyvirág utcai egérútra

 

Balatonőszöd rosszút

Ilyen szakaszok voltak a a megmaradt rossz szakaszon. Szerencsére ezeket 2014 nyarán kijavították. Persze nem lett tükörsima, de már nem rántja ki a kormányt a kezünkből egy-egy gödör vagy feltüremkedett aszfaltcsík

Bármelyik irányból is érkeznénk, Balatonőszöd szélén mindenképp elhaladunk a TWO Wheelers' Oasis - a Kétkerekűek Oázisa mellett, ami kerékpárospihenőhely, de nem csak kerékpárosokat látnak szívesen. Itt pecsételtethetik le a bringakörös bizonyítványt, 2015-től az alapvető szolgáltatások kerékpárbérléssel és a leggyakrabban felmerülő javításokhoz szükséges alkatrészek értékesítésével bővültek. A javításhoz szerszámokat is tudnak biztosítani..

A következő elágazó után még száz métert kell gurulni a Balaton felé az egyenetlen Kaza utcában. Utána jobbra fordulva Balatonszárszón örömmel tapasztaltuk, hogy a korábban a legrosszabb szakasz címért versenyző Berzsenyi utcát két kilométer hosszan leaszfaltozták. Kis üröm az örömben, hogy olvadékony, ragadós aszfaltot használtak, és néhol el lehet botlani a kiálló csatornatetőkön.

 

Balatonszárszó Berzsenyi utca  Balatoni bicikliút bringakörút

 

 
 
A balatonszárszói József Attila emlékmű

Balatonszárszó keleti felén nem javult a bicikliút, inkább romlott, pedig korábban sem volt jó. Felüdülésként hat, amikor elérjük Balatonföldvár határát, ahol egy rövid szakasz kivételével most már kiválóak a biciklizési lehetőségek.
A kikötő bejáratánál lévő Csigaház Kisvendéglőben - N 46.8547 E 17.8812  - újabb pecsétet kérhetünk - és persze megkóstolhatjuk a finom halászléjüket vagy a hideg gyümölcslevesüket is.

 

Balatonföldvár bicikliút

Biciklis sávok Földvár nyugati oldalán

Balatonföldvártől már egyenesen a szántódi kompig mentünk, vagy Zamárdi felé folytathatjuk az utat. Ha nincs még elég pecsétünk, a szántódi Hotel and Hostel Révben - Szt István út 162.  N 46.8777 E 17.9059  - mindig szívesen látják a bicikliseket pecsételésre és szállásra is.

 
 
 
 
A körút Balatonvilágosig tartó szakaszán a szántódi rév után van még egy rövid rész, amely forgalmasabb úton visz bennünket, néhány alkalommal találkozunk önálló bicikliúttal, de többnyire csendesebb utcákat vontak be a kijelölt útvonalba. Különösen szép kilátás nyílik a tóra, a Tihanyi-félszigetre és a túlsó partra Zamári szabadstrandjairól, a Siófok nyugati szélén lévő parti sétányról és a világosi magaspartról.
 
 

Szántód

Hotel and Hostel Rév - Szt István út 162.  N 46.8777 E 17.9059 (közvetlenül a bringaút mellett - ahogy a komptól az út kiér a parti útra)

 

 

 
 
 
 
 
Esti panoráma Zamárdiból
 
 
Az út utolsó szakaszán az alábbi pecsételő helyeink vannak
 

Zamárdi
Balatontourist AutósKemp, Szt István út 46.8807 17.9160   - 2015.05.01-09.13

Siófok
Aranypart Kemping - Szabadifürdő N 46.9284 E 18.1029  - 2015.05.01-09.13.

Balatonvilágos
Kerékpárbár - kerékpáros pihenőpont (büfé) Rákóczi út 1. GPS: N 46.9616, E 18.155246  - az alsó út és a világosi vasútállomáshoz vezető kaptató találkozásánál

 
 
 
 
Gyors elsősegély egy 206 kilométeres körtúra után
 
A kis-balatoni külön körtúra leírása itt olvasható: Kis-balatoni biciklikörút 
 
 
A Veszprém megyei túrajavaslatokat ide kattintva hívhatod be.
 
 

Várjuk a friss balatoni tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk saját vagy fészbukos üzenőjébe, 
Ha lájkoljátok Facebook oldalunkat - http://www.facebook.com/balatontipp -, akkor folyamatosan friss információt kaptok a Balatontipp új híreiről, anyagairól

Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalókKerékpárospihenőhely Balatonőszöd


 
Hozzászólások - Adatkezelési szabályainkról itt olvashattok. Címünk: szerkeszto2balatontipp.hu
Név*
E-mail*
(Az e-mail cím kötelezően # karakterrel kezdődik a gyüjtögető automaták miatt.)
Kód*
Hozzászólás*
 

a szerkesztő
Tisztelt Balogh Ádám!
Örülök, ha hasznára volt az írásom.
Gratulálok a rendkívüli teljesítményéhez. Én a 8 óra helyett lassan már a 8 napnál tartok. :)
Ha ideje engedi, legközelebb csinálja meg kicsit ráérősebben is. Annak is megvan a szépsége.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2015-09-08 00:40:00


Balogh Ádám
Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megköszönni a részletes leírást, nagy hasznát vettem hétvégi, első balaton kerülésem alkalmával!
2015.09.05. szombat
206km 8óra és 35perc felejthetetlen!
Üdv, Ádám
2015-09-08 00:24:00


a szerkesztő
Kedves Selgir! Gratulálok. Én vasárnap fejeztem be, igaz, kicsit komótosabban, öt nap alatt két részletben. Majd jövök a tapasztalataimmal.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-09-04 14:25:00


selgir
na kérem, idén másodszor nyomtam körbe a tavat, 24 órán belül:)
balatontippes pecsételőállomás ki volt írva a világosi kerékpárbárnál! tök korrekt hely...

a túra nagy élmény minden alkalommal, és előtte ezt az írást is mindig átolvasom:)
2015-09-04 13:31:00


a szerkesztő
Tisztelt Harbeit József!
Köszönöm, hogy megosztotta véleményét, információit velem és olvasóimmal. A pecsételő rendszert én így tudtam kialakítani. Próbálom folyamatosan csiszolni, de a lényegén igazán nem akarok változtatni, mivel a jelek szerint sokan megfelelőnek tartják. Természetesen nem zárok el senkit attól, hogy más módszerrel csinálja, de az egy másik rendszer, egy másik bizonyítvány lesz.
További jó tekerést!
Győrffy Árpád

2015-09-02 08:39:00


Harbeit József
Tisztelt Balatontipp!
A kerékpáros társammal mi is Aug. 23-28 között körbetekertük a Balatont. Köszönjük a tippeket.
A pecsételéssel kapcsolatban az az észrevételem, hogy nem kellene ragaszkodni a kinyomtatott lapon lévő pontokhoz, azért se, mert nincs olyan kifejezés rajta, "hogy csak ezeket fogadják el." Egyébként mi is begyűjtöttük darabszámra, helységenként a bélyegzőket, és ahol kértünk mindenhol boldogan adtak, és meséltünk a küldetésünkről. Így még olyanokhoz is eljutott ez a mozgalom, akik még nem tudtak róla. Sajnos sehol sincs olyan tábla, ami a pecsételés lehetőségre utal. Majd, ha a mozgalom felnő rá úgy kellene táblázni, mint a kéktúrát, addig meg javaslom, hogy legyen elég egy bélyegző a partmenti üzletekből, szálláshelyekről.
A vízvételezési lehetőség igen gyatra, mert ahol van azt nem lehet jól észrevenni, vagy éppen nem működik. Erre is jó lenne egy táblázási rendszer majd a jövőben. Nekünk ettől függetlenül mindenhol segítettek megtölteni a kulacsainkat, hogy meleg a víz, az nekünk nem volt gond. Nyár van és kész, ettől még lehet tekerni.
Kevés helyen volt kerékbarát kerékpáros tároló, mivel már sok a tárcsafékes bicó, nem ártana felkészíteni erre a helyeket. Sajnos még a szervizben is küllőtörős volt a tároló.
Sok helyen a vendéglők kerékpáros helynek minősítették magukat, csak semmi olyan nem volt, amiért ezt megtehették volna. Csak üzleti fogás a kiírás. Javaslat: Ezt ki kellene érdemelni és csak azok kaphassák meg, ahol a tároló megfelelő, ahol van normális kaja, és nem babgulyás, rántott, nehéz cucc, ahol lehet pumpálni, olajozni. stb.

Az északi rész élvezetes, jól tekerhető, sok a látnivaló. A déli rész egyszerű, de ingerszegény. 1x letekerhető. A bringa út inkább csak sima utcákon megy keresztül. Mi még az északi részekre még többször visszamegyünk.

Jó kis kaland volt a Balaton kör, aki megteheti legalább 1x tekerjen körbe. Van még hová fejlődni minden tekintetben.
Mi 350 km kalandoztunk a Balaton körül, megérte!
Kalandra fel, és "Tömör kereket!"
Üdvözlettel: Hörbike

2015-09-02 06:34:00


a szerkesztő
Kedves Dani!
Indokoltak tűnő esetben elfogadunk alternatív megoldásokat is, de alapvetően ragaszkodunk a szabályokhoz. A pecsételő helyeken pecsételni kell, s ha az nem mindenhol működik, kiválthatják a fényképzési pontok. Rövidesen újra bővítjük a fényképezési lehetőségek mennyiségét az egyre több bezáró üzlet miatt.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-09-01 10:17:00


DDani
Mi is köszönjük a leírást és a tanácsokat! Egy kérdés: elfogadható alternatíva-e a pecsételő helyek lefotózása ha zárva van a hely? Az első napunkon éjszakába nyúlóan mentünk, a többi nap is inkább hajnalban keltünk (4-5), mert abban a nagy melegben 9-10 után már nem igazán volt élvezetes tekerni. Ezért nem volt sok esélyünk nyitva tartó pecsételőhelyekbe botlani (a kempingek recepciója sem nyitott nagyon 7 előtt), tehát jó lenne ha a helyszíni fotó is elég lenne...

Ami rossz volt a korai tekerésben, hogy sajnos se a strandi büfék, se a bringás helyek nem igazán nyitottak tíz előtt - legalábbis amiket mi próbáltunk -, így csak a kulacsunkra támaszkodhattunk.

Mindenesetre a kör sikerült, legközelebb megpróbáljuk a pecséteket is végig begyűjteni :)

A balatonvilágosi problémát úgy kerültük meg, hogy Siófokon a Csilla utcánál átmentünk a sínek túloldalára, és úgy mentünk addig, amíg a hivatalos kerékpárút átért a síneken, így a magaspart sem maradt ki.
2015-09-01 00:18:00


Brandt Tibor
Üdvözlet!

Először is köszönet a leírásért, nagyon sok hasznos információ derült ki belőle! Tegnap fejeztük be életünk első Balaton körét! Fantasztikus - életre szóló élményben volt részünk! Alig várom, hogy ismét elinduljunk! Ennyi pacsit már régen osztottam ki menet közben, hogy arról a számtalan pozitív "beszólásról" már ne is beszéljek, amit a szerény kis tandem + utánfutós szerelvényünkért kaptunk!
Az alábbi linken megtekinthető a masina:

http://brandt.uw.hu/IMG_20150724_145738.jpg

A legnagyobb félelmem a vonatozás miatt volt, már csak a méreteink miatt is, de amilyen szuper bringás-társak voltak mind az oda, mind a visszaúton, le a kalappal! Egymás bringáit pakoltuk, fel, le, már alig vártam a következő állomást!:)) Ilyen segítőkészséggel sajnos alig találkozni a hétköznapokban!
A lényeg, hogy aki még nem kerülte meg a tavat, bátran induljon neki! Nagyon-nagyon megéri! Egy csoda volt!

Pedálra fel!:)
2015-07-29 17:51:00


Réti József
Tisztelt Győrffy Úr !

Idén immáron másodszor (most az unokámmal) tekertem körbe a Balatont 63 évesen a legnagyobb melegben 3 nap alatt ( Júli 21-22-23) Akarattyától-Akarattyáig,évek óta az Északi part felé indulva.Szállás : Révfülöp és Fonyód-Bélatelep Kemping. Ami nekem évek óta a problémát jelenti az a Déli parton a vízvételi lehetőség,az kritikán aluli. Természetesen nem az üzletekre gondolok,hanem olyan közkút lehetőségre mint az Északi parton több településen. Hiába vettem üzletben hideg ásványvizet hamar felmelegedett. ,bizony településenként a bringaút mellett legalább egy közkút lehetne. Az utak olyanok amilyenek Délen ahogy Ön mondta rádiónyilatkozatában 25-én délelőtt..........de valahogy vártam,hogy talán ezt a témát is megemlíti,hísz nagyon sok bringás számára főleg ilyen melegben egy egy ilyen víznyerési lehetőség bizony felüdülést jelentene.
Tisztelettel :
Réti József
2015-07-25 09:43:00


a szerkesztő
Én egy 28-as Csepelt használok. A kereke inkább keskeny, a gumiján csak visszafogott a bordázat. Igaz, több sebességes, de inkább városinak mondanám. Eddig bevált. Ha valaki sebváltó nélküli biciklihez szokott, nem igazán jelentenek neki gondot a balatoni emelkedők. A legnagyobbaknál pedig legfeljebb leszáll egy kicsit. Az út sok helyen rázós, de attól még nem kell terepjáró hozzá. Szóval nyugodtan vágjon neki.
Jó tekerést!
Győrffy Árpád
2015-06-30 16:42:00


Singalur
Tisztelt Cím!

Sima városi kerékpárral is neki lehet vágni vagy ajánlott a mtb kerékpár?

Köszönöm!
2015-06-30 15:48:00


a szerkesztő
Tisztelt Pete Tamás!
Az indulási irány nagyon sok tényezőtől függ. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy aznap milyen lábbal keltek fel. Tréfán kívül, nem igazán tudok tanácsot adni, mert mindegyik mellett ugyanúgy szólnak érvek, ellenérvek. A dombok irányával én nem foglalkoznék, mert valahol minden emelkedő után visszajön a lejtő és fordítva. Ha az élményesebb részt akarja a végére hagyni, akkor kezdje Fonyód felé. Ez ugyanakkor azzal is jár, hogy a nehezebb terep marad a végére.
Én szeretek a nap után biciklizni, mert többet látok a tájból, ha nem süt állandóan a szemembe. Egy reggeli indulásnál az első napra mindenképp jobb a keszthelyi irány, de utána már mindegy, mert szinte párhuzamos a két part. Javaslom, hogy a napi adagok időzítését mindig úgy tervezzék, hogy reggel tájékozódnak a szél várható irányáról, erejéről. .
Ha ezt választanák, akkor első éjszakára a Badacsonylábdihegyen (Tördemic) lévő Eldorádó kemping kínálkozik. Ha bírják, menjenek tovább a révfülöpi Napfény kempingig, hogy a következő nap kényelmesebb legyen.
A második éjszakát Balatonfüreden a Füred kempingben tölthetik, a harmadikat Siófokon az Aranypart kempingben, a negyediket pedig Balatonszemesen a Vadvirág kempingben.
Ha a fordított irányt választják, csinálhatják ugyanezt fordítva.
Az Eldorádó kivételével mindegyik része a pecsételőhely hálózatunknak, ezért erről az oldalról el is éri őket.
http://www.balatontipp.hu/index.php?p=bicikliut&id=757
A többi kempinggel is érdemes számolni, ha módosítanak az útiterven.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2015-06-15 22:36:00


selgir
b.szemesen a gyöngykavicsos szakasz immáron rendes bicikliút...
2015-06-15 09:22:00


Holocsi Zoltán
Kedves Árpád.

Köszönjük, így izgalmasabb lesz számunkra az idei bringázás is.

Amint hazaérünk jelentkezem.

Üdv, és jó nyarat

Holocsi Zoltán
2015-06-09 21:59:00


a szerkesztő
Kedves Zoltán!
Egy középső kört bevezethetünk, de akkor legyen fixen Fonyód-Badacsony közötti átkeléssel.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-06-08 13:03:00


Holocsi Zoltán
Kedves Árpád.

Ön szerint a következő tervezett kerékpártúrával kaphatunk- e feleségemmel bizonyítványt?
(Természetesen bizonyítvány nélkül is megtesszük.)

Balatonlelle-Szántód-Tihany-Badacsony. Vízen vissza Fonyódra vagy Balatonboglárra, bicajon haza Balatonlellére?

Sajnos idén sem lesz módunk a 2013-as teljes kört két nap alatt újra megtenni, a 2014-es Lelle-Tihany-Szántód-Lelle utat pedig idén nem ismételnénk meg.

Válaszát előre is köszönöm, további jó -és nagyon hasznos- munkát kívánok,

Holocsi Zoltán Pécs
2015-06-05 13:55:00


Károly Tamás
Elore is koszonom!
2015-06-01 18:37:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
A kérdés jó. A hét második felében megpróbálok válaszolni.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-06-01 17:43:00


Károly Tamás
Kedves Szerkeszto!

Nagyon hasznos oldal, koszonjuk!

Segitseget szeretnek kerni egy utvonal megvalasztasaban.
Mi Revfuloprol szeretnenk a gyerekekkel atbiciklizni Kapolcsra.
A terkepen tobb lehetoseget is latok, kisebb utak, nehol foldutak. Gyerekekkel autok mellett biciklizni veszelyes, igy szeretnenk inkabb elkerulni a forgalmat. Milyen utvonalat javasolna?
Koszonjuk a segitseget!
Udvozlettel:
Tamas
2015-06-01 00:40:00


Pete Tamás
Köszönöm válaszát!

Nem késő, június 22,.én tervezzük a túrát.
Akkor később keresem kérdéseimmel.

Köszönettel: Pete Tamás
2015-05-25 17:03:00


a szerkesztő
Tisztelt Pete Tamás!
Június 5. környékén lesz lehetőségem részletesebb válaszra.
Remélem, még időben.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2015-05-25 16:14:00


Pete Tamás
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Kérném szépen a segítségét, hogy Balatonmáriafürdőről Keszthely illetve Siófok irányába kezdjük a Balaton-kört 9 éves Kisfiammal. Valamint kérném a segítségét, javaslatát, hogy 5 napos túra estén milyen szállás(kemping,sátor-mi visszük) megállókkal tervezzünk Balatonmáriafürdőről indulva.
Hálás Köszönettel: Pete Tamás
2015-05-25 15:45:00


a szerkesztő
Tisztelt Patkó Viktor!
Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velünk tapasztalatait és észrevételeit. A jelek szerint ugyanaz nap tettük meg a nyugati félkört, csak én Szántódról Tihany felé haladtam. A benyomásaim persze ugyanilyenek voltak. Röviden itt írtam róluk: http://www.balatontipp.hu/index.php?p=bicikliut&id=1394
Hasonlóan látom a biciklizők viselkedését is. Ha nem figyelünk megfelelően egymásra, egyre nehezebben férünk majd el jó hangulatban a romló minőségű úton.
Jó utat Önnek és mindenkinek!
Győrffy Árpád
2015-05-16 21:10:00


Patkó Viktor
Tisztelt Győrffy Árpád!


A múlt szombaton (2015.05.11.-én) ismét tekertem egyet a tó mellett.
Tihanyból indultam, Keszthelyen át, Szántódra érkeztem meg. (140km)

Mivel május van, ezért az út melletti növények elég rendesen megeredtek,
néhol a bringaút mellett elég zavaró. Néhány településen látszik, hogy gondozzák
az út szélét de sajnos nagyon sok helyen nem. Volt olyan kanyargós rész ahol direkt veszélyes mivel takarja a kanyar ívét, nem lehet belátni a szemből érkezőket. A vastagabb ágak, gazok szárai pedig "megcsapják" az ember karját vagy lábát. Jó lenne ha a települések önkormányzatai gondoznák ezeket a részeket is. (közmunka program) Pontosan nem emlékszem, hogy melyik részen, talán Örvényes, Zánka felé a "felpúpososdott" aszfaltot megpróbálták "legyalulni", kisebb-nagyobb sikerrel. A próbálkozást mindenképpen értékelem és tényleg nem rázza szét az embert annyira.
Én Zánkán Szepezd felé mentem, nem indultam el Köveskál felé. Ezen a részen a Balaton mellett a tavalyi állapothoz képest semmi sem változott. Sőt, Badacsonytól Szántódig sincsen semmilyen előre vagy visszalépés az út minőségének tekintetében.

Viszont szeretnék itt néhány, szerintem fontos megjegyzést tenni, hátha többen elolvassák és megértik, megfogadják.
A bringaúton nem egyforma sebességgel közlekedünk. Erre akkor kell különösen odafigyelni ha pl. egy pár (ffi-nő) vagy társaság egymás mellett, beszélgetve aránylag lassan tekernek és hiába csengetek, a közelükben SZÓLOK ekkor sértődötten, bocsánatot nem kérve elengednek. Szóval, figyelni kell mert 10-15km-es sebességgel is elég komolyan el lehet esni. Ha pedig valakik úgy gondolják, hogy egymás mellett tekernek beszéljék meg előre, hogy ki fog a másik elé vagy mögé IDŐBEN besorolni és elengedni a gyorsabban haladókat. (Természetesen nem egy ilyen esettel találkoztam, és nem csak ezen a túrámon.)
A következő megjegyzésem a kisgyermekesekhez szól! A pótkerékkel tekerő srácok nagyon jó, hogy bringáznak de megint csak nagyon veszélyes! A kissrácok kiszámíthatatlanok. A szülők hiába kiabálnak utánuk, semmi esély kordában tartani őket. Én a járdán bringáztatnám a gyermekemet, az ő és a többi kerékpáros biztonságának érdekében.
A következő és nem egy ilyen volt, akik pl. étkezési lehetőséget keresnek, lassan gurulnak, meglátják a büfét és hátranézés nélkül kanyarodik mert éhes! Nekem pedig akkorát kell, hogy fékezzek mint...

Szóval a bringázás egy nagyon kellemes szabadidős tevékenység de egyben egy nagyon veszélyes üzem is, ahol mindenkinek nagyon kell, hogy figyeljen!
A délutáni sétálókról nem is beszélve, akik megint csak elfoglalva a pályát nyugodtan sétálgatnak a bringaúton...

Köszönöm a figyelmet, mindenkinek élményekben gazdag túrákat kívánok idén is a BALATON körül!

2015-05-16 19:14:00


a szerkesztő
Kedves Nagy Csenge!
Egyéni tanácsadásra nincs igazán lehetőségem, mert akkor még kevesebbet tudok frissíteni, bővíteni a mindenkinek szóló oldalakon.
A tanév végéig új szerkezetben, sokkal több információval el szeretném készíteni a bringakörutat bemutató anyagot, ami így talán majd jobban segít a túra megtervezésében.
Röviden azért reagálnék a kérdésekre:
- a biciklik bérleti díja egy napra 2200-2500 forinttól kezdődik, a csillagos ég a határ - a vasúti díjakat nem ismerem, azokkal kellene összevetni
- a túrát ott kell kezdeni, ahol praktikus. Hozott biciklivel például Balatonaligán, Balatonakarattyán - ahol először megáll a vonat
- én próbálnék kempingekben telepített sátorban, bungalóban aludni, ha van hely. Az előre foglalásnak nem vagyok híve, mert az útiterv közben módosulhat, még az is előfordulhat, hogy a szállásadó egyszerűen kiadja másnak, ha az több éjszakára kéri. szükség esetére hoznék sátrat, mert azzal kempingben mindig van hely - vagy sok pénzt, és akkor bárhol, bármikor talál szállást.
- Kóbor kutyáktól nem nagyon tartanák, meg az emelkedőktől sem, főleg, ha nem itt kezdik a biciklizést. Ha edzésként hetente egyszer elbicikliznek Kisszentlőrincre, akkor biztosan nem okoznak gondot a balatoni emelkedők.
Jó felkészülés!
Győrffy Árpád
2015-05-09 12:19:00


Nagy Csenge
Tisztelt szerkesztő!

Előszöris, fontosnak tartom elmondani, hogy kezdő bicikliző vagyok, 16 éves. Két barátnőmmel valamikor a nyár folyamán körbe szeretnénk biciklizni a Balatont.
Marosvásárhelyről (Erdély) indulnánk vonattal vagy busszal. Érdemes a saját bicikliinket vinni, vagy jobb lenne, ha bérelnénk? Honnan kezdjük a túrát? Ha nem viszünk sátrat, foglaljuk le előre a szállást? (Kb. 1 hetesre szántuk a biciklitúrát). Milyen településekben szállhatnánk meg? Milyen veszélyekre hívná fel a figyelmünket (pl van sok kóborkutya, nehezebb emelkedők stb)?

Nagyon hálás lennék, ha részletes választ tudna adni, s elárasztana tanácsokkal.
Előre is köszönöm.
2015-05-09 03:01:00


a szerkesztő
Kedves Patkó Viktor!

Nagyon köszönöm mások nevében is a segítséget. Én is még ebben a hónapban tenni szeretnék egy kört a helyzet pontos feltérképezésére. Több helyen sajnos azt tapasztaltam, hogy nem csak az építkezések, hanem a gyors romlás is sok gondot okoz. Tihanyban például lassan újra a közutat kell használni a Gödrös és az Öregkikötő (hajóállomás) közötti szakaszon, annyira felnyomták a gyökerek néhol az aszfaltot.
Május elejére szeretném frissíteni a leírást, új szerkezetben, több részre osztva, az eddiginél sokkal részletesebben akarom bemutatni a bringakört.
Az akarattyai magaspart szerintem is a Balaton egyik csodája. Én itt írtam az ott zajló munkáról: http://www.balatontipp.hu/index.php?p=bicikliut&id=1265
Remélem, a szezonra rendben lesz.
Várom további észrevételeit.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-04-13 20:08:00


viq71
Tisztelt Győrffy Árpád!

Most szombaton (2015.04.11.-én) tekertem egy "kis kört", melyről adnék néhány információt.

Tihanyból indultam, Balatonalmádin át Szántódig.

Tihanytól Balatonfüredig semmi változás a tavalyi évhez képest.
Balatonfüreden a Tagore sétányt felújítják. A kikötő előtti részen már készen van viszont az azt követő szakasz még nem. A Csopak felé vezető részén óvatosan kell menni, mert most térkövezik azt. A Deák F. utca után az Aranyhíd sétány felé nem is lehet haladni mert teljes a káosz. Én egy utcával feljebb - a Munkácsy M. utcán - mentem ki a Germering utcára (a hivatalos bringaútra).
Balatonfüred után minden a régi. :)
A következő szivattyú Balatonkenesén van. A kikötőnél, ahol kiérünk a vasút mellé -amit jelenleg felújítanak és nagyon jó dolog- a vasúti átjárón ki kell mennünk a 71.sz. főútra mert a Kikötő utca és a Vasút utca között egy kb 100m-es részen teljesen fel van bontva az út és a bringaút is! A következő vasúti átjárón vissza lehet térni a bringaútra.
Balatonakarattyán, az Ybl M. utca felől mentem a magas partra, ahol szintén komoly munkálatok folynak! Kivágták a gazos, a kilátást akadályozó növényzetet és nagyon szép parkosítás folyik. Igazi tengerparti élményt fog nyújtani ha készen lesz. Érdemes egy kicsit figyelni, mert hatalmas billencs teherautó jönnek-mennek a sétányon! (Még szombaton is!)
Tovább haladva semmi komolyabb változás, talán a balatonvilágosi Resti/vasúti átjárónál kell figyelni, mert itt is építik a déli parti vasútvonalat! Az átjáró körül nagyon kavicsos/köves az úttest.
Siófokon a Baross híd után a körforgalom felé ismét útépítés van, félpályás lezárással, lámpás irányítással.
Aztán Szántódig semmi változás.
Ahogy írtam a déli parti vasútvonalat felújítják, ezért hangvédő falakat építenek a sínek mellet, ez okoz még némi koszt/kavicsot az úttesten, ahol a bringaút közvetlenül a vasút mellett halad.
Az széleken vágják a füvet, gondozzák az utat.

Vendéglők még kevésbé voltak nyitva, nagyon nem lehet válogatni.
Halsütők Balatonalmádiban a Budatava strandnál volt nyitva, itt már ettem korábban és finoman főznek, illetve Balatonfűzfőn a Sirály sétányon volt még nyitva, ahol szintén remek a sült hal. Siófokon a Petőfi sétányon is lehet találni nyitva tartó éttermet.
Élelmiszerboltok vannak bőven nyitva.

Üdvözlettel:
Patkó Viktor
2015-04-13 18:30:00


a szerkesztő
Tisztelt Horváth Szabolcs!
Túl sokat vár tőlem. Én szabadstrandot, vagy olyan fizetős strandot keresnék, amit éjjel nem zárnak be. Keszthelyen talán a Déli szabadstrand jöhet számításba, utána már könnyebb a helyzet a déli parton.
Az a gond, hogy elbújni sem praktikus, mert egyes embereket esetleg rosszra csábít. De szem előtt se jó lenni, mert a hatósági emberek, vagy a magukat annak érzők még akkor is belekötnek, ha nincs jogi alapjuk hozzá.
Én azt gondolom, Önnek kell útközben megtalálni azokat a helyeket, ahol biztonságban érzi magát.
A tapasztalatokról örömmel olvasnánk.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2015-02-07 23:54:00


Horváth Szabolcs
Tiszelt Uram!2015.júliusában szeretném körbetekerni a tavat,kb 4 nap alatt,Zánkáról indulok Keszthely irányába,első köröm lesz,40-50 km-t tekerek egy nap,a kérdésem,hol tudok majd estére sátrat verni,hogy nyugodtan,biztonságban töltsem az éjjelt,vadkempingről van szó.Köszönöm:Szabolcs..
2015-02-07 23:39:00


Böbi száxSzép
Kedves Uram! Azt hiszem jól értelmeztem, hogy Ön készítette a Balatoni körutat. Szeretnék tanácsot kérni Öntől. A családommal szeretnénk körbe biciklizni a Balatont. Gyenesből indulnánk .Ha szánna rám annyi időt és megírná ,:az északi parton vagy a délin induljunk? napi hány km-t tegyünk meg ahhoz hogy camping szállásunk legyen? hol vannak campin-ek ahol érdemes sátrat verni, avagy van bérsátor vagy bungallö. Még rutintalanok vagyunk ezért van ennyi kérdésem. Válaszát várom, és elöre is köszönöm.....további szép napot
2014-08-05 18:41:00


a szerkesztő
Kedves Ilona!
Szerintem az emelkedő pont olyan hosszú, mint a lejtő mindegyik irányban, ha valaki körbe akar menni. Persze egy-egy lejtőnél, emelkedőnél lehetnek különbségek, de végül ezek kiegyenlítik egymást. Legfeljebb a szél iránya lehet komoly kérdés olyankor, ha biztosan tudjuk, hogy csak az út egy részén fog erősen fújni. Akkor érdemes háttal menni neki. De ez meg úgyis olyan, mint a szerencsejáték a mai időjárásnál.
Összességében én úgy látom, a domborzat alapján nincs igazán jelentősége az iránynak.
Remélem a bizonyítványt letöltötte már. Ilyenkor előszezonban a kempingeknél pecsételnek a legbiztosabban.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2014-06-03 18:57:00


Arany Ilona
Kedves Árpád!
Pár napon belül szeretném Balatonedericsről indulva körbetekerni a tavat. Ezt - Keszthelyről - már két alkalommal megtettem, az északi parttal kezdve. A változatosság kedvéért szívesen mennék most ellenkező irányba, de felmerült bennem, hogy talán így több emelkedő lenne. Mert az edzettségem viszont nem akkora, mint tavaly.
Tehát melyik irányba lenne könnyebb dolgom? Előre is köszönöm a választ.

2014-06-03 17:36:00


a szerkesztő
Tisztelt Laci!
Ahogy itt néhány sorral feljebb olvashatja, "Különleges eseteket leszámítva csak olyan kérdésekre, kérésekre, véleményekre reagálunk, amelyet az érintett teljes nevét megadva írt be." A bejegyzése alapján én nem láttam, hogy Önnek annyira fontos lenne az ügy, hogy nekem újra le kellene írnom, amit másnak korábban már leírtam.
Üdv
Győrffy Árpád
2014-05-29 08:32:00


Laci
Köszönöm a választ, de a kb pont akkor szálltunk fel hazafelé Siófokon a vonatra amikor megírtad :D Igen, az óramutató járásával megegyezően mentünk, és ez bizonyult jónak, az északi parton többet tudtunk gurulni, azaz lejtőn menni. A szél kérdésre egy öreg balatoni szaki adott tegnap jó választ, "a biciklisnek itt mindig szembe szél van". Igaznak is bizonyult az állítás :D Az utak java részt jól járhatók, de vannak kritikán aluli szakaszok is. Azt viszont furcsállom hogy több helyen miért küld fel a hegyre, vagy le a tó mellé ami csak felesleges + emelkedőt tesz a túrába. Badacsonyba is felmentünk, pedig nem akartunk, nem mindenki erőtúrázó :D Egy helyitől megtudtuk hogy sokan panaszkodnak erre. Az oldal szerkesztőjének köszönöm a segítséget , azaz a semmit :p
2014-05-29 06:50:00


Cori
Ha csak az uralkodó széljárást nézem, azaz, hogy Nyugatról => Keleti irányba fúj általában, már ez elég meggyőző lehet az ismerősnek, hogy ebbe az irányba menjenek, így a nehezebb északi parton, ha van szél, akkor segíteni fogja az utat.
2014-05-28 17:34:00


Laci
Kedves szerkesztő. A nyáron tervezünk egy Balaton körtúrát, én az óramutató járásával megegyezően tervezem Siófoktól, viszont a csapatunkba van egy ember aki hajthatatlan hogy fordítva könnyebb. A netes videókon is az én tervem szerint mennek. Legyen kedves segítsen a kérdés eldöntésében.
2014-03-05 08:45:00


a szerkesztő
Kedves Béla!
Köszönöm a biztatást meg a figyelmeztetést is a hiányzó szintrajzra. (Talán valamelyik kép betoldásánál azt használhattam sablonként, és elfelejtettem pótolni. Most megtettem.)
A szegélykövek ügyében teljesen megegyezik a véleményünk. Legutóbb Csopakon is elkövették ezt a hibát az egyébként példaszerű fejlesztésnél. (Talán el kellene vinni a polgármestereket, műszaki vezetőket egy közös biciklizésre, hogy megértsék mi a probléma.)
Füreden sajnos nincs lehetőség kerülésre, mert a part és a 71-es főút között nem megy végig egy út sem. Ha valaki nem akar körülnézni a móló környékén, és nem fél a nagy forgalomtól, akkor a legegyszerűbb, ha a 71-es főúton marad a város keleti szélétől. A másik lehetőség az Arácson átvezető "Római út". Persze, itt fel kell készülni a dombokra. Az ősszel befejezik a füredi felsőváros és az Arács közötti rész felújítását, így már egészen használható lesz. Egyúttal ki lehet tekerni a Koloska-völgybe is, ami nagy kellemes hely.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-08-22 22:03:00


Bakos Béla
Kedves Árpád!
Klassz az oldal, hasznos infókkal, köszönjük! Tavaly a keleti medencét bringáztuk körbe, most többször mentünk Fűzfőről különböző hosszakat. Egyedül a Fűzfő/Tobruk Füred közti szakasz magassági grafikonját nem találtam, érdemes lenne pótolni.

Még két megjegyzés, nem az oldalhoz, hanem a bicikliutak építőihez/kijelölőihez (amúgy ha van tipp, hogy hova lenne érdemes továbbítani, akkor megírom oda is):

1) A bicikliút/úttest kereszteződések kialakítása rendkívül kényelmetlenre sikerült a legtöbb helyen, láthatóan a legömbölyített úttest betonszegély köveket használták erre, ami egy autóbejáróhoz talán megfelelő, de bringával nagyokat zökken az ember. Ilyenek vannak végig Veszprémben, és úgy emlékszem a Balaton mellett is volt egypár helyen. Határozottan rossz ötlet, nem lenne szabad ilyet építeni!

2) Füreden a parti sétányon a borfesztivál miatt le van zárva az út, mindenféle segítség nélkül, hogy merre menjenek a bringások. Ezért aztán továbbra is a tömegben, illetve a sétányon vágják át magukat - illene terelőutat kijelölni a mellékutcákon és kijelezni.

Üdv: BB
2013-08-22 16:02:00


Kisné Fogarasi Edit
Kedves Árpád!
Köszönöm a segítséget. Milyen érdekes, tegnap éppen Badacsonyt emlegettem a férjemnek első megállónak, de szükséges volt a megerősítés egy tapasztalt biciklistől. Azt hiszem a bungalló lesz a nyerő. Badacsony felé indulunk, mert szeretem letudni a nehezét az elején. Nagy segítségünkre lesz az itt összegyűjtött szállások listája, a szintkülönbségek grafikonja és a príma leírások. Még egyszer köszönet a segítségért. Nyomtattam bizonyítványt és fotókat is fogok mellékelni.
Üdv: Edit
2013-07-26 08:41:00


a szerkesztő
Kedves Edit!
Almádi indulással é Szemesen és Badacsonyban állnék meg. A déli parttal kezdeném. A vége így fizikailag nehezebb, de érdekesebb. Fordított irányban is ezen a két helyen állnék meg. A sátor jóval olcsóbb, de kényelmetlen. Szeptember közepéig még általában nyitva vannak a kempingek, és a bungalókban is akad hely bőven. Az kicsit drágább, de kényelmesebb.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-07-25 22:36:00


Kisné Fogarasi Edit
Ez lenne a terv. Lefele nincs is gond, de visszafelé már nehezebb lesz. Van még egy változat: Almádiban letesszük az autót és onnan indulunk. Így 36km-rel rövidebb lenne, vagy Veszprémből indulunk, de értünk jönnek a végén autóval Almádiba, ha gondot okozna a visszajövetel.
Kb, ezek a lehetséges variációk.
Üdv: Edit
2013-07-25 21:52:00


a szerkesztő
Kedves Edit!
Veszprémből végig biciklivel mennek?
üdv
gyá
2013-07-25 20:49:00


Kisné Fogarasi Edit
Kedves Árpád!
Augusztus végén vagy szeptember közepén szeretnénk a férjemmel körbebiciklizni a Balatont. Akkor talán kisebb a forgalom és a hőség is. Sok hasznos dolgot olvastam itt az oldalon, de egy kis segítség még ránk férne. Veszprémből indulnánk és 3 naposra tervezzük a túrát. Most nem annyira a nézegetés, inkább a teljesítmény lenne a fontos. Javaslatot szeretnék kérni, hogy kb. hol lenne legcélszerűbb kiválasztani a 2 szállást? Sík terepen sokkal többet tudok tekerni, mint az északi oldalon. Sátras vagy egyéb szállás lenne a jobb? Tihanyba nem mennénk be és amennyire lehet, maradnánk a kerékpárúton.
Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Edit
2013-07-25 18:59:00


a szerkesztő
Kedves Attila!
Az ötlet érdekes, elvileg nincs akadálya, de a gyakorlatban nem sok esélyt látok rá. Ha megnézi a hajók menetrendjét, igazán végig sem lehet menni a nyugati medencén.
http://www.balatonihajozas.hu/nw/main.php?id=16&lang=hu
Keszthelyig legfeljebb Badacsonyból tud elmenni. De ott is kérdés, milyen hajó jár éppen. Biciklit a "forgalmi viszonyoktól függően" szállítanak. Magyarul akkor, ha azt éppen jónak látják, tehát nem garantált a szolgáltatás. A Bahart ebben még a MÁV-nál is rosszabb.
Egyébként meg meg kell próbálni, és utána meg kell osztania a tapasztalatait velem. Akkor már mi is okosabbak leszünk. :)
Jó utat
Győrffy Árpád
2013-07-22 21:25:00


Szabó Attila
Kedves Árpád,

Lenyűgöző a türelme, kedvessége és segítőkészsége. Egy kicsit ezt most én is igénybe venném :)
7 éves kisfiammal szeretnénk egy kb 3-éjszakás túrát tenni hamarosan. Kecskemétről indulnánk autóval, amit elvileg Gyenesdiási rokonoknál tudnánk hagyni (figyelmesen elolvasva az autóval érkezésről és otthagyásról tanácsoltakat).
Kisfiam nem túlságosan edzett, sztem napimax 2x 10-15 km (közben strand) a hatótávolsága sík terepen. Az út végpontjáról vissza tudunk-e karistolni a megrakott biciklikkel hajón Keszthelyig? A hajó izgalmasabbnak ígérkezik, mint a vonat.

Szíves segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Szabó Attila
2013-07-19 18:35:00


a szerkesztő
Kedves Kriszta!
Kiegészítésként még annyit, mi hajdan az egy hetes dunai túrára úgy mentünk, hogy a biciklik elejére is szereltünk csomagtartókat és raktunk táskákat. Előre mindenképp a könnyebb cuccokat kell rakni, hogy ne nehezítsék meg nagyon a kormány tartását.
A kereket jól fel kell pumpálni. Igaz, jobban fog rázni, de könnyebb hajtani. Persze jó gumik kellenek hozzá, meg az úthibákra is jobban kell figyelni.
Az utolsó éjszaka után meg postán haza lehet küldeni a felesleges dolgokat.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-07-09 19:01:00


a szerkesztő
Kedves Helga!
Örömmel várjuk a beszámolót, különösen, hogy a biciklizés mellett másra is szánnak időt.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-07-09 17:47:00


Kardos Helga
Kedves Árpád!
Köszönöm a segítségét! Optimista vagyok--azért az egész Balatont szeretnénk körbetekerni. Tavaly a Tisza tó körültekerése is sikerült egy fél nap alatt. A gyerekem -19 éves- pedig tavalyelőtt már körbetekerte a Balatont. Szóval remélem sikerül.
2 hét múlva ha érdekli élménybeszámolót küldök!
Bringakör bizonyítványt is pecsételtetünk!
Üdv Helga
2013-07-08 16:40:00


a szerkesztő
Kedves Kriszta!
Nem ismerek olyan szolgáltatót, amelyik csomagok napi szállítását vállalná. Régen a vasútnak volt ilyen szolgáltatása. Talán tőlük próbálja megkérdezni:
Üdv
Győrffy Árpád
2013-07-08 11:00:00


Sz. Kriszta
Kedves Szerkesztő!
Köszönjük a leírást, nagyon hasznos és részletes. Én a három kiskamasz fiammal tervezek bringás nyaralást a Balaton körül. A csomagszállításban kérnék ötleteket.
Terveink szerint Akarattyáról indulunk, négy lépésben tekerünk körbe (Tihany, Keszthely, Fonyód és vissza Akarattyára). Kempingezni szeretnénk, de egy-egy állomáson maradni pár napig. Így elég sok csomagunk lesz, van valakinek ötlete, hogy a két sátrat és a másfél heti ruhénkat hogy tudjuk szállítani? Csomagtartó ötlet, esetleg csomagszállítóra gondoltam.
Előre is köszönöm!
2013-07-06 11:23:00


a szerkesztő
Kedves Helga!
Azt Önöknek kell tudni a saját erejükhöz és a pillanatnyi időjárási viszonyokhoz - nap, szél, eső - képest, hogy egy nap mennyit tudnak biciklizni. Szerintem nem szabad semmit sem erőltetni, mert rossz élményekkel zárnák a túrát.
Én mindenképpen a badacsonyi indulást javaslom, ha így kettő órával több idő jut a biciklizésre az első nap. Innen legalább Keszthelyig mennék, ami nyugodtan teljesíthető és lenne idő a nézelődésre is a közben lévő településeken.
Ha spórolni akarnak a távolsággal, a déli parton a Balatonmáriafürdő és a Balatonszemes keleti határa közötti szakasz felejthető - talán egy kivétel van, a Fonyód-Bélatelep és Fonyód közötti rész, de ezért túlságosan nagy ár a több tíz kilométeres egyhangú "villasor". Vonatra a máriafürdői állomásnál lehet felszállni és a Balatonlelle-felsőinél leszállni.
Szántódnál eldönthetik, hogy visszajönnek-e komppal az északi partra - ami szebb lesz és nehezebb -, vagy mennek tovább a nagykörön. A Széplak és Balatonvilágos közötti szakasz (Siófok) megint csak felejthető.
Ha nem tudják milyen tempóval haladnak, szállást csak mindig az adott napon tudnak keresni. Ehhez írja fel a lehetséges telefonszámokat előre. (itt az oldal alján lévő szolgáltatók, a Balatontourist többi kempingje, a települési honlapokon bemutatott szobakiadók, apartmanok, szállodák.
Jó utat
Győrffy Árpád

2013-07-06 10:07:00


a szerkesztő
Kedves Helga!
Pénteken megpróbálok válaszolni.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-07-05 01:13:00


Kardos Helga
Kedves Árpád!
Július 15.-én reggel mennénk 9.00h- Badacsony vagy 10.00h -Balatonfüreden szállnánk le a vonatról. És vagy jobbra vagy balra indulnánk. Szállás ügyében normál igényeket szeretnénk, fürdő, szoba. Igazán mindenhol egyet aludnánk.
Köszönöm: Kardos Helga
2013-07-03 11:10:00


a szerkesztő
Kedves Helga!
Milyen állomásokon tudnak leszállni? Délelőtt mikor érkeznek, milyen szállást keresnek?
Üdv
Győrffy Árpád
2013-07-02 23:36:00


Kardos Helga
Kedves Árpád!
Július 15.-i hétre hétfőtől-péntekig tervezzük a nagy túrát! Év közben nem nagyon bicizünk, de most ez lesz a nyaralás. Szombathelyről vonattal mennénk és kényelmes tempóban szeretnénk tekerni. A segítségét abban kérném honnan érdemes-merre indulni? Milyen távolságokat érdemes menni és hol érdemes megszállni ? Vagyis Ön napi szinten honnan-meddig menne?
Segítségét köszönöm: Kardos Helga
2013-07-02 11:41:00


a szerkesztő
Kedves Róbert!
Konkrét helyet nem tudok javasolni. Ha az autója nem valami nagyon keresett jármű, akkor hagyhatja valahol az utcán. Olyan részt javaslok, ahol a lakók is parkolnak, tehát éjjel-nappal folyamatosan állnak az autók. A strandok, vasútállomások vagy más központi helyek parkolóit nem javaslom, mert éjjelre az Öné maradhat egyedül, és még valakinek felkelti az érdeklődését. Fontos, hogy ne hagyjon semmit a kocsiban látható helyen.
Ha az ilyen megoldást nem tartja biztonságosnak, kérjen neki helyet kempingben. Némi pénzért biztosan ott hagyhatja az autót.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-07-01 07:11:00


Pál Róbert
Kedves Szerkesztő!
Július végén tervezzük az első Balatont körbetekerő túránkat.Autóval visszük le a bicikliket és egy biztonságos helyet keresünk az autónak,amíg mi teszünk egy kört(4-5 nap).Úgy terveztük ,hogy a déli oldalon indulunk nyugati irányba.Tudna-e abban segítséget-információt nyújtani,hogy az autót hol lehetne ennyi időre biztonságban tudni .
Köszönettel:Róbert
2013-06-30 14:13:00


a szerkesztő
Kedves Szilvi!
Az északi parton legalább annyira hiányzik a jó helyen és jól kiépített bicikliút. A különbség elsősorban annyi, hogy ott nem épültek annyira egybe a települések, mint délen, így változatosabb a túra. A déli parton is lehet segíteni ezen, ha többször megállnak és lemennek a partra.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-06-23 18:01:00


Sörös-Kiss Szilvia
Kedves Árpád!

Köszönöm szépen a válaszát! Még az merült fel bennem, hogy a déli partszakasz valóban könnyebb és gyorsabban lehet ott haladni a sík terep miatt, vagy annyira nem számottevő, mert itt pedig a part menti biciklizés és a többnyire kiépített bicikliút hiánya a nehézség?

Köszönöm, Szilvi
2013-06-23 17:49:00


a szerkesztő
Kedves Virág!
Ilyen kondíciókkal három nap alatt inkább a nyugati félkört ajánlanám. Beleférne az egész is, de kellemesebb lehet a túra kisebb távolságokkal.
Indulni lehetne Szántódról - egy korai vonattal, átkelés a kompon,
Az első nap el kellene jutni Badacsonylábdiig - Eldoradó kemping, bungaló (55 km)
Ha Tihanyt megnézik, akkor kicsit húzósabb lehet, mert esetleg gyalogolni is kell a falu felé vezető emelkedőn. Ha Tihanyt a félsziget keleti oldalán elkerülik, akkor kényelmesebb.
Második nap Badacsonylábdiból a Fonyód-bélatelepi Napfény kempingig - bungaló.
A harmadik nap meg ameddig bírják. Akár Siófokig is.
A bizonyítványt el ne felejtsék letölteni, s ha lehet, népszerűsítsék a Balatontippet.
Jó utat, várjuk a tapasztalatokat.
Győrffy Árpád

2013-06-22 14:11:00


Kertész Virág
Kertész Virág
Kedves Szerkesztő!
Mi egy ötven körüli házaspár vagyunk. Sajnos ritkán biciklizünk, általában csak nyáron néhány alkalommal. A férjem sportosabb, nekem viszont enyhe szívproblémám van.
Az orvossal meg van beszélve, ajánlotta a kerékpározást, de úgy, hogy semmiképpen ne legyen megerőltető. Mi egy három napos (hétvégi) túrát terveztünk, Budapest Déli pályaudvarról indulnánk vonattal és nem szeretnénk sátrazni, de inkább az olcsóbb szállásban gondolkodunk. Ezekkel a paraméterekkel szeretném tudni, hogy van-e valami ajánlott útvonala a számunkra. A férjem időnként átússza a Balatont, (nem minden éven) de ritkán nyaralunk a tónál. Szóval azt sem tudom igazából, hogy hol kezdjük ezt a bicikli túrát.
Köszönjük a segítségét,
A Kertész család
2013.06.22.

2013-06-22 12:53:00


a szerkesztő
Kedves Szilvi!
Szerintem az emelkedők szempontjából mindegy az irány, mert ami egyszer emelkedik, az valahol egy lejtőben visszajön. Természetesen jó választás a déli parton a nyugati irány is. Annyi előnye mindenképpen van, hogy így már az elején maguk mögött hagyják az aranyparti unalmas részt.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-06-21 17:23:00


Sörös-Kiss Sztilvia
Kedves Árpád!

Nagyon jó ötlet ez az oldal. Idén szeretnénk először július közepén körbetekerni a Balatont, mely számunkra régóta várt kaland és kihívás is lesz.
Az lenne a kérdésem, hogy többnyire a délről kelet felé való haladási irányt ajánlja, ahogy olvasgattam itt az oldalon, én viszont először a déli partról nyugatra tartó elindulásra gondoltam, mert úgy véltem, így kevesebb emelkedővel kerülünk szembe és gördülékenyebb a haladás.. Ez sokkal nehezebb vagy rosszabb választás lenne? Mi Siófok-Szabadifürdőtől szeretnénk elindulni.

Köszönettel,

Szilvi
2013-06-21 16:02:00


a szerkesztő
Kedves Andrea!
Az üzenő felett látható fényképes hirdetések között ott van szinte minden fontos kemping. A sátorhely árak és a személydíjak között nincs jelentős eltérés. Sajnos hozzá kell számolni a helyi idegenforgalmi adót is, ami 3-400 forint naponta.
Gyakorlatilag bárhonnan indulhatnak, ahogy a kinézett kempingek távolsága kiadja.
Mi két hete vasárnap a keleti félkört csináltuk meg, ami 81 kilométer. Gondolom, Önöknél is változhat akár 40-60 kilométer között a napi szakasz. Mi akkor Almádiból indultunk, mert így a délutánra ígért délnyugati szelet már hátulról kaptuk Tihanytól visszafelé.
Én Balatonvilágosról indulnék, az aktuális szélirány és a tervezett nézelődések alapján döntenék arról, hogy Balatonszemes, vagy Fonyód, a másik irányban Almádi, Alsóörs, vagy balatonakali legyen-e az első éjszakai szállás.
Örülnék, ha mindenhol elmondanák, hogy a Balatontippen kapták a tippet.
Jó utat!
Árpád

ui. Kedden jártam Szántód és Balatonlelle között. Balatonszárszón végre megcsinálták a Berzsenyi utcát! (Talán vasárnap bővebben is be tudok számolni róla.)
2013-06-19 22:45:00


Andrea
Kedves Árpád!

Nagyon tetszik az oldal!:)
Néhány baráttal tervezzük, hogy jövő héten körbetekerjük a Balatont. Budapest felől jönnénk, és 4 napra tervezzük a túrát. Honnan érdemes elindulnunk? Tudna ajánlani megbízható, de nem túl drága kempingeket, ahol meg tudnánk szállni sátorral, ha napi kb. 50 km-t szeretnénk tekerni?

Köszönettel,
Andrea

2013-06-19 22:10:00


a szerkesztő
Kedves Zoltán!
Szerintem ennyi idő alatt már érdemes elindulni a Nyugati Félkörre.

Ha a vonattal legalább délre megérkeztek, és valóban bírjátok a harminc kilométert, akkor menjetek a déli part irányába.
Szálláshelyként csak az Útitárskártya elfogadóhely partnereinket tudom ajánlani, mert ezeket ismerem.
1. A fonyódi Napfény kemping 33 kilométerre van Keszthelytől.
A vasútállomás előtti parkolóból balra kell elindulni, majd az első lehetőségnél át kell vágni a síneken, így rá menni a bicikliútra. Balatonkeresztúrig önálló bicikliút visz, onnan az utcák vannak kijelölve. Lépten-nyomon büfék, szabadstrandok, Balatonmárián két jó fagyizó, lehet pihenni. Közben végig sík a terep!
(Ha valamiért mégsem menne a biciklizés, akkor néhány kilométerenként találtok állomást a vonatra szálláshoz. A kempinhez vagy előtte, az alsóbélatelepi állomáson vagy utána, a kempinghez közelebb lévő bélatelepi állomáson lehet leszállni.)
2. Ha megy rendesen a biciklizés, akkor a következő állomás a 35 kilométerre lévő Zamárdi az autós kempingben lenne. (Kicsit túl van a szántódi réven, de 1,5 kilométer nem tényező)
Egy balatonszemesi szakasz kivételével itt végig emelkedő nélküli az út. Arra a részre a napokban teszek fel egy újabb alternatívát, amelyik teljesen kikerüli az emelkedőt.
Ha hosszú lenne ez a szakasz, Balatonszemes és Földvár között lehet vonatozni. Az őszödi és a szárszói szakasz egyébként is rossz minőségű.

3. A következő nap balatonszepezdi Venus kemping (28 kilométer). Ha a tihanyi falunézés nagyon kivenné az erőtöket, akkor a balatonakali Strand-Holiday kemping - a faluközpontnál lévő bejárattal (20 kilométer)
(Ha nem vállaljátok a tihanyi emelkedőt a faluközpont felé, akkor a keleti parton menjetek végig, ott csak egy kisebb emelkedő van a Somosi strand és a hajóállomás között. Aszófőtől lesz több emelkedő is, de bicikliúton, így biztonságosan lehet tolni - ha kell.

4. Badacsonylábdi Eldorádó kemping - a 500 méteres letérő a bicikliútról a 71-es főútig (24 kilométer) - vagy Badacsonytomajtól a 71-es főúton Lábdiig. (A badacsonytomaji bicikliútnál a főút sem veszélyesebb. (:

5. Keszthely (26 kilométer) -
Jó tekerést
Győrffy Árpád


2013-06-16 23:17:00


Sipos Zoltán
Kedves Árpád!
Viszünk biciklit, kb. 5 napra tervezzük, vonattal meg addig megyünk amíg kell. Keszthelyre gondoltam először, de nem ismerem a kerékpár utat, lehet, hogy van ideálisabb kezdőpont is ennél.

Köszönettel:
Sipos Zoltán

2013-06-15 20:09:00


a szerkesztő
Kedves Zoltán!
A válaszhoz tudnom kellene, meddig jöttök vonattal, hoztok-e biciklit és kb. hány napra tervezitek.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-06-15 14:19:00


Sipos Zoltán
Kedves Árpád!
Kis családommal szeretnék Balaton körül biciklizni. 5 és 7 évesek, ezért nem gondolok nagy távokra, szerintem napi 20-30 km-es szakasz lenne nekik ideális. Most az a tervem, hogy mindig máshol alszunk, esetleg 1 napos pihenőt iktatnék be, sátoros móka lenne. Tanácsot szeretnék kérni, hogy ha Sopron felől érkeznénk vonattal, akkor hol lenne jó kezdeni a túrát ( könnyebben tekerhető, biztonságos út, ajánlott kemping)

Köszönettel:
Sipos Zoltán
2013-06-15 13:49:00


Báthory Péter
Kedves Árpád!

Köszönöm az észrevételeket! Tördemicet javítottam, viszont Csopakon így látatlanban nem akartam hozzányúlni. Megköszönném, ha kicsit pontosabban körülírná, hogy melyik utcának melyik oldalán meg a kerékpárút és hol csatlakoznak egymásba, más utcákba. Ha esetleg van róla tracklogja, az is hasznos lehet (az osm.org-ra is fel lehet tölteni, úgy minden térképszerkesztő látni fogja).

Az érdem egyébként nem az enyém, a térkép rengeteg önkéntes munkája, én csak a balatoni kerékpárúton végeztem egy utolsó simítást. Természetesen örömmel veszünk minden észrevételt, POI kiegészítést, de mivel az OSM-et bárki szerkesztheti, nem kell a \"jóváhagyásunkra\" várni, regisztráció után a szerkesztőprogramban minden egyszerűen módosítható.
Természetesen a linket is kirakhatja, nem is lenne jogom megtiltani :)

üdvözlettel,
Báthory Péter
2013-05-08 11:43:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Gratulálok a munkájához.
Úgy látom, hogy többségében megfelel a \"hivatalos bringakörút\" ma helyzetének. Talán kivétel a csopaki Sport utca és Ifjúság sétány, ahol a gyalogosokkal közös bicikliút van. (Én is most frissítettem a szöveget.)
Tördemicen a Zöldfa utca emlékeim szerint egyirányú, és nincs feloldva a bicikliseknek se - bár már régebben jártam arra. Egyébként valóban az lenne a jó útvonal, mert az eredetileg kijelölt macskaköves, ezért biciklizésre szinte alkalmatlan. Sajnos még a Zöldfa utca használatával is marad belőle egy rövid szakasz.
A többi stimmel. Túlságosan is. A déli parton egy része már akkor tévedés volt, amikor kijelölték - elsősorban Siófok nyugati részére gondolok.
Ha lesz időm, részletesen is kifejtem majd a leírásban.
Ha úgy gondolja, szívesen felteszem a linket. Én kicsit visszafogottabban vagyok nyitott, mert naponta azt látom, hogy sokan mások jó szándékú, szívességből végzett munkájából akarnak megélni.
Üdv
Győrffy Árpád
2013-05-05 22:05:00


Báthory Péter
Kedves Árpád!

A szabadon szerkeszthető és használható OpenStreetMap térképen frissítettem, kiegészítettem a Balatoni Bicikliutat, ami így már teljes hosszában megtalálható a térképadatbázisban. Mindenhol megvan, hogy az útvonal milyen úttípuson halad (főút, lakóút, szervizút, kerékpárút, kerékpársáv, stb.), valamint amennyire tudtam, a gyalogos közlekedés lehetőségét is bevittem (gyalog és kerékpárút, osztott, osztatlan, vagy gyalogosan tilos).
Igyekeztem követni a változásokat, de ehhez nem mindig volt megfelelő forrás, így előfordulhatnak olyan szakaszok, amik több éves állapotot tükröznek. Ha van kedve és ideje, kérem nézze át, a térképet, és írja meg, ha hibás részt talál.
Biztos vagyok benne, hogy sok kerékpárosnak nagy segítség lesz ez a térkép, ami akár offline is letölthető GPS-be, Androidra, IPhone-ra és régebbi telefonokra.

A térképet kerékpáros nézetben megtekinteni itt lehet:
http://www.openstreetmap.org/?lat=46.875&lon=17.721&zoom=10&layers=C
(maximális nagyításon még nem mindenhol látszanak a változtatások)
Külön az útvonalat és tagjait itt lehet megnézni:
http://www.openstreetmap.org/browse/relation/2518726

üdvzlettel:
Báthory Péter
önkéntes OSM szerkesztő
2013-05-05 19:14:00


a szerkesztő
Kedves Patrik!
Szállás szezontól és kempingtől függően 1100-2050 Ft. A kempingek többsége főszezonban is kijön 1800-ból. Tehát a szállás szezontól függően öt éjszakára 6-9 ezer forint.
Ennyit szerintem érdemes szánni rá, mert nyugodtabban, biztonságosabb körülmények között lehet aludni, nem is szólva a megfelelő WC-ről, zuhanyzóról.
Ha vajaskenyéren, vízen is megéltek, akkor napi néhány száz forint elég, egyébként meg a csillagos ég. 30-40 kilométerenként találtok olcsó diszkontokat (Penny, Lidl), de a helyi kisboltok egy része sem drága.
Ha be akartok ülni egy büfébe, lángos és korsósör 400 körül, hosszúlépés olcsóbban. A sátor előtt ülve, vagy a vízparton bolti sörrel ez is olcsóbb.
Valami jó hálózsák nagyon fontos. Mindenképpen vigyetek valami meleg ruhát is - hosszúnadrág vagy melegítő és pulóver -, mert bármikor lehűlhet az idő. Egyébként meg pólók, rövidnadrág és valami könnyű dzseki szél és eső ellen. (Napszemüveg, sapka a nap ellen - ha sisakot nem hordatok)
Én a túra közepén terveznék egy olyan állomást, ahol két éjszakát maradnék. Így elég lenne fele cucc is, mert lehetne mosni, illetve a száradásra is jutna bőven idő.
Közben a környéken bicikliznék, strandolnék és buliznék.
A telefonhoz, fényképezőgéphez én hordok magammal tartalék akkut, de a töltőket sem hagyom otthon. Ha más nem sörözés közben szépen megkérem a büfést egy rövid töltésre. Ha szeretsz fényképezni, akkor memóriakártya is legyen nálad elég - főleg, ha filmezel is a géppel.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2013-05-04 19:41:00


Liszi Patrik
Kedves Árpád!

Pár barátommal tervezzük nyárra, hogy körbe biciklizzük a Balatont. Mi is ezt a sátrazást szeretnénk csinálni és kb. 5-6 napra tervezzük a túrát. na most azt szeretném tőled megkérdezni, hogy milyen és mennyi cuccot, illetve pénzt kellene vinni ( a pénzt a kempingekben eltöltött éjszakákhoz, plusz más kisebb nagyobb dolgokhoz mérten szeretném megtudni). előre is köszönöm.
és amúgy nagyon tetszik az oldal ! :)
Patrik
2013-05-04 16:35:00


a szerkesztő
Kedves Lajos!
Az üzenő fölött itt vannak azok a biciklisek szempontjából érdekesebb partnereink, akik az Útitárskártyánkra kedvezményt adnak. Köztük a tó körüli kempingek jelentős része. Úgy próbáltuk beszervezni őket, hogy hosszabb-rövidebb túránál egyaránt lehessen minden ponton megfelelő szállást találni. Kettő kivételével mindegyik a bicikliút mellett van, de azokhoz is csak rövid kitérő kell - Szemes, Badacsonylábdi. Ha a képes névjegyen lévő linkkel behívod őket, térképen is megnézheted hol vannak-
Jó utat
Győrffy Árpád
2013-04-27 02:13:00


Lajos
Kedves Árpád!

Tervezem én is hogy 3 nap alatt körbetekerem a Balatont.
Én is ennek a sátoros dolognak vagyok a híve, de sajna nem tudom hogy ez hogyan is működik? Hol vannak fizetős kempingek? Megfogom találni őket? A falukban vannak? Szóval attól félek ,hogy elkezdek tekerni és csak megyek megyek és sehol nem lesz kemping :D
2013-04-27 01:14:00


a szerkesztő
Kedves Balázs!
Nagyon örülök, hogy ilyen hosszúra tervezed az utat, mert ennyi valóban kell ahhoz, hogy kellemesen körül is lehessen nézni.
A vadkempingezésre én eddig sem biztattam nagyon senkit, mostantól meg különösen nem. A hétfői Alaptörvény módosítás újra lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy a közterületet úgymond életvitelszerűen használók ellen fellépjenek. Nem zárom ki, hogy egyes helyeken ezt a szabadban aludni akaró turistákkal szemben is alkalmazni fogják. Sajnos nem vagyunk Svédországban, ahol a tulajdonost nem zavarva, nem károsítva bárhol el lehet tölteni egy éjszakát.
Ha valaki nagyon meg akar szállni útközben, erre talán a strandok a legalkalmasabbak. Ahol tudom - jelzem, hogy éjjel nyitva tartják-e. A szabad strandoknál többnyire kerítés sincs, így a bezárás fel sem merül. Persze az illemhelyeket általában itt is bezárják éjjelre, jó esetben egyet hagynak nyitva.
Vannak olyan strandok is, ahol hajnalban tartanak néhány órás zárt időszakot a takarítás - és az esetleg ott alvók kizavarása érdekében. Erről jobb először érdeklődni. Persze ne úgy, hogy \"itt aludhatunk-e az éjjel?\", mert erre egy korrekt dolgozó csak azt mondhatja, hogy nem.
Nem árt gondolni arra sem, hogy sok strandon hajnalban beindul az automata öntözőberendezés. Ezért szerencsésebb valahol a gyep szélén letelepedni.
Aztán gondoljatok arra is, hogy lehetnek rossz szándékú emberek is, akik azt gondolják, hogy az alvó embereket könnyen meg lehet lopni. Persze annyira nem rossz a közbiztonság, de bármi előfordulhat. A strandokon éjjel általában pecások is vannak, ami azért ad egy kis biztonságot.
Összességében nem tartom jó ötletnek, de teljesen elvetendőnek sem a vadkempingezést. Igazán csak az olcsóság szól mellett, de az meg nem annyira, hogy érdemes legyen vállalni a rizikót, a komfort nélküliséget, és ami szerintem szintén fontos, hogy itt aztán mindenképp kötelező korán kelni.
Én legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy valaki jót bulizik egy hajnalig nyitva tartó strandi büfénél - sok helyen van ilyen -, aztán már nem megy tovább reggelig onnan.

Az éjszakák többségére inkább a legális kempingezést javaslom. Maximum 10-15 kilométerenként találtok megfelelő helyet. A drágább helyeken is legfeljebb 1900 forintot kérnek a főszezonban egy személytől a sátort és biciklit is beleszámolva. Az olcsóbb helyeken 1500 forintból is kijön, július és augusztus kivételével még ennél is olcsóbb. Biztonságos, van fürdési, főzési, mosási, mosogatási lehetőség. Akár délelőttig lehet lustálkodni.

Ha spórolni kell, én elsősorban a napközbeni evésen, iváson spórolnék. Úgy tervezném az utat, hogy az alapvető ennivalót, gyümölcsöt, italt olcsón be tudjam szerezni. Ha nem is diszkontban, mindenképpen olcsóbb boltban venném. Esténként azért keresnék valami kellemes helyet. Ha nem is éttermet, legalább egy lángosos büfét közvetlenül a víz mellett. Jó társaságban ennél nincs kellemesebb.
A kérdésedre válaszolva, ha kempinggel tervezel, akkor a minimum programnál 5-10 ezer forint egy 5-6 napos túra plusz költsége az otthoni élethez képest. Ha esténként legalább egy lángost és egy sört is le szeretnél tolni, akkor 10-15 ezer (meg persze a napközbeni evés, ivás, de ez otthon sincs ingyen.)
A költésben felső határ a csillagos ég. :)
Jó készülődést az útra!
Üdv
Győrffy Árpád
2013-03-13 20:38:00


Polt Balázs
Kedves Árpád!
Idén nyárra tervezzük az első túránkat. Olyan tervünk van, hogy szabad strandokon illetve hasonló helyeken lennénk éjszakánként sátorban. Erre milyen lehetőségek vannak? Anyagilag kb. mennyibe van egy körút? (5-6 nap alatt szeretnénk teljesíteni, hogy lássunk is valamit a tájból).

Üdv: Balázs

2013-03-13 18:59:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
Ebben sajnos nem tudok megfelelő tippet adni. Vannak kiadványok, amik úgy próbálják mutatni magukat, mintha a bicikliseknek szólnának, de csak a sokadik másolatai a két világháború közötti útikalauzoknak kis ráncfelvarrással. Pénzt én inkább nem költenék rájuk. Ha tudsz, menj el a jövő héten a pesti Utazás kiállításra, és ott gyűjtsd be az ingyenes kiadványokat. Ezek legalább egy kicsit frissebbek, bár itt is érhet meglepetés.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-02-21 13:05:00


Szilvás Tamás
Kedves Árpád!

A barátaimmal idén nyáron tervezzük körbetekerni a Balatont. Fiatalok lévén 6-7 napra tervezünk. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan kiadvány a kerékpártúrázóknak ami célirányosan a a Balatont biciklivel körbejáróknak szól? Látványosságok, mit érdemes megnézni, hol érdemes tekerni. Amit akár magunkkal is lehet vinni.

Üdv:
Tamás
2013-02-20 22:01:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Nagyon köszönöm a dicséretet, biztatásnak veszem a folytatáshoz. Sajnos a terveimhez, ígéreteimhez képest nagy az elmaradásom, de talán az idei tavaszra is sikerül egy kicsit ledolgozni belőle. :)
Jó készülődést az idei körre! Utána meg egy jó leírást róla!
Árpád

2013-02-11 20:30:00


Tóth Péter
Kedves Árpád!

Állati jó és alapos a körút leírása. Sok munkád lehet benne, Én tavaly júniusban kerültem meg 33 éves fejjel először a Balatont egy nap alatt. Hihetetlen élményáradat volt 15 órába zsúfolva. Napokba telt míg feldolgoztam a sok szépséget, amit az a nap adott. Most, hogy végigolvastam az egész írásodat, gondolatban újra bejártam a kört:) Az idei dátumom is megvan már:)))
Köszönjük a munkád!
Üdv: Peti
2013-02-10 11:59:00


a szerkesztő
Kedves Gergő!
Én konkrét tiltásról nem tudok. (Persze lehet, hogy ez az én hibám.)
A lényeg, hogy egy-egy helyen ne maradj tovább egy-egy éjszakánál, meg ne csinálj rendetlenséget, mert akkor környezetkárosítás címén megbüntethetnek.
Jó utat, és várjuk a tapasztalatokat!
Győrffy Árpád
2012-09-07 22:20:00


Tamási Gergő
Kedves Árpád!
Szeretnélek megkérdezni, hogy mivel a Balaton parti kempingek bezártak, vagy hamarosan be fognak zárni, szabad-e vadkempingezni? Ugyanis egy éjszakát a szokásos módon, sátorban szándékozom eltölteni, kerülő túrámon.
Köszönöm szépen válaszod!
Üdv: Gergő
2012-09-07 18:56:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Kösz a biztatást! Jó utat majd!
Üdv
Győrffy Árpád
2012-09-02 21:18:00


Fóth Péter
Nagyon köszönöm a pontos, és mindenre kiterjedő körút leírást, jövőnyáron augusztusban nagy hasznát fogom venni!
További sok sikert a leírásod életbentartásához, üdvözlettel!!!
2012-09-02 12:16:00


Kata
Kedves Árpád,

köszönöm az ötletet a lámpára vonatkozóan, meg fogom nézni!
Üdv
Kata
2012-08-31 10:43:00


Imre Béla
Sziasztok,

szeptember 05. én indulunk a kerülőre Vonyarcvashegyi indulással, 12 órára tervezzük a kerülést... remélem sikerül.

Nincs valakinek egy jó térképe, ahol a magasságok is vannak.. ,

Badacsony irányba indulunk, vannak tapasztalatok merről jobb kerülni ?

Béci
2012-08-30 12:41:00


a szerkesztő
Kedves Kata!
A nagy lámpámat itt nézheted meg. http://www.dealextreme.com/p/p7-waterproof-ssc-p7-3-mode-900-lumen-white-led-bike-light-with-battery-pack-set-82509 - náluk vettem. Ez kicsit drága és fejen még nagy ellensúllyal is nehéz. Kormányra is jól fel lehet tenni. A bicikli mellett egy kis enduró motoron is használom.
Van két egyszerűbb fejlámpám is - ezeket egy tapolcai biciklisnél vettem darabonként 1500 forintért. Olyan, mint ez: http://www.dealextreme.com/p/flood-to-throw-zooming-cree-p4-wc-3-mode-led-headlamp-3-aaa-26250
Máshol 2-4 ezer forint között láttam őket - ami reálisnak tűnik a hongkongi ár alapján. Nagyon jók. Azért van kettő, mert egyiket megrágta Misa, a kutyánk, így csak korlátozottan használható.
A világosság legyen veled! :)
Győrffy Árpád

2012-08-21 14:28:00


Kata
Kedves Árpád,

a fejlámpa jó ötlet, hol lehet ilyent beszerezni?
Nekem most egy egyledes első lámpám van, de sajnos nem jött be, nem ad igazán erős fényt.
Érdekelne olyan típus, aminek ereje egy autó fényszórójáéval vetekszik :)

Üdv
Kata
2012-08-21 12:23:00


Skaliczki Margit
Sziasztok! Mégsem vállaltam be egyedül az egy napos körbe-karikát. A férjem és a lányom lebeszélt, sőt a férjem el is kísért azért, hogy NE TEGYEM! Tényleg szörnyen meleg volt. Így ebben a felállásban Aszófőről indultunk az északi parton, és Szántódnál átkompoltunk. Közben, hogy a férjemnek is legyen valami jó az útban, megkerestük az út környékén elhelyezett geoládákat. Nagyobb kitérő csak Fenékpusztánál volt a római romoknál. A Csicsergő-szigeti ládánál találkoztunk először a visszahúzódó Balatonnal. Boglár környékén döbbenetes látvány volt az iszapba száradt csónakok látványa. A déli part továbbra sem a szívem csücske. Autók között az úttesten vagy a járdán a gyalogosok között nem túl kellemes. Az északi part viszont király! Az út egyenetlenségekkel én nem foglalkozom, MTB-vel nem olyan gáz. Tavaly hazakerekeztünk a Duna-forrástól Várpalotáig, Tény, hogy szélesebbek a kerékpárutak arrafelé, talán jobb minőségűek is, de a miénk sem túl rossz! A kerékpáros pihenők például nálunk jobbak!
2012-08-21 08:43:00


a szerkesztő
Kedves Kata!
Az első esti utamon hasonló tapasztalataim voltak nekem is az autókkal. A későbbi fejlámpám már jó szolgálatot tett ebben is, mert egy erős lámpával elég a közeledő autó vezetője felé fordulni, máris rájön, hogy tompítottra kellene váltani. Megy egy jó lámpánál eleve kisebb a különbség a saját lámpa és az autóé között.
Az utóbbi időben egy a kormányra szerelt nagy fényerejű egyledes lámpát használok, ami már önmagában is elég az autósok ébresztésére.
A biciklizés időpontjának kiválasztásában is teljes osztom a véleményedet. Az igazi szezon most kezdődik.
jó tekerést!
Győrffy Árpád
2012-08-20 14:59:00


Kata
Sziasztok!

A fórumon valaki kérdezte az éjszakai bringázást.
Mivel most hétvégén pont kijutott ebből nekünk, (21 óra körüli) gondolom megosztom Veletek: Keneséről indultunk, Aszófőn vonatra szálltunk, majd Badacsontördemictől Becéig újra bringára ültünk. Az utolsó szakaszt tettük meg sötétben - tehát Szigligettől egészen a Szépkilátóig. A sötétséggel nincs gond, a szem nagyon jól hozzá tud szokni, viszont ott, ahol a kerékpárút közvetlenül a főút mellett halad (pl. 71-es mellett) ott az autók fényszórója annyira zavaró hogy gyakorlatilag félvakon tettük meg ezt a távot. Ráadásul elég nagy volt a forgalom, úgyhogy kínomban már a napszemüvegemet tettem fel, ez valamennyire tompította a fényszórókat (ha már az autóvezetők nem...), és az, ha közvetlenül le az aszfaltra néztem, az első kerék elé. Egyetlen előnye volt a vakító fényszóróknak: az aszfaltot súroló fény nagyon szépen kirajzolta a kerékpárút egyenletlenségeit, a puklikat...

Amúgy Keszthelyről pl nagyon klassz kis csillagtúrákat lehet tenni, egyik kedvencem eltekerni Badacsonyig, ott hajóval átmenni Fonyódra majd a déli parton vissza Keszthelyre. Bevállalósabbak Tihanyig is eltekerhetnek. És még egy jó tanács: ne pont a főszezoni időszakot válasszuk bringázáshoz a Balaton körül. Ilyenkor rengetegen vannak, és az a 35-40 fokos meleg is inkább mazochistáknak való....

2012-08-20 11:56:00


a szerkesztő
Kedves Margit!
Rám most ne számíts. Szent István napi ünnepségekről kell tudósítanom, az is lesz ilyen fárasztó. :)
Igaz, este jön a füredi tűzijáték a diszkóhajóról.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-08-18 14:10:00


Skaliczki Margit
Sziasztok!
Hétfőn, aug. 20-án tervezem körbetekerni a Balatont. Idén először egy alkalommal már megkerültük, de két nap alatt, a férjemmel. Most úgy adódott, hogy egyedül kellene mennem, és egy napom van rá. Hajnali 5-kor indulok B.fűzfő strandtól az északi parton. 15 órát szánok rá. Semmi strandolás, csak sport! Nagy kihívás nekem, mert ugyan kicsit talán edzettebb vagyok a korosztályom béli átlagnál, de azért lelkileg felkészültem rá, hogy telefonos segítséget kell kérnem. Muszáj egyszer megpróbálni! Esetleg valaki velem tart?
2012-08-18 12:34:00


a szerkesztő
Kedves Robi!
Kösz a rövid beszámolót. Jó folytatást.
üdv
Győrffy Árpád
2012-08-12 00:52:00


robi
Sziasztok
Ma bejártam az almádi-akarattya távot egy 5 éves gyerek felvezetése mellett. Tapasztalat: Az almádi vasútállomáson nincs 1 jelzés sem, hogy hol a bringaút, de rá lehet azért érezni. Vicces, hogy a pályaudvari aluljáróban minden lépcsőnél van bicikli rámpa, csak pont annál nem, aminél a bicikliúthoz kell menni.
Egyébként ez a 15 km teljesen rendben van, jól kitáblázott, ismeretlenül sem kell térkép.
Az út minősége: bármely citybike-al vagy mountain bike-al teljesíthető, nincs nagyon rossz állapotban a beton, de azért 2 cm-es kerekű versenykeróval nem indulnék el.
Az út végig hullámzott, de egy átlag felnőttnek ez nem jelenthet gondot.
A fűzfői strand sarkában van egymás mellett 2 büfé, nagy volt a bringás forgalom, egyébként semmi extra a büfékkel kapcsolatban.
Ezen a 15 km-es távon kb 3 molinót láttam, ami kedvezményes szállást ajánlot bringásoknak.
csövi
2012-08-11 17:46:00


a szerkesztő
Kedves Robi!
Kösz a figyelmeztetést, sajnos az idei évtől valóban eggyel kevesebb a szabadstrand, és itt még nem vezettem át a változást. Most megtettem.
Jó időt, kevés szelet a biciklizéshez. Várjuk a tapasztalatokat!
Üdv
Győrffy Árpád
2012-08-11 01:30:00


robi
minimális pontosítás a leírásban: az akarattyai lido strand idéntől már fizetős

mi holnap kezdjük a körtúránkat,első szakasz: almádi-akarattya, ez után tartunk 1 hét pihenőt, mert asszem egy 5 éves kölöknek ennyi is elég lesz elsőre :-)
2012-08-11 00:43:00


a szerkesztő
Kedves Miklós!
A rövid válasz: mindenhol.
A hosszabb: olvasd el a fenti írást, az olvasóink útibeszámolóit és az üzenőben lévő kérdésekre válaszokra is érdemes időt szakítani.
Jó utat!
Üdv
Győrffy Árpád
2012-08-09 13:18:00


Fejes Miklós
Sziasztok. Tudna valaki segíteni? Révfülöp magasságából indulva szeretnénk körbekerekezni a Balcsit 9 és 13 éves gyerekemmel. Hol célszerű megállni, megszállni ahol számukra érdekes dolgok vannak illetve természetesen jó strandok?
2012-08-08 15:29:00


Gantner Ádám
Kedves Árpád
köszi
küldöm majd a beszámolót
ga
2012-08-06 19:46:00


a szerkesztő
Kedves Ádám!
Egy felkészült utazó térkép és törülköző nélkül sehová sem indul el. (A törülköző fontosságáról lásd a Galaxis útikalauz stopposoknak könyvet. :)
Szerintem nem sok esély van az eltévedésre, ha az ember próbálja követni a Balaton vonalát, de ha mégis letérnél a megfelelő útról, akkor nem árt egy térkép. A bicikliút néhány rövid szakaszt leszámítva a 71-es illetve a 7-es és a Balaton között megy. A 71-es jobb oldalán csak Kenese és Fűzfő között, majd Akali és a zánkai úttörőváros között, Szepezd és Révfülöp között, Badacsonytomaj és Badacsonytördemic között kell menni. A déli parton pedig végig a part felőli oldalon kell maradni - ha jól emlékszem. Hogy ezen belül hol mész, az sokszor a véletlenen is múlik, ha nem figyelsz a táblákra, vagy éppen nem is volt. De így is eljutsz egyik pontból ugyanoda.
Jó utat.
Győrffy Árpád
2012-08-06 15:08:00


Gantner Ádám
Kedves Árpád!

Köszönöm az infókat, azóta magam is ráleltem a bicaj szállitás rejtelmeire.
Mindenképpen lövöm a beszámolót!
illetve
talán ostoba kérdésnek hat, de én gyorsan tervezem letekerni a távot, a kijelölt bicikliutak adják magukat, vagy el kell a tájálozodáshoz egy térkép?
gantner ádám

2012-08-06 13:06:00


a szerkesztő
Kedves Éva!
Honnan indulsz, merre mész? Még akár össze is futhatunk egy hosszúlépésre. Én strandokat akarok nézni a déli parton.
Kevesebb meleget, jó utat! (és mindenképp várom a beszámolót)
Győrffy Árpád
2012-08-06 12:32:00


Heltai Éva
Sziasztok!

Holnap két napos Balaton bringatúrára indulok. Ha valakinek van kedve jönni, csak írjon, szívesen várom:)
Ui.: Nagyon jó a cikk, köszönet érte!
2012-08-06 10:45:00


a szerkesztő
Kedves Ádám!
Én észak felé indulnék, mert ha valamiért nem csinálom végig az egészet, akkor inkább Siófok környéke maradjon ki. Az a legkevésbé romantikus, érdekes. A jobb az elején túlesni a nehezén.
A vasúti szállításhoz ezt ajánlanám: http://elvira.mav-start.hu/ -
Ha itt kiválasztottad a járatot, akkor ezen az oldalon http://www.vonatosszeallitas.hu/29vonal_nyar.html azt is megnézheted, hogy melyik kocsikba viheted fel a bringát.
Egyik olvasónk postán küldte le maga előtt a gépet. Azt írta, hogy jól működött, de a részletesebb beszámolóját még nem küldte meg.
Jó utat, várom a beszámolót.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-08-04 22:13:00


Gantner Adam
Kedves Arpad
bakarattya, illetve keneserol kezdenem a balaton koruli tekerest, mit gondolsz, eszaki vagy deli part korul induljak. illetve, barhol is nezem, de nem lelem az infot, hogy a bringamat balatonig a mavval, hogy tudom levinni?meddig j'rnai bringat szallito szerelvenyek?
koszi
gantner adam
2012-08-04 18:56:00


Kötő Zsolt
Kedves Árpád!
Köszönöm az infókat. Nappali időszakban már több alkalommal volt szerencsém megkerülni a tavat (általában 10-12 óra alatt). Az utóbbi időben azonban egyre jobban foglalkoztat az a gondolat, hogy vajon milyen lehet éjszaka a tó körül kerekezni, mennyire vannak kivilágítva a kerékpárút egyes részei, mekkora élet van még éjjel a tó mellett, és hogy vannak-e még olyan hozzám hasonló \"idióták\", akik hajnali kettőkor még hajlandóak felülni a kerékpárjukra.
Elhatároztam , hogy megkeresem a választ ezen kérdéseimre és ha nem lesz viharos szél, akkor most csütörtök délután 17-18 felé elindulok Berényből Keszthely irányába megkerülni a tavat.
Természetesen azt követően szívesen megosztom a tapasztalataimat.
Üdv,
Kötő Zsolt
2012-07-24 07:13:00


a szerkesztő
Kedves Zsolt!
Igazán éjszaka még nem próbálta, de nagyon estébe nyúlóan igen. Nagyon fontos a jó lámpa hátulra, de legalább ennyire előre is. 20-30 kilométeres sebességnél már jobb fejlámpa kell ahhoz, hogy időben észrevegye az út hibáit. Én tartalék lámpát - de mindenképpen elemeket is vinnék. Egyszer elfogyott a nagy fényem, úgy elég nehézkes volt a haladás. Mindenképpen kell a fényvisszaverő mellény is. Ha egyedül megy, akkor nem árt egy feltöltött telefon, meg olyan ismerősök, akiket fel is lehet hívni.
Várjuk a tapasztalatokat!
Üdv
Győrffy Árpád
2012-07-23 22:45:00


Kötő Zsolt
Kedves Árpád!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e bármiféle információja, tapasztalata a Balaton körüli éjszakai kerékpározásról?
Üdvözlettel:
Kötő Zsolt
2012-07-23 21:48:00


a szerkesztő
Kedves Blanka!
Szerintem mindig az adott helyzet mondja meg, hogy milyen szállást kell választani arra az éjszakára. Mi aludtunk már kempingben
- saját sátorral
- nagyon jó, mert gyakorlatilag bárhol lehet helyet találni.
- nagyon nem jó, mert cipelni kell
- azért sem jó, mert fel kell állítani minden este (bár a maiakat már egyszerűbb)
- kempingben felállított sátorban - ezek szinte szobányi méretűek, általában ágy is van bennük, hálózsákot vinni kell. A kempingeknél részletesen megadják a szolgáltatásokat. Hasonlók a telepített lakókocsik is, csak azok még komfortosabbak. Ha van szabad hely ilyenekben nagyon praktikus, mert viszonylag olcsó, de nem kell vele bajlódni és kényelmesebb is egy biciklin szállítható sátornál
A kempingeknél számítani kell a közös WC-re, zuhanyzóra, főzési lehetőségre. A balatoni kempingekben általában rendezettek a viszonyok.

- több kempingben vannak bérelhető faházak, bungalók. Négy fős vagy nagyobb csapatnak megéri, két főnek nem nagyon, mert általában négy fő körül kezdik az árakat.
Ezekben általában saját WC és zuhanyzó van. Vagy se.

- az apartmanok kényelmesek, de egy éjszakára általában jól megszámolják az árat. Persze a parttól távolabb (500-1500 méterre már olcsóbbak) Ezekhez is legalább 4 fő kell, hogy megérje. Teljes komfort, kényelmes ágyakon lehet pihenni a tekerés után, saját WC, fürdő.

- érdemes megkérdezni akár a vállalati üdülőket is, mert legtöbb fogad külső vendégeket. Nem rég például Zamárdiban a Vasutas üdülőben töltöttünk egy éjszakát. Nagyon jó volt a szoba, igaz, a folyosón volt a közös fürdő.

Vannak olyan egykori üdülők is, amiket most olcsó "hotelként" üzemeltetnek. Azért raktam idézőjelbe, mert általában csak szállást adnak, reggelit nem. Ilyen helyeken figyelni kell, hogy mi jön még rá az árra - mosatás, takarítás, mosoly... - a végén lehet, hogy több lesz, mint egy komolyabb hely. Persze, ezeket is érdemes megpróbálni.

Mindenképp ajánlom a partnereinket - fent a fényképes névjegyekkel - ahol kedvezményt adnak az Útitárskártyára. A déli parton sajnos még kicsi a választék belőlük. Ha nincs más lehetőség, a település honlapján meg kell nézni a szállásokat, és amelyik tetszik, azt fel kell hívni. A Tourinform irodákban listát is adnak róluk. Meg lehet próbálni a szobaközvetítőkkel is, de ne ez legyen az egyedüli lehetőség.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2012-07-16 23:49:00


Bujnóczki Blanka
Kedves Árpád!
A barátaimmal készülök körbetekerni a Balatont (07.19-25). Egy kis segítséget szeretnék kérni szállás tekintetében. Hol érdemes szállást foglalni kempingekben, ifjúsági szállásokon, kollégiumokban vagy apartmanokban? Mivel mindenhol csak 1-1 napot töltenénk. Csak a kempingezéssel egy gondom van, hogy még sohasem voltam és nem tudom, hogyan működik.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv: Blanka

2012-07-16 16:56:00


a szerkesztő
Kedves Atty!
A Balaton-parti kempingek többségét a Balatontourist üzemelteti. Jól használható oldaluk van a www.balatontourist.hu címen. Sajnos nem minden kempingjük partnerünk. Az Útitárskártyát elfogadók címe rajt van a letölthető listán. http://www.travelmatecard.com/downloads/Utitarskartya-TravelMatecard_catalogue-katalogus.pdf Két oldal, csak ki kell nyomtatni. A balatonalmádi Yacht kempingben, az alsóörsi Riviéra kempingben, a balatonakali Beach-Holiday és a Levendula kempingben, a balatonszepezdi Venus kempingben, valamint a badacsonylábdi (tördemici) Eldorádó kempingben használható a kártya. A déli parton valóban nem állunk jól, de Balatonfenyvesen és Zamárdiban több olyan partnerünk van, ahol olcsó szállást adnak.
Szerintem sátorhoz mindenhol lesz hely.
Jó biciklizést!
Győrffy Árpád
2012-07-12 18:20:00


Vécsei Attila
Hali!
Mi a feleségemmel ketten most a hétvégén indolunk.5 napot szánunk a túrára, hogy legyen idő szétnézni megáldogálni, stb. Kempingezni szeretnénk spontán ahogy az út adja, kiváltottuk a Útitárs kártyát is, szerintetek a kempingekben mennyire van esélyem előre bejelentkezés nélkül sátratverni egy-egy éjszakára?
És esetleg valami jó link ahol a kempingek címeit megtalálom?!
Köszi Atty
2012-07-12 17:55:00


a szerkesztő
Kedves Atesz!
Köszönöm a biztatást. Most különösen jól jön, amikor két oldalamat megtámadták, és napok óta a Google tiltó listáján vannak.
Egyébként egy módon lehet segíteni azon, hogy gyorsabban elkészüljenek a dolgok. Csinálni kell, nem csak mástól elvárni.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-07-04 09:57:00


Atesz
Üdv!

A Kis-Balaton leírása értelmét vesztette ma indulok...

Atesz
2012-07-04 09:48:00


Mikó László
Szia Árpi!

Mint arról már írtam, körbetekertem két nap alatt a Balatont, s erről ígértem is beszámolót. Sajnos nem sok hangulatom van többször leírni, másolgatni, de mivel amúgy is feltettem egy ingyenes weboldalra, így megadom annak a címét:
cyclinglife.freewb.hu/balatoni-korut
Nem olyan részletes, inkább élménybeszámoló, de azért hátha érdekesnek találja valaki (rajtam kívül). Következő túrámat már professzionálisabb módon fogom dokumentálni, ez azonban csak terepszemle volt leginkább. És az oldalamon elhelyeztem egy ajánlót az oldaladról is.

Üdv: Laci
2012-07-03 10:39:00


a szerkesztő
Kedves Emőke!
Nagyon örülök, hogy ebben a rendkívüli időben is kellemes élményeket adott a túra. Kérlek, ha időd engedi, írd le a tapasztalataidat, élményeidet, javaslataidat, hogy másoknak is segíts a felkészülésben. Küldj hozzá fotókat is. Örömmel felteszem.
Jó pihenést! :)
Győrffy Árpád
2012-07-02 00:56:00


Madar Emőke
Kedves Árpád,

köszönöm ezt a részletes leírás a balatoni kerékpárútról. Nagyon részletes és jól hasznosítható a túra során. Mi ezen a hétvégén tekertük körbe a Balatont. Nagyon, nagy élmény volt számomra/számunkra. Ebben a rekkenő hőségben elég sokszor kerestünk kutat az út során, de sajnos kevés sikerrel. Azonban a helyiek mindig szívesen megtöltötték a kulacsainkat. Én mindenkit csak bátorítani szeretnék erre a fantasztikus túrára. A Balaton egy másik arcát ismerhetitek meg. Azt hiszem még találkozni fogunk a Balaton körül kerékpárral:)
Üdvözlettel Emőke
2012-07-01 18:07:00


a szerkesztő
Annyit még a kártyához, hogy a érintett szolgáltató lapján, a bal felső részen, a neve alatt nem sokkal olvasható a kedvezmény mértéke, alatta egy kis kártya és általában egy három személyt ábrázoló rajz. Ez jelentené az alapesetet, a 4 főt. Ha többre is érvényes, akkor a kártya mellé plusz jellel oda van írva a kártyatulajdonoson felüli kedvezményezettek száma.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-06-30 16:06:00


a szerkesztő
Kedves Tomi!
Az Útitárskártya - vagy Travelmatecard - családi, vagy csoportos kártya, így egyetlen kártya több személy számára is kedvezményt biztosít, ha az fizeti a számlát, aki az érvényes kártyát felmutatja.
Alapesetben összesen 4 főig érvényes - tehát akár 3 barátnőt is vihetsz (bocs! :)
Több szolgáltató ennél nagyobb csoportra is vállalta a kedvezményt, egyedül a balatoni hajózás szabta meg két felnőttben a határt, illetve az alsóörsi és a révfülöpi strandon csak a felnőtteknek van kedvezmény vele - gyerekjeggyel, 30-40 százalékos kedvezménnyel mehetnek be akár négyen is egy kártyával.
A lényeg, hogy egy kisebb társaságnak, vagy családnak elég egy kártya is.
Jó nyarat!
Győrffy Árpád
2012-06-30 16:01:00


Tomi
Kedves Árpi!
A barátnőmmel szeretnénk letekerni ezt a \\\\\\\"kis\\\\\\\" körtúrát, és olvastam ezt Travel Mate Card-ot, és olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban h ha csak egyikünknek van akkor ugyan ugy jár a kedvezmény? Ezalatt értem azt h a kempingben fizetnénk 2000ft fejenként, azaz összesen 4000, akkor ebből a 4000ftből jön le a kedvezmény, vagy pedig esetleg csak az egyikünk 2000ft-ból?
2012-06-30 15:10:00


a szerkesztő
Kedves Zsófi!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült, összességében kellemes emlékekkel zárult az út. Elnézést, hogy nem reagáltam, éppen külföldön voltam, és mivel ritkán jutottam nethez, nem minden üzenetet vettem észre a sok spam között.
Egy hosszabb beszámoló biztosan sokaknak segítene a túrában. :)
Jó nyarat!
Győrffy Árpád
2012-06-30 01:30:00


Rácz Zsófia
Kedves Árpád!
Úgy alakult, hogy barátnőmmel június 23-25-án 3 nap alatt körbetekertük a Balatont. Ebből első 2 nap tűzött a nap, a harmadik napon pedig esett az eső, de ez sem tartott minket vissza a táv teljesítésétől. Élmény volt. A bicikliutak jobbak, mint amire számítottam, viszont azt hittem gyakrabban megyünk majd közvetlenül a part mellett. Összességében örülünk hogy megcsináltuk, és nagy valószínűséggel megismételjük majd, legkésőbb jövőre. Köszönjük a leírásokat, tanácsokat.
Üdv,
Rácz Zsófi
2012-06-30 01:01:00


a szerkesztő
Kis-Balaton - Félig elkészültem vele, de még kell a befejezéshez legalább egy fél napos munka. Igyekszem, hogy a hétvégén sikerüljön annyi időt máshonnan elvenni.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-06-28 12:04:00


Atesz
Üdv!

Érdeklődnék a Kis-Balaton túraútvonal leírásával kapcsolatban, hogy mikorra várható körülbelül?

Köszönettel:
Atesz
2012-06-28 11:47:00


Rácz Zsófia
Kedves Árpád!
Barátnőmmel 22-én péntektől 25-e hétfőig gondoltuk körbebiciklizni a Balatont, de az időjárási előrejelzések egyre rosszabbak. Ön szerint - az eddigi tapasztalatai alapján - érdemes most mennünk vagy próbáljuk meg elhalasztani a túrát? Csak kíváncsi lennék a véleményére.
Köszönettel,
Zsófi
2012-06-18 23:09:00


a szerkesztő
Kedves Flávia!
Az üzenő fölött megtalálja partnereink névjegyeit - köztük több biciklikölcsönzőét a Balaton jelentős részéről. Vitorláskölcsönzőt Almádiban - http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=109127 - és Alsóörsön tudok ajánlani - http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=1013
Vannak máshol is, de azokat más ajánlja.
Ha azt szeretné, hogy a közvetlen környezetében szép legyen a táj, akkor elsősorban a nyugati és az északi partot ajánlom. Például egy balatonmáriafürdői indulással Balatonvilágosig - onnan vonattal vissza a biciklikkel Máriára.
Ha a szép panorámát szeretni, akkor nagyon jó a déli part - onnan nagyon szép az északi part látványa.
Őrzött biciklitárolók nem nagyon vannak, de például a vendéglátóhelyek többségében biztosan szívesen vállalják, hogy egy kis "parkolási díjért", vagy akár egy kis fogyasztásért figyeljenek a biciklikre.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-06-11 12:56:00


Kerék Flávia
Kedves Árpád!

Hol lehet/ érdemes kerékpárt kölcsönözi a Balaton körül? Van esetleg olyan honlap, ahol az összes kerékpárkölcsönző fel van tüntetve? Nem kerülnénk meg az egész Balatont, csak 3 napos laza túrára mennénk és napi 30-40 km-t tennénk meg. Melyik a legszebb része a Balatonnak táj és látnivalók szempontjából? Hol érdemes letekerni azt a kb 120 km-t?
(Ha szél is lesz, esetleg vitorlázni is szeretnénk.)
Napközben hová lehet leadni a kerékpárokat megőrzésre?
Válaszait előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Flávia
2012-06-11 12:38:00


a szerkesztő
Kedves Szűcsné!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a túrájuk. Várjuk a részletes beszámolót, biztosan sokaknak nagyon hasznos lesz.
Én sajnos nem tudok ilyen pozitív hírekről beszámolni. A sokaknak ígért kis-balatoni leírásomhoz elkészüléséhez még mindig kell néhány nap sok minden más feladat miatt.
De egyszer én is elkészülök vele. :)
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-06-04 21:44:00


Szűcs Mártonné
Kedves Árpád!

Szilveszterkor írtam Önnek és akkor még nagyon bizonytalanul kértem tanácsot Öntől a tervezett bicigli utunkról.

Büszkén jelentem, hogy 6 fős, nem fiatal társaságunkkal körbekerekeztük először a Balatont.

Nagyon készültünk rá és sikerült, megcsináltuk!!!!! Óriási élmény volt!

Pünkösd vasárnap du. 2 kor indultunk Siófokról Almádi felé és csütörtökön délután 2 órára értünk vissza.

Ha lesz egy kicsit több időm, részletes beszámolót írok majd.

Addig is köszönöm tanácsát, biztatását erre a számunkra nem mindennapi túrára.

Üdvözlettel:

Szűcsné2012-06-04 14:07:00


a szerkesztő
Kedves Laci!
Gratulálok a teljesítményhez. A déli parton Szemesen van egy emelkedő a Bagolyvár utcában - ha valaki a hivatalos úton halad. A nálam narancssárgával jelölt Ady-Tompa Mihály utcai alternatíva ezt kikerüli. A másik igen húzós a balatonvilágosi állomás előtt van, ahol a Balaton-szinttől fel kell menni a magaspartra. Ezt biztosan észrevetted, legfeljebb már az északi oldalhoz gondoltad.
Jó utat legközelebb is!
Üdv. Győrffy Árpád
2012-05-31 22:47:00


László
Kedves Árpád!

Megcsináltam egyedül a túrát, két nap alatt tekertem körbe, kettéosztva a Balcsit. Almádiból indultam északon Keszthelyig, majd másnap Aligáig a déli parton. A kettőt nem lehet egy lapon emlegetni. Az északi oldalt aki nem annyira edzett, két részletben érdemes megcsinálni. Én mire Keszthelyre értem 9 óra alatt, bizony lógott a nyelvem és "ráolvadtam" a bringámra. Fel-le, fel-le, jobbra 500 méter, balra ugyanannyi. Ez az északi part. A déli már-már felüdülés, mert bár te írtál valami emelkedő félét, de én nem tudnám most így beazonosítani. Tán csak az előző napi domb-csömör trauma miatt, de nekem a déli part totál simának tűnt. Minden élmény a túra része és én nagyon élveztem. Csak azt sajnálom, hogy a szigligeti várat nem tudtam "bevenni" mert ott már igazán fáradt voltam és a "sejhajom" is komolyan zsibongott.. :)) Amúgy biztosan megismétlem. És megint az északi parttal fogom kezdeni. Talán még idén... A tippjeidet meg köszönöm szépen. Üdv: Laci
2012-05-31 19:54:00


Dr. Zalai Tamás
Tisztelt Győrffy Árpád Úr !
Köszönöm a válaszát, és mivel még nincs "kőbevésett" programunk a Kis-Balaton körbekerekezéséhez, türelmesen várom a leírást.
Üdvözlettel.
Z. Tamás.
2012-05-28 17:55:00


a szerkesztő
Tisztelt Zalai Tamás!
A fenti szövegben kicsit pontatlanul fogalmaztam, mert konkrétan a "II-es ütem" területére, az Ingói berekre gondoltam. A leírást a Zalavártól nyugatra lévő "I-es ütem", vagy Hidvégi-tó körbejárásáról ígértem. A "pünkösd előtt" kicsit túlzás volt, mert legkorábban hétfőn lesz időm rá. Most ezt remélem.
Természetesen itt lehet olvasni, látni majd. A Facebookon biztosan jelezni fogom, ha elkészültem, meg talán hírlevelet is kiküldök - bár ez többnyire végül időhiány miatt elmarad.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-05-25 20:38:00


Dr. Zalai Tamás
Tisztelt Győrffy Árpád !
Bár fentebb úgy olvastam, hogy a Kis-Balaton \"sem gyalog, sem kerékpárral nem járható be\" ugyanakkor Atesz nevű levélírónak adott válaszában Ön Pünkösd előttre \"részletes útvonal javaslatot\" ígért, térképekkel, fotókkal a Kis-Balaton körbe kerékpározásához.. Ez engem és a kis Csapatomat is érdekelné. Elkészült-e a javaslat, s ha igen, hol találhatom meg?
Köszönettel és üdvözlettel. Z. Tamás.

2012-05-25 19:33:00


a szerkesztő
Kedves Kinga!
Ezen az oldalon tudod megrendelni a kártyát.
http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=kartyavasarlas
Fizetni kártyás utalással, banki befizetéssel vagy PayPallal lehet. Ha megérkezett a pénz, azonnal postázzuk a kártyát. Az átutalás gyorsaságától függően 3-5 nap alatt juthatsz hozzá.
Balatonfüreden a Tourinform irodában megveheted személyesen is. De ez lehet, hogy már késő lenne az utatokhoz képest, ha nem onnan indultok.
Jó készülődést a kiránduláshoz!
Üdv
Győrffy Árpád
2012-05-20 09:13:00


Bognàr Kinga
Sziasztok!
Megkérdezhetném Tôtek, hol szerezhetem be az Ùtitàrskàrtyàt?
Mi is indulunk Pàrommal jùnius elején körbebringàzni a Balcsit… jòl jönne! :)

Köszönettel: B. Kinga
2012-05-19 16:24:00


a szerkesztő
Kedves Laci!
Természetesen örülök minden népszerűsítésnek.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-05-18 00:06:00


Mikó László
Kedves Árpád!
Mint már írtam, hamarosan május 29.-én (ha esik, ha süt a nap akkor is )nekivágok a Balaton körtúrának, s mivel beszámolót képekkel, szöveggel, stb érdemes lesz közzé tenni, egy hamarosan induló blogomon teszem ezt meg, (s természetesen itt is, hisz innen az ötlet) és ehhez szeretnélek megkérdezni, hogy nem gond-e, ha a blogon a weboldalad címét feltüntetem?
Köszönöm szépen!
Üdv: Laci
2012-05-17 22:44:00


a szerkesztő
Kedves László!
Én ennyivel tudok segíteni.
A szállásokkal kapcsolatban néhány kérdéssel korábban válaszoltam hasonlóra. Kempingeket a jobb oldali linkek között talál - Yacht Balatonalmádi, Strand-Holiday Balatonakali, Eldorado Badacsonylábdi - az árjegyzékeiket megtalálja a saját oldalukon. A többi kemping is hasonló árakkal dolgozik.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-05-09 22:52:00


Forgó László
Kedves Árpád!
Esetleg valami térképet lehetne valahonnan szerezni a bicikliúthoz? Júniusban megyünk először, kicsit izgulunk a 3 naposra tervezett túra miatt.
Illetve még egy kérdés: kempingben szeretnénk mindkét éjszakát eltölteni, ezeket előre le kell tárgyalni? Illetve általában mennyibe kerülnek egy éjszakára ezek?
A válaszát előre is köszönöm.
Forgó László
2012-05-09 22:00:00


a szerkesztő
Kedves Éva!
Én nem tudok ilyen szolgáltatásról. Persze, ha jól megfizetnek valamit, biztos lenne rá jelentkező.
Az útvonal egy részén vasúton el lehet küldeni a csomagot állomásról-állomásra. Igaz, ehhez előbb el kell vinni a vasútra.
Szerintem a jó csomagtartó táska és a kevés poggyász a megoldás.
Jó utat
Győrffy Árpád
2012-05-08 22:59:00


Németh Éva
Kedves Mindenki, Bocsánat az előbbi megszólítás nélküli kérdésért:-) Ha valaki tud válaszolni örömmel veszem. Éva
2012-05-08 14:11:00


Németh Éva
Szeretném körbe biciklizni a Balatont 3-4 nap alatt egy barátnőmmel. Ha nem szervezett túrán veszünk részt akkor is megoldható valahogyan a csomagok szállítása? (Nem magunk szeretnénk vinni a csomagokat.) Van valaki, aki erre vállalkozik akkor is, ha csak két személyről van szó?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Éva

2012-05-08 14:06:00


Atesz
Hali!

Wow! Ez szuper volna! Előre is nagyon köszi, várom! Július elején mennénk.

Köszi, üdv:
Atesz


2012-05-08 12:37:00


a szerkesztő
Heló Atesz!
Mikor indulsz? Pünkösd előtt mindenképpen elkészítek egy részletes útvonal javaslatot - fotókkal, térképpel, az utak bemutatásával.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-05-08 12:00:00


Atesz
Sziasztok!

Kis-Balaton körben valakinek van tapasztalata?

Merre kell a rendes Balaton körről lekanyarodni, hogy a Kis-Balatont is körbe lehessen kerékpározni? Van kerékpárút ott is körbe, vagy főúton lehet csak megkerülni? Esetleg valakinek pontos leírása, esetleg már GPS tracker-rel lemért útvonala?

Köszi előre is, e-mailben jobb volna a válasz, ott hamarabb észreveszem.

Üdv:
Atesz
2012-05-08 11:50:00


a szerkesztő
Kedves Zsolt!
Jósolni nem szeretnék. Inkább megismétlem egy korábbi válaszomat:
Én évente legalább egyszer megcsinálom majdnem a teljes kört. Laktunk már fizetővendéglátónál (külön bejáratú apartman), kempingben fixen telepített "sátorházban", telepített lakókocsiban, MÁV üdülőben. Mindig menet közben kerestünk helyet.
Egyszer foglaltunk előre egy kiadó lakrészt Füreden. Több helyre írtam emailt. Néhányan válaszoltak, a legjobban tetszőt kiválasztottuk. Előtte nap felhívott a tulaj, hogy almás a szállás - jobb vendéget talált, aki nem csak egy éjszakára száll meg.
Szerencsére nálam volt a szálláslista. Néhány telefonnal jobb, olcsóbb helyet találtunk az előzőnél.
Azóta inkább előre legyűjtöm a netről azoknak a szállásoknak a címét, telefonját, ami valószínűleg megfelelne, és az egyik pihenő közben addig hívom őket, ami nem találok egy megfelelőt.
A települések honlapján érdemes körülnézni, mindenképpen jó eltenni a tó körüli kempingek telefonját, mert legtöbben van viszonylag olcsó hely.
Korábban több túrát tettünk sátorral a Fertő-tónál és a Duna mellett. Nagyon romantikus, de sokkal fárasztóbb. A sátor súlyát el lehet viselni, de az építés és bontás ideje a pihenést rövidíti. Egy éjszakás megállásoknál nem igazán praktikus. Persze, spórolni ezzel lehet igazán. ..

Remélem, ez a három évvel ezelőtti válasz ma is hasznos.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-05-05 20:29:00


Marosi Zsolt
Kedves Árpád!

Tudtam, hogy valami nem stimmel, mert ma nem találtam a múltkori kérdésemet. :-)

Nagyon szépen köszönöm az infót! Tök jó, hogy van ez az oldal.

Az autóm egyáltalán nem különleges, csak nem szeretném, ha valami történne vele.
Mekkora az esélye annak, hogy egy-egy éjszakára találok szállást? Feleségemmel úgy gondoltuk, hogy kempingben aludnánk, de nem tudjuk, hogy sátorral is felkészüljünk a túrára. Az is plusz súly. Itt már olvastam hogy vannak telepített sátrak is, de eléggé lutri, hogy a nyár közepén van szabad hely. Jól gondolom?

Üdv.: Zsolt
2012-05-05 18:19:00


a szerkesztő
Kedves Marosi Zsolt!
Ugyanerre a kérdésére - igaz, akkor a bicikliutas központi lapon tette fel - a napokban már válaszoltam. Kérem hívja be a Bicikliút menüt, és ott megtalálja.
Üdvözlettel

Győrffy Árpád
2012-05-05 18:07:00


Marosi Zsolt
Kedves Bringás Mindenki!

Szeretnék segítséget kérni! Feleségemmel most júliusban tervezzük, hogy körbe kerekezzük a csodálatos Balatont. Autóval érkeznénk le, de nem tudjuk, hogy hol lehetne pár napra leparkolni az autót. Kinek ven ötlete, tapasztalata?

Köszi mindenkinek

Marosi Zsolt
2012-05-05 17:55:00


a szerkesztő
Kedves László!
Nagyon örülök, ha hasznosnak tartod az oldalt. Kösz azoknak a nevében is, akik megírták saját tapasztalataikat. Nekem is kedvet csináltál a további munkához. :)
Jó utat!
Győrffy Árpád

2012-04-30 02:22:00


Mikó László
Kedves Árpád!
Éppen készülök körbetekerni a Balatont. Keresgéltem jó tippek után és rátaláltam erre az oldalra. Hatalmas élmény már elolvasni is. Kedvet csináltál még jobban! Köszönöm szépen!
Üdv: Mikó László

2012-04-29 21:54:00


a szerkesztő
Kedves Gábor!
Ha Balatonfűzfő keleti városrészében - amit ott Tobruknak hívnak - nem volt gondotok a vasúti átjáró utáni viszonylag hirtelen emelkedővel, akkor biztosan menni fog. Talán a vége felé, a világosi vasútállomásnál lesz kicsit húzós a hirtelen emelkedő.
Várjuk a beszámolódat.
Jó korizást!
Győrffy Árpád
2012-04-28 23:44:00


Kiss Gábor
Üdv. Még nem igazán olvastam végig az összes hozzászólást, tehát nem tudom, hogy volt e hasonló itt. Én görkorcsolyával tervezem körbehajtani. Van itt olyan, aki körbekorizta? Tapasztalat? Én 3 naposra tervezem, majd meglátjuk, hogy az első nap mit produkálok. Az indulás Akarattya. Tavaly nekivágtunk már egy jóbaráttal, de szegénynek brutálisan feltörte a lábát a kori, úgyhogy a B terv lépett életbe (sörözés, bícs, fürcsi, csajok :) ). Idén egyedül megyek. Ja akkor Alsóörsig jutottunk. De semmi fáradtságot nem tapasztaltam magamon. Szerintem egy kényelmes, városnézős biciklis tempót fogok tudni produkálni remélhetőleg. Remélem semmi amit írtam nem sértette meg a bringások önérzetét, és természetesen figyelembe fogom venni, hogy elsősorban az övék a kerékpárút, és én vagyok a lassabb. Köszönöm, csak ennyit akartam.
2012-04-28 15:48:00


a szerkesztő
Kedves Zsolt!
Én a Bercsényi lejárón igyekszem valóban lefelé jönni - az irány megválasztásával -, a másik végén meg tolni szoktam azon hasonlóan húzós, de rövid emelkedőn.
Ebből a szempontból is a legbarátságosabb a panoráma út. A murvával kicsit vigyázni kell - bár jó le van taposva -, és némelyik csatornaakna púposodik ki túlságosan az útból. Ezeket meg ki lehet kerülni - nem úgy, mint egyes fekvőrendőröket.
Ne feledkezzenek meg a biciklik kötelező szerelékeiről se, mert nemcsak fekvőrendőrök vannak ezen a vidéken.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-04-22 21:41:00


Kötő Zsolt
Kedves Árpád!
2011 májusában Balatonakarattyán Koppány sor - Bercsényi lejáró (emelkedő!!) útvonalat választottam - ez volt az egész táv (számomra) legnehezebb része. Ebből kiindulva a mostani kört már 71-es úttal terveztem.
Olvasva az iménti útvonal javaslatát mindenféleképpen a panoráma utat fogjuk választani.
Üdvözlettel:
Kötő Zsolt
2012-04-22 21:31:00


a szerkesztő
Kedves Zsolt!
Attól tartok, hogy nem sok pozitív változást talál majd a kitáblázásban, eligazító jelzésekben. Én legalábbis nem nagyon hallottam róla, és amerre jártam, nem láttam javulást.
Ami mindenképpen jó hír, hogy tavaly Csopakon a település jelentős részén elkészült az önálló bicikliút. Igaz, a keleti szélen lévő első utcában - Sport utca - borzalmasan oldották meg a betorkoló utcák kereszteződését. Ha nem figyel valaki, könnyen lesz nyolcas a kerekében. Földváron is javult a helyzet az új szakasz elkészülésével. Arról sajnos nincs tapasztalatom, hírem, hogy Szántódon mire jutottak. Amikor arra jártam, csak a "biciklisállomás" volt kész, ami nélkül én még ellettem volna száz évig.
Figyelmébe ajánlom az új balatonakarattyai útvonal javaslatomat, amit ma raktam fel külön anyagként képekkel bőségesen illusztrálva.
Jó utat! Várom a híreket a tapasztalatokról.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-04-22 19:53:00


Kötő Zsolt
T. Árpád!
Az idei első egynapos tókerülésemet április 27-ére tervezem, Balatonberényből az északi part felé indulva. A túrára elkísér a 9 éves leányom, aki már hetek óta csak erről beszél.
Kíváncsian várom, hogy az elmúlt évhez képest az illetékesek részéről történt-e előrelépés a kerékpárút kitáblázásával, eligazító jelzésekkel kapcsolatosan.
Üdvözlettel:
Kötő Zsolt
2012-04-22 19:40:00


a szerkesztő
Kedves Sándor!
Én a legalább három, de inkább több napra szavaznék. Ha van időd - és aludni is tudsz valahol -, miért ne töltenéd azt hosszabban a Balaton-parton?! :)
Ha nem foglalsz előre szállást, akkor az induláskor döntsd el merre mész. Én jobban szeretem, ha hátulról fúj a szél. De ez is olyan, mint amikor az ember átáll egy másik sorba a pénztár előtt: a végén valamiért az lesz lassabb. Szóval, a legjobb, ha pénz feldobással döntöd el. :)
Jó utat.
Győrffy Árpád
2012-04-21 19:30:00


Sánta Sándor
Üdv !

Kezdő vagyok, most tekernék először körbe.
Hány kilométer összesen és hány napra (km-re) osszam fel a távot ha meg is szeretnék nézni ezt-azt és egy-egy délután strandolnék is ?
(láttam itt 1,3 5,7 napot is...)

SaS
2012-04-21 18:31:00


Sánta Sándor
Üdv !

Segítsen kérem aki tud !

Merre érdemes indulni ha az északi parton (Fűzfőn) kezdenék ?
Inkább nyugatra vagy keletre (az óra járásával egyezően vagy ellentétesen) ?
Van egyáltalán különbség?

SaS
2012-04-21 18:28:00


Tóth Péter
Megtaláltam a nyomtatás opciót:) Vakoskodtam.Ez az oldal nagyon hasznos és érdekes.Köszönöm ezt a sok infot:)Csak így tovább.:)
2012-04-17 21:50:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Én ennyit tudok segíteni.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-04-17 20:37:00


Tóth Péter
Kedves Árpád!
Egy 24 órás Balaton megkerülésre készülünk egy barátommal, és az oldalán bukkantam ki. A leírás nagyon hasznos, de a problémám az, hogy nem tudom kinyomtatni sehogy sem. Szükségem lenne a a domborzati térképekre főleg az É-i részről, mert én nem tudtam azokat kinyomtatni.Ha esetleg ezeket el tudná nekem küldeni akkor azt hálásan megköszönném.
üdvözlettel:Tóth Péter
2012-04-17 20:29:00


a szerkesztő
Kedves Lajos!
Június közepén még nincs annyira nagy forgalom a kempingekben, hogy ne legyen hely. Az alsóörsi Harley fesztivál okoz egy kisebb csúcsot Almádi és Füred térségében, de az június 10-én lezárul.
Sátorhelyekkel meg csúcsidőben sem szokott gond lenni - legfeljebb rosszabb helyet adnak, mint kisebb forgalom idején.
A kempingek általában április végé, május legelején nyitnak. Annyit mindenképpen hasznosnak tartanék, hogy amelyik honlapjáról nem egyértelmű a működés, ott június elején megkérdezném, mire lehet náluk számítani. De foglalni nem kell, mert ki tudja végül hogyan alakul a valós időbeosztás.
Arra majd kíváncsi leszek, hogyan válik be postásbiciklis megoldás.
Jó készülődést!
Üdvözlettel Győrffy Árpád

2012-04-02 00:51:00


Nagy Lajos
Kedves Árpád!

A családommal június közepére - végére tervezem a a Balaton körbetekerését. 7-8 napot terveztem be, mivel a fiam csak 8 éves.Ez azt is jelenti, hogy ennyi kempingben szállnánk meg. Az Alföldről megyünk kocsival, a bicajokat pedig a postára bízom, postán maradó csomagként saját magamnak feladva :-) A táskákat , sátrat és minden cuccunkat levisszük a kocsival, mert így kényelmesebb, mint vonaton szerencsétlenkedni vele.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az időszakban milyen forgalom szokott lenni a kempingekben, érdemes-e előre lefoglalni a sátorhelyet mindenhol, vagy elég csak odatekerni és van szabad hely?

Üdvözlettel: Nagy Lajos
2012-04-01 23:15:00


a szerkesztő
Kedves Zsófia!
Mindhárom útitárskártyás partnerünket szívesen ajánlom, mert tapasztalataim szerint régóta megbízhatóan működnek.
Almádiban a Rent bike - a Yacht kempingben lehet megtalálni őket, ahol akár bérelhető sátorban vagy mobilházban éjszakázni is lehet. http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=10999
Balatonfüreden a Bike Extrém - http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=109197
és Balatonmáriafürdőn a Bring@net http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=109105 - ez utóbbinak külön is figyelmébe ajánlom a rendkívül kedvező árait. Nekik Tapolcán is van üzletük.
Ha vásárolnak egy útitárskártyát, akkor négyen csak a biciklikölcsönzéssel visszakapják a az árát, a többi meg tiszta haszon. :)
Azt mindenképpen előre tisztázzák, hogy csomagtartókat kérnek-e a gépekre. Szerintem nagyon hasznos. Javaslom, hogy eleve 4 napban gondolkodjanak, úgy több lehet a kellemes élmény.
Jó készülést az útra!
Győrffy Árpád

2012-03-28 01:19:00


Rácz Zsófia
Kedves Árpád!
Barátnőimmel (3-4-en) tervezzük, hogy körbebiciklizzük a Balatont. Szegediek vagyunk, a biciklijeink nem igazán alkalmasak erre, továbbá a szállításuk is nehezen megoldható. Siófokról indulnánk. Esetleg tud javasolni kölcsönzőt, ahonnan kölcsönözhetnénk megbízható, erre alkalmas bicikliket 3-4 napra? Köszönettel, Rácz Zsófia
2012-03-28 00:08:00


a szerkesztő
Tisztelt Réti József!
A május vége talán a legjobb időpont a balatoni biciklizéshez. Ha véletlenül esne az eső, már az sem veszélyes. Ilyenkor a legszebb a táj, már vannak a parton, de még nem nyomasztóan sokan, és már a szálláshelyek többsége is. Valóban nem mindenki szereti az egyéjszakás vendéget, de sokan vannak már ma is, akik szívesen befogadják őket. Révfülöpön például ajánlhatom a Hullám Hostelt vagy a Napfény kempinget, ahol felállított sátrakat vagy mobilházakat lehet bérelni. Balatonfenyvesen is több megfelelő szálláshely van - az ősszel mi is ott szálltunk meg egy félkörös túránkon. Én egy könnyű hálózsákot mindenképp vinnék magammal, mert az még nem nehezíti meg nagyon a biciklizést, de hasznos lehet sokszor.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-02-14 01:38:00


Réti József
Tisztelt Győrffy Árpád!
Valaha nagyon szerettem csoportosan bringázni még a 60-as évek közepén egész addig amíg be nem vonultam katonának( -minden hétvégén Budapest-Visegrád-természetesen jó idő esetén)Nagy álmom volt akkor egy Balaton körüli túra,de ez nem valósult meg soha tudniillik csak nekem volt komolyabb bringám egy Favorit ami abban az időben 3000,-forint volt,és egyedül nem akartam nekivágni(akkor).A leszerelésem után meg körbevett a \"kényelem\" .....mindenhová autóval menni.Ily módon már számtalanszor körbementem a tó körül,bejártam a fél világot előre megterveztem az utat,szállásfoglalás stb.,.....de a Balatoni bringatúra mindig elmaradt. Ámde most elmúlván 60 éves a nejemmel május végén megejtjük ezt a rég-rég várt túrát Balatonakarattyáról indulva az Északi part felé.Miután mindig előre szervező voltam, most ezzel a túrával kapcsolatosan van némi aggályom az itt és ott lévő egy éjszakás szállással kapcsolatban.Az egyik valahol Révfülöp a másik talán Fenyvesnél lenne.Ami a ciki az az,hogy nem igazán szeretnek egy éjszakára szállást adni. Lefoglalni megint ciki mert az az időpont amire én tervezem május végére ( - nejem nem nagyon bírja a meleget-) a tavalyi időjárást illetően elég esős.És mivel a bringa nem autó,hogy na akkor hazahúzok nem állok meg sehol akár problémát is jelenthet a szállás.Mit diktál ilyenkor a gyakorlat?-mivel már erős szándék vezérel az út megtételére.
Egyébként örülök,hogy van egy ilyen oldal a bringásoknak.Nagyon sok hasznos információt,tapasztalatot lehet(ne) cserélni.
Tisztelettel:
Réti József

2012-02-12 11:31:00


a szerkesztő
Kedves János!
Legalább minden második településen, 10-15 kilométerenként találtok megfelelő kempinget. Egyedül Keszthely és Fonyód-Bélatelep között van egy 30 kilométeres szakasz ahol csak nudista kemping van. Arra mindegyik kemping jó, hogy a sátrat leverjétek, fürödjetek, sörözzetek, aludjatok.
Vadkempingezésben nem tudok segíteni.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-02-01 21:31:00


Novath János
ödv mi is tervezzük a nyárra egy körutat kb júliusba addigra mindenki rá ér nagyábol 10 en leszünk és egy kis segítséget szeretnék kérni úgy gondoltuk ,hogy kb 50km-ert tennénk meg egy nap alatt az még nincs meg hogy honnan indulunk de szerintem siofokról északnak és úgy körbe és azt szeretném kérdezni hogy mivel sátorozni szeretnénk hol lehetnek a legjobb helyek :)
2012-02-01 18:32:00


a szerkesztő
Kedves Szűcsné!
Az időpont a lehető legjobb, akkor a legszebb a vidék, és már elég jó idő van a biciklizéshez. A koruk meg inkább fiatalos, sokan bicikliznek itt hatvanon túl is.
A 5 nap optimális, kényelmes, jut idő bőven a pihenésre, nézelődésre is.
Én nem foglalnék előre szállást, mert az túlzott kötöttségekkel jár, nem lehet módosítani közben a tervet.
Annyit persze megtennék, hogy indulás előtt körbetelefonálnám a számításba vehető szálláshelyeket, hogyan állnak hellyel. Panzió van bőven, vendég nincs elég.
Nem tudom milyen cucc szállítására gondol. Sokan sátrat, matracokat, hálózsákokat, főzőeszközöket is visznek magukkal a biciklin. Mi is így voltunk a Duna mellett egy hétig. Jó csomagtartókat kell rakni hátra, és azokhoz megfelelő táskákat kell venni. Addig még bőven van idő a nézelődésre. Általában nem a legdrágább a legjobb. Persze, nem is a legolcsóbb.
A bicikliket is indulás előtt kell elvinni szerelőhöz, hogy zsírozza, olajozza be, állítsa be a váltókat, nézze át az egészet.
Előtte meg érdemes kisebb, 15-20 kilométeres utakat tenni. Ha azokkal nincs gond, akkor a 40 is menni fog. Én nagyon fontosnak tartom a jó nyerget. A széles, puha, megfelelő rugókkal felszerelt nyergeket szeretem. Aki nem biciklizik minden nap, annak a feneke jobban bírja az ilyeneket.
A biciklisnadrágokon is érdemes elgondolkodni. Egy nagy előnyük van, hogy nincs több rétegű hajtás a biciklis feneke meg a nyereg között. A normál alsóknak a széle szokott kemény kínokat okozni azoknak, akiknek még nem kérgesedett a nyereghez a feneke. :)
Jó felkészülést!
Győrffy Árpád

ui. utána meg várjuk a beszámolót


2012-01-01 21:21:00


Szűcs Mártonné
Kedves Árpád!
6 fős baráti társaságunkban még ősszel felvetődött az a gondolat, hogy kerekezzük körbe a Balatont. Akkor jót nevettünk rajta, de most kezd foglalkoztatni bennünket ez a kihívás.
Nem egy tini korosztály vagyunk! 50-60 év közöttiek, van közöttünk kicsit edzettebb, de olyan is, aki ritkán ül bringára. Most még csak ismerkedünk a gondolattal...Neki merjünk vágni? Gyűjtögetjük az infókat. Ráakadtam az Ön írásaira, így még nagyobb kedvet kaptunk.! kíváncsi vagyok véleményére, illetve kérném a segítségét.
Távlati terv, de hátha megvalósul.

Időjárási előrejelzést figyelve május eleje, közepe körül indulnánk Siófokról és 5 naposra tervezem az utat. Északi part felé vennénk az irányt. Naponta kb. 40 km-t tekernénk. Szállást nem tudom érdemes-e előre foglalni? Sátrazás kizárva, mivel az idő is még elég hűvös lehet, meg már nem is nagyon bírja a derekunk a sátrazást:) Valami panzióra, esetleg szállodára gondoltunk. Nagy kérdés, hogy a szükséges felszereléseken kívül ki hozza utánunk a többi cuccot. Tudom, csak szervezés kérdése az egész!
Várom véleményét, jó tanácsait.

Előre is köszönöm és boldog új évet, jó tekerést kívánok 2012-re.

Nekünk pedig hátha sikerül a terv!

Üdvözlettel:

Szűcsné
2011-12-30 16:32:00


Fruzsi
2011. 06 18-án, és 09. 1-én körbe tekertük a Balatont, mind a kétszer két nap alatt
Először ketten, második alkalommal négyen mentünk napi 100 km-t tekertünk. Balatonfenyvesről indultunk, első éjszaka egy csopaki ifi szállón volt. Az egész úgy ahogy volt nagyon tetszett, nagyon szép volt, gyönyőrű a táj, de a vendéglátás terén volt egy nagyon rossz tapasztalatunk. Sok-sok km után végre találtunk Siófokon egy kávézót ami még délelőtt 3/4 11.kor nem volt nyitva, de gondoltuk ha már ide értünk Csopakról megvárjuk a nyitást, ami 11-kor lett volna, székek voltak asztallal előtte, igy helyet foglaltunk, nem vagyunk gyerekek az átlag korhatár 45 év, úgyhogy csendes beszélgetésbe kezdtünk, amikor megérkezett a kávézó tulajdonosa és minden bevezető és kérdés nélkül rendesen utba tett minket, de olyan betyárosan, szó szerint takarodjunk innen, mert Ő nem hajlandó senki után takaritani. Első alkalommal is pont vele volt bajunk, mert ebben a kereszteződésbe egy kicsit hiányos a kerékpárút kitáblázása és tőle mertem megkérdezni, hogy merre kell menjünk, mire ő , itt erre nincs semmi féle kerékpárút, menjünk amerre látunk. Az ilyen dolgok kicsit megkeseritettek, de bunkó emberek mindenhol vannak. Ennek ellenére jövőre is tervezzük a körbetekerés és ezt a parasztot megpróbáljuk elkerülni.
Azért összeségébe megérte, másoknak is ajáljuk!
2011-09-03 17:08:00


andrewboy
sziasztok !

Megcsináltuk !!!!!! 2011.08.06-07. 2 nap alatt napi 100 km ! A b.nőm különösebb edzés nélkül végigcsinálta! De azért volt hiszti, fájdalmak, :) ...
B.almádiból indultunk, Siófok irányában és Fenyvesen aludtunk egy ifi táborban. Majd köv. nap onnét Keszthely, és az É-i part Tihanyt kihagyva Almádiig.
Számunkra a legszebb részek, Keszthelytől Révfülöpig. Almáditól Siófokig. Különösen Aliga és a magaspart. A Déli part sokkal áttekinthetőbb útbigazítótáblákkal az É-inál több a kerékpárút, az igaz, de több helyen alig van tábla és csak nézel!
2 nap 30-33 fok délidőben, sok ásványvíz, szőlőcukor, szendvicsek, kaják, csokik, ezek kellettek.
Ha valaki kérdezne szívesen adunk tapasztalati élményt! :)
Megérte végéigcsinálni!

akerenyiandor@gmail.com


2011-08-08 18:43:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
Örülök, hogy nem volt gondja a széllel, esővel. Az elmúlt héten néha túlságosan sok jutott belőle.
Én most csak kisebb utakra készülök. A napokban például egy kis körtúrára a Káli-medencében. Talán lesz majd időm a feldolgozásra is.
Jó nyarat és jó folytatást!
Győrffy Árpád
2011-07-27 00:05:00


Csordás Tamás
Üdvözlöm Árpád!
Köszönöm a jó tanácsát, anélkül nehéz lett volna teljesíteni a körutat! :-)
A vadkempingből nem lett semmi, mert annyi szuper és jó szállás található, még egy éjszakára is, hogy fölösleges lett volna cipekednem a felszereléssel.
Bár az időm rövid volt, mert két nap alatt kényelmesen le tudtam. (egyéb okok miatt)
De így is csodálatos volt!
Legközelebb szánok rá vagy 3-4 napot és akkor, minden belefog férni! Kisebb kiruccanások, és egyéb szórakoztató programok!
További szép nyarat és jó tekerést!
Tamás!
2011-07-26 21:10:00


a szerkesztő
Szabó Krisztiánéknak gratulálok a teljesítményhez. Legközelebb lassúbb tempót javaslok, úgy szerintem több az élvezet benne. :)

Rigó Zsuzsannának inkább az északi partot javaslom, ha már így akar választani, mert sokkal szebb, változatosabb, romantikusabb a bicikliút. A déli parton többnyire olyan utcákon vezet végig, ahol nem sokat lehet érezni a Balatonból. Ott igazán úgy érdemes biciklizni, hogy az ember végigteker a parti sétányokon. De egy hosszútávú túra közben, csomagokkal erre nincs lehetőség, csak, ha egy helyen megszáll néhány napig, és onnan különböző irányba túrákat tesz.
Bármelyik oldalt is választják, mindenképpen legalább két éjszakát, három napot javaslok.
Persze, mindez csak akkor működik, ha valaki más szállítja a bicikliket. Ha saját maguk, akkor nem igazán praktikus egyik oldalon végigmenni, majd a biciklit valahogy visszavinni. Legfeljebb, ha vonatoznak a biciklikkel.
Én inkább egy kiskört javaslok Tihany-szántódi kompozással. A keleti-medence (Szántód-Siófok-Almádi-Füred-Tihany) körüli rész 73-74 kilométer. Akár egy nap alatt is nyugodtan meg lehet tenni, de annyi érdekesség van, hogy legalább kettőt, vagy hármat javaslok.
A nagyobbik kiskör, a nyugati-medence körül - tehát Tihany-Keszthely-Fonyód-Szántód felé - 134-135 kilométer. Ehhez mindenképpen kell legalább két nap, de inkább három. Mivel kör mindegyik, bárhonnan lehet indulni. A másik éjszakát meg érdemes az út felére tenni.
Az útra kell egy fehér sapka a nap ellen, egy kulacs, amit kútnál vagy boltban újra lehet tölteni, egy napszemüveg, egy könnyű esőkabát, egy könnyű melegítő nadrág, ha mégis eláznánk és kicsit fáznánk. Én általában hordok magammal pumpát, egy belsőgumit, ami kora miatt valószínűleg használhatatlan lenne, néhány szerszámot, egy beszáradt ragasztót és egy doboz szőlőcukrot (csoki talán jobb, de azt mindig megenném az indulás előtt.) Kajával, itallal nem igazán érdemes készülni, hisz itt is ugyanolyan boltok vannak, mint máshol. Akár még diszkontokat is lehet találni a part mellett. Ja, a pénzt és a biciklit nem szabad otthon felejteni.
Olcsó szállást kempingekben javaslok bungalókban vagy szobakiadóknál. A települések hivatalos oldalain többnyire meg lehet találni ezeket. Email-ben, telefonon le kell szervezni előre, vagy útközben az előre összeállított telefonlista segítségével.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2011-07-25 23:56:00


Rigó Zsuzsanna
Kedves Árpád!
Idén nyárra tervezünk először egy biciklitúrát a Balaton körül. A teljes körre egyelőre nem vállalkozunk, úgy gondoltuk, hogy elsőre a Balaton déli partját próbálnánk végigtekerni. Ilyen túrán még nem voltunk, és szeretnék információt gyűjteni. Milyen felszerelést kell vinni magunkkal, hol vannak olcsóbb szállások, és mint kezdőknek nagyjából hány nappal kell számolnunk? Mert jó lenne, ha napi szintre be tudnánk osztani a teljesítendő távot, és annak megfelelően keresnénk szállást. Előre is köszönöm a segítséget, és bármilyen jó tanácsot szívesen fogadok!
Rigó Zsuzsanna
2011-07-25 18:04:00


Szabó Krisztián
Tisztelt Szerkesztők!

A párommal megpróbáltuk 1 nap alatt, Veszprémből indultunk, reggel fél 9 kor és 12 óra út után Szántódig jutottunk. Keszthelyen 1 órát pihentünk.
Jó a bicigliút, csak nehéz haladni rajta, mert rengeteget megy a tóval merőlegesen.

Így a megtett táv 185 km.

Szabó Krisztián Debrecen
2011-07-25 09:38:00


Csordás Tamás
Üdv!
Köszönöm gyors válaszát,
és ígérem utána járok az említett és nélkülözhetetlen csodának! :-))
Szép nyarat!
Tamás!
2011-07-15 11:36:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
Ha biciklije is van, ne habozzon! :)
Jó utat!
Győrffy Árpád
2011-07-14 22:15:00


Vajda András
Kedves Árpád!

Köszönöm gyors válaszát, így már bátran neki merünk indulni.
Szép nyarat kívánunk Önnek és minden hozzászólónak.
Üdvözlettel:
Vajda András
2011-07-14 16:18:00


Csordás Tamás
Tiszteletem!
Egy hirtelen ötlettől vezérelve döntöttem úgy hogy körbe tekerem a Balatont!
3 napra tervezem, egy sátorral és egy hálózsákkal. Semmi extra, vad kemping, szabad strand! Hát különösebb szerszámkészletem sincs, érdemes így belevágnom?!
Válaszát, előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Tamás!
2011-07-14 11:18:00


a szerkesztő
Kedves András!
Szerintem bátran induljanak el. Ha nem lesz rendkívüli idő - nagy szél, sok eső -, és a napi biciklizési időpontokat optimálisan tudják tervezni, akkor biztosan menni fog. Ha meg látszik, hogy túlzottan megerőltető, akkor abba kell hagyni. De ettől szerintem nem kell tartani. Sok családdal találkoztam, akik hasonló korú gyerekekkel megcsinálták.
Várjuk a tapasztalatokat, élményeket.
Jó tekerést!
Győrffy Árpád

2011-07-12 09:54:00


Vajda András
Kedves Árpád!
Előszőr is gratulálok írásához, igazán mindenre kiterjedő. Ugyanakkor kérem segítségét, tapasztalatát. Gyermekeimmel ( 6,5 illetve 9,5 évesek) 4 napos Balaton megkerülő túrát tervezünk. Mindketten korukhoz képest jó kondícióban vannak, azonban nem tudom, képesek-e teljesíteni a 200 km-es távot?
Üdvözlettel:
Vajda András
2011-07-11 14:17:00


a szerkesztő

Kedves Ági!
Nyugodtan kezdje el szervezni. Én azt tapasztalom, hogy akár 70 felett sem akadály egy kör. Ha előre akar szállást foglalni, akkor 40-60 kilométerenként tegye. Szóval négy-öt napot mindenképpen javaslok a körre. Ha meg nehéz lenne egy szakasz, akkor vonatra kell szállni.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2011-07-04 13:12:00


Kozma Ági
Kedves Árpád!
Érdeklődni szeretnék. Ön szerint egy 61 éves nő körbe tudja-e bringázni a Balatont?
Egyáltalán merje elkezdeni a szervezést, vagy hagyja a csudába. Tavasztól őszig itthon rendszeresen bringázok,(bevásárló kőrutakat teszek, stb) de hosszú távra még nem mentem el.
Válaszát előre is köszönöm.
kozma ági
2011-07-04 12:55:00


a szerkesztő
Kedves Szilágyiné Éva!
Nagyon köszönöm a biztatást az oldallal kapcsolatban. Talán vasárnap és a jövő hét közepén végre el tudom kezdeni a biciklis oldalak bővítését - a Balaton körül részletesebbre, és egy kis kitekintést a parttól távolabbi részekre. Ami már biztos, hogy vasárnap felteszek egy újabb olvasói beszámolót.
Az Útitárskártyát postán tudom küldeni - ha valaki előre befizette az árát - illetve jelenleg Egerben, Balatonfüreden, Veszprémben és Balatonberényben lehet vásárolni. Bővebben ezen az oldalon van információ
http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=kartyavasarlas
Jó biciklizést!
Győrffy Árpád
2011-06-18 00:43:00


Szilágyi Pálné
Férjemmel már két éve tervezzük a körút letekerését, de sajnos eddig mindig közbe jött valami. Na most az idén ha törik ha szakad nyeregbe pattanunk.
Ezért is böngészem a "balatoni" oldalakat. Nagyon jó és sok ötlettel teli oldalt alkottál(alkottatok)
Kérdésem: hol lehet útitárskártyát váltani?
Előre is köszönöm. Minden további jót!
Szilágyiné Éva
2011-06-17 19:59:00


Attila
Sziasztok!

Örömmel olvasom a hozzászólásokat és külön gratula a cikkért, szépen összeszedet. Szintén örülök, hogy évről évre egyre többen hódolnak a Balaton körbetekeréséért, ki egy, ki több nap alatt. Nekem mindkettőben van már szerencsére tapasztalatom. Évek óta minden nyáron végig megyünk egy nagyobb csapattal 3 nap alatt (kényelmes tempó, napi 70 km), valamint már második éve csináltuk meg 1 nap alatt is a 205-210 km-es távot. Egy napos szintidőnk 8 óra 45 perc lett az idén :-)

Mindenkinek csak ajánlani tudom, több napos tekerés esetén pedig csak az előre lebeszélt rendes szállásokat javaslom. Első évben mi is cipeltünk sátrat, polifómot, hálózsákot, mindent. Borzalmas volt. Aki olcsóbb szállásokat keres, nagyon jó ifjúsági szállások is vannak szinte fillérekért (mi is ilyeneket bérlünk általában ~2000/fő/éj), nem sokkal drágábban, mintha sátorban töltenénk az éjszakát.

Jó bringázást, üdv:
Atesz
2011-06-16 15:32:00


Ervin
Kedves Árpád!
Jövő héten megyünk zsinórban hetedszerre Balaton körre a baráti társasággal.
Hihetetlen jó dolog, hogy tradicióvá vált ez nálunk, mert egy valahogy egy fontos összetartó kapocs, egy állandó program amire már hónapokkal előtte készülünk minden évben.

Én ellentétben veled nem ajánlom a sátrazást. Mi mindig előre foglalt vendégszálláson foglallunk szállást 3-4 ezer Forintért/éjszaka. Ha már végigrobotoljuk az egész évet, miért ne férne bele 12-16 Forint kiadás jó szállásra (4 éjszaka)? Én nem tudom elképzelni, hogy amikor délután a nagy melegben izzadtan, fáradtan megérkezünk, akkor ne egy tiszta szállás fogadjon egy friss zuhany kiséretében:)
Mindenhol kedves vendéglátók fogadnak minket, akik mindenben segítőkészek.
A másik meg az hogy elég súlyt cipelünk már önmagában is, nem igen vágyom még plusszban egy sátorra is.

Este mindig beülünk egy étterembe és egy finomat vacsizunk, ezért se sajnálom a pénzt. Főzicskézni otthon is lehet és a drága időt inkább együtt töltjük a srácokkal.

Néha szoktunk kitérőket tenni. Most megyünk Zalakarosra,ahol az egyetlen pihenőnapot töltjük, de tudom ajánlani Kehidakustányt is.

Látom az északi part nagyobb benyomással volt rád, mert arról jóval többet írtál:)

Üdv
Ervin
2011-06-15 17:16:00


Kádár Viktor
Kedves Árpád!
Most találtam az oldalra, nagyszerű munka, köszönet érte.
Hasznos lenne, ha a GPS-re tölthető adatok, track-ek hozzáférhetőek lennének.
Nemsokára mi is nekivágunk.
Üdv. Viktor
2011-06-10 09:18:00


Polgár Enikő
Kedves Árpád!

Rendben, semmi gond, majd találunk valamit.
Abban még tudna segíteni, hogy a fent említett két kerékpárszervizen kívül hol vannak még szervizek? (fent csak az Útitárskártyás elfogadóhelyeket említi)
Defekt, és társai esetére.

Köszönettel:
Polgár Enikő
2011-06-03 11:17:00


a szerkesztő
Kedves Enikő!

Sajnos nem tudok segíteni. Tudom, nem nyugtatja meg, de én már azt is pozitív változásnak tartom, ha legalább felárral hajlandók egy éjszakára szállást adni ünnepi hétvégén. Korábban még erre sem lehetett számítani a hosszabb vendégeskedésben reménykedő helyeken.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2011-06-02 16:01:00


Lencse
Kedves Árpád!

Pünkösd hétvégére tervezzük négyen a Balcsi körbetekerését, Füredről indulunk, első nap Keszthely az állomás, második nap pedig Zamárdit terveztük, azonban nem találok megfelelő szállást Zamárdin, ahol fogadnának bennünket egy éjszakára is, mindenféle felárak nélkül.
Tudna ebben segíteni nekünk?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Enikő
2011-06-02 15:47:00


Jeno
2008 óta minden esztendőben az év fénypontja a Balaton körüli tekerés. Általában Siófoktól indulunk / indulok Kenese felé. Így a kicsit merészebb északi parti szakaszok hamar lemennek, és Keszthely után a déli oldal már egyenesen gyerekjáték. A kedvenc helyeim: világosi magaspart, az almádi kikötő, a paloznaki hordóbüfé, a révfülöpi kikötő, a badacsonyi borozók, Keszthely és Balatonföldvár. Meg az egész úgy, ahogy van. :)
Óriási élmény. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egész télen ezeken az élményeken vegetálok.
Jó látni, hogy egyre többen tekerünk a jó öreg Balaton körül.
2011-05-30 14:30:00


Nyirő Ferenc
Elismerésem Győrffy Árpádnak az általa összehozott " Balatontipp"munkáért. Üdv Nyirő Ferenc
2011-05-26 10:09:00


Majdán Olga
Kedves Árpád !
Nagyon köszönöm gyors és segítőkész válaszát!
Remélem az "égiek" is velünk lesznek és sikerül a nagy kaland!
Üdvözlettel:
Majdán Olga

2011-05-22 19:53:00


a szerkesztő
Kedves Olga!
Csak partnereinket tudom ajánlani, az Útitárskártya elfogadóhelyeket.
Badacsonylábdiban az Eldorádó kempinget tudom ajánlani bungalókkal - http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=1018 -, Szántódon pedig a Rév Hostelt - http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=1052 . Mindegyik az olcsóbb kategóriába tartozik. (Ha vásárolnak négy Útitárskártyát, akkor még az aktuális árból is kapnak 10 százalék kedvezményt.) Közben csak Fenyvesen van olyan partnerünk, aki ekkora csapatot el tud szállásolni, de az túlságosan rövid táv lenne egy napra.
Ha ezeket választanák, javaslom, legalább telefonon érdeklődjenek, mert az ördög nem alszik. (Ja, és ne felejtsék el megmondani, honnan kapták a tippet. :)
Jó utat!
Győrffy Árpád

2011-05-21 20:28:00


Majdán Olga
Kedves Árpád!
15 fős baráti társaságunk június első hétvégéjére tervezi 3 nap alatt körbetekerni a Balatont.Balatonalmádiból indulnánk Keszthely felé.Az első napi tervezett út kb.Badacsony,ill.környéke.A második napi megálló Lelle és Szántód között,ahogy bírja a csapat! A kérdésem az lenne tudna ajánlani olcsó,jó szállást egy ekkora csapatnak? Lehet kemping,faházas vagy telepített sátrak.Gondolom egy ekkora társaságnak nem könnyű !Érdemes előre lefoglalni,vagy ilyenkor szezon elején biztosan kapunk valahol?
Jó lenne egy-két cím ,telefon szám,hogy tudjunk érdeklődni!
Bízunk benne,hogy az idő is jó lesz! Válaszát köszönöm!
Üdv.Majdán Olga
2011-05-21 19:50:00


a szerkesztő

Kedves Zsolt!
Köszönjük a rövid beszámolót. Gratulálok a teljesítményhez! A tegnapi szeles időben különösen nagy feladat lehetett ezt így megcsinálni.
A biztatást köszönöm. A strandok nyitásával kapcsolatos információ frissítéssel lassan végzek, így több időm lesz a bicikliútra. Azt tervezem, hogy 4-5 részre (oldalra) szétszedem az anyagot, mert így már nagyon kezelhetetlen, és bővíteni is akarom.
Köszönöm a jelzésekkel kapcsolatos véleményt is. Tavaly ilyenkor azt javasoltam az illetékeseknek, hogy magukat reklámozó éttermek, szálláshelyek, strandok bevonásával csináltassák meg körbe az aszfalton a jelzést. Sajnos süket fülekre talált a javaslatom. Azóta részben új illetékesek vannak. Teszek egy újabb kört, talán most több eredménnyel járok.
Üdv
Győrffy Árpád

2011-05-14 15:21:00


Kötő Zsolt
T. Árpád!
Gratulálok az oldalhoz, rengeteg hasznos infót találtam, melyek segítettek a tegnapi (május 13.) egynapos balatonkör teljesítésében.
Reggel fél hétkor indultam Balatonberényből Keszthely irányában és 13 óra alatt sikerül teljesíteni 209,8 km-t.
Sajnos a körút rengeteg helyen nincs megfelelően kitáblázva, azonban az elágazókban, irányváltások helyén - egyre halványuló, de még jól láthatóan - aszfaltra festett nyilak segítették a haladásomat. Ismeretlenül is köszönet érte annak, aki vette a fáradságot és felfestette ezeket a jeleket.
Üdvözlettel:
Kötő Zsolt
2011-05-14 12:41:00


a szerkesztő
Kedves Vivien!
Mindenképpen menjen velük! Ha valaki nem akkor kezdi éppen a biciklizést, akkor semmi gondja nem lehet ezekkel a dombokkal. Lehet, hogy kicsit én túloztam el az ijesztgetést saját túlsúlyom miatt. Egy nagyobb csoport eleve kicsit lassabban megy az átlagosnál, így ha egyszer-egyszer nehezebb is lenne, nyugodtan gyalogosra válthat száz métert és akkor is beéri őket. Biztosan szép élmény lesz. Örülnék, ha megírná majd bővebben is, hogy milyen volt.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2011-05-08 09:35:00


Sz. Vivien
Tisztelt Gy. Árpád!

Szeretnék tanácsot kérni magától.Az iskola egy 3 napos Balaton körüli túrát indít.Én nagyon szeretek biciklizni,és szívesen a többiekkel tartanék, de ahogy olvastam az előbbiekben, nagyon sok dombbal kellene szembenéznünk, amit tudom hogy nem fogok bírni.Sokat biciklizem szabadidőmben, de a dombokat inkább kerülöm.Abban szeretném tanácsát kérni, hogy Ön szerint elinduljak-e ezen a túrán?Hosszabb túrákon sokat vettem részt.
Válaszát előre is köszönöm.

Vivien
2011-05-08 09:12:00


Rics
Nagyon jó ez a honlap! Mi 2010 augusztusában,életünkben először, hárman 3 nap alatt tekertük körbe a Balcsit. Előtte sok hasznos információt gyűjtöttünk be innen. Klasz volt a túra,bár néha fárasztó. Nagyon forgalmas volt a bicikliút,és szomorú,hogy néhány kerékpárostárs úgy viselkedik,mint az autósok: Lehajtott fejjel,erőszakosan,a másikra egyáltalán nem figyelve teker,a köszönésről nem is beszélve!!
Példát vehetnénk a motorosokról!
Másik negatív tapasztalat,hogy sok helyen megtévesztőek a jelzések és könnyű letérni a kerékpárútról.
Ennek ellenére idén újra meg fogjuk csinálni,terveink szerint legalább kétszer.
Mindenkinek vidám,élményekben gazdag tekerést kívánunk a 2011-es évere!
2011-04-16 15:11:00


a szerkesztő
Kedves Balázs!
Nagyon köszönöm a biztatást! Igyekszem a jövőben is megszolgálni. Annyival azért hadd viszonozzam itt nyilvánosan: nagy részben neked köszönhető, hogy 15 éve újra elkezdtem biciklizni. A dunai biciklizésetekről hallva annyira beindultam, hogy 1998-ban én is megcsináltam a túrát a családdal - majdnem végig. ( http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=566 )
A Balatonhoz szép időt, és várom az élményeidet. Rövidesen talán tovább tudom bővíteni az oldalt Káli-medencei és más kitérőkkel. Csak időm lenne több..
Üdv
Győrffy Árpád

2011-03-29 20:29:00


Birkás Balázs
Halló Árpád! - Sokoldalú tehetségedet ismerve nem tudom miért lepődöm meg, hogy ez a - szerintem - legjobb magyar túraútvonal ismertetés is Tőled származik. Kritikusan informatív, kitűnő képekkel.
Én évtizedek óta túrázom minden májusban Olaszországban, és minden szeptemberben Ausztriában, de most kedvet csináltál hozzá, hogy az idén menjek egy Balaton-kört is.
Köszönettel
Birkás Balázs, Szentbékkálla
2011-03-29 07:14:00


V. Roland
kedves Árpád!
erdei útra én isa 2 várost összekötő közutat értettem, csak mifelénk a 84 sz. főúttól való megkülönböztetés miatt mondjuk erdei útnak:)
rendben, kocsi kilőve, de az 1 heti cuccot hogy a legkönnyebb cipelni magunkkal, hogy azért még élvezetes is legyen a tekerés?
további válaszaidat előre is köszi
minden jót
üdv: Roli
2011-03-01 01:26:00


a szerkesztő
Kedves Roland!
Mindkét időszak elég bizonytalan időjárású, de túl lehet élni. Szerintem igyekezzetek júniusban megcsinálni, mert azt még el lehet halasztani augusztusra, ha nagyon rossz idő lesz.
Az erdei utat nem igazán értem. Szerintem a két várost összekötő közutat - a Viszló-völgyén át - biztonsággal lehet használni, nincs túl nagy forgalom. (Ez erdőn vezet át, ha erre gondoltál.) Egyik alkalommal érdemes Haláp illetve Ódörögd felé kitérni, úgy többet láttok az érdekes vidékből. Szerintem semmi szükség autóra, csak jól kell kiválogatni az útiholmit. Tóth úr pirítósa valóban fontos úticél lehet. Addig még őt is beszervezem az Útitárskártyába. :)
Üdv
Győrffy Árpád
2011-03-01 01:04:00


V. Roland
kedves Árpád!
még csak tervezgetjük, hogy majd valamikor nyáron kellene megejteni.
két intervallum jöhetszóba a suli miatt:június második fele v. augusztus legvége.
Tapolcára szerintem mindenképp az erdei út jöhet csak szóba, majd Gyulakeszit(a régió legfinomabb velős pirítósát nem hagynám ki:)) semmiképp sem kihagyva haladni tovább Badacsony felé. szerinted autós kíséretet igénybe vegyünk vagy azért az túl nagy luxus?:)15 éves öcsémmel, és 20as éveink közepén járó barátnőmmel vágnánk bele a túrába
tövábbi válaszaidat előre is köszi
minden jót
üdv: Roli
2011-03-01 00:45:00


a szerkesztő
Kedves Roland!
Mikorra tervezik a túrát? Úgy lenne értelme a válaszomnak, ha utána másnak is jó lenne sokáig, ehhez meg idő kell. Jó lenne kompletten feldolgozni az útvonalat, feltölteni a Sümeg és a Balaton közötti szakasz szintrajzait is - alternatív útvonalakkal. GPS-szel felvettem már őket, csak fel kellene dolgozni. Jelenleg még a korcsolyaszezon utolsó rianásai és az Útitárskártya hálózathoz csatlakozott húsznál több egri szolgáltató oldalainak elkészítése tölti ki a szabadidőmet. Ja, és a héten Utazás kiállítás is lesz, ahová el kellene menni, meg az utikalauz.hu oldalon is várnak a sorukra a még feldolgozatlan útibeszámolók. Talán április első felében eljutok ehhez is. Remélem, még jókor. Persze, nem árt néha egy figyelmeztető üzenet.
Üdv
Győrffy Árpád
2011-03-01 00:10:00


V. Roland
Tisztelt Gy Árpád!
először is gratulálok az oldalhoz, zseniális mennyi minden megtalálható itt.
mi nem vagyunk nagy bringások, bár én rendszeresen sportolok(foci, futás, kondi), de társam nincs nagyon edzésben, ezért mi kb 6-7 napra tervezzük a túrát. nem csak tekerni akarunk reggeltől estig, hanem a tájat is élvezni, és a helyi dolgokat megnézni...
Sümegről indulnánk, Tapolcán át, majd Badacsony(1. nap)-tól Keszthely felé(2.nap) vennénk az irányt(szigligeti vár, Bgyöröki kilátó).3. nap a déli partot szelve Blelléig tervezzük, majd a 4.napon Siófokig, onnan pedig az 5. nap Bfüredig. A 6.napon Tihannyal kezdve visszatérünk balatoni kiindulópontunkhoz, Badacsonyba és aztán utolsó(7.) napon(ha csak nem csúszunk bele egy kiadós Badacsonyi borkóstolásba előző éjjel) vissza Sümegre
amiket mindenképp szeretnénk érinteni, körbejárni...:Szigligeti vár,B.györöki kilátó, (aztán a déli partról nem sok infóm van, miket lenne érdemes szemügyre venni, Siófokon mindenképp lazítanánk egy kicsit), Bfüredi ismerőslátogatás, Tihanyi apátság és a belső tó.
útvonalilag ennyi lenne kb, még azt szeretném kérdezni, hogy mik azok a legfontosabb kellékek, amiket egy ilyen túrára feltétlenül vigyünk magunkkal?szállás előreláthatólag lenne Badacsonyban, Blellén, Siófokon és Bfüreden, a többi állomáshely és az éjszakai menedékodu még kérdéses...
előre is köszönöm a választ!!!
2011-02-28 23:40:00


Papp Imre
Kedves Árpád!
Köszönöm a kimerítő választ és a tanácsokat!
Azt hiszem akkor így elsőre maradnak a kisebb körök a környéken!
Több napra megyünk,úgyhogy belefér mindkét javasolt útvonal!:-)
Aztán még a nyáron vissza térünk ugyanide,úgyhogy addig rá gyúrunk egy nagyobb próbatételre is!
2011-02-27 22:14:00


a szerkesztő
Kedves Imre!
A távolsággal szerintem nem lenne gond, csak a biciklit is szállító hajók menetrendje nem az igazi. A Balatoni Hajózási Zrt (BAHART) menetrendje szerint április 22. és június 3. között Badacsonyból 10.15-kor indul olyan hajó - valószínűleg katamarán - amin biciklit is visznek. Nektek ez kicsit korai. A 20-25 kilométeres távolság biztonságos megtételéhez én reggel hét órakor elindulnék. A domborzat Szigligetnél és a Badacsonytördemic-Badacsony közötti szakaszon lesz kicsit húzósabb. Igaz, a déli parton aztán kipihenhetitek magatokat.
Ha fordított irányba, először Fonyódra mentek, akkor sem lenne jobb a helyzet. A 16,45-kor Fonyódról induló hajó után este 8 felé érnétek Gyenesre, ami a piciknek már fárasztó lehet.
Én a körutat későbbre hagynám, simán elbicikliznék Badacsonyba meg vissza. Az egyik úton mindenképpen bemennék Szigligetre is. Ha több napotok is van, akkor meg elmennék Keszthely felé - akár Balatonberényig, vagy Máriáig egy oda-vissza útra (Márián nagyon jó fagyikat lehet enni. :)
Jó készülődést!
Győrffy Árpád
2011-02-26 00:27:00


Imre
Még annyit,hogy Én egy gyenesdiás-badacsony-onnan át fonyódra-vissza keszthely felé-gyenesdiás útvonalon gondolkodom,ez vajon mennyire kivitelezhető egy nap alatt az adott körülmények között?
Köszönettel:egy abszolute tapasztalatlan kezdő!
2011-02-25 14:24:00


Imre
Kedves Árpád!
Tavasszal tennénk egy kisebb bicikli túrát a nejemmel és a két kicsi gyerekünkel,a balaton környékén!
A szállásunk gyenesdiáson lesz!
Tudnál egy szép de azért könnyű útvonalat ajánlani két kezdő biciklistának,akik közül az egyik még egy gyermek utánfutót (benne két kicsivel) is fog maga után húzni?
Minden jó tippre és hasznos tanácsra vevő vagyok.
Nagyon jó az oldal,köszönet érte!
Imre
2011-02-25 13:58:00


a szerkesztő
Kedves Judit!
Keszthelyi kölcsönzővel nincs kapcsolatom. Azt tudom, hogy Vonyarcvashegyen van egy a főút mellett, még a község elején. Ősszel is nyitva szokott lenni.
Ajánlani tudom tapolcai útitárskártyás partnerünket, a Bringacentrumot - http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=109104 . Még az is lehet, hogy "házhoz" vinnék a gépeket. Egy telefont biztosan megér.
Várom a tapasztalatokat, élményeket.
Jó időt és jó utat!
Győrffy Árpád
2010-10-03 18:59:00


Simándi Judit
Kedves Arpad, veletlenül bukkantam erre az erdekes oldalra. Nagyon köszönöm az informaciokat. Oktober 11.-en indulok harmadmagammal balatoni körutra; Balatongyörökröl a deli part fele. A szallasokat eleg nehez volt elintezni - mintha igy oktoberben a Balaton körül megszünne az elet... De azert sikerült, remelem Keszthelyen van egy olyan szaküzlet, ahol jo kerekparokat lehet kölcsönözni. Ismer valakit ott veletlenül? Üdvözlettel Judit
2010-10-03 18:31:00


Lakat Róbert
Kedves Árpád!

Vasárnap megvolt a "félbalaton"! Idővel nagy szerencsénk volt, majdnem végig napsütés. Csak az a SZÉL ne lett volna.
1/2 10kor indulás Veszprémből, 3 fővel. Bemelegítésnek jó gurulás Almádiig, laza tekerés Akarattyáig. Jó nagy emelkedő a tetőig, egész Szántódig csak ez volt picit megterhelő. Akarattya-Világos között páratlan kilátás Balatonra (leszámítva Szentgyörgyit), veszprémi létemre szégyennek érzem, hogy csak 32 évesen láttam ezt először. 12-re értünk Szántódra, kompra fél óra várakozás, bár ne kellett volna megállni. Nagyon kihűlt a lábunk, Tihanyban nehéz volt újraindulni, főleg, hogy a Gödrösnél végig nagy szembe szél. Füreden Tagorén gyenge ebéd, aztán második, befejező felvonás. Almádiig még csak-csak, de utána fel Veszprémig... Persze végig erős szembe szél. Bántam most, hogy elköltöztem Almádiból.
A végére jól elfáradt a lábunk, de megérte, fantasztikus volt. 1 hónapja vettem biciklit, előtte vagy 10 évig semmi kerekezés. Még jó, hog nem egyből 2 napos teljes balatonkerülőre mentünk, az volt betervezve. De hamarosan az is meglesz.
Árpád, köszi a hasznos infókat!

Üdv: Lakat Róbert
2010-09-06 08:18:00


Lakat Róbert
Kedves Árpád!

Úgy néz ki, ránk mososlygott a szerencse, vagyis a NAP!
Köszönöm a tippet, akkor megyünk Kenese felé.
Majd holnap küldöm a beszámolót!

Üdv:

Robi
2010-09-05 08:28:00


a szerkesztő
Heló Róbert!
Ha egynaposra tervezitek, a vasárnapra jósolt észak-észak-nyugati szél alapján én valószínűleg Kenese irányába indulnék, mert így az utolsó harmadban nem kapnám szemből a szelet (egy fordított útvonalnál).
Igaz, így világosig részben nappal szembe kell menni, de utána már végig oldalról vagy hátulról jön a nap (ha egyáltalán lesz.)
Akarattyánál én javaslom a parti utat - amikor a domb közepén a hivatalos irány balra átmenne a 71-esen, ott forduljatok jobbra a Koppány soron, át 100 méterre lévő a vasúti híd alatt. Persze, ennek az útnak a végén ott vár a hirtelen emelkedésű "Bercsényi lejáró', ami ebben az esetben Bercsényi feljáróként működik. (A Bercsényi strand előtt el ne felejtsetek balra fordulni, mert egyébként betévedtek a volt pártüdülő felé vezető Aligai úti zsákutcába.
Ha nem lesz párás az idő, nagyon szép kilátásra számíthattok a világosi magaspartról.
Nagyon szép Siófok nyugati része - a Sió-csatorna után, Újhely, Széplak vagy Ezüstpart - ha a parthoz közeli úton mentek. Zamárdiban pedig különösen érdemes megállni egy pihenőre a Kiss Ernő utcai szabadstrandnál.
Tihanyban én a félszigetet a keleti oldalon megkerülő úton jönnék a komptól, nem a falun keresztül. Persze, ha még ekkor is imádjátok a nagy emelkedőket, felmehettek a faluba is. Mindkettő nagyon látványos.
Augusztusban kihagynám Füred központját, a Tagore sétányt, mert olyankor onnan kizárják a bicikliseket a borosok. Ilyenkor viszont már érdemes arra menni, követni a kijelölt bicikliutat, ahogy az út záró szakaszán is.
Veszprémben levezető pihenőre figyelmetekbe ajánlom az egykori vasútállomásból kialakított hangulatos Bakter sörözőt, ami útba is esik, meg az Útitárskártyára is kedvezményt adnak.
Várjuk az élményeket, tapasztalatokat.
Jó tekerést!
Győrffy Árpád

2010-09-04 12:28:00


Lakat Róbert
Árpád!

Köszönöm gyors válaszod!

Holnap indulunk Balaton körútra, de inkább csak a mini távval kezdjük elsőre. Veszprémi lévén lemegyünk Balatonalmádiba, onnan kompig, aztán vissza.

Szerinted melyik irányba induljunk el? Kenese vagy Füred?

Válaszod előre is köszönöm!
2010-09-04 09:13:00


a szerkesztő

Heló Edit!
Nagyon örülök, ha hasznodra volt az oldal. Az utóbbi hetekben sajnos nem jutott időm a biciklis anyag látható bővítésére, mert a nyarat hihasználva a déli partról bejárható útvonalakat jártuk szabadidőmben. Ezeket is GPS-szel rögzítettük, így majd szintrajzokat is készítek róluk. Több olyan túralehetőséget is találtunk, ami élményekben vetekszik a balaton körüli bringázással. Remélem, rövidesen lesz időm a leírásukra, és talán a már gépen lévő Balaton-felvidéki anyagokat is fel tudom dolgozni.
Jó tekerést mindenkinek!
Győrffy Árpád

2010-08-27 07:55:00


Galambos Edit
Szia Árpád!
Köszönöm a sok hasznos infót, amit az oldalon találtam, igazán nagy segítségemre volt. Az út tényleg egy felejthetetlen élmény. További sok sikert, jó bringázást mindenkinek!
Üdv.:
Edit
2010-08-27 07:33:00


Komor Béla
Sziasztok!
Én egyedül tekertem körbe négy nap alatt minden gond nélkül. Hatalmas élmény! Minden évben megcsinálom az már biztos. Siófoktól indultam és az északi part felé, tehát az óra járásaval ellentétesen. Sajnos annyi cuccom volt, hogy a fényképezőmet nem tudtam vinni, telefonnal fotóztam. Jövőre mindenképp viszem a fotómasinám. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a túrát. :)
2010-08-26 19:59:00


a szerkesztő
Kedves Róbert!
Ebben sajnos nem tudok segíteni, mert a Nokiákon működő goggle map nem ugyanarról a címről megy, mint amit a böngészőben el lehet érni. (én erre jutottam.)
Próbálkoztam azzal, hogy a telefonon is böngészőn át hívom be a térképet, de úgy meg élvezhetetlen, kezelhetetlen és gondolom, hogy sokat is fogyaszt a bitekből.
Gondolkozunk azon, hogy a navigációs készülékekre tölthető adatbázist a hosszabb érvényességű Útitárskártyát vásárlóknak ráadásként odaadjuk, de ehhez meg ki kellene még találni valamilyen másolásvédelmet, mert ahhoz nem sok kedvem van, hogy adakozó kedvű emberek utána szabadprédává tegyék a munkánk eredményét.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-08-25 10:31:00


laki
Árpád!

Az lenne a kérdésem, hogy az útvonalat hogyan tudnám átmenteni Nokia telefonra? A google map működik rajta!

Előre is köszönettel:

Lakat Róbert
2010-08-25 09:16:00


a szerkesztő
Kedves Vali!
Én azt tapasztaltam, hogy egy dombnak mindig az az oldala a meredekebb, amelyikre éppen fel kell menni.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-08-22 22:03:00


Sziklainé Medve Valéria
Tominak szeretném üzenni, hogy mi az északi part felé indultunk Siófoktól, szerintem rövidebb, de meredekebb emelkedők vannak, elmentünk Lovasig -bejártuk Paloznakot is-. A második nap is kijutott a kaptatókból -viszont minden emelkedő után van lejtő is!!! Az utolsó nap a déli part mintegy levezető volt, folyamatos tempóval.
A déli part felől érkezőknek -véleményem szerint- hosszabb, fokozatosan emelkedő szakaszokkal kell megbirkózniuk.
Mi az Árpád leírása alapján mentünk végig, ráismertünk még a nyárfagyökérre "öntött" kerékpárútra is... Megálltunk Örvényesen, ittunk a forrásvízből, sőt még Zánkán is kaladparkoztunk egyet! Ha fújt a szél, az viszont mindig szembe:)) Nektek is jó tekerést, teljesen kisimítja az idegeket:)) Vali
2010-08-22 09:42:00


a szerkesztő
Heló Tomi!
Szerintem nincs különösebb jelentősége annak, hogy melyik irányban indul el valaki. Legfeljebb csak különleges panorámájú helyeknél. Ez a változat például különösen jó arra, hogy Györöktől sokáig nézhessük a vulkánikus hegyek panorámáját. Igaz, a tihanyi templomnak így háttal fogunk tekerni, de azt meg úgy is a füredi mólóról lehet igazán megcsodálni.
Én mentem már Aligától Füred felé, de indultam már Badacsonyból is az ellenkező irányba, de ez nem jelentett igazi különbséget. Arra figyelnék inkább, hogy a lehető legkevesebbet menjek nappal szembe. Egy Siófok-Fonyód közötti szakasznál például inkább reggel, délelőtt tekernék, mert így sokkal szebb a táj. Amikor északon "visszafelé" pedig inkább a késő délutáni órákban mennék többet.
Jó tekerést!
Győrffy Árpád
2010-08-21 00:53:00


Tomi
Üdvözletem!Egy olyan kérdésem lenne,hogy jövő héten tervezem a bringakörutat.4 vagy 5 nap lenne.Siófokról szeretnék indulni.A legtöbben azt mondják hogy az északi part felé célszerű venni az útirányt és haladni a déli part felé,majd megérkezni az indulási ponthoz.Na de mi van akkor ha én pont fordítva szeretném?Mondjuk első nap letekernék Fonyódig,és utána jönne az északi part.Mik a tapasztalatai,merre célszerűbb?Ön mit javasol?Válaszát előre is köszönöm.
2010-08-21 00:19:00


a szerkesztő
Kedves Valéria!
Gratulálok a teljesítményhez. Örömmel vennék egy hosszabb, fotós beszámolót is. Szívesen feltennénk az oldalra.
Mi most a déli partról délre induló útvonalakat derítjük fel. Lesz közöttük több is, amit ajánlunk másnak is. Fotókat és szintrajzokat is készítünk.
Jó tekerést!
Győrffy Árpád
2010-08-20 20:21:00


Sziklainé Medve Valéria
Ismét sziasztok! 240 km-t tettünk a drótszamarakba, borulás és defekt nélkül végigtekertük a balatoni bringakörutat. Jó, hogy hárman voltunk, mert valamelyikünk mindig észrevette a jelzést, merre kell menjünk. Később már "ráállt" a szemünk az aszfaltra festett nyilacskákra, vagy a villanyoszlopra tett jelzésekre. A nagy zöld táblát nem lehetett nem észrevenni, csak néhol lehetne több is:)) Fantasztikus élmény volt, találkoztunk jóval fiatalabbal és jóval öregebbel is... Sziasztok!
2010-08-20 19:59:00


a szerkesztő
Kedves Sándor!
Kösz, hogy szóltál. Egyszerűen kifelejtettem. Most pótoltam. A jövő hét második felére terveztem be a kör teljes - részletesebb - leírását. Érdemes lesz visszanézni.
Üdv
Győrffy Árpád

2010-08-08 22:05:00


Jene Sándor
Nagyon jók a domborzati térképek, de sajnos nincs fenyves és Szántód közötti térkép.
Várható, hogy lesz?
köszönettel
Jene Sándor
2010-08-08 19:46:00


Bajnóczi Attila
Sziasztok!

Egy osztrák ismerősöm szeretné körbekarikázni a Balcsit, és kért tőlem segítséget. Ennek az oldalnak a linkjét szívesen elüldeném neki, mert nagyon sok jó infó és kép van benne. Sajnos azonban Magyarul egy kukkot sem tud. Tudtok olyan oldalt, ahol németül is ehhez hasonlóan jó infókat tudna elérni? Előre is köszi: Attila
2010-07-29 13:10:00


a szerkesztő
Heló
Jogos az észrevétel az elterelő táblákról. Néhány éve, amikor még teljesen hiányzott a Zánka és Badacsony közötti szakasz, a Káli-medencén át vezetett a bringakörút. Aztán hogy elkészült a parton, nem szedték le a felvidéki táblákat. Arra egyébként szebb a vidék, mint a Balaton mellett.
Azért a parton sincs mindenhol elzárva a kilátás. Szép Balatonfűzfő és Balatonalmádi között, Örvényes környékén, a déli parton Szemesnél, ha lemegy az ember a parti utcára.
A többivel egyetértek.
Jó tekerést!
Győrffy Árpád
2010-07-27 01:39:00


maccar
a teljes kör egy napos megtétele után (teljesen amatőrként, retro biciklivel) a következőkre hívnám fel a figyelmét az érdeklődőknek:
nagyon könnyű eltévedni, a kitáblázás, a jelzések, vagy bármiféle bicikliútra utaló nyom nagyon sok helyen nincsen, roppant mód kell figyelni, és a szerencse sem árt ilyen esetekben. figyelni kell arra is, hogy az északi parton két \"balatoni bicikliút\" van (nincsenek megkülönböztetve), egyik a part közelében fut, a másik kilóméterekre a tótól, Badacsonynál Tihany felé célszerű lemenni a vasútállomásra, mivel a kitáblázás nem különbözteti meg a két bicikli pályát. így elkerülhető, hogy hegyen-dombon át kilóméteren át tekerjünk autóúton, mindenféle balatoni panoráma nélkül, és rendeteg plusz kilómétert szedjünk össze.
a bicikliutak minősége többségében elfogadható, délen egyes részeken viszont kritikán aluli, néhol még beton sincsen.
megítélésem szerint a túra inkább teljesítménytúra, mintsem látványos tekerés, mivel a tavat viszonylag ritkán lehet látni, így a bece hegyi, illetve a balatonvilágosi részeket leszámítva nem sokszor lehet élvezni a tó szépségét.
2010-07-27 00:56:00


a szerkesztő

Heló Ádám!
Az északi parton mindenképpen ajánlom az Útitárskártya elfogadóhelyinket, az almádi Yacht kempinget, az alsóörsi Riviérát, Akaliban a Strand-Holidayt, Balatonszepezden a Venust, Badacsonylábdiban az Eldorádo kempinget. Megbízható helyek, nem drágábbak a többinél. Ha közben egy útitárskártyát is vesztek, akkor egy négy fős társasággal pillanatok alatt már nyerőre álltok.
Mindegyiknek megtalálod itt az oldalon a fényképes névjegyét, ahonnan eljutsz a bemutató oldalukhoz, onnan meg a saját honlapjukra.
A déli parton eddig még nem találtunk megfelelő partnereket, de augusztus elejéig még változhat a helyzet.
Jó készülést!
Győrffy Árpád

2010-07-14 23:53:00


Németh Ádam
Sziasztok! Mi augusztus elején mennénk 3 napra bicajozni. A szállást sátorral oldanánk meg csak nem igazán ismerünk olcsó kempinget balaton környékén. Ha valaki tudna említeni párat az nagyon jó lenne.
2010-07-14 22:00:00


dr. Papp András
Sziasztok! Nagyon jó az oldal, sajnos nem tudok útvonalat számolni, melyik tervezett szakasz hány km. Ez esetleg később hasznos lenne. Én tavaly 9 óra 50 perc alatt egy eltévedéssel körbementem, de most barátokkal és gyerekekel megyünk júl.7-9 között. Szállás elég nehéz, mert egy estére nem nagyon megy, bár 14 vagyunk. Jó lenne ha később erre is \"ráállnának\" páran a bicikliút környékén. Várjuk a frissitéseket és ha van valakinek biztos tippje Blatonvilágos körül faházas szálláspról egy napra, azt megköszönnénk.
2010-07-04 23:06:00


a szerkesztő
Kedves Vali!
Szálláshelyként mindenképpen ajánlom az Útitárskártyára kedvezményt adó partnereinket útközben - akkor is, ha nem vesztek kártyát. Az almádi Yacht és a balatonakali Strand-Holiday kempingben telepített sátrakban, a badacsonytördemici Eldorádóban bungaóban is kaptok helyet - ha van üres. Ha nincs, jöhet a sátor.
Mivel többször kell közúton menni, utakat kereszteni, szerintem nagyon fontos a láthatósági mellény még nappal is, mert feltűnő, mert az autósok tartanak azoktól, akik hordják, ezért figyelnek rájuk.
A sisakot én nem tudtam megszokni, de ettől Ti még inkább hordjátok.
Nagyon fontos a jó világítás is. Ha nem is terveztek éjszakai utat, mégis előfordulhat. Hátsólámpa mindenképpen legyen mindegyik biciklin, de jó ha van első is.
Üdv
Győrffy Árpád2010-07-03 22:05:00


Sziklainé Medve Valéria
Kedves Árpád!
Nagyon köszönöm a hasznos információkat, jó támpontokat adtál az éjszakai megállókhoz. Bár hajlottam volna az előre lefoglalt egy éjszakás szállásokra, de most inkább mégiscsak viszünk sátrat, és ahogy korábban már írta valaki, előre kinyomtatok néhány címet és telefonszámot a tervezett pihenők környékéről. Kérdésem: vigyünk bukósisakot -szükségszerű-e az útra? Láthatósági mellény kérdésben is tanácstalan vagyok.
A készülődés nagyban zajlik, a srácok új "szamarat" kapnak, tehát tele vagyunk várakozással az utat illetően. Előtte teszünk próbautat, kb. 40 km-es rokonlátogatást, h felmérjük, mit bírunk (no és lássam, hogy viselkednek a fiúk az úton...)
Vali
2010-07-03 21:26:00


a szerkesztő
Kedves Vali!
Augusztus közepére biztosan körbe érek a balatoni bringakörútról szóló írás bővítésében, így újabb információkat is találsz majd benne.
A siófoki kezdés nem rossz ötlet, onnan érdemes Almádiig, Alsóörsig menni. A következő nap Balatonakali-Badacsony között lehet a megálló, majd egy Balatonfenyves-Fonyód közötti éjszakázással zárhattok, ahonnan a 4. nap Siófokig mehettek.
Javaslom, vigyetek sátrat magatokkal, mert akkor kempingben mindenképpen találtok helyet. Tudom, plusz súly, de hasznos. Mivel ez lesz az igazi főszezon, egy éjszakára nem nagyon tudtok előre foglalni, mert a szállásadók attól tartanak, hogy az egy éjszaka miatt esetleg elvesztenek egy hosszabb időre érkező vendéget. Én már jártam úgy, hogy a lefoglalt szobát az érkezés előtt néhány órával visszanondták, mert jobb vendéget találtak.
Persze, ilyenkor sem kell feladni, egy üres szoba mindig marad valahol a főszezonban is, csak meg kell találni.
Jó készülődést!
Győrffy Árpád2010-07-03 20:28:00


Sziklainé Medve Valéria
A két fiammal és (reméljük apa is csatlakozik) szeretném aug. 16-tól 3 (4) nap alatt körbebicajozni a Balatont. Figyelem az oldalt, a hasznos infók miatt!
tutulac:Tele vagyok kérdésekkel: megcsináltátok-e, foglaltatok-e szállást előre, honnan indultatok (én Siókról tervezem- Balatonvilágos irányába, mert addig vonattal utazunk Borsod megyéből), no és hány kilométert tekertetek egy nap. Mi sem vagyunk \"nagy bicajosok\", noha minden nap kerekezünk valamennyit, én a munkámba, a srácok meg.... egész délután a drótszamáron ülnek.
Terveztetek-e előre, vagy ahogy esett...
Sziasztok: Vali

2010-07-02 19:40:00


Révi Ramon
Sziasztok!
Köszönöm a leírásokat, fényképeket, hasznosnak találtam. Hétvégén megyünk a Balcsira tekerni, itt szeretnék sok kitartást kívánni két társamnak: Varga Szabolcsnak és Kopasz Róbertnek (a Mókusból). :-)
2010-06-28 09:56:00


a szerkesztő
Kedves Hajnica!
Gratulálok és irigykedek!
Ha kipihented magad, leírhatnád egy bővebb beszámolóban is, hogy merre mentél, milyen utakat használtál, milyen gondokat tapasztaltál. Meg írhatnál arról is, hogy erővel, lélekkel hogyan bírtad, voltak-e nehéz pillanatok. Biztos másnak segítenél vele.
Urbán Tamásnak sajnos nincs jelenleg tippem. Ha találok ilyen helyet, jelentkezek.
Üdv
Győrffy Árpád

2010-06-27 17:28:00


hajnica
Sziasztok! Sikerült körbetekernem a Balcsit, kemény 13 óra alatt. 3x megáztam, meg 1x burultam egy jókorát , de nem adtam fel. még a nyáron megpróbálok az idömön javítani. nagyon jó volt, ajánlom mindenkinek.
2010-06-27 17:13:00


Urbán Tamás
Kedves Szerkesztőség!
Gyermekszállító utánfutó kölcsönzéséről szeretnék érdeklődni. Ha van lehetőség, a Balatonnál, vagy akár Budapesten.
Előre is köszönöm: Urbán Tamás
2010-06-27 15:30:00


a szerkesztő
Heló Laci!
Nem is kell gyorsabban menni, így van idő mindehol a nézelődésre, fürdésre. (Csak az idő legyen jó hozzá! :)
Július első napjaiban tovább részletezem az írást a nyugati résszel és a déli parttal kapcsolatos információkkal.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2010-06-26 09:08:00


tutulaci
Helló
Nagyon jó az oldal én most fogom először körbe tekerni a Balatont kb 3-4 nap alatt
remélem nagyon jó lesz mert nem vagyunk nagy bringások még kezdők vagyunk
2010-06-25 20:51:00


a szerkesztő

Kedves Hajni!
Állandó hátszelet és sok kitartást a körúthoz!
Győrffy Árpád

2010-06-16 23:43:00


szücs hajni
hali mindenkinek: Hajnica vagyok. Én júni 26-án tervezem , h körbetekerek. szeretném egy nap alatt, tavaly majdnem sikerült. szoritsatok, hogy jó idö legyen. már hetek óta erre edzek. pussz mindenkinek, éljenek a bringások!!!
2010-06-16 20:02:00


a szerkesztő

Kedves Eszter!
Tegnap végigjártam a bicikliút nagy részét (Alsóörs-Keszthely-Szántód-Tihany-Alsóörs). A következő két hétben - részletesen megírom a tapasztalataimat.
Vadkempingezést szerintem ne tervezzen. Helyette inkább a hivatalos kempingeket ajánlom. Sátorral azok sem drágák, és ami nagyon fontos: fürödni lehet és van kerítés, ami éjjel fontos lehet a biciklik nyugodt álma miatt. Ezekről is részletesen írni fogok, konkrét javaslatokkal együtt.
Addig türelmet kérek. A biciklik felkészítéséről el ne feledkezzenek!
Jó készülődést a túrára!
Győrffy Árpád
2010-05-29 12:45:00


Molnár Eszter
Kedves szerkesztőség!
Július közepén szeretnénk megtenni a teljes távot a barátaimmal, és érdeklődnék, hogy van-e olyan szabad strand ahol lehet sátrazni anélkül, hogy megbüntetnének. Vagy ha nincs, melyik lehetőség lenne a legolcsóbb.
Előre is köszönöm válaszát!
Eszter
2010-05-29 12:31:00


Klári
Kedves szerkesztőség!
A barátaimmal most akarjuk először körbebiciklizni a Balatont. Arra lennék kíváncsihogy tudnak e esetleg valamilyen bicikli szervízről, ha netán lerobbannánk?
köszönöm: Klári
2010-05-28 13:01:00


a szerkesztő

Kedves Erzsike!
Sajnos ilyenről nem tudok, de olyan kölcsönzőt biztosan találnak, ahonnan trélerrel elmennek a biciklikért. Persze, ezt külön meg kell fizetni. Én a saját járműre esküszöm. :)
Jó utat!
Győrffy Árpád
2010-04-29 23:41:00


Gombkötő Erzsébet
Kedves Győrffy Árpád!

A Balaton északi partját szeretnénk végigjárni nyáron. Érdeklődnék, hogy van-e olyan biciklikölcsönző-hálózat ezen a részen, ahol az egyik helyen kölcsönzött biciklit a hálózat másik pontján is leadhatom?

Köszönöm válaszát:
Erzsike
2010-04-29 23:28:00


a szerkesztő

Kedves Katka!

Én csak az Útitárskártya partnereinket tudom ajánlani. (Ezen az oldalon nincs is másra lehetőség, mivel a létezésünkhöz az Útitárskártya hálózat működtetéséből, a kártyák értékesítéséből szeretnénk pénzt biztosítani.)
Jelenleg a bicikliseknek az almádi Yach kempinget, Balatonakaliban a Yacht-Holiday kempinget és az Ifjúsági Tábort, Balatonszepezden a Venus Campinget, Badacsonylábdiban a Balaton Eldorádó kempinget tudom javasolni.
A kempingekben a sátrazás mellett lehet előre telepített sátrakban, lakókocsikban is lehet szállást kérni. Ezeken a helyeken fogadják az egyéjszakás vendégeket is, ami nem mondható el minden szálláshelyről. Ja, és ha négy-négy személynek van egy-egy Útitárskártyája, akkor 10 százalék kedvezményt is kapnak az árból.
Az alábbi linkről el lehet érni mindegyiket:
http://www.utitarskartya.hu/index.php?p=elfogadohelyek&id=101
A déli parton még nem épült ki a hálózatunk, de a szezon előtt ott is beszervezünk néhány megfelelő helyet.
Jó szervezést és tekerést!
Győrffy Árpád

2010-04-09 20:20:00


Katka
Sziasztok! Mi az idén tervezzük először a tó körüli túrát, kb. 25-en fele10-13 éves gyerek. Ha tud valaki jó szálláslehetőséget, panzó, bungaló... valamiféle ágy a felnőtteknek, esetleg sátorhely is van a gyerekeknek, azt nagyon megköszönném.
2010-04-09 19:11:00


agi
Sziasztok!
Én idén hatodszorra kerülöm meg a tavat, de most sokadmagammal, és ez itt a probléma... Sajnos sehol nem találunk olyan parkolót, ahol biztonságban otthagyhatnánk 4 napra az autókat. Vonatttal nem tudnánk lemenni, az okokat nem részletezem. Valakinek van valami jó ötlete? Akarattya-Kenese térségben keresünk ilyen lehetőséget, kb. 15 autó számára. Hotelek, panziók elutasítottak. Pedig fizetnénk...
Előre is köszi! Agi
2010-04-06 16:40:00


a szerkesztő
Heló Laca
Ha már biztosan tudod a kerülő tervezett időpontját, és társakat is keresel hozzá, akkor szívesen felteszek egy toborzót a fontosabb paraméterekkel a biciklis fejezet valamelyik forgalmasabb pontjára.
Eddigi tapasztalataim szerint június 20-a körül általában biciklizésre
Örömmel fogadok minden biciklis beszámolót és kapcsolódó képeket. Ha nem a balatoni régióhoz kötődnek, akkor az Utikalauz.hu-ra - www.utikalauz.hu - tenném fel hasonló írások társaságába. http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=77
Jó készülődést, de amíg lehet, valóban használjátok ki a jeget!
Győrffy Árpád
2010-02-03 23:38:00


laca42
Sziasztok ismét. Igaz ugyan, jelenleg még a korcsolyáé a főszerep a Balatonnál. de én már tervezem a kerülőt. Tavaly kicsit későn álltunk neki szervezni, meg is lett az eredménye.:(. nem mentünk. Idén viszont, nem jöhet közbe semmi, körbekarikázzuk a Balatont még ha etnikum kisgyerekek potyognak is az égből.
Idén az előszezonra tervezem, június környékére, akkor még nincs annyira meleg talán.
Addig viszont a jég, és a hó a főszereplők, szerencsére a hóból kijutott idén.
Árpád, kérdésem lenne, bármely bringatúráról írhatok? Mert Balaton témájú még nincsen.
És lehet olyan is, ami felöleli az országot bejáró útjainkat, beszámolókkal, tapasztalatokkal? Mert akkor nekilátok. Azt előre tudom, nem kis vállalkozás. De jó lesz elmerülni újra az emlékekben. Köszi a választ.
Laca
2010-02-03 20:45:00


a szerkesztő
Heló! Akkor éppen ideje elkezdeni. :) Egészségedre!
Ígérem, hogy májusig sokat bővítek az íráson.
Jó tekerést! Időtök legyen bőven, hogy mindenre jusson!
Győrffy Árpád
2010-01-19 22:05:00


Pötjös
Köszönöm!

Holnap leszek 55. Egész életemben volt egy álmom, lakóhelyünk közelében egy dombon bicikliztem lefelé. Egy rövid szakaszon. Sokszor álmodtam ezt. Most úgy döntöttem, valóra váltom az álmomat és vettem egy háromkerekűt. Bandi a neve. Pár cimborát magam köré gyüjtöttem, és május végén elindulunk a Balaton körül. Útmutatásodnak nagyon megörültem, biztosan segítségemre lesz majd.
2010-01-19 21:52:00


bvbmassa
Én 12 évesen tekertem körbe először 1 nap alatt (egyedül) a Balatont és valóban nagy élmény. Semmi probléma nem volt. Balatonszepezdről indultam és oda is értem vissza, pénz volt nálam, telefon is, szüleimet bizonyos időközönte fel kellett hívnom. Egy egyszerű ember vagyok (nem versenybringás) és a biciklim is egy trek3700 (kb 73000ft), azaz egy mountain bike volt. Szóval minden simán ment, de egy térkép sztem mindenkinek jól jöhet, mert gyatrán van kitáblázva az út. Szóval a lényeg, hogy bárkinek teljesíthető akárhány nap alatt. Jó tekerést!
2009-10-31 15:34:00


laca42
Tisztelt Naiva. Bizonyára igaza van abban, hogy a bringások hada, a nyaraló előtt elvonulva, nem épp a legjobb megoldás. De! Ezért nem a bringások a hibásak, hanem az adott település önkormányzata, aki a kerékpárút megépítése helyett a település utcáira terelte a forgalmat.
Ezért tisztelettel kérem, panaszával oda tessék fordulni.
A kerékpárosok szemetelése, és "egyéb" dolgaik otthagyása pedig nem hiszem, hogy kerékpáros szokás, sokkal inkább emberi.
Ennek megoldása , szemétgyűjtő edények kihelyezése lenne.
Az, hogy itt, ott mobil wc is lehetne, már sci-fi számba megy, annyira elképzelhetetlen.
Összefoglalva, először a kulturált bringázás feltételeit kellene megteremteni.
Tudom, hogy ez sem oldaná meg a dolgot, szemetelő, kulturálatlanul viselkedő ember mindig lesz, de véleményem szerint nagyban csökkentené a jogos panaszok nagy részét.
2009-09-16 07:50:00


naiva
Tisztelt szerkesztő,
szerintem nem azt írtam, aminek ellentmond. A Balatont még csak szóba se hoztam.
Meglep, hogy nem csatlakozik a kulturált biciklizés feltételeinek igényéhez.
Gondolom, az Ön lakhelyén nem Ön elött megy a biciklizö tömeg.
Fura meglátás nagylelküsége a tulajdonosok felé. S bizonyára tudja, hogy a tulajdonosok idegenforgalmi adót fizetnek, akkor is, ha nem adják ki nyaralójukat. Gondolom ez a forrás többel járul hozzá a kerékpárutak létesítéséhez, mint a biciklik árában foglalt forgalmi adó.
Így talán elvárásokat is lehet támasztani, még az Ön engedélye nélkül is.
2009-09-15 12:38:00


a szerkesztő
Tisztelt "naiva"!
Véleményem szerint a Balaton nem egyes nyaralók tulajdonosaié, hanem mindannyiunkké. Természetesen annak nincs akadálya, hogy az egyes nyaralók tulajdonosai is segítsenek megfelelő feltételeket teremteni ahhoz, hogy ezt a közös kincset optimálisan használhassa mindenki.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-09-15 11:23:00


naiva
Jó dolog a biciklizés, de:
- az un. kis forgalmú parti utakat az idén elözönlö biciklisek tönkretették a családias környezetet. Lakóutcákba terelik a bicikliforgalmat, ahol az átmenö forgalom tilos!
Ezeken a helyeken 20km a limit, a bicikliseket ez sem érdekli.
Nincsenek kialakított pihenök, így a biciklisek - tisztelet a kivételnek - mindent összeszemetelnek, s egyéb dolgaikat is szemérmetlenül hátrahagyják mindenfele.
Ez egy szokásos balkáni megoldás.
Sok érdek füzödik a biciklizéshez a vendéglátás oldaláról. Az nem lehet, hogy egyes nyaralók tulajdonosaira terhelik a forgalmat, mások pedig szedik a hasznát.
2009-09-15 11:10:00


Atos
Sziasztok!

A párommal 1 nap alatt teljesítettük a túrát. Nálunk a hangsúly nem most nem a turázáson, hanem a teljesítményen volt.
Szigligetről Tihany felé indultunk reggel 6-kor. 15-20 km/h-s "kényelmes" tempóban tekertünk. Volt nálunk kaja, váltás ruha ( pég pizsama is, ha esetleg meg kellene aludni valahol), és szerszámok, biciklinként egy-egy belső. Sajnos már a Révfülöpnél defektünk lett, igy gyors belső cserével indultunk, ráadásul a duplafelú felniben nem volt szalag és a küllőanyáknak kihagyott lyukak kicsit sorjásak voltak. Balatonalmádiban is az egyik bicikliszervizben gyorsan tetteünk bele egy-egy szalagot. Igy már 1 egész óra csúszásban voltunk!
Eredetileg úgy terveztük, hogy 30 km-enként megállunk 15 percre. A vége már picit sürübb lett. Fonyódtól már nem álltunk meg hazáig ( 60 km), ráadásul ránk is sötétedett. ( nekem meg dinamos világításom volt.. :-(( ). A lényeg este 11-re értünk "haza".
Nagy élmény volt ( még az akarattyai emelkedő is :-D ), de azért elfáradtunk. Nem vagyok egy nagy sportember mostanában (fiatalként szerencsére azért faltam a km-eket a Mátrában), de egy átlag emberke, egy átlag bicajjal ( persze megfelelően felkészítve, nem kellenek ide 100 ezres gépek), egy-két kerékpáros kiegészítővel ( nadrág, és kesztyű szerintem kötelező!), és nagy-nagy lelkierővel simán megcsinálja!
Mindenkit csak biztatnék, hogy vágjon bele! Szerintem jövőre is megcsináljuk! :-DDD


Üdv: Atos
2009-09-04 18:26:00


a szerkesztő
Heló Mongi!
Kedvem lenne, mert a terv is tetszik és talán az idő is jó lesz. Sajnos időm nincs. De lehet, hogy összefutunk valahol, mert a jövő héten éppen szálláshelyeket, éttermeket próbálok beszervezni a tó körül az Útitárskártya hálózatba.
Remélem, készítetek egy bőséges útibeszámolót a Balatontippre a túráról!
Jó kirándulást!
Győrffy Árpád
2009-08-28 12:28:00


Mongi
Sziasztok!
Lenne vkinek kedve csatlakozni 30.ai indulással egy Balatonkerüléshez.
Igazából nem egy idegbeteg tempójú tekerésre gondoltam, hanem kényelmes, nyaralós 4-5-6 napra...Sátrazás, fürdés, kirándulás.
30/742-0010
Nos? :)
Üdv:M
2009-08-28 11:56:00


laca42
Nem igazán értem, ha 1 nap alatt akartok 200 km-t tekerni, miért pont a Balatont választjátok a bringázáshoz? Én valami kis forgalmú, de jó műúton tekernék 100 km-t, aztán hazafelé is annyit..sokkal jobb, és egyszerűbb, mint a Balaton parton, ahol rengeteg ember van, tömeg, nem igazán jó bringautak...a fájó hátsót, az elmerevedett nyakat, és a kilométert így is megszerezheted..ugyanis, úgy gondolom,az effajta túra bárhol lehet, nem a Balaton körül, mert nem a táj és a látnivaló a lényeg, hanem a bringázás. Arra pedig sokkal alkalmasabb utak is vannak. A Balaton kerülő pont a tájról, a kikapcsolódásról szól, a nyaralás egy aktív formája, és semmiképpen nem hasonlítható össze a teljesítménybringával, ahol a megtett kilométer/idő a legfontosabb.
De ez csak egy meglátás,lehet, hogy én nem látom jól a lényeget.
Egyébként, 1 nap alatt letekerni, az szerintem agyonhajszolt tempó.

Beny. Tényleg érdekelne, miért 1 nap alatt akarod teljesíteni, főleg, hogy mint írod, nem vagy egy agyonedzett ember, szerintem ez a túra a vége felé csak szenvedéssel fog járni, és nem szép és jó emlékekkel .Én bűnnek tartom, hogy ezen a páratlan szépségű, látnivalókban bővelkedő tájon átrohanjunk, főleg bringával, aminek hatalmas előnye az autóval szemben, hogy bárhova eljuthatunk, bárhol könnyen megállhatunk...ez kulturális bűncselekmény szerintem.:)
Kérlek, ne értsétek félre, senkit nem akarok ezzel megbántani, csak nem értem.

2009-08-12 09:15:00


beny
Szia!

Egy-két héten belül szeretném megcsinálni. Lehetséges? :)

Köszi
2009-08-11 21:58:00


a szerkesztő
Heló Beny
Én inkább visszakérdeznék. Miért ilyen sürgős?
üdv
Győrffy Árpád
2009-08-11 15:55:00


beny
Sziasztok!

Egy nem túlzottan, agyonedzet ember:) 2 nap alatt van esélyem megkerülni(tehát csak egyet keljen aludni) vagy akár egy nap alatt reggel 4-5 óra fele indulás, és érkezés mondjuk 9fele persze nem agyonhajszolt tempóban? Esetleg valamilyen ötlet?

Köszi
2009-08-11 15:41:00


a szerkesztő
pgyuf-nak
A lenti javaslatok csak azoknak szólnak, akik semmit sem akarnak látni a Balatonból, csak minél gyorsabban körbe akarják tekerni.
Azt tudni kell, hogy északi parton - biztos a délin is - néhány helyen tiltják a főúton való biciklizést. Ez szerintem többnyire nem indokolt, de ettől függetlenül bűntethetnek.
A haladást a buckák és az útfajták sűrű váltakozása lassíthatja.
Ahogy a hosszabb anyagban olvasható, nem javaslom az akarattyai Árpád utcai szakaszt. Igaz, gyorsasági körnél nem a Koppány sor, hanem a 71-es főút a praktikusabb helyette. Korábban itt tilos volt a biciklizés. Amióta elkészült az elkerülő út, megfelelő hely van a bicikliseknek. Persze, a tiltó tábla ettől még kintmaradhatott. Nem figyeltem rá mostanában.
Alattomos buckák az 1980-as években készült szakaszokon vannak a fák gyökerei miatt. Balatonkenese és Fűzfő között, Fűzfő és Almádi között, Almádi belvárosi szakaszán, Füred és Tihany között kell figyelni. Nincs sok belőlük, ki lehet védeni őket - ha valaki rendesen figyel, és fékez.
Ezen a szakaszon jelent főleg gondot a keskeny út.
Gyorsasági túránál a legkritikusabb szakaszok közé tartozik a balatonszepezdi, révfülöpi rész. Az előbbinél hirtelen emelkedő a Viriusz utcánál és kacskaringózás a dimbe-dombos faluban, az utóbbinál szintén túlságosan sok a cikk-cakk, és a két strand közötti szakaszon hatalmas gyalogosforgalom a fákkal is korlátozott szélességű, eleve félsávos bicikliúton. Utána fölösleges kacskaringók a benzínkútnál, Pálkövén szünet, a rendesi rész sem tiszta. Ha valaki valóban siet, akkor Balatonszepez dél-keleti szélétől Ábrahámhegy dél-nyugati széléig menjen inkább a 71-esen - ha nincs tiltva. A badacsonytomaji vasútállomástól a szigligeti elágazóig ismét a 71-est ajánlanám, ha Badacsonylábdihegy után nem száguldanának annyira az autók. A szigligeti elágazónál mindenképp a kerékpárutat érdemes választani a 84-esig, illetve onnan egészen Keszthelyig, majd tovább is.
A déli parton az utóbbi időben sokat változott az utcák burkolata, így arról nincs javaslatom.
Ahogy írtam, ez csak a gyorsasági körre szóló javaslat. Aki túrázik, az inkább haladjon a bicikliúton, vagy lehetőség szerint annál is közelebb a parthoz.
Várjuk a beszámolót!
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-08-10 09:18:00


pgyuf
Én egy nap alatt tervezem körbebiciklizni a Balatont. Kicsit elriaszt a sok rossz minőségű út, ezért azon gondolkodom, hogy a rosszabb részeket ki kellene kerülni akár főutakon is. Vannak olyan szakaszok, ahol több (tíz) kilométeren is nagyon rossz az út? Hol ajánlható a bicikliút kikerülése. Ahhoz, hogy meg legyen a 23-25 Km/h átlag, ahhoz nem nagyon fér bele a buckák kerülgetése.

Köszi!
2009-08-09 15:49:00


a szerkesztő
Zolinak!
Írd be a keresőbe, hogy értékmegőrző, és kiadja azokat a strandokat, ahol tudomásunk szerint működik ilyen szolgáltatás.
Ha biztosra akarsz menni, használhatod a vasútállomások értékmegőrzőit is.
Jó túrát!
Győrffy Árpád
2009-08-03 22:07:00


Myko
Tavaly mi is körbe tekertük a Balatont.
Mi Zalaegerszegről indultunk és Gyenesdiás volt a bázis. Pót gumibelső és kisebb szerszám készlet mindenkinél legyen,sárga mellény is, meg biciklis nadrág sem árt,mer még a legjobb ülés is képes kellemetlen perceket szerezni. Első nap eltekertünk Füredre. Az út nagy részén esett az eső és bizony meglepődtünk rajta,h milyen cikk-cakkban megy az útvonal. Hol volt kerékpárút hol nem volt. Meg sok helyen a minőség is hagyott kívánni valót maga után. Füred után másnap eltévedtünk Almádiban és egy holland házaspárral kerestük a helyes irányt. Szóval én nagyon hiányoltam,hogy valahol legalább a nagyobb településeken legyen egy térkép,vagy egy km-mutató stb. Siófokon vmi "okos" ötlet alapján a kerékpárút a Petőfi sétányon visz. Legalábbis mi így értelmeztük az iránymutató táblákat. A déli parton több helyen meg kellett állnunk,mert a sík terep sokat kivett belőlünk,nem tudtunk pihenni a lejtőkön,mint az északi parton vagy Zeg és Gyenes között. Itt is igen változatos volt a minőség és az irány ( kiépített út, kis mellékutcák,poros kavicsos mellékutcák stb). Összességében hatalmas ötlet egy ilyen túra és nagyon nagy élmény volt ,ahogy a szembejövő biciklisták intettek egyet (tisztára mint a motorosok :) ). Kicsit hiányos ugyan az útvonal ,meg jók lennének a már általam említett térképek,km mutatók ,pihenők stb. Mi rengeteg biciklistával találkoztunk. Most vonatoztam végig a hétvégén az egész déli parton és rengeteg kerekest láttam a vonatból. De tényleg. Magányos kerekesek és nagy csoportban vonulók is voltak. Szóval. Nyeregbe fel!! Idén tervek szerint sajnos csak szeptemberben menne a túra,ha lesz :(
2009-08-02 18:27:00


Zoli
Sziasztok!
Én is most tervezem a Balcsi körbetekerését, és az értékek strandon való védelme érdekelne, tudtok ajánlani valami biztos megoldást? Vannak olyan strandok, ahol van pl. értékmegőrző?
Előre is köszönöm

2009-08-02 16:57:00


a szerkesztő
Attilának
Egyes belterületi részek kivételével végig van bicikliút Veszprém és Almádi között. A "Tó kerülő" biciklis leírás végére feltettem róla egy rövid szöveget és egy domborzati rajzot.
Rövidesen felteszem az egyik olvasónk fotókkal illusztrált beszámolóját egy balatoni biciklis túráról. Másokat is biztatok, hogy írják meg élményeiket.
Jó kerekezést!
Győrffy Árpád
2009-07-27 23:46:00


Attila
Sziasztok!
Én csak azt szeretném tudni, hogy Veszprémből végig van bicikliút Balatinig? Gondolom Balatonalmádi van a legközelebb.
Előre is köszönöm
Attila
2009-07-27 07:24:00


Pancho
Sziasztok!
Mi most tervezzük hogy végigcsináljuk ezt az egész túrát.
Amennyiben tudtok nekem/nekünk segíteni hogy hogyan is érdemes elindulni, felkészülni erre az útra stb
Várom a leveleket az email címemre!
Aki már esetleg végigcsinálta és tudna segíteni.
Előre is köszi
2009-07-13 21:02:00


plazi
Kempingbringások, szevasztok!
Remélhetőleg egy nagyobb társasággal tekerünk körbe júl. 17-18-19-én. Ahogy olvastam, sokan itt keseregnek a kemping kapcsán, hogy hová tehetik a bringát. Megfordultam már Európa néhány kempingjében..szerintem ez nem para, ne csináljátok már! A kempingekben barátságosak, vagy megengedik h elzárhassátok valahová, vagy azt h egy fához legyenek a bringák kikötve, hisz' kemping nincs fák nélkül.
Az oldal hasznos, jómagam pedig egy igazi balatoni baráttól is kaptam tanácsokat. Ha bárki csatlakozna a csapatunkhoz, megteheti, huszonharmincéves ex-egyetemista társaságba csöppen, dobjon mailt, és megírom honnan indulunk. Siófok és Fonyód között lesz a start, még nem döntöttük el.
2009-07-10 09:32:00


Botey
Hi!

Augusztusban tervezek barátokkal Balaton körüli biciklitúrát 4-5 napra. Jönnek kezdő biciklisek is, hány napot érdemes tervezni, és hol érdemes megszállni, ha minél olcsóbban akarunk sátor nélkül aludni (van a kempingekben bungalow, vagy ilyesmi?)? Köszi előre is...

Üdv
2009-07-09 15:34:00


a szerkesztő
Heló
Laca! Ha hosszabban is megírod az élményeidet és fotókat is küldesz, felteszem önálló anyagként - így néhány nap múlva már csak kevesen olvassák el.
A biztonsággal kapcsolatban.
Én a vadkempingezést nem ajánlom. Alvás közben jobb, ha vigyázznak az emberre. Meg nem is nézik jó szemmel.
A kempingek biztonságosak. Biciklilopásról nem hallottam. Előfordultak néha kisebb "besurranásos" lopások, de valószínűleg ezek egy része, talán többsége is csak kamu volt, a biztosítási díjért.
A kempingek mellett szól az is, hogy jó társaság jöhet össze.
Azt már talán Laca írta, hogy a valóban értékes kisebb dolgokat - papírok, pénz, bankkártya, fényképezőgép - tartsátok mindig magatoknál. Ezeket lehetőleg a strandon se hagyjátok őrizetlenül. Értékes cucokat tartalmazó kisebb táskát, vagy olyant, ami annak látszik, ne hagyjatok magára. A specialisták lefekszenek mellé napozni. A törülközőjüket véletlenül úgy takarják le, hogy a táskát is lefedje, majd távozáskor viszik a törülközővel együtt, ha nem vagytok ott. (Ezt egy valódi profitól tudom, (:
Persze, ne abból induljatok ki, hogy mindenki a Ti bicikliteket akarja ellopni. Ez ennél békésebb vidék.
Jó utat
Győrffy Árpád

2009-07-08 10:51:00


Mary
Sziasztok!
Nagyon szuper az oldal, sok hasznos információt találtam. Egyelőre úgy néz ki, hogy 4-en megyünk, csak lányok! A műszaki tudásunk hagy némi kívánnivalót maga után, de talán szépen mosolyogva kapunk segítséget defekt esetén. A bicikli tárolásra szeretnék tuti tippet kapni, mert olvastam a két sátor közé installált bicikliket, viszont mi lehet egy sátorban fogunk aludni. Ebben az esetben mihez rögzítsünk a bringákat? A cuccok elhelyezésre a letakarásos módszer javasolt, vagy van valahol csomagmegörző??
Előre is köszi, és mindenkinek jó túrázást!
Mary
2009-07-08 10:06:00


laca
Sziasztok.
Eszter, a sátor melletti voks az árnak szól, brutálisan sokba kerül, ha napi szinten házat, vagy szobát béreltek. A legtöbb helyen felárat kérnek az 1 éjszaka miatt. Abban igazad van, hogy a zárt udvar nagyobb biztonságot nyújt a lopás ellen.
Én körbebringáztam az országot, mindenhol vadkempingeztünk, és soha semmi nem tűnt el. A bringákat éjjelre a két sátor közé tettük, összezártuk, pókokkal összekötöztük, és még üres konzervdobozt is kötöttünk rá. Ahhoz, hogy elvigyék, szét kellett volna bogozni a pókokat, leszedni a nem kicsit zörgő dobozokat, és nem utolsósorban, kievickélni velük a sátorzsinórok közt.Tolvaj legyen a talpán, aki ezt csendben végrehajtja.
Az viszont igaz, akkor még sokkal normálisabb viszonyok uralkodtak. Sajnos, mára odáig jutottak a dolgok, hogy túra előtt, főleg, ha végig kempingezni akarunk, én komolyan megfontolom egy gázpisztoly beszerzését.
Lehet, túlzás, de nagyon igaz lett a közhely mára, jobb félni, mint megijedni.
Szóval, én úgy gondolom, ilyen kis praktikákkal, nyugodtan alhattok sátorban, és reggel is ott lesznek a drótszamarak, lehet tekerni.
Jó utat, örömteli kirándulást.

2009-07-08 09:37:00


Eszter
Sziasztok!

Mi is szeretnénk körbetekerni a Balatont, de én úgy gondoltam, hogy a sátor azért nem jó, mert könnyen ellophatják a bringákat éjszaka. Gondoltam jobb egy ház, ahol elzárhatom. Ennek ellenére, mindenki a sátor mellett voksolt. Valaki győzzön meg, hogy nyugodtan alhatok este, tudván a drága bicaj kint van a sátor mellett szabadon.

Köszi: Eszter
2009-07-07 23:23:00


Rékus
Köszönöm a választ:)
Lenne még egy kérdésem.Tud e valaki olcsó szállást sátorral?
2009-07-07 20:13:00


laca
Sziasztok. Újabb infóim vannak a balatoni körbebringázóknak:)
Balatonberényben, a szabad strandon, úgy tűnik, hogy 1-2 éjjelre engedik a sátrazást. Tehát, ,itt még a kempinget is meg lehet spórolni.A faluban, és a part mellett természetesen nagyon sok a zimmer feri, de elég drágák, és nem is szeretik az egynapos vendéget. Turistaszállásról nem tudok, de a vasúti megállóval szemben, a bal oldalon van a tourinform iroda, ott talán tudnak infóval szolgálni. A szabad strandon van WC, és egészen kulturált. A kerékpárútról jobbra lekanyarodva, bármelyik kis utcán lejuthattok a strandra.
Amúgy Berénytől majdnem Keszthelyig szép és jól megépített bringaút van. Bár néhol az út mellett, de egy kis fasor elválasztja azért.
Kerékpár felszerelési tippekhez: első hátsó ledes lámpa. bringazsák, alapvető szerszámok...pótbelső és aki meg tudja javítani, az vigyen foltkészletet is. ha ajánlhatok márkát, akkor a Tip-Top terméket, drága ugyan, de gyors, és soha nem hagy cserben. Ja, és természetesen egy jó pumpa is, nem kis bosszúság, ha tolni kell a bringát az első benzinkútig, vagy településig.
Aki nem otthon szervizeli a bringát, mindenképp vigye szervizbe, nincs nagyobb méreg annál, ha műszaki hiba miatt kell feladni a túrát, vagy esetleg balesetet szenvedni.
Sátornál mindenképpen az egyszerű és gyors felállítás és lebontás domináljon szerintem, nem túl szórakoztató naponta órákig sátorral vacakolni. Tapasztalatból mondom, nekem eddig bejött a kis kutyaól sátor, és most már olyanokat lehet venni, ami 1 Kg, és kb 5 perc összerakni
.Ja, és még nagyon fontos a bringákhoz a jó, megbízható, kellő hosszúságú zár. Régebbi túráink alkalmával mi még pókkal is jócskán átkötöztük őket éjjelre, és a két sátor közé tettük. Mókás lett volna az Alföld közepén arra ébredni, hogy nincs bringa:)

No, hirtelen ennyi, ismét rövid kis írásocska lett, de tele vagyok emlékkel, és ilyenkor úgy jönnek, bocsi..:) És ahogy manapság mondják...Széles utat.
2009-07-07 13:30:00


a szerkesztő
Kedves Réka!
Mindenképpen a sátor a legpraktikusabb megoldás, mert 10-15 kilométerenként biztosan van egy kemping, ahol meg tudtok szállni. A főszezonban a szobák néha elfogynak, de egy plusz sátorhelyet biztosan mindig lehet találni. A biciklin hátul mindenképpen legyen csomagtartó, meg egy tartalékgumi sem árt, bár nem akkor szokott kilyukadni, amikor van. Ha a biciklik évek óta nem voltak lezsírozva, érdemes elvinni előtte egy szerelőhöz, mert biztonságosabb és kényelmesebb lesz.
Addigra valószínűleg még bővítem a leírást, és talán mások is megírják élményeiket.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-06 23:35:00


Rékus
Hello!
A barátommal szeretnénk körbebiciklizni Balatont július végén-augusztus elején.Tapasztalatunk a nyaralás illetve túratervezésben nincs még.Ezért szeretnék plussz tuti tippeket kérni olcsó szállásra (sátrazás), esetleges biciklifelszerelésre és utazásra (ha esetleg ment valaki Szekszárdról).
Köszönöm a segítséget!
Üdv: Réka
2009-07-06 19:13:00


a szerkesztő
Hello Norbert!
Ha rendesen figyelsz, akkor tudod követni őket, de ez nem biztos, hogy mindig praktikus. Előtte inkább nézd végig a Google térképét településenként, lehet, hogy jobb megoldásokat találsz - olyanokat, amelyek kevésbé megerőltetőek és látványosabbak.
Olyanra gondolok, mint például az az alternatív útvonal, amit közben betettem az akarattyai részhez. Ezen nem kell felmenni az Árpád utcába, ráadásul árnyékosabb, hangulatosabb és érinti az akarattyai strandok többségét, ami jól jöhet melegben.
Az eredeti útvonal tervezői részben az akkor már leaszfaltozott utcákhoz igazodtak - ami közben változhatot. Olyan is lehetett, hogy egy-egy településrész lakói valahogy rávették őket az utcáik kihagyására, mert arra gondoltak, a biciklisekkel jönnek a rablók. (Például Pálköve ilyen hely). Az is lehet, hogy néhány idegen ország turisztikai ügynöke is beférkőzött a tervezők közé, és elérték, hogy lehetőled a parttól távol, az adott település érdekes helyeit messze elkerülve vezessék a túrázókat. :) No, aztán meg az illetékesek egy része talán még sohasem ült bicikli, így fogalma sem volt arról, hogyan lenne a legjobb.
Várjuk a tapasztalatokat részletes beszámolóban!
Győrffy Árpád
2009-07-06 07:41:00


poksza
Sziasztok!
Mi július 13-án indulunk a balatoni biciklis körútra, és egy hétre terveztük. 3 szakaszra osztottuk a Balatont, így alkalmanként 60-70 km-t fogunk tekerni. Egy nap tekerünk, egy nap strandolunk. A szállásokat előre lefoglaltuk, így nyugodtabban tekerhetünk, nézelődhetünk.
Kérdésem az lenne, hogy a városokban mennyire van kitáblázva a körút, nyugodtan hagyatkozhatunk rájuk?
Üdv, jó nyaralást mindenkinek!

2009-07-05 20:45:00


a szerkesztő
Osztom teljesen Laca véleményét a hátizsákkal kapcsolatban. Még hűvös időben is megizzasztja az embert, nem is szólva a kánikuláról.
A cucc súlyosabb és nem annyira értékes részét oldaltáskákba kell rakni. Szerintem a kutya se fogja bántani, ha valahol jól látható helyen összezárjuk a bicikliket. Ha valóban nem akartok izgulni, érdemes egy takarót is húzni rá. Eső ellen is jó, és még kevésbé matatnak benne.
Én hátulra egy jó csomagtartót javaslok valami praktikus táskával. Nekem régebben elől is volt egy, de azt lecseréltem kosárra. Kicsit így olyan, mintha éppen a Tescoba mennék, de nagyon praktikus, mert bele tudom tenni a válltáskámat a fényképezőgéppel, pénztárcával.
Az első kerékre nem nagyon érdemes nehéz dolgot pakolni, mert megnehezíti a kormányzást. Egy hosszú úton teljesen kikészíti a csuklókat. Ha mégis pakoltok, akkor a lehető legmélyebbre kell vinni a súlypontot.
A hátsónál is jó erre figyelni, de az sokkal többet megenged. Az első kirándulásainkon egy 6 kilós sátrat és gumimatracokat is vittem rajta. A fontos, hogy ne legyen lapos a gumi.
Laca, én a kutyaól sátrat nem javaslom. A legnagyobb gond velük, hogy levegőtlenek. Szerintem az a plusz egy-két kiló megéri, amiért egy nagyobban jobban tudsz aludni. A helyedben azt is megfontolnám, hogy fixen felállított sátrat béreljek. Ma már legtöbb kempingben van iyen, és nem sokkal drágább.
Az 50-70 kilométer teljesen jó. Így akár egy-egy helyen több éjszakát is maradhattok, és csillagtúrákat tehettek. A Káli-medence bejárására mindenképpen szánjatok egy napot. Például a révfülöpi kempingből. De akár a zánkai Úttörőváros kempingében is megszállhattok hozzá.
Nagyon örülnék, ha részletesen megírnád az élményeidet, tapasztalataidat. Szívesen feltenném az utikalauz.hu - ra is.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-04 01:09:00


laca
Sziasztok.Először is gratulálnék az oldalhoz, színvonalas, sok praktikus tanáccsal, és jó humorral. Ha nem gond, a túra után írnék egy pár sort, hátha a későbbi túrázóknak segítségére lesz.
A családdal mi is idén tervezzük a Balatoni körutat. Némi előny, hogy Berényben van bázis. Keszthely felé indulnánk, és egyenlőre úgy van, hogy a parti utat követnénk.Azt kérdezném, hogy a napi 50-70 km az reális? Mindhárman gyakorlott bringások vagyunk...gondolom, így ebbe némi nézelődés is belefér. Kb 1 hetesre tervezzük, nem akarunk rohanni, elsősorban a táj, és a látnivalók érdekelnek.
Kempingben gondoltuk a szállást, és bár van sátrunk, de a napi felállítás, és lebontás miatt, úgy gondolom, jobb egy kisebb típus. A vaterán nézelődve találtam egy fajtát, az összsúlya 1 kg. Ez, azt hiszem, vállalható súly. És 5000 Ft az ára. Kis "kutyaólsátor, 2 személyes, de a leírás szerint másodpercek alatt felállítható, és elbontható.

Dani! Az én véleményem, hogy a hátizsák egy idő után kényelmetlen, ráizzad a hátadra, és csak a gond van vele. Igaz, a bringatáska otthagyása is gond, de ha pókkal összekötitek a bringákat, és nem hagyjátok őrizetlenül órákig, na és persze, az iratokat, pénzt se hagyjátok benne, nem szokott gond lenni vele. Ráadásul, majdnem mindenhol lehet találni olyan embert, aki elvállalja az őrzést, rövidebb ideig.
van, aki elfogad ellenszolgáltatást, van aki nem.
Bocs, kicsit hosszú lettem. Mindenkinek jó és balesetmente túrázást.
Laca
2009-07-03 17:14:00


Dani
Helló!

Igencsak kezdő vagyok a túrázásban, ezért lehet hogy egy ostobának tűnő kérdést fogok feltenni. Sátoros, kempinges túrát tervezünk, 5 naposat, hogy körbe is tudjunk nézni a Balatonnál. Csak az a gond, hogy nem tudom eldönteni melyik volna a jobb egy hátitáska a csomagtartóra erősítve (amit később hátravehetnék) vagy túratáska amivel az volna a gond hogy nem tudnánk elszakadni a bicikitől semmilyen szinten. Legalábbis a meglátásom szerint.
Ha van ilyen irányú tapasztalatotok akkor szívesen venném.

Üdv: Dani
2009-07-01 11:11:00


a szerkesztő
Heló Andor
A bővített biciklis írásból talán választ kapsz a kérdéseidre.
Győrffy Árpád
2009-07-01 01:24:00


Andor
Sziasztok!
4-en tervezzük körültekerni a Balatont a bicajúton. kb 4-5 napot szánnánk rá. Ezt hogy lenne jó kivitelezni?
Hány kilométer összesen?
Naponta mennyit érdemes egy kezdő bicajosnak betervezni /lány is lesz velünk ő inkább futni szokott/.
köszi a válaszokat
andor_s@citromail.hu2009-06-29 14:26:00


a szerkesztő
Kedves Zsuzsi!
Bejártam minden lehetséges útvonalat GPS-szel, sajnos nincs elég időm a feldolgozásra. Talán egyszer mégis sikerül.
Addig annyit, hogy a Káli-medence környékén minden leküzdhető. Legfeljebb kicsit le kell szállni a bicikliről.
Az alappont, a Balaton \"teteje\" 105 méter magasan van. Révfülöpről Kővágóörs felé 180 méteres a Fülöp-hegyen átvezető \"hágó\". Hasonló magasságú a Káli-medence északnyugati és észak-keleti hágója is a Zánkát Tapolcával összekötő úton - a mindszentkállai elágazó után, illetve a monoszlói elágazó után. (no, jó, ez utóbbi 205 méteres, de ezt is ki lehet bírni. :) A Káli-medence belső részei 150 méter környékén vannak.
A Révfülöptől mehetnétek az Ábrahámhegy-Salföld útvonalon is a Burnót-patak völgyében (Micsoda név! :) Itt alacsonyabb a hágó, de Salföld és Mindszentkálla között ott lesz helyette az észak-nyugati - meg a fujtatás.
A salföldi Pálos-kolostort az erdőben ki ne hagyjátok! Oda talán gyalog lenne az igazi a faluból. A bicikliket valahová be kell tenni. A kővágóörsi és a szentbékkállai kőtenger, a Kornyi-tó, a kékkúti múzeumház hasonlóan fontos. A Hegyestűről nagyon szép a kilátás és nagyon érdekesek a félig elbányászott hegy csupasz bazalt izomrostjai. Ide akár autóval is felmehettek, ha már nem lesz idő.
A Tapolca és Sümeg közötti úton 130 és 230 méter között változik a magasság, tehát akár le is küzdhető. A 18 kilométeres út nagyon szép, de ezt mégis autóval vagy akár busszal ajánlanám. Munkanapokon Tapolca és Sümeg között óránként mennek a járatok 25-35 perces menetidővel.
Ha biciklivel mentek Tapolcára, próbáljátok meg a Csobánc keleti oldalán Káptalantóti és Diszel közötti utat. Hatalmas gödrök vannak rajta, de biciklivel talán járható. (Két éve nem jártam arra, így csak fenntartással fogadjátok ezt a tippet.) Ha erre mennétek, Diszelben ne hagyjátok ki a Látványtárat! Az új kiállításról a kulturális programoknál olvashattok. Diszeltől Tapolcára bicikliút vezet.
A Tapolca-Sümeg helyett csináljatok inkább egy Kővágóörs-Balatonhenye-Monoszló-Kővágóörs túrát, az sokkal izgalmasabb.
Írjátok meg a tapasztalataitokat, élményeiteket, hogy mások már könnyebben tervezhessenek. Feltenném az utikalauz.hu-ra is.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2009-06-28 23:03:00


Zsuzsi
Kedves Árpád!

Nagyon jónak és hasznosnak találtam a honlapot.
Mi is tervezzük a balatoni körutat biciklivel.
Jó domborzati térképünk viszont nincs, ezért kérdésem lenne, ha tudsz ilyesmiben segíteni: Káli-medence: biciklizés mennyire kemény? Pl. Révfülöp-Szentbékkálla útvonal mennyire nehéz terep egy kezdőnek ? Tapolca-Sümeg? Szintkülönbségek? Vagy maradjunk inkább a part közelében.. :))
(a szállás kiválasztása miatt is kérdezném)
A kirándulásunk másik verziója az lenne, hogy lenne egy főhadiszállásunk az északi-parton és onnan bicaj+komp kombinációban mennénk ide-oda. Írtad, hogy a szállás egy-egy éjszakára nem feltétlenül jön be mindig.

Köszi a választ előre is!
2009-06-28 21:07:00


a szerkesztő
Kedves Rita és Mihály!
Én évente legalább egyszer megcsinálom majdnem a teljes kört. Laktunk már fizetővendéglátónál (külön bejáratú apartman), kempingben fixen telepített "sátorházban", telepített lakókocsiban, legutóbb pedig a zamárdi MÁV üdülőben. Mindig menet közben kerestünk helyet.
Egyszer foglaltunk előre egy kiadó lakrészt Füreden. Több helyre írtam emailt. Néhányan válaszoltak, a legjobban tetszőt kiválasztottuk. Előtte nap felhívott a tulaj, hogy almás a szállás - jobb vendéget talált, aki nem csak egy éjszakára száll meg.
Szerencsére nálam volt a szálláslista. Néhány telefonnal jobb, olcsóbb helyet találtunk az előzőnél.
Azóta inkább előre legyűjtöm a netről azoknak a szállásoknak a címét, telefonját, ami valószínűleg megfelelne, és az egyik pihenő közben addig hívom őket, ami nem találok egy megfelelőt.
A települések honlapján érdemes körülnézni, mindenképpen jó eltenni a tó körüli kempingek telefonját, mert legtöbben van viszonylag olcsó hely.
Korábban több túrát tettünk sátorral a Fertő-tónál és a Duna mellett. Nagyon romantikus, de sokkal fárasztóbb. A sátor súlyát el lehet viselni, de az építés és bontás ideje a pihenést rövidíti. Egy éjszakás megállásoknál nem igazán praktikus. Persze, spórolni ezzel lehet igazán.
Többször utaztunk egy-egy szakaszon vonattal. Az állomásokon általában tudták, hogy a szerelvény melyik részén lesz biciklis kocsi. Ha nincs, akkor valamelyik végére kell felrakni a bicikliket. A lényeg, hogy semmi csomag, táska ne legyen rajtuk, mert anélkül is nehéz velük bánni. A táskákat, csomagokat le kell szedni előtte és külön kell felvinni.
Nagyon fontos, hogy a fel és leszállásnál legyen kontaktusotok a vasutasokkal - szóval, lássák, mit csináltok. Nem kell izgulni, a vonat nem indul el, amíg nem végeztek a pakolással.
A le- és felszállók miatt, néha nehéz átlátni a terepet. Ezért ha többen vagytok, egynek érdemes úgy állni, hogy kézjelekkel közvetíteni tudjon a köztetek és a vasutasok között. Vigyázat, csak egyértelmű jelzéseket szabad adni.
Ha valaki autóra szeretne csomagtartót venni biciklik szállításához, felejtse el a hagyományos tetőcsomagtartókat. Én a tavasz óta használok egy olyant, amit a hátsó ablaknak támasztva lökhárítóra lehet feltenni. Tehát nem kell hozzá vonóhorog sem. Sokkal könnyebb a biciklikkel bánni - magas kocsinál, alacsony vagy gyenge biciklisnél ez különösen fontos. Ráadásul alíg van légellenállása. Egyetlen típust bármilyen kocsihoz össze lehet állítani. Svéd gyártmány, 22-23 ezer forint. Igaz, csak három biciklinek van helye rajta.
Most a strandos infók frissítésén dolgozom, de június közepén a biciklis oldalakhoz érek. Talán sikerül majd hasznos információkkal bővíteni.
Örülnék, ha Ti is megírnátok majd részletesen a tapasztalataitokat, hogy mások könnyebben induljanak.
Jó utat
Győrffy Árpád
2009-05-24 21:41:00


Rita
sziasztok,
szeretnénk körbetekerni a balcsit a párommal idén először, és most éppen szállásokat nézegetek. tudnátok segiteni, ötleteket adni, hogy zamárdi, siófok körül hol vannak jó (olcsó) szállások? inkább kempingbe érdemes menni (akkor cipelni kell a sátrat is :( vagy apartmanba? ti hogy szoktátok megoldani?
előre is köszönöm a segitséget!
Rita
2009-05-24 17:41:00


Gajdos Mihály
Sziasztok!

Júniusban tervezem, hogy körbe tekerem a Balatont. Vonattal mennék Siófokig pestről. Szeretnék hasznos infókat kérni vonatról, kempingekről, stb. 3-4 napra tervezem a kiruccanásom.

Köszönöm szépen.
2009-05-17 15:57:00


a szerkesztő
Hello Misi!
Ha konkrét kérdéseid vannak, talán tudok válaszolni.
Én általában három napot szoktam rászánni, persze, azok igazán nem kirándulások. Az öt nap már egészen jó lehet. Jut bőven idő a nézelődésre, esti programokra. A sátor is jó ötlet, mert azzal biztosabban találsz szállást mindig. Én mindenképpen tennék egy kitérőt a Káli-medencében. Akár úgy, hogy ugyanarról a pontról folytatnád továbba a balatoni utat. (Például Révfülöptől letérnél, majd ugyanoda visszajönnél.)
Mikorra tervezed az indulást? Májusban talán fel tudom tenni végre az északi parti túrázással kapcsolatos anyagokat.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-04-24 23:57:00


Misi
Sziasztok! Én is most tervezem körbetekerni a balcsit! Szivesen fogadnék,vagy olvasnék itt jó tanácsokat! Én 5 nap alatt tervezem,és kempingben-sátorban.-) Még egyedül vagyok -e
túrához,de majd kialakul,Brigi hányan túráztok?-)

2009-04-24 18:44:00


Brigi
Sziasztok!
Én most tervezem a túrát. Amennyiben tudtok Nekem segíteni abban, hogy hogyan érdemes elindulni... Térképpel stb...Nagyon megköszönöm! wendlerbrigi@yahoo.com-ra várom az infókat :-)
Előre is köszönöm,
Brigi
2009-04-19 09:00:00


a szerkesztő
Hello Dinike!
Mivel én már többször végigjártam a bicikliutat, sajnos nem tudlak megcáfolni, valóban vannak nagyon rossz szakaszok. Igaz, én ennek ellenére az idén is elindulok, mert egyébként meg nagyon szép terep a túrázáshoz.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-04-16 00:22:00


dinike
Tavaly sikerült végig bicajoznom a Balatont. Hat volt olyan rész ahol majdnem a szakadékba repültem. Volt olyan része ahol jó volt az üt. De volt olyan szakasza is ami új és a fák gyökerei teszik tönkre. Sajnáltam a bicajomat a végén. Szerintem terepjáróval kéne rajta közlekedni.
Nekem nem tetszik. Igaz sok bicajossal nem is találkoztam.
2009-04-15 05:47:00


Káli8-as bicikliút
Biciklis tanácsok
Balatoni Bringakörút
Balatoni Bringakör Bizonyítvány
Kis-balatoni bicikliút
Biciklivel a Balaton-felvidéken
Olvasóink írták
Bicikli - alkohollal - KRESZ