Tihany – Forraltbor – Trópusi fűszer kellett a győzelemhez a forraltborok versenyén

A hagyományos fűszerezésre esküdött a versenyzők többsége az idei tihanyi forraltbor főző versenyen, de a zsűri döntése szerint nem árt valami különleges is ahhoz, hogy valaki győzni tudjon.


 

A művelődési ház és a helyi borrend szoros együttműködésével már hatodik alkalommal megrendezett programon a korábbiakhoz hasonló volt az érdeklődés a falu főterén. A verseny végére osztódással tízről tizenegyre gyarapodó csapatszám is megfelelt a korábbiaknak, és a tagok is jórészt a korábbi években már rutint szerzett helyiekből, vendégekből verbuválódtak.
A zsűriben a tavaly bíráló Salánki Sándor, Punk Ferenc és Tósoki Imre hármashoz most Varró János és az akali FÉK művek vezetője, Tóth Béla csatlakozott, aki most is lekváros fánkkal etette be a versenyzőket és érdeklődőket az indulásnál.

 

A főszervező, Rózsa Éva bemelegítő íz egyeztetést végez Salánki Sándorral, a zsűri elnökével. Az alap ízt helyi törkölypálinka adta – a háttérben Varó János

A szabályok sem változtak, sokat és finomat kellett főzni, amit aztán szét lehetett kínálni a többi csapatnak és a látogatóknak. Persze nem csak inni lehetett, a forraltborok, puncsok, teák mellett az idén is rengeteg zsíros kenyér, mézeskalács, puszedli és más finomság fogyott el. Az érdeklődők közül többen el sem akarták hinni, hogy most mindenki a versenyzők és a szervezők vendége.

 

Készülnek a zsíros kenyerek a Tihanyi Asszonykórus asztalánál

 

Rózsa Éva és a másik szervező, Steixner Mária a kezdés előtt kisorsolta a csapatok sorszámát. Czégai László 1.0, a Bunda csapat egyetlen tagja a 7-es sorszámot húzta

A fentiekből talán sejteni lehet, hogy a forraltbor főző verseny valójában nem is verseny, hanem egy nagy közös buli a főtéren. Persze a név kötelez, ha már verseny, eredménynek is kell lenni.

A zsűri döntése szerint az idén az Ürgedombi Krampuszok nevű csapat forralta legfinomabbra a borát, így ők szerezték meg az első helyet.

 

A családi csapatott Stáhl Krisztián és Stáhlné Büki Renáta alkotta. Mint a munkát főleg végző Renáta elmondta, a “Kiserdőben” termett Olaszrizlinget forraltak a papa szőlőjéből. Vizet csak annyit tettek hozzá, amivel az elején a fűszereket kiforralták. A siker talán annak köszönhető, hogy hagyományos fűszereken kívül egy kis saját termésű chillivel is megbolondította egy kicsit.

A második helyet a Bunda és társai csapat nyerte meg – a névvel talán arra próbáltak utalni, hogy a zsűriben dolgozó polgármester, Tósoki Imre felesége is tagja volt a csapatnak. Bár menet közben egy nagy csavarral romba döntötték ezt az elméletet: Tósokiné Zsigmond Réka és Némethné Vörös Ildikó ugyanis közben kivált a csapatból és Bittmanné Tóth Eszterrel, Bölcsné Aradi Katalinnal megalakították a “Szépasszonyok csapatát”.

 

Az eredeti Bunda és társai csapat – Bittmann János, Tósokiné Réka, Németh Tamás, (Steixner Mária, krampusz), Némethné Ildikó, Németh Tomi, Bittmanné Eszter. Mint Bittmann János elmondta, tihanyi száraz vörösbort forraltak hagyományos fűszerekkel és egy kis narancslével.

A harmadik helyet a Tihanyi Asszonykórus csapata szerezte meg.

 

Csahoy Gyöngyi, Baranyainé Ildikó, Dobos Lászlóné Gyöngyi, Véghné Margit, Baloghné Marika, Balázsné Zsuzsa. A hölgyek vörösbort (Merlot) és fehérbort (Chardonnay) is forraltak. Először egy szirupos, fűszeres gyümölcsalapot készítenek, majd arra öntik a bort. Ezután már csak forróra melegítik, tehát a bort magát nem forralják, nehogy az alkohol megszökjön belőle.

Itt jönne egy kép a Szépasszonyok csapatáról, akik az akali Fék Üzletház különdíját nyerték el.

 

Mivel mi az osztódás előtt továbbálltunk egy másik programra, csak arról van fotónk, hogy a díjat felajánló Tóth (FÉK) Béla már a verseny előtt is együttpálinkázott a majdani csapat több tagjával.

A verseny további résztvevői

 

Nagyi Sütödéje – Papp Szabina, Czégai László 2.0 – tihanyi száraz vörösbort forraltak egy kis cukorral, a hagyományos fűszereket visszafogottan használva, gyömbérrel és sok gyümölccsel – narancs, alma, csipkebogyó – ízesítve. Az idén is főztek alkoholmentes, puncsszerű változatot is, aminek az alapját a bor helyet őszibaracklé adta, a fűszerezés hasonló volt. (Mint megállapították, a tavalyi almalé alapú finomabb volt.)

 

Sasa Team – Salánki Tamás, (Steixner Mária), Sipos Zoltán – A bor egy Salánkiék féle aszófői Sauvignon Blanc volt, amit a hagyományos fűszerezés mellett almával, naranccsal, aszalt szilvával, vaníliával ízesítettek

 

Retro Pizzéria – Lujó Imre, Szenátor Zsolt, Borbély Zsolt, Vajda Balázs, Búvár Csabi – Száraz vörösbort forraltak. A hagyományos fűszerek és a titkos összetevőn kívül gyömbért reszelnek bele és aszalt szilvát, meggyet, friss citromot, narancsot tesznek hozzá.

 

Tihanyi Horgászegyesület – Torma József Flórián, Urbancsok Zsolt, Sörös Gábor, Urbancsok Kristóf – Félédes vörösbort (Portugieser) forraltak hagyományos fűszerezéssel és ahogy mondták, sok szeretettel. A siker szerintük a megfelelő arányok eltalálásától függ – abban bíztak sikerül

 

Wall Street Farkasai – Vass György, Hogyor Mariann, Nemes Judit, Gyöngyös Gergely – száraz vörösbort forraltak sok gyümölcsre és a megszokottnál több citromra esküsznek

és még néhány kép a rendezvényről

 

 

 

 

 

 

Kép és szöveg Győrffy Árpád


 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár